Ga naar inhoud

Marjoleintje

Members
 • Items

  2.413
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  23

Berichten die geplaatst zijn door Marjoleintje

 1. Ik sluit me aan bij Evee. Ik heb helaas te vaak voedsters zien overlijden door baarmoederproblemen, en daarom laat ik ze steriliseren.

  (Wat niet wil zeggen dat ze dan niet door een andere oorzaak kunnen overlijden natuurlijk. Maar baarmoederproblemen kan ik voorkomen, net zoals ik bepaalde ziektes probeer te voorkomen door te vaccineren en door gezonde voeding te geven.)

   

 2. 12 uur geleden zei Daniël Leeuwenberg:

  Toch blijf ik zitten met de vraag: hoe effectief zijn die middelen?  Ik schreef eerder al dat in mijn ervaring als er geen aanleiding is de vliegen sowiezo wel weg blijven bij de nijnen (en dat zou soms anders kunnen zijn, ik heb het in ieder geval nooit waargenomen), maar ik kan me heel goed voorstellen dat je iedere extra bescherming wilt geven.  Maar ik ben toch ook benieuwd naar de gevallen waar er wél aanleiding is, dus bij de konijnen met plakpoep, wonden, traanoogje, om wat voor reden dan ook, waar die vliegen dus werkelijk steeds naar dat konijn trekken: werken die middelen dan ook werkelijk afstotend? geven ze 100% zekerheid?  Of in ieder geval merkbaar verschil?

   

  Durf ik niet te zeggen,  daarvoor zou je een proef moeten opzetten met controlegroep. Maar ik denk dat zo'n proef opzetten nog vrij lastig is; want wanneer is het de spray die de vlieg er weerhoudt, en wanneer iets als lichaamsgeur? (Waarom wordt de ene mens wel door muggen lekgeprikt, en bij de ander niet? Dat idee ;) )
   

  • Vind ik leuk 1
 3. Ik zou er inderdad mee oppassen. Als Bram wat van de frontline op zijn vacht krijgt of besluit om Julia te wassen, dan kan hij het spul binnenkrijgen, en dat is giftig.

  (Zo moet je ook altijd oppassen als je een middel met permethrin bij een hond gebruikt wanneer er ook een kat in huis is; zelfde verhaal.)
   

  Ik zou ze even een dagje uit elkaar halen, in elk geval totdat de vacht van Julia echt heel goed droog is en de frontline kans heeft gekregen goed in de trekken. :)

   

   

   

 4. Eens met wat al gezegd is; 24/7 voldoende ruimte geven (dus niet enkel die 3 uurtjes om de pootjes te strekken, maar gewoon een ruime ren die altijd toegankelijk is) en een vriendje.

  Dit soort gedrag ontstaat vaak uit eenzaamheid en frustratie. Gelukkig is er dus wel wat tegen te doen :)

 5. Eens met bovenstaande adviezen; ik zou Lulu laten castreren (dat kan enorm schelen qua pittigheid - natuurlijk geen 100% garantie, maar dan voorkomt het alsnog wel baarmoederonstekingen en baarmoederkanker) en Rex eventueel apart wat extra bijvoeren in het aparte rennetje.  En wat je verder nog gezamenlijk voert, zou je op verschillende plekken kunnen aanbieden. Ik strooi biks bijvoorbeeld hier in de kamer rond; dan zitten ze nog steeds wel bij elkaar in de buurt, maar het wordt niet zo'n geduw en getrek als wanneer ik het in een bakje geef. En ze hebben gelijk wat te doen ;) .

   

  En het moet me toch van het hart dat ik vind dat je dierenarts er wel wat bijzondere standpunten op na houdt.... in elk geval een beetje ouderwetse standpunten. Lulu's geluk en gezondheid zou toch niet alleen moeten afhangen van Rex (even gekeken naar de reactie op sterilisatie) ? En Rex zijn geluk en gezondheid zou toch ook niet alleen af moeten hangen van zijn leeftijd? Ik begrijp dat er grenzen zijn bij een konijn op leeftijd, maar hij heeft toch gewoon recht op gedegen onderzoek en behandeling?
  (Dit is geen verwijt naar jou hoor, want zo te zien wil jij heel graag alles voor ze doen. Ik vond gewoon de argumentatie van je dierenarts opmerkelijk.)

   

   

   

   

   

  • Bedankt 1
 6. Spalken zeker niet zomaar doen, je weet niet wat er aan de hand is en dan kan spalken voor meer schade zorgen. Al is het maar omdat het stress en waarschijnlijk ook meer pijn geeft. (Het diertje houdt niet voor niets zijn pootje opgetrokken en belast het amper; het zal zeer doen bij strekken en belasten.)

  Naar de dierenarts om het pootje na te laten kijken en waarschijnlijk pijnstilling mee te krijgen!

   

   

 7. Gebeurt helaas vaker met bacteriën. Er hoeft maar een heel klein restje te overleven, en hoppa, ze planten zich weer voort en dan begint het feest weer van voren af aan.
  Wat langer doorbehandelen om die laatste lastpakken aan te pakken kan dan heel goed werken.
  Fijn dat hij de novadox zo lekker vindt! Hij zal straks nog moeten afkicken ;)

  • Vind ik leuk 1
 8. Ja het gaat echt ontzettend snel. Ik heb er nu denk ik een stuk of 5 gezien. Dat vind ik best wat, gekeken naar mijn part time functie en mijn nog niet zo lange staat van dienst, en het feit dat we op mijn huidige werkplek maar weinig konijnen over de vloer krijgen.

  Die van dit jaar hebben we ingeslapen; eigenaren hadden het diertje de avond ervoor nog vrolijk gezien, en in de ochtend wilde het beestje niet meer lopen. Ik tilde een achterpoot op, en ik zag het al gelijk. Brr...

   

  Het jaar ervoor was het vaker raak (toen werkte ik wel meer uren..) en ik geloof dat we wel enkele konijnen hebben kunnen redden, maar eentje was echt rampzalig. Bij elke haal met het scheerapparaat was het een krioelende massa van maden; op het konijn zelf, op het scheerapparaat, en de prullenbak leek wel te leven. Arm, arm beest. En we waren inmiddels halverwege de rug en het hield maar niet op. Overal kapotte huid, de vacht liet met plukken tegelijk los...en dat arme dier compleet in shock van de pijn. (Uiteraard wel pijnstilling gegeven.) Toen hebben we de eigenaar er toch echt van overtuigd dat ze NU moest komen en dat er echt geen redden meer aan was.  Ik heb het samen met een dierenarts gedaan, en dat was wel eentje die van aanpakken wist, maar we stonden toch mooi met z'n twee te kokhalzen. Het is dat het zo zielig voor de konijnen is en dat je ze wil helpen (ik draag vaak zelfs geen handschoenen omdat ik zonder veel beter kan voelen of er nog wat zit...) maar ugh.....abcessen opensnijden is minder smerig. (Ik heb ook een beetje trypofobie, dat helpt NIET...)

   

  En ook een konijntje op mijn stage-adres - het stomme is dat ik me het diertje niet eens meer precies voor de ogen kan halen (hangoor, ik dacht bruinig maar er kan ook wit bij gezeten hebben...) - maar wat heb ik gehuild om dat dier toen. Ene dag kwam ze binnen vol maden; de dierenarts kwam naar me toe met een knipoog dat 'ie wel een klusje voor me had (dan moet je eigenlijk hard wegrennen..). Nouja goed, diertje gewassen, eindeloos veel maden eraf geplukt met een pincet, en door diezelfde dierenarts laten controleren op open wonden; de maden waren overwonnen! Yes!

  De volgende ochtend wilde ik haar dwangvoeren maar voelde ik een bol buikje. Naar de dierenarts gelopen en zijn gezicht vertrok al snel; we hadden de dag ervoor de enorme tumor in de buik door de haast om die maden weg te krijgen gewoon over het hoofd gezien. Shit.... konijntje is uiteindelijk ingeslapen. Eigenaar kon/wilde er niet bij zijn, dus ik ben er bij gebleven. Mijn hart brak echt in duizenden stukjes. :(

   

  Maar goed, afijn, vanmiddag dus knippen en kammen. ;)

  • Verdrietig 1
 9. Ik had je berichtje nog niet gezien (was aan het werk). :)

  Snot is wel iets waar ik toch mee terug zou gaan naar een dierenarts, want snot kan chronisch worden en dan steeds vaker de kop op steken. Zo te lezen heeft de Novadox wel goed zijn werk gedaan, maar zou het kunnen lonen er nog net even wat langer mee door te gaan om echt alle veroorzakers van het snot de kop in te drukken.

  (Als het na die kuur nog steeds terug blijft komen zou je ook een swab kunnen laten afnemen om gerichter en/of met andere kuren te kunnen behandelen, maar zolang Dex goed op de novadox reageert is dat waarschijnlijk niet nodig.)

   


   

 10. Ja, ze zullen ook wel aan haar huid trekken. Ik had het al een beetje geprobeerd rustig los te werken toen ze er net was, maar daarop besloot ze 4 dagen in een soort hongerstaking te gaan. Dat was dus even iets teveel van het goede ;)
   

  Maar die maden vind ik altijd wel een dingetje hoor. Het is dat ik de afgelopen weken veel vrij ben geweest en waarschijnlijk daardoor deze zomer pas 1 konijn met maden heb gezien, maar het blijft afschuwelijk. :(

 11. Sprayen kan wel denk ik, als je het maar kort (en met rust) doet. Als ze daarna gelijk weer hun verblijf in kunnen dan zal het minder stressvol zijn dan een dierenartsbezoek.

  (Als ik naar die 2 van mij kijk is dat wel zo. Ze worden wel even angstig van nagels knippen/sprayen/etc, maar niet zo hyperventilerend apathisch als bij de DA.)
   

  En ik ga vandaag toch ook een konijn van familie eens grondig uit de klit halen (kon familie niks aan doen, die hebben het beestje overgenomen van vrienden). Ik ben er niet zo'n fan van met de hitte - en omdat ze dus sinds kort in een nieuwe omgeving zit en een nieuwe vriend heeft - maar die enorme viltplekken op d'r kont zijn natuurlijk een recept voor maden als daar vuil in blijf zitten. We sprayen haar dan ook gelijk maar even in hadden we bedacht. 

   

   

   

 12. Een flesje anti-madenspray is inderdaad de wereld niet qua kosten, lijkt me.
  Hier overigens 2 kerngezonde konijnen met schone kontjes en geen plakpoep, maar er zitten wel degelijk vliegen bij de bak. Want het stikt sowieso van de vliegen in huis. (Dat komt echt door de warmte, want zoals nu hebben we het echt nog nooit meegemaakt. En de konijnenbak heb ik 2 dagen geleden nog volledig verschoont en uitgesopt, de afwas is gedaan, de vuilniszakken brengen we regelmatig naar de container beneden, etc.)

   

  Ik behandel die van mij overigens niet altijd met spray omdat ik ze dus voortdurend om mij heen heb lopen (de konijnen, niet de maden ;) ) en ze dus vrij gemakkelijk goed/vaak in de smiezen kan houden. Ze liggen ook regelmatig uitgestrekt en dan kijk ik ook altijd even onder hun staart. Buitenkonijnen zou ik voor mijn eigen gemoedsrust wel behandelen, daar heb je soms net iets minder vaak zicht op.

  Begin deze week ga ik ook nog even langs bij familie om een konijntje van ernstig vervilte plekken bij haar billen te ontdoen (kan familie niks aan doen, ze hebben haar overgenomen van andere mensen. We hadden al geprobeerd de klitten weg te halen, maar toen ging ze mooi 4 dagen in hongerstaking door alle veranderingen/stress...). Dus ik hoop dat die vliegen zich vandaag en morgen nog even koest houden. (Konijn houdt zich wel schoon, ook die klitten waren de vorige keren niet vies gelukkig)

   

   

   

 13. Hem in zijn vertrouwde omgeving even laten bijkomen. Eventueel wat lekkers voor hem neerleggen maar verder even met rust laten.  Dat is denk ik voor nu het beste.
  (En met wassen; is hij nu echt nat van het water? Dan juist oppassen met vliegen!)
   

  • Bedankt 1
 14. Bedoel je wandelen met een tuigje?
  Ik weet dat veel dierenwinkels ze verkopen, maar het  is heel gevaarlijk voor konijnen. Ze kunnen buiten altijd schrikken en door het tuigje kunnen ze dan enorme klappen op hun rug krijgen.  Wat je beter kunt doen is je konijntje thuis een ruime ren geven en lekker bij hem/haar gaan zitten. Is een stuk veiliger :)
  En ongevaccineerd loopt je konijn sowieso meer risico.

   

   

 15. 7 minuten geleden zei Tesslovesbunniesx:

  We hebben net ook 4/5 dierenartsen gebeld en we hebben een goede gevonden waar het nu 65 euro kost, en per 6 weken moeten we het dus doen wat 19,50 kost.

  we hebben het allemaal voor haar over, alleen omdat ze nu al 2 dagen niet heeft gegeten moeten we ook rond 50-100 euro aan medicijnen betalen om haar darmen weer op gang te krijgen en waarbij het nog de vraag is of ze dat overleefd.

  wij gaan zo nog overleggen, maar we denken dat we mijn lieve schatt vanavond toch moeten laten inslapen.

  (Dit klinkt allemaal heel droog maar ik ben nu al heel de hele middag aan het huilen) ik wil niet dat ze dood gaat

  Mag ik vragen welke je gevonden hebt? Gewoon nieuwsgierig, ik kom uit omgeving Utrecht :)

 16. Zojuist zei Tesslovesbunniesx:

  Nu ik dit allemaal lees, voel ik mij echt heel rot als ik haar laat inslapen.

   


  Ik zou het niet allemaal typen als het wel een goede keuze zou zijn. Echt, als je konijntje geen toekomst meer heeft dan is inslapen het beste wat je kunt doen. Maar jouw konijntje heeft nog zoveel kansen. Inslapen is echt het aller, allerlaatste middel. 

 17. Hoe kom je nou bij duizenden euro's? Het kost je nu ongeveer 100-150 euro, ja, dat is even slikken maar geen gek bedrag als ze daarna weer gezond en wel weer kan eten.  Je weet heel niet of de haakjes terugkomen en als ze wel een keer terugkomen (en je het gewoon goed in de gaten houdt en zorgt dat je ze laat slijpen voordat ze 2 dagen niet meer wil eten) dan is het ook niet gigantisch duur.


   

 18. Maar inslapen is toch helemaal geen optie als er kans is op herstel? Ze is nog echt niet ten dode opgeschreven als je vandaag een dierenarts bezoekt!
  En 65 euro is echt een heel schappelijke prijs voor het wegslijpen van haakjes. (en die 19,50 als het eventueel na 6 weken weer nodig is, is helemaal goedkoop). Natuurlijk komen er nog wel kosten bij om haar nu weer te laten eten, maar dat is wel iets dat je moet meenemen als je een dier aanschaft.


   

   

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .