Ga naar inhoud

Ons Nijntje valt steeds meer af


Simonekee

Aanbevolen berichten

Zoals jullie weten hebben sinds februari 2 konijnen. Ons Nintje (voedster van 3,5 jaar) en Hector (gecastreerde ram uit de opvang, ca. 2,5 jaar oud).

Ons Nijntje wordt de laatste steeds dunner en in eerste instantie dachten wij dat Hector haar niet liet eten maar dat was niet zo. (hebben ze ook 3 weken lang appart gevoerd). Ze delen echt alles heel netjes met elkaar en eten meestal ook samen, ook worteljtes, sla en appel worden samen opgegeten.

Zijn al na de da geweest om haar tanden na te laten kijken en haar te laten checken en inenten (Hector had zijn inentingen in de opvang gehad). Verder waren ze allebeide gezond en goed in hun vacht.

Maar ons Nijntje wordt steeds dunner. Haar dubbelkin is bijna helemaal verdwenen en ze is nu in total bijna 380 gram afgevallen (woog in februari na de bevalling van de 2 dode jonkies 1220 gram) ook al ik haar oppak dan voel ik echt alle botjes, wat wij van haar niet gewend zijn. Ook haar vacht glanst als een spiegel.

Volgends Oda van de opvang was Nijntje wel ietsjes aan de dikke kant toen wij Hector gehaald hebben, maar ook zij weet geen raad met het afvallen want Nijntje eet haar biks en het hooi alles op en drinkt ook genoeg. Ze is ook niet kwa rennen en springen verandert maar nog steeds ons stuiterballetje.

Hebben jullie nog ideen of tips voor ons???

Bedankt alvast

Simone met Nijntje en Hector

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oeh, afvallen is natuurlijk niet goed. Er zijn al eerdere gezondheidstopics geweest over nijnen die afvallen misschien kan je daar naar kijken? Verder laat ik het over aan de meer kundige BBers. Hopelijk heeft iemand raad. Ik zou idg een afspraak maken met de DA (maar dat doe ik sowieso redelijk snel). Je weet maar nooit en dan ben je idg zelf gerustgesteld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie tips.

Zijn vanmorgen nog een keer voor de zekerheid na de da geweest. En hebben nu de vrouwelijke gehad (3 weken terug de mannelijke) maar ook zij heeft niets kunnnen vinden.

Zij heeft Nijntjes tanden echt grondig na gekeken en ook de poepjes (die Nijntje rijkelijk in haar transportbox gelegt had) waren goed. Niets erin te vinden wat op wormen zou kunnen wijzen.

De da had het idee dat Nijntje door het bewegen (wat ze nu natuurlijk meer doet door mede van Hector) waarschijnlijk zoveel afgevallen is. Nijntje weegt nu nog 987 gram. En dat was volgends de da net aan de onderste grens voor haar soort, groote en lengte. Wij moeten haar nu 1 keer per week de volgende 4 weken komen wegen en als ook maar iets aan haar toestand veranderd direct terug komen.

In het dossier kon ze zien dat Nijntje nog in januari (voor de zwangerschap) ietsjes te zwaar was met 1320 gram. Ook heeft Nijntje vorig jaar in april bij het inenten 1380 gram gewogen.

Om deze rede heeft ze ook nog geen wormkuur meegegeven om Nijntje niet nog meer te belasten. Maar als ze blijft afvallen dan zullen er verdere onderzoeken gedaan worden.

En sla (andijvie) krijgen ze bij ons maar een keer per week 1 a 2 blaadjes omdat ze dat zo lekker vinden. Anders alleen maar om de 2 dagen ee stukje appel, wortel en een klein stukje donker gedroogd brood. Voor de rest hebben ze gewoon een meng voer van Versala Cuny Crispy waarvan ze iedere dag alles opeten. En dat was volgens de da ook goed.

Dus misschien heeft "liefde" ons Nijntje slanker gemaakt.

Maar tips en ideen zijn nog steeds welkom.

Groetjes Simone met Nijntje en Hector

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou haar dan toch een kleinere ruimte geven ze valt te veel af en eet het er niet bij.De wormen keur is niet belastend voor het konijn.Het word niet opgenomen door het lichaam.En de kans op sporen van wormen op de keutels is heel klein.

Ook al heeft het konijn wormen kunnen daĀ“s het vaak niet vinden in de keutels.

Als ze in een kleinere ruimte wel aankomt door te wegen een keer per week weet je ook mede de oorzaak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke, maar dan moet ik ze wel na binnen zetten omdat wij alleen een grote buitenkooi hebben, de binnenkooi is niet waterdicht. Zal ze niet leuk vinden.

Dat van het even apaart zetten had de da ook al vertelt maar dat was ik vergeten erbij te zetten.

Mogen ze dan ook misschien bovenelkaar staan? Of moeten ze helemaal apaart gezet worden?

aangepast door Simonekee
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is een heel groot topic over wormen met alle uitleg. Via de zoekfunctie kom je daar wel.

Maar eigenlijk hangt het van het soort worm af EN veel geluk of je het ziet... Ik had toen het "geluk" dat Clicquot naast mij op de zetel een keutel deponeerde waar een wormpje opzat en dat ik het ook nog gezien had...het verschrompeld hƩƩl snel.

Maar veel eten en niet aankomen bv kan een signaal van wormen zijn, steeds terugkerende verstopping ook bv...

Link naar reactie
Delen op andere sites

nee je kan het zeker niet altijd aan de keutels zien.Dus bij een ontworming en besmetting komt na de behandeling de dode wormen er na 16 uur uit via blinde darm keutels.Dan weet je zeker of er sprake is van besmetting.zie toppic.

http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/5962-wormen-konijnen.html

Heb het Topic net nog gelezen maar zo zien de keuteltjes van Nijntje en ook Hector niet uit. Ze zijn gewoon zwart en droog zonder iets in.

De da had het ook over oplossen in warm water om te kijken of er andere stoffen/dingen inzitten. Vond ik wel raar maar ook dan zie ik niets bezonders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hebben gisteren nog voor allebeide een panacur wormkuur bij de da gehad en vanmiddag de keutels laten controleren en de da kon niets vaststellen. Moeten vanavond nog een keer keutels brengen om ook deze na te laten kijken.

Onze da hier in Weert heeft ook contact met de dierenkliniek in Helmond opgenomen omdat ze daar in konijnen gespecialiseerd zijn. Als Nijntje verder afvalt of over 2 weken nog niet aangekomen is dan maken wij direct een afspraak in Helmond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .