Ga naar inhoud

Chronisch snot?


Aphro

Aanbevolen berichten

Mijn rammetje (Ranske) is afgelopen zomer gevonden door iemand, hij liep verwilderd rond in de achtertuinen daar. Hij heeft dan bijna twee maand op het speelplein gestaan (in een buitenrennetje dat we voor hem gemaakt hadden). Hij was echter zo verwaarloosd dat hij er niet uit zag en erg mensenschuw was (aanvallen enzo). De kinderen op het speelplein hebben er dus niet veel aan gehad. Ik heb hem toen zo goed mogelijk mee verzorgd (maar ik had ook mijn vakantiewerk). Hij is een heel stuk opgeknapt toen en we hadden het idee om misschien bij de kinderen wel een nieuw baasje te vinden (het jaar ervoor waren er al een hele boel jongen konijntjes uit een onverwachts nestje die daar een baasje hebben gevonden).

Maar gezien het feit dat hij er nog altijd niet zo fantastisch uitzag, dat het een mannetje was, dat de leeftijd niet gekend is en dat hij aanviel, hebben we dus niemand gevonden. Resultaat, ik heb hem dan maar mee naar huis genomen (of ze hadden hem gewoon terug los gelaten). Mijn ouders waren er wat tegen (ik had op dat moment immers al twee konijnen). Maar met de bedoeling van het konijntje te herplaatsen mocht ik het toch tijdelijk opvangen.

Een bijkomend probleem is dat hij steeds niesde (+ beetje uitvloei uit zijn neus). Hij had dit al van het begin (het was me niet direct opgevallen). Toen hij bij mij thuis zat heb ik geprobeerd om hem te genezen (tot twee maal toe een kuur met vibravet). Maar het is nooit gebeterd of over gegaan. Kan ik nu dus concluderen dat het om een chronische vorm van snot gaat? (hij heeft het nu dus al 5 maand) En is er de mogelijkheid om hem in deze toestand te laten castreren? Hoe besmettelijk is het bovendien voor een ander (gezond) konijn? En bestaat er nog de mogelijkheid dat het ooit beter of veel slechter wordt?

Verder is hij ondertussen volledig opgeknapt en is het een echte knuffelkont geworden. Ik ben dan ook (mede door een andere reden) van het plan afgestapt om hem nog te herplaatsen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 63
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Heeel handig een vader als DA, ik krijg ook alles wat ik vraag (ivomec, vibravet, baytrill, stronghold,..), ik mag niet klagen. Maar het heeft soms wel wat voeten in de aarde. De kliniek is niet thuis, dus hij mag niet vergeten om bepaalde zaken dan mee te brengen (moet soms echt een paar dagen hem eraan herinneren). Bovendien heeft hij 's avonds ook graag zijn rust na een heel dag werken (zo rond 20.30 thuis) en dan sta ik daar weer met mijn vragen over een konijn dat ik in eerste instantie niet mocht bijhouden. Het ligt dus soms nogal gevoelig :$.

Bovendien is het een echte honden en katen specialist en niet echt konijnkundig, dus moet hij dingen ook voor mij soms opzoeken/vragen aan een meer 'knaadierkundige' collega en hij heeft het overdag meestal druk genoeg met andere klanten. En ik ga nu echt niet in de wachtzaal zitten voor een consultatie (hoewel ik daar soms wel mee dreig :unsure:).

Mijn vraag is vooral of er misschien nog andere mensen ervaring hebben gehad met een konijntje dat maar blijft niezen en een lichte neusvloei heeft en of dat dan gebeterd/verslechterd is met/zonder medicatie. Een beetje extra informatie dus. Voordat ik nog maar durf vragen of mijn vader hem wil (laten) castreren (door de chirurge).

Lichamelijk is hij helemaal opgeknapt (hij zag er een paar maand geleden echt niet uit). Maar dat is nu ok (tandjes goed, nageltjes geknipt, mooie gladde pels, oogjes goed. Het is dus enkel niezen en neusvloei. Ik heb overigens wel absoluut geen idee hoe oud hij is.

Hij staat nu op aubiose, ik kan wel eens proberen om hem op houten kattebakkorrels te zetten (heb ik toch staan).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kortom je doktert vooral zelf aangezien je vader ondanks dat ie da is er eigenlijk geen verstand van heeft.

Er geen verstand van hebben vind ik nogal ver gaan hoor :((. Er komen nu eenmaal weinig konijnen op consulatie en als ze komen, dan meestal bij een collega (zodat zij daar zich dus in specialiseerd). Bovendien begrijp ik mijn vader soms heel goed dat hij na van 8.30 tot 20.00 gewerkt te hebben soms even mijn 'gezaag' niet wil aanhoren.

Als je 'zelf informatie verzamelen en dan voorleggen aan een DA' ookal "zelf dokteren" noemd, mij best dan. Want dat ik het enige dat ik doe. Bovendien heb ik nog nooit zomaar iets toegediend zonder dat hij wist voor welk dier en voor welke reden (ik ben ook niet gek). En ja, ik spuit mijn dieren ook zelf in. Onder "zelf dokteren" versta ik toch iets anders hoor.

Misschien tijd om een konijnkundige da te gaan zoeken ongeacht of je je vader daar mee beledigd of niet

no comment

Link naar reactie
Delen op andere sites

als je vader geen ervaring heeft die zo diepgaand zijn met konijnen en gevolgen ziet van alle behandelingen is het inderdaad een soort zelfdokteren.

Je kan veel info vinden op het web, maar elk konijn reageerd verschillend en als je niet weet wat de effecten zijn van verschillende medicijnen (en met weet bedoel ik met eigen ogen gezien) dan is het inderdaad zelfdokteren en kan je de kwaal erger dan beter maken.

Mijn da stond vandaag weer versteld van hoe ik een konijn met eigenlijk zo goed als geen kans nu al zo ver heb opgelapt.

Dat noemen ze kennis want zonder medicijnen maar met andere dingen kan je veel doen.

En mis je die kennis kan je nog zoveel van internet sprokkelen wat je wil, maar uiteindelijk moet je het hebben van ervaring.

Mijn da heeft veel geleerd over konijnen op de opleiding, maar zegt zelf ook.

Zoals jij hem weet op te lappen zo had ik het niet gered.

Ze mist gewoon de kennis van jarelang konijnen houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is er misschien toch nog iemand die wat constructieve tips heeft voor mij? Een ander antibioticum dan vibravet bijvoorbeed? En nee, ik heb nog niets kunnen vragen aan mijn vader; want die is gaan werken + vanvond weg (naar god weet waar).

Verder ga ik niet meer in discutie treden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

niemand hier op het forum kiest zijn eigen antibiotica;s uit!

wij zijn geen dierenartsen! het zal door een dierenarts onderzocht moeten worden en gericht een AB gegeven moeten worden..

wij gaan als mens zijnde immer sook niet naar de dierenarts en zeggen "ik heb dit en dit engeef me er dit en dat voor".... zo werkt het in de medische wereld niet....

ik denk toch echt dat je vader of een andere konijnkundige dierenarts je het best kunnen adviseren welke geneesmiddel het beste is voor jou konijn om hem erboven op te helpen......

je geeftzelf al aan dat je vader ensen met konijnen vaak doorverwijst naar een konijnkundige collega.. is het geen idee dat je die colega van je vader eens benaderd en om advies vraagt!

je zit kort bij de bron maak er gebruik van!

succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mja, ik dacht dat jullie misschien wel konden zeggen van heb je al baytrill geprobeerd ofzo (een kweekje laten maken ga ik ook vragen). Kon ik dat vanavond aan mijn vader gaan vragen als hij thuis is of dat kan en hij denkt dat het zal helpen.

De 'bron' is hier jammer genoeg niet erg veel thuis (de praktijk is ergens anders en bovendien heb je dat met een vader die dierenarts is, die moeten veel en laat werken en 's avonds is hij meestal erg moe). Bovendien ben ik er 100% zeker van dat hij bij klanten gewoon veel meer moeite doet als bij mij (want ik ben het die 's avonds als hij moe is aan zijn kop komt 'zagen' met weer een van mijn beesten die wat heeft; en ik heb er nogal wat, dus het kan tellen, als de cavia's niet weer last hebben van schurft dan heeft de kat wel een wonde van het vechten of heb ik plots weer een muis met last van zijn oogjes,... en ik betaal er dan nog niet voor ook). Dacht van hier misschien wat tips (uit jullie ervaring), steun en een luisterend oor te vinden. Maar blijkbaar lukt dat niet echt. :|:unsure:

wij gaan als mens zijnde immer sook niet naar de arts en zeggen "ik heb dit en dit en geef me er dit en dat voor".... zo werkt het in de medische wereld niet....

Mja, ik anders wel :P
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind dat ze hier wel hun best doen om je te helpen hoor, maar goed meningen verschillen. Als je vader geen tijd heeft waarom maak je dan niet gewoon een afspraak bij z'n konijnkundige collega? Dat lijkt me het makkelijkst, dan kan je gewoon eens goed overleggen en hoor je vanzelf wat je kan doen zonder je vader 'lastig' te vallen. Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

een luisteren oor vind je hier zeker! genoeg mensen lezen je verhaal en proberen je te helpen en je te laten inzien dat wij niet zomaar kunnen zeggen welke medicatie goed is voor je konijn!

wij zijn geen dierenartsen!

ieder antibioticum is immers niet geschikt voor elke aandoening!

wij en jij hebben er niet voor geleerd!

weet jij welk antibioticum voor welke bacterie gericht is?? ken je alle contra indicaties??

ja ik weet googelen kan iedereen maar dat maakt je nog geen arts!

als je bij je vadre niet de zorg kunt id vinden dioe je zoekt oet je naar een andere dierenarts gaan!

je kan niet verwachten dat wij, op afstand ook nog eens, gaan zeggen geef dit of dat/...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mja, ok, misschien hebben jullie wel gelijk hoor. :$ Zal het proberen of ik het vanavond nog een keer kan bespreken met mijn vader. Want ik vind het erg sneu voor mijn konijnen dat ze nu dus alleen zitten (hij omdat hij ziek is en mijn voedster omdat haar vriendin dus is overleden).

Maar soms het ik het gevoel dat mijn vader echt niet wil luisteren naar mij (grrrrr), en dan denk ik, als ik wat gerichter vragen stel (van "zou dat of dat kunnen werken?") dat ik makkelijker tot een restulaat kom (dat hij dan zegt "ik zal dan dat meebrengen, dan proberen we het zo").

Maar goed, ik hoop dat hij straks thuiskomt, ik houd jullie wel op de hoogte dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat je je dan moet afvragen... , en naar moet kijken naar wat je tot nu toe bereikt hebt met het op die manier vragen aan je vader, is wat heb je ermee bereikt??

heeft je vader ook al een snaar het konijn zelf gekeken? en onderzocht? longen beluisterd etc? om uberhaupt vast te stellen van snot

Link naar reactie
Delen op andere sites

heeft je vader ook al een snaar het konijn zelf gekeken? en onderzocht? longen beluisterd etc? om uberhaupt vast te stellen van snot

Ernaar gekeken wel eens ja. Voor de rest vertrouwd hij mijn beschrijvingen. Hij is met mijn dieren lang niet zo 'correct' als op het werk. Mijn kat is zelfs nog nooit ingeent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb overlegd. We gaan een kuur baytrill doen, subcutane inspuitingen (aiai, moet ik hem elke dag uit zijn hok tillen en dat heeft hij niet zo graag). En ineens de cavia's nog eens een kuur ivomec doen (rotschurft). En sorry, ik ga niet ergens anders een cusultatie betalen om exact hetzelfde middel dan mee naar huis te krijgen.

Mijn moeder stond wel op de achtergrond (van achter het strijkijzer) te roepen dat ik ze allemaal maar moet wegdoen, dat ze alleen maar kakken en eten en dat ik er nix aan heb *zucht*

Papa wil hem eventueel wel laten castreren (ik wil zelf wachten tot hij beter is). Dus hopelijk kunnen ze toch nog samen.

Ik heb eventueel nog een derde optie en dat is, als ik toch een nieuwe thuis vind voor mijn voedster, een voester overnemen van vrienden om dan bij hem te zetten als hij genezen is (konijn van de dochter, mama geeft het eten, ben er even naar gaan kijken en heb toen gelijk haar nagels geknipt; ze waren maar liefst een 2/3cm lang). Ik wilde haar toen dus al wel meenemen, maar dan mocht ik van mijn moeder niet meer binnen vrees ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb dit eens stilletjes zitten mee lezen,en eerlijk gezegd en dat is mijn mening ,

je hebt hier genoeg adviezen gehad en krijg je nog,

maar eerlijk gezegd denk ik dat je meer problemen met je vader hebt dan hij met jou nijnen

als je het niet eesn bent met je vader en hij het zo druk heeft met zijn praktijk en mensen helpt die hem betalen daarvoor (logisch ook)

en hij niet steeds jou wil aan horen over je konijnen ,zoek je je net als door de andere gezegd een konijn kundige dierearts en betaal je der wel voor

maar dan weet je wel zeker dat je geholpen word op afspraak en hoef je niemand na te lopen ,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .