Ga naar inhoud

hoeveelheid biks voor Franse Hangoor


Freud

Aanbevolen berichten

Hallo,

Ik ben nieuw hier en heb meteen vragen :-)

We hebben sinds zaterdag een jonge Franse Hangoor van 10 weken, genaamd Freud. Nu lees ik allemaal verschillende verhalen over de hoeveelheid biks per dag en ben ik in de war.

- We geven hem nu 2x 60gram biks per dag (dus 120 gr in totaal) is dit te weinig, goed of teveel?

- Is het normaal dat hij in zijn plasbak gaat liggen luieren? Tenminste, ik geloof dat dat de hoek is waar hij plast in zijn kooi, dus daar heb ik de bak neergezet. We hebben No Smell als bodembedekking met stro eroverheen. Heb gisteren al het beplaste stro en wat keutels in zijn bak gelegd en ik geloof dat hij daar wel al in plast. Maar volgens mij vindt hij die bak ook een ideale luierplaats...?

- Hij mag nu nog niet uit zijn kooi loslopen in de kamer. Na hoeveel dagen is hij zo gewend aan zijn kooi en zindelijk dat ik hem los kan laten? Kan hij zijn energie tenminste ook kwijt...

- Als hij op schoot zit, gaat hij aan mijn trui knagen of graven. Nu schreeuw/gil ik steeds, dat helpt geloof ik wel. Is dat een teken van dominantie dat hij gaat graven op je schoot? Het is wel een enorm ondernemend mannetje, maarja, hij mag nu nog niet zoveel ondernemen.

Alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

1. Een jong konijntje mag je onbeperkt biks geven mits ze de blinde darmkeutels opeten. Als ze ongeveer een maand of 7 zijn moet je het minderen/rustig aan afbouwen naar 20 gram per kg gewicht.

2. Het is wel normaal hoor dat ze gaan luieren in het wc'tje dus daar je geen zorgen om maken. Ik zou persoonlijk de No Smell vervangen door kattenbakkorrels. Ik heb van die houten en die werken hartstikke goed. Daarover gaat een laagje hooi en klaar en onder het laagje korrels ligt nog een beetje keukenrol.

3. Toen ik Binky kreeg heb ik hem de volgende dag laten loslopen en hem gelokt met wat lekkers in de kooi. Als hij in de kooi moet zeg ik Binky kooi en dan geef ik hem wat lekkers en dat gaat hartstikke goed.

4. Dat graven zou kunnen betekenen dat hij van je schoot af wil en dus de wereld wil gaan verkennen maar misschien dat iemand hier daar nog een ander antwoord op heeft.

Ik hoop dat ik je in ieder geval iets kunnen helpen met mijn reactie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

qua voer zou ik me aan de maat houden die lionlopjes gek je hierboven heeft gegeven! zei kan het weten !

over het luieren in het toilet, geen zorgen maken! er zijn wel meer konijnen hier die die verwarring nog wel eens maken!! hahah

ik zou hem gewoon lekker los laten zo nu en dan!! ze hebben snel genoeg vanzelf odor wat hun plekje is! als je de kooi gewoon open laat staan terwijl ie losloopt zal ie waarschijnlijk zelf zijn kooi gaan opzoeken.

dat graven is, denk ik, een vorm van spelen! hier graven ze enorm in hun kooi en het stro maar ook op mij als ze boven op em zitten!

graven vinden ze het einde! ik denk dan ook niet dat dit iets is dat je moet "afstraffen"het hoort immers bij een konijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

eerste 4 maanden onbeperkt en dan idd 25 a 35gr biks per kilo lichaamsgewicht van zijn volwassen gewicht. fransen word zo'n 6 kilo dus reken maar uit.

Dit staat op konijnen.nl

7 weken tot 7 maanden - ongelimiteerd biks, ongelimiteerd hooi, er mag steeds meer 'gewoon' hooi gegeven worden.

Er mag begonnen worden met groente en gras te geven, MITS STRIKT gehouden wordt aan de voorwaarden van toediening. Vooral jonge konijntjes van 7 weken zijn nog uiterst gevoelig voor ineens te veel groenvoer en kunnen erg aan de diarree raken met alle gevolgend van dien. Dus heel langzaam opbouwen, zie Groenvoer(GROENTE). 1 Soort groente tegelijk, en hele kleine stukjes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wauw, wat een snelle reacties allemaal!

Nu weet ik tenminste dat ik hem niet ga overvoeren ofzo...

Op zich bevalt No Smell verder wel, hem net zijn bak verschoond, maar als hij daar niet op gaat plassen dan is houtkorrels een goede tip!

Ik zal hem lekker laten graven, maar het feit dat hij een gat heeft geknaagd in mijn trui vond ik iets minder, haha! Dus dat knagen aan kussens en ons "straffen" we alleen.

Meneer ligt nu ook weer heerlijk te dutten op zijn schone toilet, haha!

Op zich vertrouw ik er wel op dat hij zijn kooi al als van hem ziet, hij is zo relaxed en sprint van de ene naar de andere kant. En in zijn kooi gaat ie er ook uitgebreid voor liggen om geaaid te worden, op de bank is alles nog veel te interessant en moet hij nog alles ontdekken. Kooi? Been there, done that. Dat idee :-) Zal vanavond of morgenavond eens met vriendlief bepalen of we hem al los gaan laten rennen. In principe mag hij gewoon los gaan lopen als wij thuis zijn.

Mochten jullie nog meer algemene tips hebben, ik hou me voorbehouden. Is ons eerste konijn :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit staat op konijnen.nl

7 weken tot 7 maanden - ongelimiteerd biks, ongelimiteerd hooi, er mag steeds meer 'gewoon' hooi gegeven worden.

Er mag begonnen worden met groente en gras te geven, MITS STRIKT gehouden wordt aan de voorwaarden van toediening. Vooral jonge konijntjes van 7 weken zijn nog uiterst gevoelig voor ineens te veel groenvoer en kunnen erg aan de diarree raken met alle gevolgend van dien. Dus heel langzaam opbouwen, zie Groenvoer(GROENTE). 1 Soort groente tegelijk, en hele kleine stukjes!

Om even op het ongelimiteerd voeren in te haken.

Geen enkel jong konijn krijgt hier ongelimiteerd voer en ze worden allemaal gezond volwassen.

Ongelimiteerd voeren is eigenlijk iets wat achterhaald is en niet nodig is en bij sommige konijnen juist te veel van het goeie is. (met tot conclusie dat je dus blindedarm keutels gaat vinden)

Ik ga uit van wat ze volwassen ongeveer gaan wegen en wat ze dus aan biks behoefte nodig hebben qua groei ect.

Een franse hangoor moet jong en oud zo'n 180 gram biks per dag krijgen, met daarnaast nog de extra's

Het kan zijn dat ze wel eens wat blindedarm keutels laten liggen.

Dit doen ze vaak uit luiigheid en zolang het niet meer als 2 trossen per dag is wat ze laten liggen is het geen ramp en krijgen ze nog genoeg binnen.

Daarnaast is het allerbelangrijkste blijven voelen hoe je konijn voelt!!!

Al heb ik hier nog zoveel konijnen van hetzelfde ras ieder krijgt zijn eigen hoeveelheid voer, want geen enkel konijn is hetzelfde.

De een heeft een snellere stofwisseling dan de ander, daarnaast is de een actiever dan de andere ect.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo ,

ik zou hem ook gewoon de kooi open zetten,zelf heeft hij snel genoeg in de gaten waar zijn eigen plekje is en zal die daar naar terug gaan om behoefte te doen,als hij zindelijk is,

hier was het in het begin ook,keuteltjes rapen achter hem aan hahahahahahah,maar lang heeft het niet geduurd ,

oja let goed op kabelen en de bedrading en dat soort dingetjes ,vinden ze vaak erg leuk speelgoed ,en om te knabbelen

Link naar reactie
Delen op andere sites

je franse hangoor moet echt 180 gram biks hebben per dag om genoeg binnen te krijgen. Verder zou je ernaast nog wat extra's moeten geven.

We hebben ook een fransoos van 10 weken :)

Hij krijgt smiddags (rond 1 uur) 10 andijvie blaadjes, 1 of 2 witlofblaadjes, schijfje wortel, schijfje komkommer, 4 stuks wortelloof en af en toe een beetje peterselie en broccolie. en rond 4 a 5 uur krijgt hij 180gram biks.

hij kreeg bij de fokker al groenvoer en heb dus niet zo veel hoeven op te bouwen omdat hij al wat gewend was. De eerste 3 daagjes heb ik wel voorzichtig gedaan met het geven van groenvoer voor alle zekerheid, maar het ging gewoon al meteen perfect. mooie keutels enz ;)

heel veel plezier met Freud :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jemig, zoveel groenvoer :-)?

Ik heb juist meegekregen dat we hem nog geen groenvoer mogen geven, dat dat eigenlijk pas mag na vier maanden...?

Ik zorg in ieder geval dat hij genoeg biks krijgt. Vraag me trouwens af wat onbeperkt eigenlijk precies inhoudt, ik ben niet de hele dag thuis om constant biks in het bakje te gooien ;-)

Ja, het is een hele onderneming geweest met draden, maar ik heb het grootste gedeelte weg kunnen werken met kabelgootjes van de Ikea. Plantenspuit en NEE in de aanslag...

Ik laat jullie weten hoe baby's first steps in de grote wereld zijn geweest!

Link naar reactie
Delen op andere sites

HiHi leuk hoor

Ja je kan de groenten wel alvast rustig aan opbouwen hoor

gewoon van alles eerst een blaadje en dat bouw je dan uit tot de juiste hoeveelheid zeg maar

enne ik wil fotos

ik houd van fransen hihi heb de zelf ook 1tje die is al weer 1 jaar in januarie de tijd gaat snel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet je... ik zou dus niet onbeperkt geven, maar hoeveelheid voor volwassen gewicht aanhouden... (heb ik ook gedaan , 20gr per voorspelde kilo)

Waarom? Omdat eens je konijn gewend is zoveel biks te krijgen ,het moeilijker is om hem daarna op de juiste portie te zetten. Je moet dan ook nog eens echt op tijd zijn met het minderen of voor je het weet zit je met overgewicht... Bovendien...als hij zijn biks erg lekker vindt, gaat hij misschien minder hooi eten en laat dat nu net heel belangrijk zijn voor de tanden...

Succes hoor!

Link naar reactie
Delen op andere sites

je kunt best al beginne met een klein beetje groenvoer!

ik heb twee dwergjes die samen nog meer groen eten dan hierboven al genoemd!

begin gewoon met een blaadje van iets! en begin ook met een soort tegelijk! groen is super goede aanvullign op hun menu!

begin bijvoorbeeld met wat andijvi of ruccola,

geef hem hem een half blaadje andijvi of een paar blaadje ruccola

dit houd je en dag of twee vol.. en gaat dit goed (dus geen zachte ontlasting) geef je hem wat meer en begin je nog iets anders bij te geven!

hier op de site staat een lijst van wat veilige groentes zijn voor konijnen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jemig, zoveel groenvoer :-)?

Ik heb juist meegekregen dat we hem nog geen groenvoer mogen geven, dat dat eigenlijk pas mag na vier maanden...?

Ik zorg in ieder geval dat hij genoeg biks krijgt. Vraag me trouwens af wat onbeperkt eigenlijk precies inhoudt, ik ben niet de hele dag thuis om constant biks in het bakje te gooien ;-)

Ja, het is een hele onderneming geweest met draden, maar ik heb het grootste gedeelte weg kunnen werken met kabelgootjes van de Ikea. Plantenspuit en NEE in de aanslag...

Ik laat jullie weten hoe baby's first steps in de grote wereld zijn geweest!

jep de mijne wel :$ haha, misschien is het zoveel niet nodig maar hij vindt het zoooo lekker dat ik dat wel blijf geven.

Ons andere konijn (weegt denk ik niet meer dan 1 kilo, een ranke konijn is dat. klein en dun dus (net niet te mager)) krijgt gewoon genoeg voer en daarnaast 3 blaadjes andijvie, 1 witlof blaadje, 2 stuks wortelloof en verder ook soms wortel en peterselie maaar daar is ze niet zo gek op. Oja Brocolie krijgt ze ook zo'n 1 a 2x per week, dat vindt ze heerlijk.

Een groot krop andijvie kost ongeveer 70cent en doe er met 2 konijnen ongeveer 3 dagen mee :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

na wat misverstanden over hoeveelheden voer heb ik daarover ook een harde les gehad. Gelukkig is onze fransoos al aan de beterende hand. Haar menu ziet er zo uit:

'S ochtends een bord salade (rucola, peterselie, wortel, wortelloof, andijvie, witlof) en 70 gram biks(hope farms super) en 10 gram gemengd voer(rabbit junior select, hope farms) smiddags nog een salade maar dan zonder wortel. en 's avonds nog n keer 70gr+10 gr biks en gemengd en ondeberkt hooi. Over de dag geef ik elke keer een pluk hooi.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om even op het ongelimiteerd voeren in te haken.

Geen enkel jong konijn krijgt hier ongelimiteerd voer en ze worden allemaal gezond volwassen.

Ongelimiteerd voeren is eigenlijk iets wat achterhaald is en niet nodig is en bij sommige konijnen juist te veel van het goeie is. (met tot conclusie dat je dus blindedarm keutels gaat vinden)

.

Om hier op in te haken:

Kareltje zijn hok ligt bezaaid met blindedarm keutels. Weet niet zo goed wat ik er mee aan moet :(( Ik beperk de biks al en van groente krijg hij echt heel weinig: een kwart witlof blaadje ong. elke ochtend.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oewh mijn franse krijgt iets meer biks 190 gram

Halve winterpeen , 5 blaadjes witlof , andijvie ook 1 stronk wortelloof en veel verse kruiden lift er ook maar net aan wat ik hier krijgen kan munt peterselie rucolla sla

en voorheen ook een stukje gedroogd brood maar daar ben ik mee gestopt en natuurlijk een hele berg hooi alle soorten kruiden hooi lust hij

Natuurlijk krijgt hij ook niet alles in 1 keer maar in 2 keer dus smorgens bij zijn biks en hooi en dan tegen een uur of 5 krijgt hij weer een salade en de andere helft van zijn biks en weer wat hooi aangevuld

ik moet er wel bijzeggen dat hij toen ik hem kreeg niks wou eten geen fruit groenten niks en hooi kende hij al helemaal niet nu gelukkig wel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet alle konijnen eten hun blinde darm keutels op!!!Dus gewoon voeren wat ie moet hebben naturlijk.Als ik nog even in mag haken als specialist wat betreft franse hangoren.

Aangezien ik ze zelf fok en in the house .Is het gegeven van 20 gram bix per dag alleen oke mits het konijn ruim groen en onbeperkt hooi krijgt er naast wel even belangerijk.En inderdaad wel van het volwassen gewicht uit gaan niet het start gewicht.

Waar helaas lion head lopjes gek de mist mee in was gegaan.Haar fransoos is nog aan het bij komen van ondervoeding.Ze was 2 kilo te licht.

Onbeperkt houd in dat het konijn elke minuut van de dag bix tot zijn beschikking heeft.

Nadeel als je een voedser hebt zul je snel een onder kin krijgen bij de fransen.En over gewicht is een gevaar.

Ik heb veel ervaring wat betreft de fransen in goede conditie te houden.En heb lionheadlopjes gek er nu mee geholpen.Ik zou wat ze heeft geschreven als richt lijn aan houden.Dan weet je zeker dat je goed zit!!! succes.en weeg hem haar eens tussen door dan kun je goed zien of ie groeid.En het groen rustig op bouwen eerst een half blaadje per dag en dan steeds meer.Gaat ie aan de diaree heeft ie te veel gehad.cindy

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, meneer heeft zijn eerste stapjes gezet!

Gisteren zijn deurtje opengezet... het duurde 10 minuten voordat hij dat uberhaupt in de gaten had. Toen duurde het nog 10 minuten voordat hij naar buiten durfde. Half over het randje, bedenken hoe hij het aan ging pakken, klauterend over de tralies, het was een geweldig gezicht. Eenmaal buiten sprong hij echter meteen weer naar binnen, dus het is wel duidelijk dat het zijn kooi is :-). Maar na een paar keer had hij zijn angst overwonnen en begon de ontdekkingstocht. Heb geen keutels hoeven rapen en met een lepel op een pan slaan maakt genoeg kabaal. Niet aan kabels (weggewerkt) geknaagd, alleen aan de plant eigenlijk. Wat een doetje was het, zo nieuwsgierig. Uitglijden over het laminaat en dan naar ons toe komen huppelen als veilige haven. Zo lief...

Vanochtend stond hij voor het deurtje te koekeloeren, maar helaas, we werken overdag dus dan moet ie toch echt nog in zijn kooi blijven.

Hij doet het dus erg goed, dus gaan snel ook wel groenvoer geven.

Heb nog even geen foto's helaas, ga mijn best doen.

Dank je wel voor de goede raden!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .