Ga naar inhoud

Stamper2011

Members
  • Items

    2.425
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    3

Berichten die geplaatst zijn door Stamper2011

  1. Hier krijgen ze elke morgen en avond vers hooi. Hooi dat nog in de ruif zit laat ik er gewoon in zitten. Met vers hooi vul ik de ruif bij totdat hij weer helemaal vol zit. Als ze echt trek hebben, eten ze hier het oude hooi ook wel op. Vers hooi heeft alleen wel echt de voorkeur. Ze zitten hier nooit zonder hooi.


  2. Voor iedereen met een konijntje dat last lijkt te hebben van chronisch snot, probeer niet te snel de moed op te geven want het snot probleem kan zomaar ineens over zijn. Tenminste dat lijkt hier wonderbaarlijk genoeg het geval te zijn. Het gaat inmiddels alweer een halfjaar goed met Lizzy. Voorheen konden we haar steeds opnieuw behandelen met antibiotica maar nou heeft ze nergens meer last van. Misschien dat ze er overheen gegroeid is? Het enige wat er verder is veranderd, is dat ze naar buiten is verhuist. In elk geval is het nou dus een gezond konijntje. Wij zullen bij haar altijd alert blijven op snot maar het ziet er dus veelbelovend uit.


    • Vind ik leuk 2
  3. Hoe staat het er nou voor? Wat ongelofelijk naar dat je moeder geen geld uit wou geven voor een spoedbehandeling. Zo'n behandeling kost inderdaad veel geld maar kan wel het verschil betekenen tussen leven of dood. Ik hoop voor jou dat je konijntje er weer bovenop komt, maar vrees het ergste. Mocht er bijvoorbeeld sprake zijn van gas dan is het echt van groot belang dat er zo snel mogelijk ingegrepen word. Inmiddels zijn we natuurlijk al heel wat uren verder. Veel sterkte. Laat je ons weten hoe het is afgelopen?

  4. Hoeveel konijnen drinken kan erg wisselen. Het ene konijn heeft meer behoefte aan vocht dan een ander konijn. Wat ook mee kan spelen is het weer. Bij warm weer word er vaak meer gedronken. Ook hun eetpatroon kan van invloed zijn. Krijgen ze bijvoorbeeld veel natte groenten, dan word er vaak minder gedronken. Eten ze veel hooi en brokjes, dan word er vaak weer meer gedronken. Zolang ze geen zieke indruk maken, geen pijn lijken te hebben bij het plassen, netjes op hun toilet plassen, niet nat zijn van onderen, niet de hele dagen aan het drinken zijn en normale hoeveelheden plassen, maak ik mij niet zo snel zorgen. Ik heb 1 konijn gehad dat opvallend veel dronk en ook erg veel plaste. Hier gingen er soms op 1 dag wel 3 drinkbakken van 500 ml doorheen. Op den duur was hij ook echt nat van onderen. Uiteindelijk bleek hij suikerziekte te hebben in combinatie met een blaasontsteking, waar hij voor behandeld is. Vervolgens dronk en plaste hij lang zoveel niet meer. 300 ml vind ik persoonlijk klinken als een normale hoeveelheid. In mijn ogen is dat niet abnormaal veel. Gezien je konijntje het verder ook gewoon goed doet, zie ik dus geen reden tot zorg.


  5. Ik vind het persoonlijk wel erg weinig brokken, zeker voor konijnen die nog in de groei zijn. Jonge konijnen mag je voeren naar het gewicht dat ze als volwassen konijn zullen gaan wegen. Ik weet niet hoeveel Jouw konijnen uiteindelijk zullen gaan wegen maar als ze met 9 weken al 1 kilo zijn, denk ik dat het al snel boven de 2 kilo uit zal komen. Mocht je Science Selective brokken geven, dan is 15 gram brokken per kilo lichaamsgewicht de richtlijn en van alle andere brokken is dat zo'n 20-25 gram per kilo lichaamsgewicht. Hopelijk kan je hier wat mee.


  6. Bedankt voor jullie reacties. Hij kreeg dus eerst HFST brokken. Op advies van de dierenarts hebben we hem toen overgezet op SS, waar hij niet echt dol op is maar waar hij wel een beetje van op eet. Qua groente en kruiden is er weinig veranderd, behalve dat hij daar nou veel minder van krijgt en ik bepaalde dingen van zijn menu geschrapt heb. Hij krijgt nou wel ander hooi, maar daarvoor was het ook al mis.


    Ik denk dat ik maar even afwacht wat er gebeurd als ik hem geen antibiotica en pijnstilling meer hoef te geven. Is er na een week nog steeds niks veranderd, misschien dat we hem dan voor de zekerheid toch maar moeten ontwormen, anders weet ik het ook niet meer.

  7. Zijn ontlasting is onderzocht en was verder goed. Ik vind het alleen zo raar dat hij ze nog steeds niet op eet. Op internet las ik ergens dat ze ook last van wormen kunnen hebben, maar dat er dan niks in de ontlasting gevonden word. Misschien dat we even af moeten wachten hoe het gaat als hij straks geen medicijnen meer krijgt. Misschien heeft dat er nog wat invloed op, anders weet ik het ook niet meer. Hij loopt nou elke dag opnieuw belangrijke voedingsstoffen mis, wat nooit goed kan zijn.


  8. Even een korte update. Het gaat inmiddels de goede kant op met onze Bink. Hij drinkt inmiddels normale hoeveelheden en plassen doet hij ook lang zoveel niet meer. De behandeling lijkt dus goed aan te slaan. Wat wel minder is, is dat hij nog steeds geen blinde darm keutels eet. Elke morgen en middag ligt de hele grond vol met blinde darm keutels, echt enorme hoeveelheden. Het lijkt mij inmiddels stug dat dit door pijn komt. Maar wat het dan is? Misschien dat we hem toch voor de zekerheid preventief moeten ontwormen? Aan zijn voeding kan het niet liggen. Wat kunnen nog meer oorzaken zijn van het niet eten van blinde darm keutels?


  9. Alleen maar groene groenten is geen optie omdat groene bladgroenten niet langer toegestaan zijn. Daar schijnt teveel calcium in te zitten wat blaasproblemen kan veroorzaken. Ik mag alleen nog maar suikervrije en calcium arme producten geven. Het word even goed uitzoeken wat precies waar in zit en wat ik dus wel en niet kan geven. Met bepaalde dingen weet ik het wel, maar niet met alles.


    Ik heb ook te horen gekregen dat ze er met een strikt dieet prima oud mee kunnen worden. Dat is wel weer een geruststelling.


    Nou maar hopen dat hij snel weer opknapt.

  10. Hij plast niet vaak op de kale bodem maar een enkele keer gebeurd het wel. Er word alleen veel vaker gewoon in de ren op het laminaat geplast. Vervolgens loopt hij daar dan doorheen of blijft er gek genoeg in zitten. Dit is natuurlijk funest maar ik kan moeilijk de hele ren volgooien met bodembedekking. Gelukkig zijn er ook dagen waarop het gewoon goed gaat. Zodra het ergens nat is en ik zie dat, maak ik het uiteraard meteen droog.


     


    Ik zal eens op zoek gaan naar russel bedding van supreme. Bedankt voor de tip.


    Zijn hakjes zijn open geweest maar zijn nou niet meer open. Sudocreme is wel een goed idee. Hopelijk helpt dat wat.


    Kan het geen kwaad als hij daar aan gaat likken?


    Oja wat ik mij verder nog afvroeg. Als het even kan willen wij onze konijnen aankomende zomer naar buiten verhuizen. Het was de bedoeling dat ze dan op een ondergrond van tegels zouden komen omdat wij bang zijn dat het anders 1 vieze bende word en dit het makkelijkst schoon te maken is, maar kan dit wel als je een konijn hebt dat gevoelig is voor sore hocks?


  11. Suikerziekte is bij konijnen dus erg zeldzaam. Vandaar waarschijnlijk dus ook dat ik er nauwelijks iets over kan vinden.


    Zijn bloedsuiker kan dus ook flink zijn gestegen door stress. Dan is het dus nog niet helemaal zeker of hij het ook daadwerkelijk heeft.


    We zullen zien hoe het gaat als hij alleen nog maar SS, hooi en een klein beetje groenvoer krijgt dat verder geen kwaad kan.


    Het word de komende tijd goed op zijn voedingspatroon letten. Hopelijk slaat het aan en verdwijnen zijn klachten snel, want zoals het nou gaat is voor niemand leuk.


     


    Bink deelt zijn verblijf met Punky. Samen hebben ze zo'n 8 m2 tot hun beschikking. Ze lopen op laminaat. In de ren staan twee ruime toiletjes met daarin back 2 nature korrels. Van al het bodemmateriaal wat ik tot nu toe heb geprobeerd, bevalt dit nog het beste. In hun ren hebben ze een meterkooi staan. Voor de hooiruif staat een toilet waar ze samen in kunnen en waar ze ook veel gebruik van maken. Hierin zit hetzelfde bodemmateriaal. Verder is de bodem kaal. Handdoeken en vetbeds plassen ze hier er compleet onder waardoor ik dat vaak niet zo'n succes vind. Ik kan op zich de hele kooi wel volgooien met bodemmateriaal, dat heb ik al wel vaker gedaan. Het bodemmateriaal is dan alleen niet aan te slepen. Daarnaast neemt het aardig wat tijd in beslag om 3 keer per week de hele kooi schoon te maken. Bink plast zoveel dat het al snel helemaal nat is en het al snel niet fris meer ruikt. Maar als het beter is voor hem om de hele bodem bedekt te hebben, dan doen we dat.


  12. Wij zijn vanmiddag met Bink bij de dierenarts geweest en weten inmiddels wat er met hem aan de hand is. Hij blijkt suikerziekte te hebben. Zijn suiker was veel te hoog. Vandaar het vele drinken en plassen, met als gevolg urinebrand en sore hocks.


    Dat laatste blijkt hij inmiddels helaas bij beide hakken te hebben. We zijn er alleen wel vroeg bij gelukkig.


    Alsof dit allemaal nog niet vervelend genoeg was bleek hij ook nog eens een beginnende blaasontsteking te hebben. Waardoor het dubbel op gaat. Zijn ontlasting was verder niet afwijkend. De dierenarts denkt dat hij geen blinde darm keutels meer wil eten omdat het door de urinebrand nogal gevoelig is van onderen. De verwachting is dat dit probleem vanzelf zal verbeteren zodra zijn andere klachten afnemen. We moeten hem nou 7 dagen Sulfatrim drops geven. Daarnaast 10 dagen Carprofen drops. Verder moeten we hem op een streng dieet zetten. Hij mag voortaan alleen nog maar hooi, een klein beetje Science selective brokken, geen andere brokken meer, een beperkte hoeveelheid groente en kruiden. Geen andijvie meer, geen gras, geen fruit, geen wortel.


    Wat zijn sore hocks betreft is het zorgen voor goed absorberende en zachte bodembedekking, het liefst een flinke laag omdat droge voetjes nou wel heel belangrijk zijn. Urine tast de huid alleen maar meer aan. Eind volgende week moeten we de dierenarts laten weten hoe het er voor staat. Hij verwacht dat het dan al wel weer wat beter moet gaan.


    Zijn er toevallig meer mensen op het forum die ervaring hebben met konijnen die last hebben van suikerziekte? Ik kan er op internet helaas niet veel over vinden. Ben eigenlijk wel benieuwt naar ervaringen van anderen.


    • Vind ik leuk 1
  13. Zijn evenwicht is prima. Ik zie verder ook geen symptomen die op EC kunnen wijzen.


    Kan een konijn van 1,5 - 2 jaar ook last van artrose hebben?


    Wat er precies aan de hand is, ik heb geen idee. Morgen gaan we in elk geval met hem naar de dierenarts. Hopelijk weten wij daarna meer.


    Vanochtend was meneer helaas toch weer nat van onderen. Ik begin inmiddels toch sterk het vermoeden te krijgen dat hij zichzelf er zo nu en dan onder plast of dat hij misschien zo nu en dan wat urine lekt. Daarnaast lagen er vanmiddag weer behoorlijk veel blinde darm keutels op de grond. Je zou haast denken dat hij geen enkele blinde darm keutel meer eet. Misschien dat hij last heeft van wormen? Ik zie alleen niks raars aan zijn ontlasting maar ik weet ook niet of je wormen altijd met het blote oog kan zien. Het is te hopen dat er snel een oplossing word gevonden.

  14. Zijn urine ziet er gewoon normaal uit, niet troebel of crèmekleurig en ik zie verder ook nooit wat raars aan zijn urine.


    Ik kan wel kijken wat er gebeurd als ik hem overzet op Science Selective. Het zou ontzettend fijn zijn als dat de oplossing blijkt te zijn.


    Ik heb nog wat SS in huis. Zal hem dus meteen maar overzetten. Mocht het geen verschil uitmaken wat betreft het plassen, dan hopelijk wel wat betreft al die blinde darm keutels die hij laat liggen. Niet geschoten is altijd mis. Bedankt voor de tip. Ik ga er meteen mee aan de slag. Hopelijk werkt het hier ook.

    • Vind ik leuk 1
  15. Bedankt voor je reactie. Weet ik dat ook weer. Het is te hopen dat het hier geen 7 uur gaat duren voordat het lukt om urine op te vangen.


    Als het even kan wil ik aankomende vrijdag met hem naar de dierenarts. Op het moment ben ik zelf helaas ziek waardoor het nogal lastig word om met hem heen te gaan. Zo straks ging ik even bij ze kijken. Lagen er weer overal blinde darm keutels. Het lijken er met de dag meer te worden. Met het plassen lijkt het nou wel weer wat beter te gaan. Hij is gelukkig nog niet weer nat van onderen geweest. Het is alleen wel overduidelijk dat er iets niet goed is. Wat een zorgenkindjes zijn het toch ook. Van de 4 is er helaas maar 1 echt gezond. Maar goed niks aan te doen. Het zijn verder wel schatjes. Dat maakt wel veel goed.

  16. Wat lastig en vervelend dat je het gevoel hebt dat er met 1 van jouw konijntjes iets is, maar dat er geen duidelijke oorzaak gevonden word.


    Heb je toevallig ook nog een tip wat betreft het opvangen van urine? Hoe kan je dat het beste doen? Je zou denken even geen bodembedekking gebruiken maar ik ben bang dat hij dan meteen weer helemaal onder de urine zit. Maar misschien is dat wel even niet anders.

  17. Bedankt voor jullie reacties. Zo te lezen zit er niks anders op dan toch weer met hem naar de dierenarts te gaan. Het zou wel heel fijn zijn als er duidelijkheid komt. Heeft hij wel of geen nierprobleem, waarom laat hij steeds blinde darm keutels liggen, maak ik mij zorgen om niks of is er wel degelijk iets aan de hand. Dat zijn toch vragen die steeds door mijn hoofd heen blijven spoken. Hopelijk kan een urineonderzoek duidelijkheid geven. Misschien dat daarnaast een ontlasting onderzoek nodig is? Het zou wel heel fijn zijn als er een oplossing komt. Zelf weet ik het niet zo goed meer omdat ik al van alles geprobeerd heb maar niks goed lijkt te helpen.


  18. Als hij gewoon netjes op zijn toilet plast, word hij inderdaad niet nat omdat de korrels het dan goed absorberen. Maar dat is natuurlijk een ander verhaal als hij op de grond plast. Gisteren heeft hij de hele dag netjes op zijn toilet geplast en was hij niet nat van onderen.


    Op de dag van de verhuizing, toen ik alle 4 de konijnen los liet in hun nieuwe konijnenkamer, kwam hij ook kletsnat van de urine uit zijn reismand. Dat terwijl hij gewoon op een vetbed zat. De andere 3 hadden zoals gewoonlijk nergens last van. Blijkbaar plast hij veel meer.


    Dat valt ook op met het verschonen van de toiletjes want bij Stamper en Lizzy is het om de dag de toiletjes verschonen terwijl ik het bij Punky en Bink soms wel 2 keer per dag moet doen. Hun drinkbak is ook veel sneller leeg. Er gaat zo'n 600 ml in. Stamper en Lizzy kunnen daar in principe 2/3 dagen mee doen. Punky en Bink redden het alleen nog geen dag met 600 ml. In 24 uur tijd gaat er bij hun al snel een liter door heen en dat voor twee dwergkonijntjes. Het valt op dat vooral Bink veel drinkt en dus ook veel plast maar dat doet hij dus al vanaf het begin af aan. Er zijn alleen ook periodes dat het beter gaat. Er lijkt een verband te zijn tussen veel hooi eten en veel drinken. Hoe meer hooi hij eet, hoe meer hij ook drinkt. Blijkbaar krijgt hij daar dorst van. Heb ik hooi dat hij niet lekker vind, dan drinkt hij aanzienlijk minder en gaat het ook beter.


    Twee weken geleden is hij helemaal onderzocht door een dierenarts. Die heeft hem toen gezond verklaard, kon niks afwijkend vinden. Een urine controle is toen alleen niet gedaan. Sore hocks had hij toen nog niet en zijn kontje was toen voor zijn doen redelijk schoon. Het probleem speelt alleen al wel langer. Als ik zijn onderkant vergelijk met die van de andere 3, dan zie je toch wel duidelijk verschil. Zij zijn gewoon schoon van onderen. Bink vrijwel nooit. Maar wat daar precies de oorzaak van is? Ik denk zelf op de grond plassen en er vervolgens in blijven zitten of er doorheen lopen. Het is alleen niet uitgesloten dat er misschien meer aan de hand is. Mocht er sprake zijn van nierproblemen, is een urine controle dan voldoende om daar achter te komen?

  19. Hallo allemaal,


     


    Inmiddels zit ik al een aantal weken met het probleem dat Bink blinde darm keutels laat liggen. Elke middag is het opnieuw raak en de laatste tijd ook 's ochtends. De ene dag is het meer dan de andere dag maar over het algemeen gezien vind ik er best veel. Helaas kom ik er maar niet achter waar dit mee te maken heeft. Hij krijgt elke dag een afgemeten hoeveelheid brokjes. Ik had zoiets van misschien dat ik wat minder moet geven maar het probleem blijft. Vervolgens had ik zoiets van misschien minder groente geven of bepaalde soorten groente weg laten, maar ook dat helpt niet. Nou weet ik het zodoende niet meer. Misschien dat ik hem een tijdje geen groente of brokjes moet geven, kijken wat er dan gebeurd. Ik vind dat alleen zo sneu omdat hij dan als enige niks krijgt. Hij is verder keurig op gewicht, dus dat kan het probleem niet zijn.


    Helaas is dit niet het enige probleem. Gisteren viel het mij op dat hij helemaal nat was van de urine. Hij stonk ook vreselijk. Toen ik hem optilde om hem even goed van onderen te bekijken. Was het overduidelijk dat hij van onderen wel heel erg vies was. Dit van de urine. Daarnaast bleek hij onder zijn voet vervilte stukjes vacht te hebben en toen ik dat opzij schoof zag ik op zijn hak een wondje zitten wat gelukkig niet meer open was maar wat wel iets is om in de gaten te houden.


    Ik heb niet het idee dat hij zichzelf er onder plast. Ik denk dat het eerder komt omdat hij nog wel eens de neiging heeft om op de grond te plassen en er vervolgens doorheen te lopen of er gewoon in te blijven zitten. Hij is verder niet incontinent en plast ook niet meer dan normaal. Wel drinkt en plast hij vanaf het begin af aan meer dan mijn andere konijnen. Maar of dat reden tot zorg is? Ik heb hem gisteren noodgedwongen gewassen omdat hij behoorlijk vies en nat was en erg stonk. Ik heb dit alleen met water gedaan, waardoor hij nog steeds alles behalve fris ruikt.


    Ik zal hem de komende tijd goed in de gaten houden en zal indien nodig met hem naar de dierenarts gaan. Maar misschien dat jullie ondertussen nog tips/ adviezen hebben? Wat voor bodembedekking kan je het beste bij Sore hocks gebruiken? Ik gebruik nou Back 2 nature voor in de toiletjes. Verder gebruik ik geen bodembedekking. Misschien dat ik dat in dit geval wel moet doen? Ze lopen hier trouwens op laminaat. Indien ik hem binnenkort opnieuw moet wassen, kan ik dat dan ook met bepaalde douchegel of shampoo doen? Wat is verstandig de vervilte stukjes vacht onder zijn voetjes weghalen of laten zitten?


    Kan het zijn dat het gewoon laksheid is, dat hij daarom steeds blinde darm keutels laat liggen of is er mogelijk toch wat anders aan de hand? Hij heeft verder wel gewoon normale ontlasting en het is niet zo dat hij helemaal geen blinde darm keutels eet. Ik vind het al met al een lastig probleem. Het was eigenlijk de bedoeling om mijn konijnen over een tijdje naar buiten te verhuizen, maar als het zo doorgaat, is dat geen optie.

  20. Ik ben gisteren met mijn konijnen bij de dierenarts geweest voor de entingen. Toen is Lizzy ook meteen even weer helemaal goed nagekeken. De dierenarts kon niks afwijkends ontdekken en zag er geen kwaad in om Lizzy ook in te enten. Toen hebben we toch maar besloten om het gewoon te doen. Hopelijk pakt het goed uit en krijgt ze nou geen hevige terugval.


    Ik heb meteen even overlegd hoe het nou verder moet of we haar elke keer moeten behandelen of niet. De dierenarts rade ons aan om alleen te behandelen als ze er ook echt last van lijkt te hebben, anders blijf je bezig en uiteindelijk zal de antibiotica steeds minder goed werken. Op den duur wend het lichaampje overal aan. De dierenarts achte de kans heel klein dat ze er ooit nog helemaal vanaf zou komen. Vervolgens heb ik gevraagd of ze er wel oud mee kan worden. Ik kreeg te horen dat als konijnen rond hun 4de levensjaar chronisch snot ontwikkelen, dat ze er dan vaak wel oud mee kunnen worden maar dat dit vaak niet het geval is als ze het rond hun 1ste levensjaar al chronisch hebben. Vaak gaat het uiteindelijk van kwaad tot erger, op den duur helpt vaak niks goed meer en sterven ze vroegtijdig. Dat is wel het laatste wat je wil horen. Ik was hier alleen al wel bang voor. Het is te hopen dat we nog lang van haar mogen genieten en dat het uiteindelijk toch nog goed komt of dat het anders in elk geval niet van kwaad tot erger zal gaan. Mocht ze opnieuw een hevige terugval krijgen, dan zullen we haar gaan behandelen met novadox. Ik heb inmiddels een flesje in huis voor indien nodig.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .