Ga naar inhoud

Wie heeft een konijn met e-cuniculi


Bernadette

Aanbevolen berichten

Mijn vraag is wie heeft een konijn met e-cuniculi of heeft er een gehad met deze ziekte. Mijn konijn heeft het ook. Hoe gaat het verder met ze, of moet je ze toch laten inslapen op ten duur?

Ze heeft een achterhand slapte haar poten zijn nog niet helemaal verlamd maar ze kan niet goed lopen, valt om en sleept zich voort.

Ze heeft geen last van een scheve kop of zo. Ze wordt uiteraard behandeld door de dierenarts.

Elk geval zal wel anders zijn maar ik ben toch benieuwd naar het verdere verloop van deze ziekte bij jullie konijnen. Tot mijn grote spijt is ze drie dagen weggeweest (weggelopen) gelukkig heb ik haar weer gevonden, maar ze is een stuk zieker terug gekomen omdat ze niet behandeld is in die tijd.

Ik hoop wat van jullie te horen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

jee, bedankt alvast voor het snelle reageren.

Erg lief.

Zelf ben ik ook ziek van dat konijn, het is zo'n grote schat. Ik hoop maar dat haar panacur weer snel aan slaat. Ze is nog nooit weggelopen en hoe ze uit de tuin uitgebroken is is mij ook een raadsel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo mijn konijntje heeft ook e.cuniculi gehad. het ging ook heel slecht met hem. hij viel wel telkens om. ik had eerst geen goede da die vond dat die een middenooronsteking had. het werd steeds maar erger. totdat ik hier ook gevraagd had wat ik moets doen. ik ben op zoek gegaan naar een goede dierenarts en die heeft hem ook panacur gegeven. hij is er nu al weer paar maanden vanaf. het gaat goed met hem. flink gegroeid weegt al een kilo. dat had ik nooit verwacht. ik dacht ook echt dat ik hem moest in laten slapen.

dus ik zou even afwachten. hoop voor jou dat het aanslaat.

groetjes iris en lorenzo:bunny2:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier ben ik!

Jawel, jawel, Toendraatje is ook een e.cuniculi patiëntje. Zij kreeg in december stuiptrekkingen, verloor haar evenwicht en viel om. Ik dacht toen ook dat het gedaan was met haar, maar nu is ze gewoon vrolijk en blij.

Dit is Toendra's verhaal van toen: http://www.bunnybunch.nl/community/spoedeisende-vragen/2445-toendra-ziek-topic-over-e-cuniculi.html

Toendra heeft geen panacur gekregen, maar een soortgelijk product. De chemische naam van panacur is "fenbendazole". Toendra kreeg "albedazole", dat is bij wijze van spreken het broertje ervan, maar heeft dezelfde werking. Ik heb haar toen 6 weken behandeld. Mijn andere konijnen hebben toen een kuur gehad van twee weken. Want e. cuniculi is in de fase dat het konijn symptomen heeft wél besmettelijk. Dus als je nog andere nijnen rondlopen hebt op dezelfde plek als je zieke nijn, dan zou je ze best ook tijdelijk behandelen. Het wordt doorgegeven via de urine. Als ze niet met elkaars urine in contact komen is er in principe geen probleem.

Het is écht niet nodig om je nijn te laten inslapen hoor! 50 à 60 % van de konijnen zijn besmet met die parasiet, alleen is bij de grote meerderheid hun afweersysteem sterk genoeg om een uitbraak te voorkomen en de parasiet onder controle te houden.

Als er toch een uitbraak komt, dan veroorzaakt de parasiet wel hersenschade, en die is op zich onomkeerbaar, maar de hersenen zijn doorgaans plastisch genoeg om die taken weer grotendeels te herverdelen over andere gebieden.

Als je nog vragen hebt, stel ze maar! Ik kom regelmatig kijken. Maar zoals chacha zegt: ik zit momenteel in examens, dus het kan wel een paar uur duren voor je antwoord krijgt. Maar ik volg je verhaal op de voet!

Beterschap aan je nijn! En sterkte aan het baasje!

Edit: ik zie net dat chacha de link naar Toendra's verhaal al gezet had :) maar nu heb je hem twee keer :) kan nooit kwaad hihi

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah ja, nog even dit: je konijn zal ALTIJD drager blijven van die parasiet, ook wanneer ze geen symptomen meer heeft. Dus je moet het steeds goed in de gaten blijven houden en zorgen dat haar weerstand goed blijft. Maar konijnen kunnen makkelijk heel oud worden met die parasiet in hun lijf, zolang hun afweersysteem maar sterk genoeg is.

Het kan wel een tijdje duren hoor, voor je verbetering ziet. Toendra heeft zeker nog twee weken evenwichtsstoornissen gehad. Niet vaak, maar af en toe toch viel ze om. Maar dat is geleidelijk aan allemaal achterwege gebleven.

En er was nog iets wilde zeggen, maar dat ontsnapt me nu... Als ik er terug op kom, dan zal ik het nog wel roepen :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat aardig dat je nog tijd weet te vinden om mij te antwoorden ik hoop dat je examen goed gaat. Drukke tijden he!!!!!!!!! Heb jouw verhaal gelezen. Wat leuk dat jullie allemaal zo snel reageren. Maar ik zit er echt mee.

Bella zo heet mijn schat kreeg een tijdje geleden achterhand slapte, ik snel naar een goede konijnen dokter. Hij begon over cuniculi en ze werd daarvoor behandeld door middel van verschillende prikken en die panacur, vervolgens werd er bloed afgenomen om vast te stellen of zij inderdaad deze ziekte had.

En daar is het mis gegaan, ze werd negatief getest, maar vertelde de dierenarts ." Ga maar wel door met die panacur". Dat heb ik voor een paar dagen nog gedaan het was moeilijk haar dat medicijn te geven dat ik dacht ze heeft het toch niet, ik stop ermee. (het ging wel beter) Dus wij op vakantie met Bella, en ze werd weer ziek. In Frankrijk naar de dierenarts maar die kende (zoals meerdere dierenartsen) deze ziekte niet. Hij heeft nog wel met Utrecht gebeld. Terug in Nederland weer naar de dierenarts, en deze was ervan overtuigd dat het ondanks de negative test toch e-cuniculi moest zijn. Dus nu wordt ze weer behandeld met de pech dat ze drie dagen weg was en zieker terug is gevonden. Ik ga ervoor dan maar met dwang maar dat medicijn gaat er in, met de kans dat ze me niet meer zo leuk vindt, maar wel beter wordt. Ze kan eigenlijk niet meer lopen maar ze is gelukkig niet incontinent. Ze is mijn lievert omdat ik haar vanaf drie weken heb groot gebracht. Haar moeder is n.l. veertien dagen na de geboorte overleden.

Dit is ongeveer het hele verhaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan misschien eens aan jouw dierenarts vragen om contact op te nemen met Inge Thas. Dat is de DA waar ik heen ga met de nijnen, en zij weet echt enorm veel over e. cuniculi. Ze laat het bloed onderzoeken in een gespecialiseerd labo in Duitsland, omdat er maar weinig labo's zijn die dat doen.

Ik denk dat je er inderdaad goed aan doet om haar toch die medicatie te geven. Wat bij mij hielp was het onder een klein schijfje geprakte banaan mengen. Toendra was er verzot op! En het spaarde ons allebei veel stress uit.

Ah, plots weet ik weer wat ik wilde zeggen daarnet, maar wat ik vergeten was :) De besmetting met e. cuniculi wordt meestal doorgegeven van moeder op jongen. Weet jij toevallig waaraan de mama van Bella gestorven is?

Veel sterkte met je nijn! Ik hoop dat ze snel beter wordt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is nu half één s'nachts en ik ben net weer terug van de DA, Bella is opgenomen. Ik schrok me wild, ze is toch drie dagen weggeweest. Niet goed kunnen lopen lekker vochtig weer dus ja hoor, maden. Enigsinds in de stres de dierenarts opgebeld en we konden komen. Dat is dus 60 km. rijden maar ja het is Bella.

Ze is behandeld tegen de maden die zijn gelukkig weg maar verteld dat ik haar slechter vond na haar uitstapje. Dus in elk geval drie dagen opname. Ze wordt nu intensief behandeld met prikken tegen zwellingen en nog veel meer.

Dan moet ook blijken of deze behandeling aanslaan.

Is Inge Thas een Nederlandse dierenarts?

Ik ben nu bij Wilhelminapark in Nederland, deze dierenarts doet ook onderzoek naar e-cuniculi.

IK ga nu naar bed maar kan vast weer niet slapen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook weer vergeten, de moeder van Bella lag zo maar dood in haar hok, de fokker heeft geen idee wat er aan de hand geweest is. En met geprakte banaan heb ik ook geprobeerd de eerste keren ging het goed, maar later luste ze ineens geen banaan meer, toen in geprakte biscuitje daar deed ze een moord voor, maar na een paar keer ook niet meer. Erg he zo'n dame.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey Bernadette,

oh zeg, Bella opgenomen... Dat zal wel enorm schrikken geweest zijn van die maden...

Nee, Inge is een Belgische dierenarts. Hier is haar site: Dierenarts Inge Thas

Maar in Wilhelminapark zal je ook wel goed terecht kunnen, zeker als dat een DA is die ook veel van e. cuniculi weet.

Kan het me levendig voorstellen hihihi dat ze plots geen banaan meer lust en ook geen biscuitjes :) Die mormeltjes zijn slimmer dan je denkt. :bunny2:

Veel sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat zijn konijnen slim he. Heb veel konijnen gehad maar sinds kort merke ik pas hoe slim ze zijn. Dit komt mede door internet en BunnyBunch waar je zoveel informatie af kan halen. Een voordeel is ook dat ze beslist niet bang is voor mensen. Mijn schat deed aan klickertraining en leert net zo snel als een hond, ze is natuurlijk geen hond. ze is en blijft konijn, en dat merk ik als mijn hondje met haar spelen wil, dat snapt ze niet. Ze zijn wel met elkaar opgegroeid en liggen ook samen op de bank, maar spelen nee. Dan zie je dat ze elkaars taal niet spreken. Wij moeten dus hun taal voor zover dat kan leren. Maar mevrouw maakt wel heel duidelijk wat ze wel en niet wil. Dus in elk geval geen banaan met medicijn geprakt.

Ik hoop zo dat ze weer goed komt, in elk geval een goede kwaliteit van leven. Daar gaat het om. Heb aan de DA gevraagd eerlijk te zijn wat haar kans is voordat hij met de behandeling begon, zo veel prikken maden, narigheid voor niets vind ik ook verschrikkelijk, maar hij gaf haar toch wel een kans.

Vanmiddag ga ik de DA weer bellen hoe het gaat en haar knuffel brengen als het kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Denk ik ook, maar in elk geval heeft ze geen stres van mensen, wel natuurlijk van de behandelingen, en andere omgeving. Ik had haar ook liever mee naar huis genomen maar dat kan niet, de prikken worden n.l. nu rechtstreeks in het bloedvat ingespoten. Ik hoop dat ik de juiste beslissing genomen heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...

Hoi Bernadette,

Ik was gisteren bij de dierenarts geweest met mijn konijn.

Ze was een maand geleden bij de dierenarts geweest i.v.m een abces die verwijderd moest worden. Na deze operatie was ze erg verzwakt geraakt en sinds vorige week was haar oogje erg ontstoken en was ze ineens erg veel afgevallen. in een halve week tijd zag ze er ineens heel erg slecht uit dus gisteren naar de dierenarts geweest die had wat testjes gedaan en ontdekte dat ze E cuniculi heeft. Ik had er tot gisteren nog nooit wat over gehoord en de dierenarts vertelde mij dat hij niks meer aan haar oog kon doen en dat haar nieren ook al waren aangetast door deze parasieten. De dierenarts heeft mij allemaal pilletjes meegegeven en heeft mijn konijn een druppel in haar nek gegeven. Normaal is mijn konijn erg actief en vrolijk nou zit ze zielig in haar hokje. Ze begint af en toe een beetje te wankelen met haar achterpootjes. Ikweet zelf nog niet zoveel van deze ziekte maar als je wilt kan ik je wel op de hoogte houden van eventuele veranderingen bij mijn konijn misschien heb je daar wat aan.

Met vriendelijke groeten Esther

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .