Ga naar inhoud

kan een konijn jaloers of humeurig zijn?


lizzie1981

Aanbevolen berichten

Hoi

Kan een konijn jaloers zijn of humeurig? Sinds een aantal dagen is 1 van mijn nijnen (snickers) een beetje uit zijn doen. Hij eet en drinkt overdag prima en poept en plast ook goed. Het afgelopen weekend heeft hij veel BD keutels laten liggen. Hij mag 's avonds thuis altijd als eerste los, daarna mag Bo pas (ze zijn nog niet gekoppeld). Maar als ik vanavond zijn hok open zette kwam hij niet. Normaal staat ie al te trappelen voor de deur. Hij ligt in een hoekje waar ik niet bij kan. Als ik hem wat lekkers geef (witlof vind ie heerlijk!) komt ie ook niet. Hij eet niet en als ik hem wil aaien, gaat hij ergens anders zitten. Zou hij jaloers kunnen zijn op de andere nijn? Die is nl wat zwak geweest en heeft veel extra aandacht en voeding moeten krijgen. Maar dan had ik het wel eerder verwacht. Snickers ligt alleen maar voor zivh uit te staren, iets wat ik niet gewend ben....

Maar omdat hij wel gewoon gedronken heeft en ook wel wat gegeten weet ik niet zo goed wat het kan zijn.

Kan een konijn ook een off-day hebben? Waarbij hij chagie is? want als ik zijn kooi inkom begint hij min of meer te boksen en te grommen. Dit doet hij nooit!

Link naar reactie
Delen op andere sites

hij doet nu echt heel raar vind ik!

Hij gaat steeds liggen, maar na een seconde of 5 gaat ie weer verliggen. Net alsof ie ergens last van heeft. Mijn vriend heeft m even op schoot gehad en toen deed ie ook heel tam. Net heeft hij even achter de tv kast gezeten bij de verwarming, doet hij wel vaker, maar ook daar krabbelde hij steeds op en ging weer liggen.....

Hij eet niks....en drinkt ook niet veel....

wat zou het kunnen zijn?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jou konijn is volgens mij ziek... zo ziek dat je nu onmiddellijk naar de DA moet met hem...

Niet eten, stil zitten, wegkruipen, gaan liggen en andere houding aannemen... dat is typisch voor gas (maar kan ook iets anders zijn natuurlijk, ben geen DA) en je moet dus meteen naar de DA, voor het te laat is!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

kan ik daar NU zelf iets aan doen?? Volgens mij kan ik nl mijn DA nu niet meer bellen! Ik heb dat nog niet eerder geprobeerd 's avonds, ze zullen wel een spoednummer hebben, maar kan ik er zelf iets aan doen?

En hoe kan dat dan dat hij gas heeft? Hij krijgt iedere dag precies hetzelfde te eten!

Kan hij hieraan doodgaan toch niet?????????????????????

Link naar reactie
Delen op andere sites

Succes hoor!

Ik was even afwezig, maar je hebt uiteindelijk toch de Da kunnen bereiken lees ik.

Ja, natuurlijk kan hij gas krijgen als hij altijd hetzelfde eet. Kan bv door stress of opwinding zijn of... hier zijn ze hevig in de ruif nu...verstopping door haren in de darmen en dus gas in de maag...heeft weinig met etensgewoonten te doen...

Aan ernstige gas kan je zelf niets doen, maar elke DA kan dat oplossen door de juiste medicatie tegen gas en stimulerende middelen vr de darmen eventuele hydratatie ook, hangt een beetje van de DA af...

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi,

net terug en geen minuut te vroeg gekomen! Hij had een enorme harde buik! Net alsof ze tegen een zwangere buik aan sloeg. De DA heeft me nog zelf laten horen! Ze zei dat ik het goed gedaan had om te bellen.

Snickers heeft een spuit primperid gekregen en een spuitje met rimadyl.

Ook cisaral drops meegekregen voor zijn darmen en carprofen voor de pijnstilling. Ik heb hem net dwangvoeding gegeven (babywortel hapje van olvarit) en vannacht om half 3 ga ik er nog een keertje uit.

Morgen vroeg en morgen tussen de middag kom ik van mijn werk tussenin naar huis. Als het slechter wordt, mag ik direct bellen en dan neemt de DA hem op.

Hopelijk gaat het nu snel beter met hem! De rekening viel me nog mee. Was 90 euro voor alles. Is het me zeker waard!!!!

De DA zei alleen wel dat als zij mij was dat ze snickers voortaan alleen nog maar hooi geeft en geen biks of groenvoer meer......wat vinden jullie daarvan?

Ook zei ze dat het van stress kan komen, de autoritten naar mijn ouders zijn waarschijnlijk te stress vol voor hem dus laten we ze voortaan thuis, want dit is niet de bedoeling!

Caroline, enorm bedankt voor je snelle en adequate reactie, volgens de DA had ik anders morgen geen twee nijnen meer gehad!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Graag gedaan!! Daar zijn we er dus voor hier!!!

Ben ook erg blij dat jij zo snel gereageerd hebt, zou ook niet iedereen doen, je konijntje dankt zijn jonge leventje dus zeker aan jou nu!

Stress kan er idd mee te maken hebben... wij hebben eens een ernstig geval van gas gehad na een stressvolle koppeling.

Geen groenten meer geven zou ik niet onmiddellijk doen, tenzij je zeker bent dat het door groentes komt. Dat het de stress van de autorit was (en de hond bij je ouders bv) zou me niks verbazen. De tweeling haat autorijden ook...en ze zijn dan ook enorm zenuwachtig.

Gas wordt toch eerder veroorzaakt door groenten of eerder fruit dat veel suikers bevat en dus makkelijker gist. Wortel of appel bv. Misschien kan je daar idd mee minderen als ze het nu veel krijgen. Maar ik zou het even aanzien nu en een beetje testen...

Was het je normale DA of ééntje van wacht?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Lizzie, ik lees het nu pas. Onze Knuffel heeft de laatste paar maanden al 3x last van darmen gehad. 2x lagen ze bij haar ook al stil. Iig de laatste keer mocht ze ook een aantal dagen alleen hooi en groente eten. Ze krijgt nu per dag: 20 gram sience selective, 3x een hondebak met groente en 2/3x hooi (kruidenhooi met paardenbloem).

Onze da heeft juist geadviseerd veel groen (groen was al opgebouwd bij Knuf) en hooi te geven en heel weinig biks. Dat kan per konijn natuurlijk verschillen (het is ook niet gezegd dat ze hetzelfde hadden natuurlijk) maar je kan altijd nog eens met je da overleggen natuurlijk.

Ik hoop iig dat hij zich snel weer beter voelt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

nou de nacht zijn we doorgekomen....ik wilde hem vannacht zijn medicijnen geven en zijn wortelhap, na 20 minuten strijden heb ik het voor gezien gehouden. Hij was helemaal gestresst en dat schoot natuurlijk ook niet op.

Ik had de medicijnen op een klein stukje appel gedaan en in de kooi gelegd, dat was vanmorgen gelukkig op! Van het wortelhapje was niets op.

Vanmorgen was hij al een stuk levendiger. We hebben hem samen (met mijn vriend erbij anders lukt het niet) zijn medicijnen en wortelhap ingespoten in zijn mond. Vind ik echt moeilijk, hij piepte alles bij elkaar. Maar het zit erin. Zijn buik borrelt zoals dat bij een mens gebeurd als je diarree hebt!

Maar hij waste zich alweer en eet ook al een beetje hooi!!!! Drinken heb ik hem nog niet zien doen.

De DA zei dat hij eigenlijk niet zoveel brok en groen nodig heeft omdat hij binnen zit en niet mee gefokt wordt. Ze raadde me aan om echt alleen hooi te geven onbeperkt en een klein beetje biks....

Maar ik heb hem de laatste tijd juist peterselie en selderij enz gegeven en dat vond ie geweldig. Kan hij daar ook darmklachten van gekregen hebben?

Want anders blijf ik gewoon bij 's morgens biks, een schijfje wortel. S middags wat ander groen en savonds nog wat biks.

Ik zou wel willen vragen of er ook medicijnen zijn die je zelf kunt toedienen in dit geval? Ik weet dat er vroeger soort van ehbo doosjes waren voor konijnen. Wat behoort daar allemaal in te zitten, waar koop ik dat en hoe dien je dat toe?

En hoelang zou ik nog moeten dwangvoeden? Ik p[robeer tussen de middag even van school weg te gaan en even te proberen, anders krijgt hij alles om 17.00 uur vanmiddag weer. Mag hij vnaavond wel gewoon los?

Sorry voor mijn vele vragen, maar ik zit nu met twee zielige konijnen! Een ondervoed en een met gas. Ga bijna twijfelen aan mezelf of ik het wel goed doe!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een EHBO doos kan je zelf samenstellen. Als je hier eens zoekt op de site, dan vind je daar een boel info over.

Mijn DA (gespecialiseerd in konijnen) zegt: hooi en verse groenten. Biks hebben ze volgens haar ook niet nodig. Ik geef wel biks, als extraatje, maar hun hoofdmenu bestaat uit een grote groentenschotel 's ochtends, een kleinere 's avonds en veel hooi.

Alleen Siebe, die krijgt nu extra veel biks (gemengd voer ook nog eens), om aan te komen, omdat hij te weinig weegt.

Ik begrijp je twijfels over of je een goed baasje bent. Ik heb zelf ook veel twijfels bij mezelf, gezien wat er nu weer aan de hand is met Siebe. Maar het feit dat je onmiddellijk met Snickers naar de DA bent geweest, getuigt er toch wel van dat je alles goed voor hebt met je beestjes! Dus niet te veel twijfelen hoor!

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik zie zovee verschillende dingen voor in een EHBO doos. Zou iemand misschien even hier neer kunnen zetten wat je gewoon in huis moet hebben?

Ik ben op zoek naar equate, als ik dit zo gebruiken, kanik dan een bezoek aan de DA voor zijn? Of moet je in geval van gas altijd naar de DA?

Verder zie ik orisel, norit, gaasverband, calendulan zalf, paracetamol (gewoon die wij zelf gebruiken?), baby eerste wortelhapje, prozyme (waar is dat voor?), concentration instant diet (waar is dat voor?)

Heb ik het dan een beetje wat ik zou moeten hebben?

Equate kan ik alleen via maryo bestellen zag ik, want de webwinkel van konijnen.nl zie ik het niet staan...

Link naar reactie
Delen op andere sites

oh ja en wat zouden jullie vanmiddag doen als jullie mij waren?

k kan tussen de middag naar huis even om medicijnen te geven/ eerste wortelhap. Maar ik weet uit ervaring dat ik dat alleen eigenlijk niet voor elkaar krijg....moet ik het toch gaan proberen met alle stress van dien, of moet ik hem even met rust laten en om 17.00 uur met mijn vriend samen alles geven? En dan vanavond om 11 uur weer.

Ik krijg het alleen niet voor elkaar, hij bijt, krabt en begint vreselijk te springen. Ik houd hem alleen niet maar als het echt moet, probeer ik het vanmiddag nog wel een keer.

Hij at vanmorgen al wel weer hooi.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zal effe zeggen wat ik in huis heb he....

- sili-met-san : tegen gas (is een Belgisch geneesmiddel, in Nederland heet het anders, maar ik kan effe niet op de naam komen)

- primperan : om de darmen te stimuleren

- metacam : pijnstiller

- norit : tegen vergiftiging, als ze iets eten wat niet mag

- critical care : dwangvoeding die ik gekocht heb bij de DA

- tea tree olie : om oppervlakkige wondjes sneller te laten genezen (werkt ook desinfecterend)

- calendula zalf : ook wondverzorging

- flammazine : wondverzorging, is zalf met AB erin (eigenlijk voor brandwonden, maar doet het ook voor andere wonden prima, het verzacht ook)

- betadine : ontsmetting

- nagelschaartje (met zo'n gat erin om de nagel vast te houden)

- watten en wattenstaafjes

- gaasjes

- spuitjes zonder naald (1 ml en 2 ml vooral, maar ook wat groter, om medicatie toe te dienen of te dwangvoeren - voor dat laatste snijd ik de tuit eraf)

En verder heb ik nog restanten van medicatie die ik moest gebruiken voor specifieke aangelegenheden (baytril, albendazole). Daar ga ik evenwel niet zomaar mee aan de slag als er iets is met een konijn.

Ik heb ook alles niet in één keer aangekocht, maar beetje bij beetje. En op die manier heb ik nu een vrij uitgebreide EHBO doos...

Ik denk dat het dat zowat is...

Link naar reactie
Delen op andere sites

oh ja en wat zouden jullie vanmiddag doen als jullie mij waren?

k kan tussen de middag naar huis even om medicijnen te geven/ eerste wortelhap. Maar ik weet uit ervaring dat ik dat alleen eigenlijk niet voor elkaar krijg....moet ik het toch gaan proberen met alle stress van dien, of moet ik hem even met rust laten en om 17.00 uur met mijn vriend samen alles geven? En dan vanavond om 11 uur weer.

Ik krijg het alleen niet voor elkaar, hij bijt, krabt en begint vreselijk te springen. Ik houd hem alleen niet maar als het echt moet, probeer ik het vanmiddag nog wel een keer.

Hij at vanmorgen al wel weer hooi.

Heb je de handdoekmethode gebruikt?

Je neemt een grote handdoek, zet hem erop. Een flap over zijn voorpootjes plooien en rond zijn nekje (niet al te strak, maar strak genoeg) en daar dan een veiligheidsspeld of een wasknijper op.

En dan achteraan ook dichtplooien en vastzetten.

!! Belangrijk dat zijn voorpootjes IN de handdoek zitten, anders spartelt hij er zo weer uit !!

Meestal blijft je konijn dan rustig zitten (omdat hij doorheeft dat hij niet weg kan).

Voor Toendra kan ik het zonder handdoek. Met Siebe nu gebruik ik er wel één, omdat hij tegenspartelt en ik bang ben dat ik z'n rug nog meer bezeer...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .