Ga naar inhoud

Marcovka

Members
  • Items

    114
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Marcovka

  1. Ik heb mijn konijnen toch buiten gelaten gisteren. Wel heel veel schaduw gecreeerd. Verder niets.

    Reden was dat ze maandag met 33/34 graden vaak precies op de plekjes gingen liggen waar zon was, ze lagen vaak tegen elkaar aan en hadden het blijkbaar nog niet warm genoeg om een paar keer op elkaar te zitten😁. Ik dacht dat ze dan een paar graden meer ook wel konden hebben als ik zorgde dat er nergens zon in het verblijf kwam. 

     

    Ik was gisteren thuis gebleven en heb ze vaak gechecked. Als ik had gezien dat het niet goed ging kon ik altijd actie ondernemen. Af en toe hoorde ik binnen wat knaag- of andere geluiden, dus waren ze toch ergens mee bezig.

    Elke twee uur fris water gegeven, af en toe fris slablaadje. Zo zijn ze er goed doorheen gekomen. Ik heb niet het idee gehad dat ze erg veel stress hadden vd hitte. Ze bleven wel apart liggen. En 's avonds bij 30+ graden vertoonden ze eigenlijk hun normale gedrag.

     

    Ik was wel opgelucht. Ik ben blij dat ik die beslissing gemaakt heb en ze niet de stress bezorgd heb door ze in de kelder te zetten. Aan het begin vd middag toen ik buiten kwam en die ovenlucht voelde dacht ik 'oh mijn god wat heb ik gedaan', maar in de kooi waar ze zaten viel het toch wel mee (ik ben er even bij gaan zitten 😄).

    Gelukkig komt 40 graden niet zo vaak voor. En ik hoef me voortaan rond de 30 graden ook geen zorgen meer te maken...

    • Haha 1
  2. 15 minuten geleden, Bunny56 zei:

    Met zo'n hitte is het binnen altijd beter dan buiten lijkt me.

     

    Net de koelplaten uitgepakt, die van Beeztees is een koelelement zie ik. Die van Trixies is van keramiek. Die lijkt mij zelf het fijnst maar wie weet denken de konijnen daar wel anders over, zullen zien.

    Hopelijk gebruiken ze het! Mijn ervaring met icepods is dat ze er niets mee doen. Ja aflikken als ie net uit de vriezer komt 😁

  3. Viel mij ook op toen ik met 34 graden in hun hok kwam, viel het met de warmte wel mee vond ik.

     

    Mijn konijnen hebben een heel groot hok (2 m hoog voor 2 dwergkonijnen..) met ren en overdekte zandbak. 

    Het hok staat helaas wel tussen 11-4 uur in volle zon. Maar er is voldoende schaduw van het dak en ik zorg voor extra schaduw.

    Het hok heeft een soort zoldertje wat ik niet gebruik en waar lucht in zit, dat zorgt volgens mij voor isolatie.

     

    Maar ik durf 38 graden (vlgs voorspelling) niet aan.

     

    Achteraf maak ik me ook altijd meer zorgen dan nodig is. Maar ik ben wel verantwoordelijk voor ze...

    Zelf kunnen ze geen kant op of de weersvoorspelling in de gaten houden 😄

  4. Als het echt moet kan ik daar wel ruimte maken. Maar dan moet ik meubels gaan verhuizen. Dat zou ik wel doen als het vaak gebeurd. Dan laat ik ze gewoon een weekje in de woonkamer.

    Maar met zulke hitte is het daar niet echt een hele verbetering. Best drukkend warm, dan vind ik het buiten beter. Maar bij 40 graden is dat denk wel anders.

     

    De kelder is echt koel, dat is een hele verdieping onder het huis, dus echt onder de grond. Staat alleen vol met rommel.

  5. Koelplaten? Hoe groot zijn die?

     

    Wat ik al zei. Nu is het een noodoplossing. komt het vaker voor dan werk ik wel aan een betere oplossing.

     

    Ik denk dat ik 35 graden als limiet ga gebruiken. Daarboven laat ik ze niet buiten. En dat is al vrij hoog. 

    Ik weet dat ze 34 aan kunnen. Dus een graadje meer kan wel.

     

    Maar als er iemand hier is die hier ervaring mee heeft en ik ze beter gewoon kan laten zitten dan hoor ik dat graag. Want dat ik het niet leuk vind ze naar binnen te doen is een understatement. Ik vind het verschrikkelijk! om ze in hun reismandje te lokken en ze dan opsluiten.

  6. Ik lok ze dan 's morgens in hun reismandjes met voer. Dan vervoer ik ze naar binnen en laat ze los in de binnenkooi. In de avond draag ik gewoon de hele binnenkooi naar buiten dan laat ik ze er weer uit.

     

    Als het zo bij 1 of een paar dagen per jaar blijft kan dit zo wel. Mocht het heel vaak gaan voorkomen dan ga ik daar wel een oplossing voor verzinnen. Misschien een veilig verblijf in de kelder bouwen.

     

    Vorig jaar kwam het helemaal niet voor. Dit jaar is dit de eerste keer.

     

    Ik vind het niet leuk om te doen, maar ze laten zitten in de hitte ook niet...

  7. 17 minuten geleden, Kolino zei:

    Waarom zou je het risico nemen? Ik weet niet of je ze naar binnen moet halen als je geen optie hebt om ze samen te huisvesten met genoeg ruimte. Waarom stoken in een goed huwelijk?

    Ik heb geen keuze denk ik als het tegen de 40 graden wordt. Ik doe het ook liever niet. Maar het is een noodoplossing natuurlijk. Ik wil niet dat ze buiten hittestress oplopen en misschien overlijden.

     

    Ze hebben voorheen binnen gezeten, ik heb nog steeds twee ruime binnenkooien in opslag. Dus ik kan ze in een ruime binnenkooi doen, of ieder in een aparte, maar hoe dan ook dat is nog altijd erg klein in vergelijking met buiten. De ren die ze binnen hadden is nu onderdeel van de buitenkooi. 

    De kelder is groot, maar niet echt geschikt voor een groot konijnenverblijf met ren. Maar wat ik al zei, het is een noodoplossing.

     

     

     

     

     

  8. Wil je dan de konijnen permanent met oordoppen op laten lopen, als het al mogelijk is? Dat moet je echt niet doen.

     

    Een konijn schrikt zich niet dood om een dicht slaande deur. Mijn vorige buren waren ook heel luidruchtig, vooral in de zomer zaten ze continu buiten met een hoop kabaal. Het is vervelend maar ze gaan er niet dood aan. En is minder stressvol dan niets horen voor een konijn. Gelukkig zijn die buren verhuisd, ik herinner me nog de dag dat ik een te koop bordje in de tuin zag 😁

     

    In het begin moesten mijn konijnen heel erg wennen aan alle geluiden buiten, maar daar zijn ze nu aan gewend. Het enige waar ze nu nog bang van zijn is blaffende honden die dichtbij in straat lopen, laag overvliegende vliegtuigen en een buurman die plots kabaal begint te maken (werkzaamheden aan huis/tuin).

     

    Alleen vuurwerk of een carnavals- of andere stoet door de straat, dat is erg stressvol (nadeel van in Limburg wonen). De vorige keer dacht ik dat Mica een hartaanval ging krijgen, ze was in alle staten. Arm beestje. Ze rende als een gek door haar verblijf, met grote ogen, haar hartje ging te keer. Milky trekt zich dan altijd terug onder een wilgenbruggetje en zit het rustig uit.

     

    Maar ze overleven het wel. Mijn ervaring is dat het helpt dat ze terug hun kooi in kunnen rennen, waar ze zich veilig voelen. Liefst ook nog een paar holletjes waar ze in kunnen kruipen, of onder een wilgenbruggetje.

    Een keer was de kooideur dicht gewaaid, toen konden ze bij een onbekend geluid niet terug in hun kooi en was de paniek een stuk groter.

     

    Maar oordopjes zou ik zeker niet doen😶

     

     

  9. Ik vraag me eigenlijk af: als ik ze binnen zet. Wat is dan beter?: samen in een binnenkooi, maar dan zitten ze in een vreemde omgeving in een kleine kooi en kunnen ze gaan vechten? Of apart, maar dan hebben ze elkaar's steun niet in een vreemde omgeving?

    Wat is het beste als ik ze toch naar binnen doe? Het is een goed en stabiel koppeltje.

  10. Ik zit ook al een beetje te stressen over komende dinsdag (ik woon in Zuid Limburg). Mijn konijnen negeren icepods en koude flessen, ze zijn er bang van ofzo en gaan ergens anders liggen, dus dat heeft weinig zin. Ik kan niet de hele dag achter ze aan lopen om die icepod onder hun kontje te schuiven 😄 

    Ze hebben zelfs de neiging om in de zon te gaan liggen. Ik denk dat ze niet snappen dat het daardoor zo warm is 😁 Dus ik zorg gewoon dat overal schaduw is.

     

    Laatst toen het 33/34 graden was ging het wel redelijk goed, maar ik zag dat ze het zwaar hadden. 

    Als het 37 graden wordt of misschien zelfs 39, dan kan dit te warm zijn. Ik denk dat ze dit wel aankunnen, maar ik wil het eigenlijk niet proberen. Als ik erachter kom dat het toch te warm is, dan is het al te laat.

     

    In de woonkamer is het redelijk drukkend dus helpt denk ik niet (en er is ook geen plek). Ik kan ze wel in een redelijk koele kelder zetten (ik heb een hele grote kelder). Verhuizen naar binnen is erg stressvol, maar buiten in de hitte is denk ik erger. Dus als de weersvoorspelling niet wat 'verbeterd' dan zet ik ze dinsdag overdag binnen in de kelder. 

     

  11. Bedankt voor de reacties, hoe gaat een rontgenfoto in zijn werk bij konijnen? Want die blijft echt niet stil zitten.

     

    HIer een fotootje van haar een kwartiertje later, lag ze bij haar vriendje. Het is het rechtse konijn met zwarte oortje.

    Die plukjes haar zijn van haar vachtwisseling, dat was al.

     

    MM2.jpg

  12. Hallo,

     

    Mijn konijn is gisteren 'gevallen'. Ik heb een hok met een nachthok op ongeveer 80 cm hoogte. Dat deurtje op 80cm hoogte stond open maar de wind had die dicht geblazen. Het konijn dat binnen was ging waarschijnlijk rechtop tegen het deurtje staan met de pootjes naar voren en toen viel het deurtje open en viel ze recht naar beneden. Ik kwam net terug naar het hok lopen en dacht eerst dat ze eruit sprong, dat doet ze wel vaker. Het gebeurde heel snel en ik heb het niet goed gezien, maar ik herinner me dat ze op haar snuitje terecht kwam, en toen op haar rug lag. Ik schrok enorm en rende naar haar toe. Ze bleef even op haar zij liggen en had een vreemde blik in haar ogen. Ze bewoog haar voorpootjes een beetje voor haar neus alsof ze iets wegduwde. Ik was zo geschrokken. Maar toen ging ze op haar voetjes staan en liep de kooi in om aan hooi te knabbelen. Ik heb haar daarna goed in de gaten gehouden, of ze geen tekenen van pijn vertoonde (trekkende pootjes ofzo) maar ze gedroeg zich weer normaal, rende weer, at en dronk, begon weer te graven en knagen aan haar wilgenbruggetje, en knuffelen met haar vriendje. Dus ik denk dat ze gewoon heel erg geschrokken was en misschien even wat pijn had.

     

    Ik weet dat konijnen niet snel laten zien dat er iets mis met ze is. Dus mijn vraag is eigenlijk: hoe kun je aan een konijn zien dat ze pijn heeft? Als ze erge pijn heeft, bijvoorbeeld iets gebroken, dan kun je het volgens mij wel zien.

     

     

     

     

  13. Toen mijn konijnen nog binnen zaten, had ik ook een paar keer gegoogled op 'bunny music' en gekeken wat voor effect het had.

    Ik had wel het idee dat ze zaten te luisteren: ze zaten als een balletje met oortjes omhoog die af en toe wat op en neer draaiden.

    De muziek gaf ook wel een gezellig gevoel. 

     

  14. Een beetje een late reactie, je zult inmiddels wel konijnen hebben. Maar inderdaad, oppakken is niet slim. Je moet in het begin echt heel veel geduld hebben en niets forceren. Als je een keer een konijn bang maakt duurt het lang voor ie je weer vertrouwd.

     

    Maar toen ik mijn huidige konijnen kreeg waren ze vrijwel niet gesocialiseerd. Ze renden al weg als ik maar in de buurt kwam. Ik vroeg me af hoe ik daar ooit een band mee kon krijgen. Na een week wennen aan de nieuwe omgeving (en mij in de buurt) wisten ze al dat ze voer kregen als ik de kooi open deed en kwamen ze naar me toe. Maar zodra ik een onverwachte beweging met mijn handen maakte waren ze weg. Ik heb ze daarna een week lang steeds uit mijn hand laten eten zonder ze verder aan te raken. Na ongeveer weer een week legde ik mijn andere hand naast ze als ze uit mijn hand aten. Ook toen renden ze in het begin weg maar na een dag of twee accepteerden ze die andere hand. Toen legde ik die hand een beetje tegen ze aan, wat ook weer in angst resulteerde. Na een tijdje accepteerden ze dat ook. Op die manier bouwde ik het langzaam op tot ik ze gewoon kon aaien tijdens eten, en later kon dat ook zonder eten.

     

    Nu, bijna een jaar verder kan ik er 'alles' mee doen. Ze komen vanzelf bij me. Maar ik pak ze nog steeds niet op. Het is ook belangrijk dat een konijn wel weg kan. Dus niet vasthouden of opsluiten. Hij moet zelf kunnen kiezen.

     

    Een konijn moet sowieso 'in the mood' zijn om geaaid te worden. Ze lopen ook vaak weg. Meestal accepteren ze het gewoon terwijl ze bezig zijn, maar soms vinden ze het fijn en gaan dan plat liggen en sluiten hun oogjes, worden dan ook heel warm😇, likken soms mijn hand. Na een tijdje herken je ook wel wanneer ze wel of niet geaaid willen worden.

     

    En inderdaad, als je het 1x verprutst, duurt het lang voordat je weer vertrouwen hebt. Daarom ben ik ook niet zo happig op naar de dierenarts gaan of in een nieuw verblijf zetten, want dan moet je ze 'verraden': ze vertrouwen je en dan stop je ze in een reismand en vervoer je ze.

  15. Op 17-6-2021 at 13:32 zei kimsie:

     Ja klopt.. We gaan vanavond een airco bestellen voor in de woonkamer waar ze staan en dat moet wel helpen. Ben gelukkig thuis dus kan ze goed in de gaten houden. Als het echt te gek wordt heb ik al bedacht om ze buiten op het balkon of in onze slaapkamer te zetten, al is dat beide wel een beetje krapjes. Maar die kant van het appartement is wel wat koeler. 

    Je bedoeld zo een met een buis naar buiten? Die heb ik ook eens gehad, maar maakt een enorm kabaal (of je konijnen daar blij van worden..) en voor de buis naar buiten moet je toch weer voorzieningen treffen: via een open raam komt de warme lucht weer naar binnen.

    Balkon lijkt me beter. 's middags is het vrij warm buiten, maar 's morgens en 's avonds is het minder drukkend dan binnen en kun je beter buiten zijn.

     

     

  16. 13 hours ago zei kimsie:

    Hier moest hij vorig jaar niks van de ice pods hebben. Nu zijn ze stiekem toch wel een beetje fijn.. 🤭

     

    Weet iemand hoe het zit met deuren tegen over elkaar open zetten? Wij wonen op 4 hoog en we hebben een plat dak. Het wordt hier dus echt ontzettend warm en de enige manier om die hitte eruit te krijgen is om de deuren tegenover elkaar open te zetten. Ben alleen bang dat ze dan toch op de tocht staan.. Maar tegelijk is de verkoeling dan ook wel weer fijn voor ze lijkt mij? 

    D8EDCB7F-9FC6-48F1-BE04-A58ECA3FC5AF.jpeg

    Ik hoop die van mij ook zo eens aan te treffen 😋

     

    Maar je moet echt oppassen denk ik op 4 hoog onder een plat dak. Dat had ik jaren geleden ook lange tijd en daar werd het met gemak 43 graden als ik naar bed ging, was niet af te koelen met ramen open of ventilators. Dat was niet te harden, gelukkig had ik toen nog geen konijnen. Collega's van me woonden ook in die flat en daar is het konijn tijdens de zomer overleden (en de goudvis ook).

     

    Heb je geen berging waar je ze tijdens een hittegolf in kunt zetten?

     

  17. Eigenlijk zou je een grote platte watertank moeten hebben van zeg 20-30L (zodat het nog te tillen is), met een bovenkant die goed warmte doorlaat. Als je die vult met koud water blijft die vrij lang koud. Zodat je daarmee een groot deel van de bodem in de kooi kan bedekken en de hele kooi afkoelt, en ook dat de konijnen er makkelijker op kunnen zitten. En je kan hem ook weer opnieuw vullen met koud water.

  18. Mijn hok staat op tegels. Ze hebben wat houten plateau's en een nachthok met een laag hennepvezels. Ze kunnen dus kiezen, maar ze zitten het liefst in de ren op de tegels of de houten tunnels die ik gemaakt heb van borders.

     

    Vandaag was het 31-32 graden. Ik had overwogen om ze 's morgens naar binnen te halen, maar ze waren zo lekker bezig en ze zijn net gewend aan hun nieuwe hok, dan toch maar geprobeerd. Een grote bak koud water in hun hok, zodat het lekker lang fris blijft, icepod erbij, extra schaduw gemaakt door de zonbeschenen kant af te dekken.

    Ik had 's middags vrij genomen om ze in de gaten houden, maar toen ik thuis kwam gedroegen ze zich gewoon normaal. Die icepod gebruiken ze (nog) niet.

    Ik was even in hun hok gaan zitten terwijl de zon erop stond, maar ik vond de temperatuur wel meevallen. De schaduw van het dak isoleert kennelijk goed.

    Gelukkig maar, dan weet ik voortaan dat ik niet hoef te stressen bij 32 graden.

     

     

  19. Toen ik daarstraks thuiskwam, was het bloedheet. Maar ik heb niet het idee dat ze er veel last van hadden (gelukkig, want ik maakte wel wat zorgen toen ik naar huis reed in de hitte).

     

    Mevrouw was zelfs volop aan het graven in het 'nachthok', dus aan alle kanten afgesloten en waar op dat moment nog de zon op stond 🤷‍♂️ (zie laatste foto waar ze in de verte te zien is). Ik sluit ze overigens niet op in dat hok, het deurtje is altijd open.

    Milky.jpg

    knaag.jpg

    graaf.jpg

  20. Als de konijnen buiten blijven, en ze gebruiken de icepods wel, is dat dan wel afdoende afkoeling bij 30+ graden?

     

    Ik zou een ventilator op grote afstand zetten, en niet direct op de kooi. Als ze binnen zitten, zitten ze bij mij in een slaapkamer, dan zou ik de ventilator op de overloop zetten en dan via een open deur naar binnen laten blazen naar de hoek van de kooi af. Dan wordt de lucht goed verspreid tegen de muur.

  21. Ik wou al een thermometer gaan halen vanmiddag.

    Ik denk dat ik ze naar binnen ga halen. Maar daar loopt de temperatuur ook best wel op. Het scheelt maar een paar graden met buiten. En het is drukkender dan buiten.

     

    Tenzij ik ze in de kelder zet (ik heb een hele grote kelder). Alleen is dan het temperatuur verschil weer te groot denk ik, en niet echt een fijne plek om te zitten, met weinig daglicht. Dat is de laatste oplossing.

     

    Helpt een ventilator ook bij konijnen? Een ventilator koelt de omgeving nml niet, het grootste effect komt doordat je zweet. Je zweet verdampt sneller door een ventilator waardoor je lichaam snel afkoelt. Maar een thermometer zal gewoon de zelfde temperatuur aangeven. Een konijn zweet niet, dus vraag ik me af of een ventilator wel helpt. Misschien dat de snellere luchtverversing bij de oortjes helpt hun hitte te verliezen.

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .