Ga naar inhoud

hoe maak ik mijn konijntje schoon?


wil cato

Aanbevolen berichten

Ko, mannetje dwerg hangoortje, is nu zes en heeft sinds een aantal jaar moeite om zijn kontje schoon te houden.

Er is geen medisch probleem, maar de dierenarts denkt dat het beestje wat te stram is. Hij loopt buiten in een grote ren en als ik hem een paar keer heb gepakt, wordt hij weer zo schuw dat ik niet meer bij hem kan komen.

Iedere dag zijn kontje dus schoonvegen lukt gewoon niet. Maar als het eenmaal opgedroogd is, krijg ik het er zo ongeveer niet meer af. Wie heeft hier tips voor?

Zijn ontlasting is niet dun. En hij heeft er zelf geen last van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat kleeft er dan aan zijn kontje? Poep of is het urine of is het vuil van buiten?

Zijn het blindedarmkeutels? Dan zou het kunnen zijn dat hij te veel biks krijgt en zijn keutels niet meer op kan eten omdat hij vol zit.

Is hij zindelijk? Heeft hij goede bodembedekking?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij zit dus buiten in een grote ren. In zijn hol ligt stro en buiten is o.a. grond, tegels. In het begin ook gras, maar dat hield het niet vol, helaas.

Ze krijgen met z'n tweeën 2x een heel klein beetje biks. En verder vooral hooi en af en toe wat groente zolas broccoli, boerenkool.

Het is wel ontlasting, maar het zijn wel duidelijk keutels.

Mijn dierenarts heeft al weleens voorgesteld om even helemaal geen biks meer te even,(dat werkte wel even) maar dat kan toch niet altijd, lijkt mij.

Mijn dierenarts is wel gespecialiseerd in konijnen en heeft er al meerdere keren over meegedacht maar komt er ook niet echt uit.

Laatste keer kwam ze met het idee dat hij er niet meer bij kan komen, omdat hij wat stram over komt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad, wat Amatjuh zegt.

Verder zijn er ook konijnen die niet tegen groente kunnen en daardoor plakpoep en andere problemen krijgen. Sowieso is het bij groente belangrijk dat ze het dagelijks krijgen en niet af en toe, in verband met die o zo gevoelige darmen van konijnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat voor bodembedekking is dan beter?

Naar het eten hebben we al meerdere keren gekeken.

Maar waar het me vooral om ging: is er een manier om die troep weer netjes eraf te krijgen? Zonder teveel stress voor het beessie?

ik heb dat dus met mn teddys,af en toe plakt de modder en de poep ook aan de haren , maar ze leven buiten! , op het moment ff niet , ze overwinteren onder mn afdak , maar als het regent! en ze gaan daarna even lekker buiten en graven , nou pfff heb ik ook wat hoor,, wat ik doe , laat ze even in de hok! wacht dan dat ze opgedroogt zijn , daarna pak ik ze op , heb ik een bakje warm water (niet heet he) en een oud lap ,leg ze op mn buik op de rug, en veeg het voorzichtig schoon, en die plakken poep wat ik denk dat die van jou heeft, lapje wat natter maken , met je duim en wijsvinger theedoek ertussen en voorzichtig los knijpen en weken , ik hoop dat je me snapt.

als joun konijn gauw in de stress raakt,,, zou ik het met zn tweeen doen ,, iemand legt de konijn ff op de rug op zijn\haar buik , hand onder de borst en een hand onder zn kont , en voorzichtig omdraaien , , en jij gaat snel even schoonmaken, tis even een werkje , maar ja is niet anders.

de mijne zijn het gewend, ik doe het bijna dagelijks, en raken totaal niet in de stress, gewoon even aanleren , denk ik hoor.

maar wat er al gezecht werd,, let is op met eten enzo , mischien kan die ergens niet tegen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben dus gisteren naar de dierenarts geweest voor de inenting.

Zij heeft het restje van de puin eraf gehaald, wat mij dus echt niet lukte.

Die van mij leven dus ook altijd buiten en het binnenhok houden ze eigenlijk heel schoon.

De ren (ongeveer 5 bij 6 meter) is overkapt, dus meestal ook niet modderig ofzo.

Volgens de da had het dan ook niets met de ondergrond te maken.

Hoofdmoot wat hij eet is toch echt hooi.....

Maar bedankt voor de tips!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .