Ga naar inhoud

Eefje91

Members
  • Items

    799
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

Berichten die geplaatst zijn door Eefje91

  1. @Mississippi Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Wat fijn dat je dit met me deelt. Gijsjes keutels zijn namelijk al weleens op wormpjes onderzocht en toen werd er niets gevonden, maar dit hoeft dus geen uitsluitsel over eventuele wormen te geven begrijp ik nu. Ze graaft regelmatig hele tunnels in de tuin. Van dat zand wat ze dan binnenkrijgt zou ze best eitjes en dus wormpjes oid kunnen oplopen toch?

    Ik zal met de dierenarts overleggen wat de opties zijn hierin. Heel erg bedankt voor je tip!

  2. 7 uur geleden zei Evee:

     

    Bedankt voor de link! Ik heb er meteen gebruik van gemaakt door nieuwe thee uit te proberen. De hooithee gister was geen heel groot succes namelijk (alhoewel ze er wel wat van dronk!) dus vandaag thee gezet van frambozenbladeren (uit jullie webwinkel!)

    Dit vonden Gijsje en Guus beiden heerlijk, ze hebben er best wat van gedronken.

    Wat een handige link! Ik ga nog meer theetjes uitproberen op deze manier :D

     

    Frambozenthee1.png

    Frambozenthee2.png

    • Vind ik leuk 5
  3. Dat zou ik best eens kunnen proberen door een bak met groenten te geven en daar een laagje water in te laten staan. Dan krijgt ze ongemerkt nog meer vocht binnen inderdaad. Dank je voor de tip!

     

    Ik was de groenten wel altijd, maar ik gooi de groenten nu los door de ren. Misschien eens in twee bakken aanbieden (wanneer ik het in een bak/schaal geef, claimt Guus alles... de vreetzak).

  4. Haha, ja Gijsje is een meisje :'D Vind het een leuke naam en vond de naam bij haar passen ongeacht het geslacht haha!

     

    Ik vind je opmerking over het water drinken wel erg raak. Het is namelijk altijd zo dat wanneer Gijsje een buikpijnaanval heeft, ze boven een van de waterbakjes gaat hangen en dan niet 'kan' drinken (van de pijn lijkt het). Gisteravond deed ze dat weer de hele tijd en daarom bedacht ik me om haar water via een spuitje te geven. Dit lijkt te hebben geholpen!

    Gijsje en Guus krijgen inderdaad een afgepaste hoeveelheid SS biks. Ze krijgen samen per dag 2x 65 à 70 gram biks (gewicht van de konijnen: Gijsje 2,2kg + Guus 7,6 kg = 9,8 kg).

    Dan is samen max 140 gram biks per dag niet al te veel.

    Ze krijgen onbeperkt 'zweeds timothy hooi' dat ik online bestel per baal en daar gooi ik vaak nog kruiden overheen (die ik bij jullie in de webwinkel bestel :D ). Het hooi wordt door beiden over het algemeen zeer goed gegeten. In de avond krijgen ze na de biks nog een portie groenten (waarvan standaard een witlof en een paar bladeren andijvie en dan vaak nog een wisselende groente).

     

    Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me al dat ik dit ritueel dan misschien beter om kan draaien, dus eerst de groenten en als dat op is pas de biks.

    Dan hebben ze in ieder geval vast het vocht binnen.

     

    Het blijft apart dat Gijsje zo vaak last heeft van 'verstoppingen'. Of in ieder geval last heeft van momenten dat ze niet eet en ligt te strekken van de pijn.

    Gijsje en Guus hebben een vrijwel identiek voedingspatroon, alleen Guus eet ongeveer drie keer zoveel (wat gezien zijn gewicht normaal is).

    Ik zou het drinkpatroon inderdaad beter moeten monitoren.  Ze drinken trouwens best wel wat met z'n tweeën, maar ik weet natuurlijk niet wie hoeveel drinkt en aangezien Guus een vlaam is mag je ook wel verwachten dat hij veel drinkt met zijn grote lijf haha (en ook heel veel plast trouwens 8) ).

     

  5. Dank je voor je bericht Evee en dat je me op het belang van vocht wijst.

    Toevallig heb ik vannacht Gijsje via een spuitje in de bek voorzichtig wat vocht toegediend waarna haar maag borrelende geluiden begon te maken.

    Er staan altijd twee waterbakken in het hok die ik tweemaal daags ververs en ze krijgen iedere avond een flinke portie groenten (altijd witlof en andijvie en dan nog een wisselende groente). Hier zijn ze al jaren aan gewend, wat zeer fijn is omdat dit vaak het eerste is wat Gijsje weer wil eten na een buikpijnaanval.

    Op dit moment eet Gijsje nog steeds maar mondjesmaat hooi en wat andijvie en witlof. Maar ze eet in ieder geval iets.

    Misschien is het toch verstandig als ik dan eens haar gebit na laat kijken. Ze heeft zo vaak verstoppingen. Dat moet dan toch een (nog) een andere oorzaak hebben dan het haar van Guus denk ik.

  6. Gijsje, voedster van 6 jaar en gesteriliseerd, heeft sinds ze met Guus samenwoont last van maag/darmverstoppingen. Zeer waarschijnlijk worden deze verstoppingen veroorzaakt door de haren van Guus. Guus is een vlaamse reus en ondanks dat ik hem minstens 1 keer per week pluk en borstel, verliest hij altijd best wat haar. Gijsje wast Guus en daardoor krijgt zij deze haren binnen. Het probleem is dus lastig te voorkomen.

     

    Over het algemeen redt Gijsje het met Metacam (pijnstilling) en Ciseral (bevordert de spijsvertering) wanneer zij een verstopping heeft. Een enkele keer moet ze opgenomen worden bij de dierenarts in verband met ondertemperatuur of omdat haar maag geleegd moet worden (dat is een keer gebeurd bij een zeer ernstige maagverstopping).

    Op dit moment heeft Gijsje weer last van een verstopping. Afgelopen week heeft ze een dag (donderdag) bij de dierenarts in de couveuse gelegen, omdat haar temperatuur te laag was. Vrijdag mocht ik haar weer halen. Ik heb haar in het weekend nog Metacam en Ciseral gegeven. Haar voedings- en ontlastingspatroon was weer teruggekeerd naar normaal, dus ik heb gister de medicatie gestopt. Blijkbaar was dit toch te vroeg, want nu weigert Gijsje weer te eten en lijkt het erop dat ze pijn heeft. Ik ga dus weer direct starten met de medicatie en mocht er geen verbetering optreden dan bel ik morgenochtend de dierenarts.

    Ik vind het naar voor Gijsje dat zij steeds opnieuw deze klachten heeft en er soms geen eind aan lijkt te komen...

     

    Ik zou graag weten wat ik nog meer kan doen in een situatie dat Gijsje last heeft van een verstopping. Of nog liever, hoe een verstopping te voorkomen.

    Misschien zijn er dingen die ik anders/beter zou kunnen doen.

     

    Zijn er anderen die deze situatie herkennen en tips hebben?

     

    Wat ik tot nu toe zelf doe, is Guus regelmatig borstelen/plukken. En in de rui-tijd geef ik Gijsje preventief 'Pro-enzyme', een middel op basis van ananas-extract dat de voedingsstoffen rondom een klont haren zou afbreken. Ik weet dat dit middel niet evidence based is bij konijnen, maar uit ervaring heb ik het idee dat het misschien iets doet. En anders valt het middel onder de categorie: baadt het niet, dan schaadt het niet.

     

  7. Bij Guus bleef de snot nooit lang weg en tijdens de kuren at hij slechter of niet (dan gaf ik hem dwangvoeding...) en er zat weinig leven in om het zo maar even te zeggen. Na het stoppen van een kuur leefde hij altijd meteen weer op en was hij stuk een actiever, of de snot nou weg was of niet maakte daarbij niet uit.

    Met de Draxxin-kuren heeft hij deze bijwerkingen niet gehad. Hij leek daar veel minder last van te hebben en de snot bleef langer weg.

    Bij Gijsje meteen gestart met Draxxin-kuren en zij heeft maar één keer in haar leven zo'n kuur gehad van drie prikken en daarna is het nooit meer teruggekomen...

    Aangezien jouw konijn nu aan de Duplo zit, zou ik zeker die kuur eerst afmaken en kijken hoe het dan gaat met je konijn. Als de snot weer terugkomt, zou je kunnen overwegen naar Draxxin (Tulathromycine) te vragen bij je dierenarts. Het is trouwens wel zo dat niet alle dierenartsen met dit middel bekend zijn, weet ik uit ervaring.

    Hoe komt de snot bij jouw konijn tot uiting? Niest je konijn veel? En is de snot dik en taai en wat is kleur?

     

    Als het andere konijn sterk genoeg is, kun je haar best meenemen ter ondersteuning. Ik neem altijd beide konijnen mee als alleen Guus voor een kuur moest. Dit omdat Guus erg veel stress ervaart van de ritjes naar de dierenarts en steun lijkt te hebben aan Gijsje. Andersom geldt dit bij mijn konijnen trouwens niet. Daarom laat ik Guus thuis als Gijsje naar de dierenarts moet. Het ene konijn is gewoon veel stressgevoeliger dan het andere ;)

    • Bedankt 1
  8. Hè wat vervelend van die snot zeg! Ik heb twee konijnen met chronische snot en hier zijn ze beiden erg gebaad bij een Draxxin-kuur wanneer de snot weer eens de kop opsteekt. Bij deze kuur krijgt je konijn één keer per vier dagen een injectie, meestal hebben ze aan een kuur van een week of twee al voldoende (3 à 4 injecties). De werkzame-stofnaam is Tulathromycine.

    Mijn konijn Guus heeft heel wat middeltjes en kuren geprobeerd voordat we bij dit middel uitkwamen. Andere antibiotica werkten niet (voldoende) of gaven ook te veel bijwerkingen. Gijsje heeft vanaf het begin af aan Draxxin gekregen tegen snot en is altijd snel genezen met weinig tot geen bijwerkingen.

    Natuurlijk is ieder konijn anders en biedt mijn verhaal geen garanties, maar ik wilde je mijn positieve ervaringen niet onthouden.

     

    Sterkte met de situatie.

    • Bedankt 1
  9. Lastige keuze inderdaad.

    Uit bovenstaande ervaringen maak ik op dat het wel mogelijk is je konijn te koppelen, met de voorwaarden 'zo min mogelijk stress' en preventief behandelen met panacur. Ik sluit me aan bij Lienappelsien  en zou ook adviseren een goede opvang te contacten hierover. Als je dan besluit tot koppeling over te gaan, kunnen zij hier ook weer bij helpen.

     

    Sterkte en succes!

    • Vind ik leuk 1
  10. Nou het heeft bijna twee weken geduurd, maar inmiddels eten ze hun biks weer op.


    Eerst begon Gijsje weer voorzichtig van de biks te eten (ze halveerde de brokjes en liet de andere helft dan liggen haha) en Guus twee dagen later ook weer. Vanmorgen waren de voerbakjes weer leeg en zaten ze zelfs naast de voerbak te wachten tot ze weer gevuld zouden worden hihi.


     


    Waarschijnlijk smaakt deze biks toch anders dan voorheen. Gijsje en Guus waren echt van de een op de andere dag gestopt met biks eten, na het openen van een nieuwe zak voer. Het is dus wel duidelijk voor mij dat het aan het voer ligt. Het voer ruikt ook anders. Ze aten verder nog wel gewoon veel hooi en andere harde dingen, dus het lag gelukkig niet aan het gebit.


    We hebben verschillende malen mailcontact gehad met de fabrikant en de SS biks worden inderdaad in Engeland gefabriceerd.


    Er is hier in Nederland kennelijk ook wel iets van een hoofdkantoor, want we konden via hen mailen met de fabriek in Engeland.


    Gijsje en Guus hebben dus bijna twee weken geleefd op hooi (heeeel veel hooi), kruiden en groenten.


    Aangezien Evee schreef dat het niet zoveel kwaad kon om een poos geen biks te eten, maakte ik me ook niet zo'n zorgen erover en heb ik het gewoon even zo gelaten. Wel twee keer per dag het ritueel van voer geven volgehouden, ook al was er niet uit de bakjes. Dan deed ik gewoon of ik nieuw gaf en af en toe verversde ik het ook.


     


    Ik ben wel heel blij dat ze weer gewoon hun biks eten en dat ze verder geen darmproblemen hebben gekregen van de plotselinge verandering van biks naar geen biks.


    Nu maar hopen dat ze het voer ook weer een beetje lekker vinden smaken hihi  :bunny:  :bunny: 


  11. Hi allen,


     


    Toch maar besloten hier een topic over te openen, want inmiddels begin ik moedeloos te worden.


     


    Afgelopen zondag heb ik een nieuwe zak Science Selective biks aangebroken daar de oude leeg was.


    Sindsdien hebben zowel Gijsje als Guus geen brokje ervan willen eten, terwijl ze daarvoor altijd heel gulzig binnen tien minuten de bakjes leeg aten.


    Nu was mij wel opgevallen dat de geur iets anders was dan voorheen. Ik heb het even twee dagen aangekeken en toen dinsdag gemaild met de fabrikant. Deze heeft de batchnummers vergeleken en gezegd dat er geen verschil is aangetroffen in de samples daarvan.


    Vanmorgen vonden we het heel vervelend dat ze al ruim vier dagen geen brokjes ophebben, dus hebben we bij de intratuin een nieuwe zak voor gekocht. Deze heeft een ander batchnummer.


    Dit direct voorgeschoteld aan ze, maar ze willen het nog steeds niet eten!


    ie weet wat ik hieraan zou kunnen doen en hoe erg het is dat ze al dagen geen biks op hebben?


     


    Ik maak me zorgen omdat Gijsje al vaker last van gas heeft gehad en zo'n plotselinge wissel van voeding (van biks naar geen biks eten) toch niet goed kan zijn?


    Ook vrees ik dat ze misschien zullen afvallen en ze zijn juist perfect op gewicht, dus zouden ze ondergewicht kunnen krijgen hierdoor?


     


    Wie weet wat ik hieraan zou kunnen doen en hoe erg het is dat ze al dagen geen biks op hebben?


     


    Alvast bedankt!


  12. Jeetje wat een bizar verhaal… Arme Flip, z'n buikje voor niets opengesneden! Hopelijk zijn ze er gauw weer bovenop!


     


    Inderdaad grote kans dat het niet goed zal gaan met twee rammen en ze blijven vechten.


    Ik weet niet hoeveel ruimte je hebt, maar als je veel ruimte hebt zou je kunnen overwegen er door een opvang een viertal van te laten maken.


    Dan hoef je geen van je konijnen af te staan.


     


    En anders zou je ook het beste naar een opvang kunnen gaan, maar dan om een van je rammetjes te ruilen voor een voedster.


    Moeilijke beslissing.


    Laat ze eerst maar rustig herstellen.


    Zitten ze nog samen? Hoe gaat het nu?


    Probeer wel goed erop te letten dat ze bij elkaar de hechtingen niet openhalen wanneer ze in gevecht raken!


    Ik zou ze ook zeker uit elkaar halen wanneer ze blijven vechten...


     


    Sterkte!!!


  13. Goed nieuws! Het gaat nog steeds goed met het rammetje, hij is wel tegen het virus aan het vechten want zijn geslachtsdeel was wat verdikt, maar het heeft verder (nog) niet doorgezet! Ik hoop zo dat hij het haalt. Als hij het weekend goed doorkomt, mag hij gevaccineerd worden van de dierenarts.


    Ik laat het jullie weten! :)


    • Vind ik leuk 1
  14. Het voedstertje van het overgebleven stel was in 1 dag tijd zoveel achteruit gegaan dat ze haar vanmorgen hebben laten inslapen. Ze zagen het niet zitten het hele lijdenstraject van een week of 6 in te gaan zonder te weten of het überhaupt zou helpen. Ik kan me helemaal vinden in hun beslissing maar vindt het natuurlijk wel verdrietig.


    Het rammetje wordt niet meer gevaccineerd omdat de dierenarts dat te riskant vindt. Het is hopen op een wonder, maar ik vrees het ergste.


    Gelukkig is mijn tante erg met dieren begaan en zal ze ze nooit (onnodig) laten lijden.


     


    Bedankt voor jullie hulp. Ik zal nog laten weten hoe het met het rammetje afloopt.


  15. Hoopvol bericht Cynthia! Wat fijn dat Aafke er bovenop is gekomen.


    Vrees echter ook dat de inenting een verschil gemaakt heeft hierin.


    Alsnog heb wel wat aan die info, want het konijn zonder symptomen zo gauw mogelijk te laten enten nu, lijkt mij de beste optie...


    Natuurlijk laat ik de uiteindelijke beslissing aan mijn tante, ik hoop haar alleen te kunnen helpen.


  16. Bedankt Christa en Dollie, en Wilhelminapark heeft inderdaad een pagina over myx en die heb ik net ook naar m'n tante doorgestuurd.


    Een van de konijnen heeft al wat gezwollen oogjes, maar de ander heeft nog helemaal geen symptomen.


    Wanneer het konijnen al ernstige symptomen heeft zou voor mij de voorkeur ook naar het besparen van de lijdensweg gaan en dus naar het konijn te laten inslapen. Dit hebben ze ook gedaan bij het eerste konijn.


    Ik las nu net op de site van Wilhelminapark dat wanneer een konijn in een groep myxomatose heeft, de konijnen uit diezelfde groep zonder verschijnselen nog geënt kunnen worden. Misschien is dat dan een optie voor het konijn zonder de symptomen.


    Jammer dat hun dierenarts niet eerder gehandeld heeft!!


  17. Lieve allemaal,


     


    Graag zou ik om jullie advies vragen bij het volgende:


     


    Mijn tante heeft drie lieve hangoortjes (buiten). Nu heeft een van deze konijnen afgelopen week myxomatose opgelopen (waarschijnlijk door een mug) en hebben ze het konijn helaas in moeten laten slapen.


    De dierenarts zei dat het afwachten was of de andere twee ook besmet waren. Nu heeft sinds vanmorgen een van de andere konijnen ook symptomen.


    Ik kan mij herinneren dat er hier op het forum mensen zijn die meegemaakt hadden dat een konijn myxomatose overleefd had.


    Graag zou ik daarvan horen wat mijn tante nu het beste kan doen. Is het mogelijk dit konijn met beginnende verschijnselen te laten behandelen en zou ik haar daarvoor misschien het beste kunnen wijzen op Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht? Die zijn qua inzichten en behandelingen bij konijnen toch het 'verst'?


    En het konijn wat op dit moment nog geen verschijnselen heeft, maar waarschijnlijk wel ook het virus? Weet iemand hoe de kansen dan zijn voor het konijn om erbovenop te komen wanneer hij tijdig behandeling krijgt?


     


    Graag zou ik in contact komen met diegenen die met een soortgelijke situatie te maken hebben gehad, zodat m'n tante verder geholpen zou kunnen worden.


     


    Alvast bedankt!!


  18. Yeah, fijn dat ze eet! :D


    Ik denk ook dat je beter even kunt stoppen met dwangvoeren. Uit ervaring weet ik dat bijvoorbeeld mijn nijn Gijsje snel vol zit en als je die blijft dwangvoeren, gaat ze juist niet zelf eten. Misschien werkt dat bij Flap ook wel zo.


    Al eet ze maar kleine beetjes brokjes zelf, dan eet ze in ieder geval iets. En ze zal ook wel hooi eten tussendoor?


     


    Heel vervelend een ziek konijn van een ander in huis! Je voelt je dan nog extra verantwoordelijk lijkt me.


    Hopelijk kun je nu lekker zelf ook van je vakantie gaan genieten!!


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .