Ga naar inhoud

Aniek

Members
  • Items

    8.382
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    11

Berichten die geplaatst zijn door Aniek

  1. Oei dat klinkt niet heel goed.

    Wel heel goed dat je toch binnen gehaald hebt, met ondertemperatuur altijd naar binnen, daar weegt de stress niet tegenop.

    Verder belangrijk toch apart zetten, om goed te kunnen zien of er keutels komen. Als die er niet komen en ik denk niet dat het geval is, dan niet dwangvoeren. Wat het punt is als de boel verstopt zit en er komen geen keutels en je gaat dwangvoeren ga je de maag overladen, dan is het probleem nog veel groter. Belangrijk is dat de massa eerst op gang komt. Gas is heel vaak secundair aan andere klachten en regelmatig niet de oorzaak, bij nu geen gas kan er dus goed iets van verstopping/blokkade zijn. Heb je ook novacam mee gekregen voor thuis? Zo ja welke dosering? Heel vaak wordt een te lage dosering aangehouden. Verder zijn de Cisaral drops erg belangrijk te geven en als geen keutels zou ik persoonlijk ook iets van laxatract toevoegen. Het verliggen is duidelijke buikpijn. Beweging is daarnaast ook goed en biedt groenvoer aan, paardenbloemblad, andijvie, loof van wortel etc. 

  2. Restschade is wanneer het zeg maar niet meer beter wordt op een bepaald punt, als er weer nieuwe symptomen opdoemen dan is of de EC weer actief als het ware of er is wat anders aan de hand.

    In geval van hangoor, afhangende kant en oog dicht denk ik eerder aan problemen in oor naar traanbuis etc. Echter heel moeilijk te zien zonder camera, daarom zou ik naar een dierenarts gaan die dit wel kan. Bijv. Evert-Jan in Utrecht of andere met een scoop en ervaring. EC behandeling in dit geval zou ik sowieso weer opstarten, maar ik zou zeker bij hangoren die al wat ouder worden niet uitsluiten of het een probleem is in de buizen van oor naar neus. 

  3. Klinkt iets als clostridium/cocidiose iets in die trant. Teveel wisselingen geeft onrust, koppelen met volwassen konijn, overdag buiten, 's nachts binnen (ook te groot in temperatuur verschil). Ik vermoed dat de eerdere stilval met 8 weken al een aanzet is geweest voor verspreiding van verdere bacterie.

    Mijn advies, ga naar een opvang voor een volwassen konijntje die je meteen kan koppelen en niet hele winter hoeft binnen te houden, een konijntje van 7 weken had ook nog bij de moeder moeten zitten.

    Sterkte met het verlies. 

  4. Wij vaccineren als opvang het hele jaar door en zien geen verschil in klachten mbt ziekte oid ongedacht de tijd van het jaar.

    Als het maar gebeurd voordat de vaccinatie afgelopen is, want we merken wel bij konijnen afname van bescherming naar verloop het jaar bijna om is. Lees bijvoorbeeld wel milde vormen van besmetting bij myxomatose die wel te genezen is, doordat gevaccineerd, maar wel myxomen krijgen. 

     

    Ik zeg altijd liever eerder opnieuw vaccineren dan later. 

    Filavac is geregistreerd voor 1 jaar en biedt bescherming tegen RHD-1 en RHD-2 en Eravac is geregistreerd voor 9 maanden en biedt bescherming tegen RHD-2. Vaccinatie biedt nooit 100% bescherming, af en toe pakt het op een konijn niet goed, maar wel voor een heel hoog percentage wel. 

    • Vind ik leuk 1
    • Bedankt 1
  5. Veel konijnen hebben op oudere leeftijd wel last van spondylose en/of artrose waarbij kou niet lekker is voor de botten. Meestal zie ik het meteen aan de manier van lopen van de konijnen, ze hupsen minder soepel, kontje komt niet meer goed hoog. Voor die konijntjes is in de winter binnen wonen wel heel fijn. 

     

    Beterschap met de longontsteking. Heftig, longontstekingen zijn zwaar, omdat konijnen longetjes heel klein zijn. 

  6. Voor Science Selective adviseer ik altijd 10 gram per kilo lichaamsgewicht dat ze horen te wegen.

    De kans dat boven de 2 kilo al te zwaar is, is groot natuurlijk. Ik zou 20 gram per dag per konijn voeren en dan kijken hoe ze het er op doen. Wegen is weten en voelen natuurlijk. 

  7. De meest ideale leeftijd vind ik 6 maanden. Ze zeggen tussen 6 en 12 maanden, maar dames richting de 12 maanden vind ik vaak al behoorlijk hormonaal actief en regelmatig alsnog een verdikte baarmoeder hebben. 

     

    Qua castratie zet ik de konijntjes gewoon altijd weer terug in hun omgeving met hun maatje als ze die hebben. Ik laat +/- 100 - 150 dames per jaar castreren en een hele enkele keer gaat het herstel of de operatie niet goed, maar gelukkig niet jaarlijks. Ik vind het herstel beter gaan als ze meteen weer in hun vertrouwde omgeving komen, in mijn geval is dat zelfs in de onverwarmde schuur. Ik vind het herstel bij jonge konijntjes van +/- 6 a 7 maanden ook in veel gevallen sneller gaan dan bij volwassen dames met al een verdikte baarmoeder.

     

    Qua eten zou ik toch kijk naar je voerbeleid. Ik heb nog nooit kieskeurige konijntjes mee gemaakt mits natuurlijk wel beperkt gevoerd, dan doen ze uiteindelijk allemaal een dansje voor de brokjes en groente. Wel dat sommige voorkeur hebben voor bepaalde groentes, maar uiteindelijk niet voor de brokjes. Soms krijg ik hier wel verwende konijntjes binnen die te veel brokjes krijgen en die moeten dan wel eerst wennen en laat ik ook niet meteen helpen, want ik wil eerst dat ze goede eters zijn voordat ik ze laat castreren. 

  8. Ik zou adviseren Tara ook te laten castreren, hormonen kunnen erg veel onbalans geven in een koppel en worden beide niet happy van. Ook is dit de beste leeftijd, waardoor de baarmoeder nog niet overactief is en de ingreep minder groot. 

    En wat verder handig is als ze toch dag en nacht los mogen uit de kooi, tralies van de kooi afhalen dat er van alle kanten in en uit de bak gegaan kan worden. Ik neem tenminste aan dat dit alleen nog een toilet bak is? 

     

    Verder heeft Evee al perfecte tips gegeven (al zou ik persoonlijk bij Science Selective echt maximaal 10 gram per kilo lichaamsgewicht aanhouden, anders worden ze vaak nog rolmopsjes ;)) 🙂  maar zou daarnaast ook de ander situatie wat verder aanpassen 🙂

  9. Buitenom dat ook dierenartsassistent en met we bedoel ik dan ook mee konijnkundige collega diereanarts (en hele praktijk), samen met mij als konijnkundige assistent die beide veel nascholing ook volgen voor konijnen 🙂 Dus even wat breder toegelicht, helaas vaak dierenartsen houden ouderwetse dosering aan mbt Toltrazuril (werkzame stof van Baycox) en zijn niet bekend dat 2,5% eigenlijk niet geschikt is in de bek. Overigens zou ik altijd gaan voor in de bek ingeven, dan weet je zeker dat ze het binnen krijgen, maar dan wel voor de variant die geschikt is om in te geven in de bek en dus oraal veilig is 🙂

  10. De 2,5% is ongeschikt om in de bek in te geven, is voor door het drinkwater. Oraal kan het irritatie geven in de slokdarm en daardoor stoppen met eten, ook inderdaad te hoge dosering waardoor je ook meestal stoppen met eten ziet, onlangs is Toltrazuril drops bijsluiter daarom ook aangepast. 

    Wij houden 3 dagen behandelen aan en dan niet weer als het goed gaat. Overigens poetsen we niet zo als een gek, maar houden gewoon goed schoon en moet zeggen dat heeft vaak afdoende resultaat 🙂

  11. Als wortels lang waren, zou ik er wel rekening mee houden dat, dat pijnlijk blijft en je kan niet alle kiezen gaan trekken. Mijn ervaring is zodra er kiezen getrokken moeten worden en zo moeizaam gaat, dat de prognose niet heel goed is. Hoe naar het ook is, om te vertellen, maar een tijdje terug kreeg ik konijntje in pension. Waren kiezen getrokken, na vier weken at ze nog niet, nog meer kiezen getrokken, want zodra ze al even niet meer eten groeit, de rest weer lekker door. Toen bij mij in pension gekomen, echt geen happy konijntje. Uiteindelijk ging de boel heel erg zwellen en daardoor werd ze benauwd en is ze ingeslapen. Haar was niet verteld dat de prognose met dit soort ellende slecht is, wat super sneu was, dat toen ze bij mij kwam ik wel meteen mijn twijfels had. Ik hoop dat bij Rebel wel goede kansen heeft, maar zou persoonlijk niet te lang aanmodderen, want hoe lang tot er weer problemen zijn. 

  12. Vaak speelt er helaas wel meer. Zijn er ook röntgenfoto's gemaakt? Kan best zijn dat er nog meer kiezen rommelen en dat kauwen bijvoorbeeld nog steeds zeer doet, doordat wortels heel lang zijn en die druk geven als die moet kauwen. 

  13. Voor een dwergje vind ik amputatie een hele goede overweging om wel te doen. Ik weet niet wat het formaat van eerder genoemde konijnen was (behalve die van Iris), maar bij een middelgroot of groot konijn zou ik het niet meer doen.

    Ik heb het tweemaal laten doen en eenmaal zo binnen gekregen.

    De ene was een jonge Hollander, die gaat nog steeds super en kon zich er ook prima mee redden. Gedrongen klein konijn, gaat prima. De ander was een zwart middelgroot konijn, ook jong met een lang lichaam. Deze heeft door haar formaat en lengte nooit fatsoenlijk kunnen lopen na amputatie. De laatste ook een middelgrote, daar was het al bij gebeurd, maar ook die was heel scheef, lopen ging niet soepel.

    Kortom het ligt voor mij aan het formaat konijn. Toen wij laatste een Vlaamse Reus met breuk in achterpoot op de praktijk hebben gehad hebben we ook gehamerd op doorsturen naar Frank Verstappen in Driebergen, want die kon haar pinnen en dan had ze de meeste kans op een goed leven. Dat hebben ze uiteindelijk gedaan en dat gaat super goed.

     

    Maar als het dus een dwergje is, zou ik amputatie zeker doen als pinnen niet kan. Wel goed het oor schoon houden van de geamputeerde poot, want die kunnen ze zelf niet krabben en daardoor vuil eruit krijgen. 

  14. Slijm kan ook komen bij darmimmobiliteit, dat is niet meteen een teken van een darmbacterie oid.

    Dit kan komen door verslechterd eten bijvoorbeeld door het gebit. Gezien ze wel levendig is, is het gebit al eens goed nagekeken?

    Krijgt ze verder nog pijnstilling en darmstimulerende medicatie? 

  15. Ik had gisteren gewoon beide alles gedaan eigenlijk. 

    Ik neem aan dat de myxomatose ook de Nobivac Myxo-RHD is en je ziet echt vaak einde jaar afnemende bescherming. Het zal wel een beetje mee vallen, maar ik zeg altijd liever eerder vaccineren dan later. Ik vaccineer heel vaak maanden eerder, omdat ik wil dat een konijn dat uit de opvang gaat recent gevaccineerd is en niet nog maar een paar maanden op de teller heeft. RHD-2 vaccineer ik sowieso elke 5 a 6 maanden opnieuw, wegens verhoogde kansen hier in opvang met veel samenkomende konijnen. 

  16. Is ze ook een konijn met overwegend wit en de typische charlie snor?

    Ik heb er hier nu 1 zitten en die kan niet tegen brokken op alleen Timothy hooi, kruiden en groenvoer (geen fruit!) gaat het enorm goed. Met brokken gaat het mis en houdt hij zich niet op gewicht. Inmiddels is hij bijna weer op gewicht en is hij al twee maanden stabiel. We hebben nog niet eerder bij een megacolon konijn geprobeerd dit dieet dus kan niet zeggen of het voor elk konijn werkt, maar voor hem werkt het heel goed. 

  17. Als het echt de snijtanden zijn zou ik ook naar een goede dierenarts gaan met veel ervaringen met gebitten, die ziet dat het met papil en al verwijderd is. Maar stifttanden, komt bijvoorbeeld enorm vaak voor dat die terug komen, zijn ook bijna niet te verwijderen, omdat ze zo broos zijn, maar breken zelf wel af wanneer te lang, juist omdat ze zo broos zijn.

    Het zou in ieder geval voor mij nog geen reden voor inslapen zijn op dit moment. 

    • Vind ik leuk 1
  18. Dat is een hele lastige, want beide konijnen de hele winter alleen en juist die buiten zit in de koude, zou ik erg sneu vinden.

    Ik denk dat het heel lastig is alternatieve dingen te bedenken qua buiten. Geen mogelijkheid in een goed geïsoleerde schuur waar je het wat warmer kan maken? Zodat ze toch samen daar kunnen verblijven? Voor veel buitenkonijnen voelt dat een stuk beter dan echt binnen. 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .