Ga naar inhoud

Oryctolagus Cuniculus

Members
  • Items

    45
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Oryctolagus Cuniculus

  1. Op 21-12-2020 at 21:05 zei Dollie:

    \/

    Ik heb zelf altijd die voor honden, dan hoef je maar 0,2 ml/kg te geven. Fenbendrops (en volgens mij ook meranox) is 1 ml/kg dus veel lastiger om naar binnen te krijgen.\/

    Wat wel weer als nadeel heeft dat een kleine doseerfout een groter verschil geeft in de toegediende dosis.

  2. Ik kreeg ook Meranox (suspensie voor duiven) voorgeschreven. Ideaal door de biks te mengen, er blijft wel wat achter in de kom dus gecompenseerd door iets meer te geven. De dierenarts had een bepaalde hoeveelheid aanbevolen gedurende 14 dagen. (Ik had alleen op eigen houtje de eerste 3 en de laatste 3 dagen de dosis iets verhoogd.)

     

    Zie hier mijn vraag destijds: 

     

  3. Beste bunnybunchers,

     

    Ons konijn, voedster (bijna 1jr), is boos op mijn moeder als ze op bezoek is. Zij heeft een keer op het konijn gepast en dat ging moeizaam.

     

    Wij kunnen alles bij het konijn doen, ze doet ons niks. Maar als zij binnenloopt dan gaat het konijn meteen in de aanval, ze valt haar benen en pantoffels aan en bijt door haar broek heen.

    Ons laat ze gelukkig met rust. Nu heb ik de broek van mijn moeder aangetrokken, en wat blijkt, ze valt mij ineens aan. Doe ik mijn eigen broek weer aan, dan gebeurt het niet. 

     

    Mijn moeder valt ze aan ongeacht welke broek ze aan heeft. 1. Ligt dit aan de geur? en 2. Hoe leren we haar dit af?

     

     

  4. 10 minuten geleden zei Oryctolagus Cuniculus:

     

    Dat je dexamethason niet geeft bij een hoornvliesbeschadiging staat los van glaucoom. Dexamethason kan als bijwerking (ongeacht wel/geen beschadiging) een hoge oogboldruk geven (=glaucoom). Voornamelijk bij langdurig gebruik en alleen bij een klein percentage mensenDat dexamethason niet gegeven wordt bij een beschadiging is omdat een eventuele indringer, bijvoorbeeld een bacterie niet meer bestreden wordt omdat de ontsteking wordt onderdrukt. In jouw geval wordt de indringer (=EC) bestreden met Panacur.

     

    @mammafelina  in sommige gevallen, bij mensenogen blijft de pupil vervormd ook al is de ontsteking niet actief meer. Hoe dit bij konijnenogen zit kan je beter aan de dierenarts vragen. Ik weet wat van mensenogen, dus volg altijd het advies op van je dierenarts.

     

     

    CORRECTIE! (schuindikgedrukte toegevoegd)

  5. Op 21-10-2020 at 14:00 zei Boefje:

    Kijk wel uit met oogbeschadiging. Dat is het rottige van die oogdruppels. Als je het geeft terwijl er een beschadiging is dan verpest je het hele oog en krijg je konijn glaucoom. Er kan ook bschadiging optreden terwijl je het niet eens weet. 

     

    Dat je dexamethason niet geeft bij een hoornvliesbeschadiging staat los van glaucoom. Dexamethason kan als bijwerking (ongeacht wel/geen beschadiging) een hoge oogboldruk geven (=glaucoom). Voornamelijk bij langdurig gebruik en alleen bij een klein percentage konijnen.

     

    @mammafelina  in sommige gevallen bij mensenogen blijft de pupil vervormd ook al is de ontsteking niet actief meer. Hoe dit bij konijnenogen zit kan je beter aan de dierenarts vragen.

  6. Op 22-9-2020 at 19:17 zei Evee:

     

     

     

    Hier staat meer uitleg over konijnenvoeding:

    https://www.bunnybunch.nl/informatie/voeding-van-een-konijn

     

     

     

    Dankjewel! We geven ons 1,5kg wegende konijn (uitgaande van 2kg volwassen gewicht) nu 35 gram biks per dag. Dat gaat goed.

     

    Ik ben wel verward door de link die je stuurde, want ik wilde even weten of ons konijn wel voldoende hooi eet.

    Daarin staat dat een konijn 80% hooi/gras, 10% groenten, 5% biks en 5% gezonde snacks moet eten.

     

    Uitgaande van een konijn van 2kg: 40 gram biks per dag (5%) is 100% dus 800 gram.

    Dat zou betekenen 640 gram hooi (lukt nooit!), 80 gram groenten, 40 gram biks en 40 gram gezonde snacks.

     

    Daaronder staat ook nog: 

    ,,Als je in percentages gaat kijken volgens de richtlijn van de afbeelding hier boven in het artikel, dan zou een konijn per kg lichaamsgewicht (volwassen gewicht!) ongeveer 160 gram hooi per dag, 20 gram brokken, 40 gram groenvoer, 20 gram gezonde snacks (kruiden, knaaghout etc) mogen eten.''

    Maar wanneer ik dit advies in grammen omreken naar percentages krijg je de volgende waarden (afgerond): 67% hooi, 17% groenvoer, 8% biks, 8% gezonde snacks. 

     

    Nu kom ik er wel uit, ik geef gewoon alles volgens de richtlijn maar die 640 gram (80%) hooi eet ze echt niet. 

     

    Mvg,

    Cuniculus

     

  7. In het dagelijks leven ben ik gespecialiseerd in mensenogen. Mensen, geen konijnen. Dus alles wat ik hierna zeg niet als waar aannemen:

     

    Het lijkt op een inwendige oogontsteking, een "uveïtis". Dat zie je aan de verkleefde iris, die zit verkleefd aan de voorzijde van de ooglens waardoor de iris een gekke vorm krijgt. Bij mensen is er vaak een andere oorzaak in het lichaam voor het ontstaan van uveïtis, bij konijnen EC. 

     

    Let op! Bij mensen ogen, dus pas je handelen niet aan op hetgeen wat ik zeg en laat je adviseren door je eigen dierenarts.

     

    Mensen met uveïtis behandelen we met met dexamethason oogdruppels, dat is een corticosteroïd (ontstekingsremmer, bijnierschorshormoon). Daarnaast wordt de achterliggende oorzaak vaak ook behandeld. Dat kan van alles zijn, maar soms ook zonder aantoonbare oorzaak.

     

    Dexamethason geven zonder de eventuele veroorzaker van de ontsteking aan te pakken (bijv.  een bacteriële infectie in het oog) is gevaarlijk. De ontsteking wordt stopgezet zonder dat de bacterie wordt gedood. Deze heeft dan vrij spel. In de praktijk wordt in mensenogen dan vaak een combinatie van dexamethason en tobramycine (antibioticum) gegeven.

     

    In de oogheelkunde hebben druppels de voorkeur, dat pillen niet werken klopt niet. Maar druppels hebben voordelen; het lichaam heeft verder minder last van bijwerkingen van de medicatie en de medicatie zit direct op de plek waar het moet zijn.

     

    Nogmaals; aan de hand van de foto is het niet goed te beoordelen. Laat je adviseren door je dierenarts en neem mijn post niet aan als waar!

     

    Ik hoop dat het nu goed gaat, laat je het weten?

     

  8. Bedankt allemaal, het werkt. Over een portie van 10 gram voer druppel ik de dosis fenbendazol (+nog twee druppels omdat een deel in de kom blijft kleven). Ze eet dit binnen 1,5 uur op.

     

     

    Nu (dag 2 van behandeling) is op een steeds groter gedeelte van de keutels een wormpje te vinden.

    Zou dit al een effect zijn van de medicatie; dode wormpjes die er nu eerder uitkomen?

  9. Heb een proefje gedaan, een druppeltje op de biks. Dit at ze op.

    Vanmiddag wanneer ze haar dosis krijgt maar eens kijken of ik de volledige dosis door haar biks kan mengen. Wat als ze hier 4 uur over doet? Is dat erg, of moet er een grote hoeveelheid in een keer binnenkomen. Misschien even aan de dierenarts vragen; of weet iemand dit hier ook zonder twijfel.

  10. Bedankt voor de snelle reacties!

     

    Vandaag met vriendin samen de witlof methode gebruikt. Dat ging moeizaam, er paste 0,2ml op een half blaadje, het liep er al af en ze vermeed de natte stukken. En ze moet 1,4ml krijgen. 

     

    Toen het spuitje geprobeerd.

     

    Vriendin deed konijn tussen dr benen, en met wat tegengestribbel kregen we een groot deel in haar bek.

     

    Uiteindelijk samen geprobeerd. Zij hield het konijn vast, ik de spuit maar spoot te hard en ze bewoog. D'r koppie onder de medicatie, wat een geklungel. Maar.. het was de eerste keer.

     

    Nu geleerd van de fouten, morgen de herkansing en eerst nog even biks en andere groente trucjes uitproberen.

     

     

    • Vind ik leuk 1
  11. Beste bunchers,

     

    Vanochtend vond ik op 1 van de 10 (normale) keutels een klein wormpje. Naar de dierenarts gegaan met keutels en het blijken de meest voorkomende soort wormen. Het zijn er weinig maar toch maar ontwormen.

     

    We hebben het middel Meranox gekregen (vloeibare ferbendazol dat oraal moet worden toegediend met een spuitje). Nu lijkt het mij erg moeilijk vloeibaare medicatie oraal toe te dienen bij een konijn. Ik had liever een pasta of gelvorm gezien. 

     

    Mvg, Oryctolagus

  12. Beste bunnybunchers,

     

    Mijn konijn van 3,5 maand oud geef ik nu ongeveer 30 tot 45 gram biks per dag (niet gemengd). Ze weegt 1,4kg en is een middelkleine soort. 

     

    Ze eet alleen weinig hooi. Ik wil dus minderen met biks zodat ze meer hooi eet. Kruidenhooi of gewoon hooi maakt niet veel uit, ze eet van beiden even weinig.

     

    Probleem is dat ik op het internet verschillende adviezen tegenkom: 

    Advies 1. Konijn tot 7 maanden oud 'onbeperkt biks' 

    Advies 2. Elk konijn per dag 20 gram biks per kg lichaamsgewicht. (=28 gram voor mijn konijn), dus ook een jong konijn.

     

    Wat is jullie advies?

     

    Mvg, Oryctolagus Cuniculus 

     

     

     

     

     

    IMG-20200918-WA0010.jpg

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .