Ga naar inhoud

konijn


Valentijn

Aanbevolen berichten

Inderdaad, ik sluit me helemaal bij Beestenbende aan.

Ik had ook ouders die de konijnen maar één soort hooi gaven (inderdaad ook gewoon simpel goedkoop hooi) en concludeerde: het zijn hooieters. Tja, d'r is zóveel hooi op de markt. (Overigens wil dat niet zeggen dat dát hooi bij alle konijnen niet in de smaak valt, mijn konijnen verslinden het) Boer van de hooi valt ook vaak erg goed in de smaak en anders al die andere soorten die Beestenbende opnoemt. Het enige wat je moet doen is: actie ondernemen voor de gezondheid van je konijn.

Hooi aanbieden kan ook op veel manieren, hier weigerden ze eerst ook uit een ruiven en balletjes te eten en wilden ze alleen uit bak.

Ik weet niet hoe het bij jouw konijn zit, maar er zijn ook genoeg konijnen die heel goed tegen groente kunnen en bij wie je niet zo angstvallig hoeft op te bouwen.

Dozen krijgen ze hier ook... anders gaan ze zelf wel op jacht naar papier ;) Ik maakte er in het begin ook huisjes van, twee vliegen in één klap. Er is echt zoveel voor een konijn te doen of te bedenken :) Geef het konijn voldoende alternatieven en reik 't ook aan, veel konijnen blijven dan wel van je meubels af.

En ik zou inderdaad beginnen met het konijnveilig maken van de living. Er zijn al ontelbaar konijnen geëlektrocuteerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 68
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Doerak is ook een moeilijke hooi-eter. Hij wilde geen standaard hooi, toen kenner hooi geprobeerd maar ook dat moest meneer niet. Vervolgens kamille hooi... dat gooide hij aan de kant. Tot ik een klein pakje paardebloem hooi probeerde dat vond hij wel lekker, maar alleen als het op de bodem ligt. Hij wil niet uit de hooiruif en de hooibal eten. Nou ja, dan dagelijks een verse pluk op de vloer.

Tevens maak ik zelf hooiballetjes met daarin wat appelchips of wortelchips verstopt. Zo wordt hij toch gestimuleerd om hooi te eten en heeft meneertje direct even wat te doen. (hooiballetjes samenbinden met raffia).

Het ene konijn is wat makkelijker met hooi eten dan een ander....dus biedt het eens op verschillende manieren aan en probeer (met kleine verpakkingen) wat hij wel of niet lekker vindt. Daarnaast zijn er inderdaad diverse andere zaken waarop ze kunnen knagen. Ik heb hier een kartonnen 'huis' en tevens zitbank, diverse grashuisjes, bedjes en tunnels. Een snoepbal (waar ik voer SS) in stop en intelligent speelgoed zodat hij moeite moet doen om bij het voer te komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja beestenbende, je hebt wel gelijk. Vroeger, kon ik hem gewoon vrij door mijn huis laten lopen zonder dat die iets doorbeet, maar dat kan nu niet meer. Met het eten, is die ook wat moeilijker geworden. Hij is gewoon erg veranderd sinds er wat aan de hand is met zijn gebit. Ik doe echt mijn best wel hoor voor Valentijn. Maar op een gegeven moment is het geld op en mijn huis kan ik ook niet helemaal zo inrichten, zodat hij zonder gevaar alle kanten op kan. Om steeds met hem naar de da te gaan, als er wat is kan ik ook niet meer betalen. Leef van een WAO, en heb het niet breed. Er zijn ook nog andere dingen in het leven. Ik zal wat doen met je tips, en kijken hoe het verder met Valentijn gaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Al dat snoep en ongezonde dingen is uiteindelijk duur. :) En denk maar aan een kind: waarom zou je goede, gezonde dingen eten als je snoep krijgt ;)

Ik heb zelf geen vast inkomen en ook geen vast werk (vervangingen...) Dus ik moet ook wel letten op 't geld, maar dat gaat niet ten koste van de gezondheid van mijn konijnen.

Kabels kun je makkelijk beschermen, voor weinig geld. Flexibele pvcbuis 25 meter voor een paar euro (3 of 4 ofzoiets), om laptopkabels (die je dus ook niet weggewerkt krijgt), zit kabelbinders, ook bij de bouwmarkt, 7euro50, maar wel makkelijk los te halen en weer te bevestigen.

Zeker bij konijnen met gebitsproblemen en haakjes is goede voeding essentieel. Je leest hier regelmatig dat door goede voeding de haakjes verminderen of het probleem zelfs verdwijnt. Hooi is dan echt heel belangrijk dat dit veel gegeten wordt om de kiezen goed af te laten slijten. En verder goede biks en daar ook vooral niet te veel van om het hooieten te stimuleren. Uiteindelijk is het volgens mij goedkoper om te investeren in goede voeding dan steeds bij de dierenarts te moeten zitten ;) Vast ook minder stressvol.

Ooh en ik vergeet het bijna:

Er zijn ook konijnen die erg slecht gaan eten uit eenzaamheid, dit zou ook de 'vernielzucht' kunnen verklaren... Zou kunnen, dus ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja hieruit merk ik dus, dat de schuld bij mij ligt. Heeft niets met Valentijn te maken. Op een gegeven moment, heb ik alles geprobeerd en weet ik het niet meer. Telkens is alles niet goed genoeg voor meneer. En moet er weer iets nieuws. Hij is erg slim, slimmer dan dat ik ben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar hij eet ook van de muren, en dat soort dingen. Hij is zijn vrijheid gewend, en dat heeft die nu niet meer. Want als hij zijn vrijheid heeft, heb ik die niet meer. Ik heb eigenlijk niks meer over hem te zeggen. Ik wil hem graag gelukkig en gezond houden, maar het gaat wel ten koste van mijn eigen gezondheid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het klinkt alsof je te lief wilt zijn voor 'm?

Consequent opvoeden is helemaal niet zielig :) Duidelijke grenzen aangeven en nooit accepteren dat hij daarover gaat. Dus blijven corrigeren, maar tegelijk ook alternatieven aanbieden die wél mogen. In het begin kan het best intensief zijn als je konijn losloopt, maar als hij eenmaal exact weet wat mag en wat niet, wordt het vanzelf minder vermoeiend. Tuurlijk zal hij af en toe ondeugende acties kunnen ondernemen.

Wat pas zielig is, is dat hij niet meer z'n bewegingsruimte heeft ;)

Hetzelfde geldt voor snoepjes en andere rommel, het is vaak zielig in onze hoofd om het niet te geven. M'n moeder vindt het bijvoorbeeld ook reuze zielig dat mijn konijnen niet elke dag brood krijgen, maar de konijnen worden pas zielig als ze dat wel zouden krijgen (namelijk, de gezondheidsproblemen)

Maar ja, misschien heb ik als leerkracht ook wel makkelijk praten...

En ja, zoals jrjsieben zegt, als het gewoon niet gaat... misschien is het dan beter dat iemand anders om 'm gaat ontfermen? Mensen denken vaak dat een konijn houden simpel is, maar er komt wel meer bij kijken dan af en toe een hokje verschonen en wat voer er in smijten ;)

Bedoel daar niets slecht mee, hè.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En ja, zoals jrjsieben zegt, als het gewoon niet gaat... misschien is het dan beter dat iemand anders om 'm gaat ontfermen? Mensen denken vaak dat een konijn houden simpel is, maar er komt wel meer bij kijken dan af en toe een hokje verschonen en wat voer er in smijten ;)

Bedoel daar niets slecht mee, hè.

Ik denk dat het voor bijde beter is konijn en eigenaar :$:$

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik sluit me aan bij wat eerder geopperd is. Dat ik denk dat hij minder destructief zal zijn als hij een vriendinnetje heeft. Dat ik denk dat de kans groter is dat hij hooi gaat eten als hij geen 'snoep' meer krijgt.

Ik heb alles wel gelezen laatst maar ik weet niet meer of dit ook voorgesteld is? Misschien kun je investeren in een panelenren (vaak 25 euro), die dan om of aan de kooi komt te staan. Dan hoeft hij niet helemaal opgesloten te zitten maar kan hij niet alles kapot maken.

Ik hoop dat het goed komt met het monstertje!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hartstikke goed van je! Dat is de eerste stap op weg naar een gelukkiger konijn en een gelukkiger baasje.

Als Valentijn nu gaat proberen aan je meubels te knagen, dan mag je hem best even flink aanpakken. Dus je kan een palntenspuit pakken om hem nat te spuiten als hij stout is. Je kan heel hard in je handen klappen en als hij dan stopt, kan je hem aaien. Je kan ook hard zijn naam en "nee" roepen (werkt natuurlijk niet meteen, maar ze leren het wel). Het beste is zijn slechte gedrag op zo'n manier te straffen en hem dan proberen af te leiden met iets goeds. Dus zorg, dat hij stopt met knagen aan je stoel en als hij dat doet, aai hem dan eens lekker (positieve aandacht) en geef hem dan iets, waar hij zich wel op kan en mag uitleven, dus bv. een wc-rol, keukenrol of kartonnen doos.

En als het nou allemaal niet werkt, kun je altijd nog eens kijken, of je wat aan de tip van Woudje hebt. Die renpanelen kun je bij veel dierenwinkels en tuincentra kopen (ik betaal bij Jumper €12,95 voor 6 panelen van 60cm). Met die panlenen kun je een bepaald stuk afzetten voor Valentijn, zodat hij los kan lopen zonder aan jouw meubels te kunnen knagen. Je moet hem dan natuurlijk ook, net als bij het geheel loslopen, wel genoeg speelgoed en graaf- en knaagmateriaal geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, mijn vader heeft me er gister mee geholpen. Hij wil uiteindelijk ook dat Valentijn gelukkig is. Ik ga morgen even naar de dierenwinkel om te kijken voor ander hooi. Ze hebben nog meerdere soorten hooi liggen van BARN-I. En dan maar eens een ander smaakje proberen. Het nadeel is alleen dat het van de grote verpakkingen zijn. Als die het niet eet, dan zit je ermee. En ik koop, daar dan ook nog wel wat speelgoed voor hem. Hij moet het wel leren leuk te vinden. Want hij is al gauw uitgekeken op dingen, als het hem te moeilijk word. Maar je hebt ook houten huisjes die van takken zijn gemaakt. Misschien is dat wat voor hem. En anders, ga ik even naar het bos en kijk daar voor een lekkere dennenappel of iets anders. Wat eten konijnen in de natuur meestal?

Link naar reactie
Delen op andere sites

berkentwijgen (met blad) of wilgentwijgen (ook met blad) doen het bij mij heel erg goed. Ook takken van druivenplanten zijn ze hier gek op maar die moet je natuurlijk wel net hebben. Hier op BB zijn wel lijsten te vinden met veilige en giftige planten, dan kun je checken of het goed is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat lief van je vader, dat hij ook zo begaan is met Valentijn. Toch fijn, dat je er niet helemaal alleen voor staat.

Als ik jou was, zou ik trouwens eens juist een ander merk hooi proberen. Vaak zie je wel, dat verschillende smaken hooi van één merk bestaan uit hetzelfde hooi en een andere toevoeging. Misschien kun je eens een ander merk proberen, want dat kan al een hoop verschil maken. En kijk voor je het koopt eerst goed naar het hooi. Is het bruin en droog zoek dan een andere zak. Zoek hooi, wat er lekker groen uitziet, des te groter is de kans, dat Valentijn het eet. Maar zo groot zijn die verpakkingen van BARN-I toch niet? Ik heb ooit 1x BARN-I geprobeerd (volledig afgekeurd hier) en dat waren toch maar zakjes van 500gr.

Vaak zie je, dat konijnen juist de dingen leuk vinden, die niet voor konijnen bedoeld zijn. Kattenspeelgoed, hondenspeelgoed, baby-speelgoed. Een kartonnen doos is vaak leuker dan een gekocht huis (en nog goedkoper ook). Dennenappels kun je inderdaad ook geven (de rest van naaldbomen is puur vergif), maar leg ze dan wel eerst 24uur in de vriezer. Op die manier dood je eventuele beestjes en mijten, die in de dennenappel leven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Valentijn, kan niet meer loslopen in mijn huis. Hij heeft een kabeltje aangevroten is niet stuk. Maar toen ik hem weg wou halen, was heel zijn linkerkant bij zijn snorharen nat. Gister was het over, maar vandaag begon het weer een klein beetje. Ik weet niet wat dat is. Maar zijn hele gedrag is veranderd. Ik heb er niet meer veel invloed over. Hij is natuurlijk nu ook boos, dat die niet meer kan rondlopen. Maar hij leert het niet af om overal vanaf te blijven wat niet goed voor hem is. En om hem nou constant in de gaten te moeten houden, is ook geen doen. Ik kan bijna niks meer doen in mijn huis, zonder rekening te moeten houden met Valentijn. Ik probeer, mijn huiskamer zo veilig mogelijk in te richten, maar dat is gewoon niet mogelijk, dat die nergens bij kan. Gister, at die wel goed in zijn kooitje, maar vandaag niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien dan toch een ander huisje zoeken voor Valentijn?

Konijnen hebben echt hun beweging nodig en inderdaad onder toezicht en in een konijnveilige omgeving.

Ze leren iets echt niet zomaar af, dat is minstens een wékenlang proces mét goede consequente opvoeding... en veel dingen moet je gewoon verhinderen dat ze erbij komen (zoals kabels).

Heeft hij snot? Dan moet er dringend een behandeling gestart worden namelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga morgen de dierenarts wel bellen, en vragen of we langs kunnen komen. De ene dag, eet die goed, en de volgende dag, lijkt het nergens op. Ik denk, dat zijn weerstand behoorlijk is aangetast. Zijn gebit, is namelijk ook nog niet steeds in orde. En de rui, lijkt ook niet over te willen gaan. Ik heb hem vanmiddag nog wel even los laten lopen. Daar was die wel blij mee. Als ik mijn huis verbouw, dan lukt het wel. En over consequent zijn gesproken, daar ben ik nogal lastig in. Hij mocht altijd alles, en nu valt er een hoop voor hem weg. En ik kan me voorstellen, dat dat moeilijk te begrijpen is voor hem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed dat je hem nog een keer laat nakijken door de DA. De rui kan wel even duren geloof ik, maar ik weet niet precies wanneer het 'te lang' is.

Kun je niet, zoals eerder door iemand is gezegd, zo'n ren kopen met hekjes die je aan elkaar kunt zetten? Dan hoef je niet je hele kamer te verbouwen (kabels wegwerken is natuurlijk sowieso wel goed, maar dat had je al gedaan dacht ik). Deze zijn meestal niet zo heel duur. Mijn konijnen zitten permanent in een hok met zo'n ren eraan vast (met een dak erop). Let alleen op dat hij niet kan ontsnappen. Een van die van mij is dat een paar keer gelukt toen ze tijdelijk, i.v.m. ziekte van andere konijn, binnen in zo'n ren met losse hekjes (zonder dak) zaten (gelukkig in een afgesloten kamer). Of hij heeft het opgetild of hij is via het kleine hokje dat ik erin had gezet eroverheen gesprongen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .