Ga naar inhoud

Patella luxatie


zappnijn

Aanbevolen berichten

Hoi,

Ik heb sinds een week een 2e franse hangoor. Zij is nu ongeveer 10 weken oud.

Nu staat haar rechter achterpootje al sinds ze bij ons is iets naar buiten. Vandaag naar de DA geweest en die constateerde een patella luxatie (knieschijfverschuiving). Het weefsel erom heen is waarschijnlijk niet beschadigd maar zo gauw hij de knieschijf terug zette schoot hij vrijwel direct weer opzij. Het nijn lijkt er geen pijn aan te hebben.

De DA had dit niet eerder bij konijnen gezien (wel bij kleine hondenrassen, zoals Jack Russells) en wist dus ook niet goed of dit bij konijnen ook een erfelijke aandoening zou kunnen zijn. Het zou kunnen dat als ons nijn groter wordt de knieschijf weer op zijn plek gaat doordat de spieren sterker worden. Gebeurt dit niet dan zal ze hoogstwaarschijnlijk artrose ontwikkelen en moeten we in de gaten houden of ze niet al te veel pijn gaat krijgen.

Heeft iemand hier dit eerder gezien bij zijn of haar konijn? Is de oorzaak een erfelijke aandoening en hoe is het verloop van de aandoening?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het bij een konijn nog nooit gezien. Heb zelf echter wel een kat gehad met PL.

De knieschijf zit eigenlijk op zijn plek omdat die in een "gleuf / richel" zit. Soms is die richel niet diep genoeg, waardoor de knieschijf steeds wegschiet. Je hebt hier verschillende gradaties in.

Kniebanden en spieren houden het inderdaad wel beter op z'n plek, maar als PL in een ver stadium is, gaat dat niet meer helpen.

Erfelijk is het zeker. Sommige kattenrassen worden er namelijk op getest voordat je ermee mag fokken.

Neem dus aan dat het ook bij konijnen erfelijk is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .