Ga naar inhoud

Wanneer in laten slapen?


Janet0209

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

mijn 8 jaar oude konijn heeft in de afgelopen 4 maanden 3 keer een ander pootje gebroken. Omdat ik na de derde keer dacht dat het geen toeval meer kon zijn heb ik bloedonderzoek laten doen en de uitslag daarvan was niet al te best. Daarnaast is ook nog een tweede achterpootje gebroken terwijl ze onderzocht werd door de dierenarts. Wat ze precies heeft was niet duidelijk, waarschijnlijk kanker. De dierenarts adviseerde mij haar te laten inslapen omdat ze niet beter zal worden, alleen maar slechter (op het moment heeft ze nu ook 2 gebroken achterpoten).

Het punt is alleen dat wanneer ik naar haar kijk ik merk dat ze nog gewoon eet, drinkt, tegen mijn andere konijn aan gaat liggen en mijn hand likt nadat ik haar geaaid heb. Ze kan zich niet heel goed voortbewegen en ze heeft wel pijn heeft van haar achterpoten maar ik heb verder het idee dat ze wel nog voor haar gezondheid aan het vechten is. Ik vind het dus ontzettend moeilijk om haar nu in te laten slapen. Ergens hoop ik ook dat als haar achterpootjes weer enigszins genezen zijn ze misschien nog een paar goede weken kan hebben.

Heeft iemand ervaring met een soortgelijke situatie? Wat zouden jullie in dit geval doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat voor kwaliteit van leven heeft je nijn nog?

- Je hebt het er over dat je denkt dat ze pijn heeft.

- Ze kan zich niet goed/lekker voortbewegen.

- Als ze weer een pootje breekt, doet dat pijn en de genezing ook.

Ik denk dat je zulke dingen in je besluit mee moet laten wegen.

Een konijn moet lekker kunnen rennen en spelen, als ze zwakke botten door de kanker heeft, zal dit voor haar dus een groot risico zijn.

Zo blijft ze botten breken en dat is iedere keer toch een beetje een lijdensweg, immers je arm breken doet ook knap pijn.

Kan de dierenarts een verband tonen tussen de kanker en de botbreuken? Misschien een second opinion bij een andere arts om te bevestigen ?

aangepast door Wabbit
Link naar reactie
Delen op andere sites

In laten slapen.

Nu heb je nog enigszins kwaliteit van leven, hoewel dat niet helemaal het geval is.

Je konijn heeft pijn en kan zich niet goed bewegen. Het breken van botten is pijnlijk, en als hij nog wat breekt doet hij zich nogmaals zeer met een herstelperiode daarna.

Dieren schakelen over op een 'overlevings modus'. Ze zullen alles doen wat nodig is om te overleven, namelijk eten en drinken. Jou konijn heeft een maatje, dus daar zal hij steun bij zoeken.

Het is moeilijk, dat is het kiezen voor dit soort dingen altijd. Maar je moet nu niet meer denken vanuit jezelf, maar vanuit je konijn. Met 4 gebroken pootjes zou ik zeggen: het is mooi geweest. Laten we haar verder niet belasten, we laten haar gaan.

Want hoe moeilijk dat ook is, houden van wil ook zeggen dat je kan laten gaan als dat in het belang is van jou dier.

Mijn advies zou dan ook zijn: slaak een diepe zucht, laat je tranen rollen en pak dan de telefoon voor een laatste ritje naar de dierenarts.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan de dierenarts een verband tonen tussen de kanker en de botbreuken? Misschien een second opinion bij een andere arts om te bevestigen ?

Mijn eigen dierenarts heeft de eerste keer een rƶntgenfoto gemaakt maar kon daar eigenlijk verder niets bijzonders op zien. Zij gaf later aan dat ze geen enkel idee had wat voor ziekte meerdere botbreuken zou kunnen veroorzaken. Ook andere artsen in de omgeving die ik gebeld heb wisten geen oorzaak te bedenken.

Ik heb daarna telefonisch contact gehad met de Faculteit in Utrecht en een dierenarts die gespecialiseerd is in konijnen over mogelijke oorzaken. Zij gaven baarmoederkanker of een nier probleem als oorzaak. Om een eventueel nier probleem te onderzoeken moest er een bloedproef gedaan worden. Dit heb ik bij een andere DA gedaan. Uit de bloedproef bleek dat geen enkele waarde eigenlijk was wat het zou moeten zijn. De DA heeft dit nog met andere artsen besproken en de uitslag daarvan was dat of het nu kanker was of niet ze hoe dan ook niet zou kunnen genezen omdat er al te veel schade aan haar organen en skelet gedaan zou zijn.

Ik heb zelf ook op internet veel gezocht maar weinig soortgelijke gevallen gevonden. Ik denk daarom dat naar nog een andere DA gaan eigenlijk ook niet veel zal opleveren :(

aangepast door Janet0209
Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, als ik dat laatste lees, dan spijt het me zeer, maar zou ik mijn nijn in laten slapen.

Kans op veel verbetering is er dan niet. Het is een moeilijke beslissing; ik weet het.

Je nijn wordt dan uiteindelijk een lijdensweg bespaart, want hoeveel botjes gaat ze nog breken ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja waarschijnlijk hebben jullie daar ook gelijk in. Maar iedere keer als ik zie dat ze gewoon eet of een poging doet zichzelf te wassen denk ik, zie je wel, ze wil helemaal nog niet dood! Waarschijnlijk onderdeel van die 'overlevingsmodus' maar het is moeilijk daar doorheen te zien als je zelf ook liever wil dat ze blijft leven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel begrijpelijk, dat is namelijk nu net waarom de beslissing zo moeilijk is. Je moet eigenlijk uit je zelf treden en nu naar je nijn kijken.

Wat kan ze nu, wat kan ze straks. Dat laatste is het probleem. Je nijn heeft heel weinig kans op volledig herstel en een konijnwaardig bestaan na de herstelperiode.

Succes met je beslissing en heel veel sterkte en wijsheid toegewenst in deze periode.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo te horen/ lezen heeft je konijn 8 jaar lang een heerlijk leventje gehad, met een vriendje en mensen die van haar houden... Zij heeft haar liefde en vertrouwen aan je gegeven en jij hebt haar een leven als volwaardig konijn gegund. Nu is dat niet meer mogelijk en is het, hoe moeilijk, pijnlijk en zwaar ook, misschien tijd om haar als niet meer volwaardig levend konijn, in liefde, te laten gaan.

Het is overigens natuurlijk helemaal aan jou of je de kracht hebt om het besluit te nemen! Niks zwaarder dan een afscheid waar je nog niet aan toe bent... Heel veel sterkte met het besluit, wat het ook wordt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Hoi

Wat verschrikkelijk om dit e lezen, maar ik denk toch echt dat je er beter aan doet om je Nijn in te laten slapen.

1,5 maand geleden heb ik mijn dierbaarste Nijn Bo in laten slapen. Ik had hem 4 jaar en was echt mijn maatje. Laatste half jaar liep hij heel erg te sukkelen met zijn gezondheid. Hij heeft zelfs een reanimatie overleefd. De laatste week was hij echt brood mager en hij was aan het hijgen. Toch kwam hij naar mij toe lopen zodra hij mij zag en hij bleef eten ookal bestond dat uit gepureerde wortels en fijngemalen biks met water. Na een 5 tal dagen tobben heb ik besloten hem in te laten slapen. Het deed ongelofelijk veel pijn (nu ik dit schrijf rollen de tranen weer over mijn wangen)maar achteraf bleek dit toch een goed besluit. Zijn kwaliteit van leven was minimaal geworden. En langer lijden kon ik niet aanzien.Bo is vredig in mijn armen gestorven,

Ik wens je heel veel sterkte met de moeilijke beslissing, maar ga op je gevoel af. En als die aangeeft dat hij beter af is bij de andere konijnen vriendje bij de regenboogbrug dan ligt er voor jou de zware taak om hem in je armen daar heen te begeleiden.

Sterkte!

Liefs Solange

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi allemaal,

bedankt voor jullie lieve woorden, ik heb er veel aan gehad. Ik heb besloten dat het waarschijnlijk inderdaad het beste is om haar in te laten slapen. Maandag heb ik een afspraak bij de dierenarts..

Wat een moedige, dappere maar vooral ook liefdevolle beslissing.

Je zal het moeilijk hebben maandag. En je zal weer gaan twijfelen. Vanavond, morgen, morgennacht en maandag.

En dan zal je dinsdag denken: 'heb ik het wel goed gedaan?'

Dat hoort erbij, allemaal.

Maar denk dan aan alle fijne dingen. Aan alle grappige momenten, aan alle keren dat je moest lachen of gewoon lekker van haar genoot. En bedenk jezelf daarna dat jou konijn het goed heeft gehad, en dat hij op een waardige manier afscheid heeft mogen nemen van dit leven. Zonder strijd, zonder ernstig ziek-zijn, zonder al te veel pijn.

En lees jezelf dan het versje voor van de regenboogbrug:

Aan de voet van de heuvel, dicht bij de bosrand,

ligt een weelderig en sappig groen grasland.

Hier spelen en rusten onze dierbare vrienden,

nadat ze tijdens hun leven ons dienden.

En hier bij die mooie regenboog brug,

vinden ze hun rust en gezondheid weer terug.

Ze ravotten in het gras, zonder pijn of verdriet,

en spelen tot er Ć©Ć©n z'n baasje weer ziet.

Dan springt hij op, en spitst zijn oren,

deze vriendschap ging nooit verloren.

Ze begroeten elkaar met eindeloze kussen,

Hier komt echt niemand ooit meer tussen.

Eindelijk hebben ze elkaar weer terug

en tezamen gaan ze over de regenboog brug

Sterkte maandag.

Liefs, Sjaak en Floortje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het blijft altijd een zware beslissing en zoals al vermeld werd door "sjaak en floortje" de twijfels zul je krijgen, heb ik ook gehad nadat ik evert heb moeten laten inslapen. Je weet dat het de beste beslissing is voor je lieve konijntje maar twijfel zal inderdaad komen. Probeer dan op een rijtje te zetten wat er allemaal al gezegd is door da enz. Je neemt deze beslissing niet zo maar . Sterkte maandag......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat heftig, maar heel moedig dat je nu zo snel deze beslissing gemaakt hebt en een afspraak gemaakt hebt.

Ik wens je heel veel sterkte toe morgen, geniet nog even goed van je nijn en neem afscheid.

Het is logisch dat je gaat twijfelen, maar je weet diep in je hart dat dit de beste beslissing is. Als je het nu niet zou doen zou die over een tijdje misschien alsnog erg gaan lijden en dat is onnodig. Daarom vind ik het zo knap dat je het echt voor je konijn doet en nu niet naar jezelf kijkt.. Zoals iemand eerder al zei: Houden van betekend ook los durven laten en dat durf jij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .