Ga naar inhoud

Witchy

Members
  • Items

    105
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door Witchy

  1. 50 gram lijkt mij binnen de perken - wat is zijn totale gewicht? Maar heel veel meer moet hij niet afvallen de komende dagen. 

     

    Uit eigen ervaring, voor een konijn wat niet/amper eet: carprofen drops en metocloral of cisaral. De eerste (carprofen) is een pijnstiller. Metocloral is een middel van de darmperistaltiek op gang houdt en voornamelijk op het laatste deel van de spijsvertering werkt. Cisaral werkt voornamelijk op het eerste deel van de spijsvertering: maaglediging en het eerste deel van het darmkanaal. Maar allebei zijn ze goed in het op gang houden van het spijsverteringskanaal bij het konijn, wat eigenlijk nooit stil mag komen te liggen. Deze druppels moet je echter niet geven bij een darmobstructie of darmperforatie, dus bij twijfel door een dierenarts laten onderzoeken. Eigenlijk ben ik van mening dat een bezoek aan de dierenarts altijd het beste is voordat je zelf gaat dokteren, maar de ervaren konijnenhouder kan dit vaak zelf ook wel redelijk inschatten! 

     

    Een goed en veilig alternatief is Infacol, dit koop je bij de drogist tegen buikkrampen bij baby’s en schijnt een konijnenleven te kunnen redden bij gasvorming. Een gasbuik herken je aan een opgezette buik, darmen die helemaal geen geluid maken of juist abnormale borrelende geluiden, onhandig liggen op de buik, futloos, niet willen eten. Dit is altijd een spoedgeval! Ik heb dit zelf nooit gebruikt, maar ik heb wel altijd een flesje in huis. Je moet het wel veel vaker geven, maar het schijnt effectief te zijn. Maar hier heb ik verder persoonlijk geen ervaring mee.

     

    Daarnaast: een spuit voor dwangvoeren. Je kunt zelf brokjes malen met water, of van Science Selective zijn er ook zakjes Recovery te halen bij de dierenarts. Aanlengen met water en middels een spuit voeren aan het konijn. Een ziek konijn stopt met eten, maar hoe beroerd het konijn zich ook voelt, het moet voedsel binnenkrijgen! 

     

    Wat verder helpt bij zere buikjes: zachtjes masseren (van de ribbenkast richting staart met ronddraaiende bewegingen) en lekker warm houden. En geduld en doorzettingsvermogen zijn echt een must. Het kan soms lang duren voordat een konijntje er weer helemaal bovenop is!

     

    Beterschap voor je nijn!

  2. Fijn dat het in ieder geval niet slechter met hem gaat!

    Maar nog steeds is zijn situatie natuurlijk niet optimaal..

     

    Hoe keutelt hij? En hoe zien ze eruit?

     

    Als hij morgen nog niet verbeterd is, zou ik je zeker aanraden om Cisaral druppels te halen - mits hij keutelt. Bij een darmobstructie mag Cisalpride namelijk niet gegeven worden. Mocht hij ivm misselijkheid of buikpijn weinig willen eten, dan pak je dit in ieder geval daarmee aan. En baadt het niet, dan schaadt het ook niet. 

     

    Anders denk ik inderdaad ook aan een mogelijk gebitsprobleem!

     

    Beterschap voor je nijn. 

     

  3. Het meest ideale is om het er dan gewoon langzaam uit te halen via het neusgat en dan hoeft het beestje niet eens onder narcose, maar anders zal hij onder narcose moeten om het voorwerpje te verwijderen of als het dieper zit. http://www.dierengebit.nl/konijn/konijn-snot/snot-bij-het-konijn-door-grasspriet

    Gebeurt niet vaak hoor, maar het is wel een mogelijke oorzaak waar je aan gaat denken als AB niet direct helpt. 

    Vaak zie je wel dat het konijn dan eerst een periode aan het niezen is geweest voordat er snot uit komt. 

  4. In sommige gevallen blijkt er ook een ontsteking te ontstaan in het neusgat door een spriet hooi die erin vastzit en in het slijmvlies blijft prikken. 

    Misschien dat de dierenarts dit door het tegenstribbelen niet goed heeft kunnen zien, maar wellicht de moeite waard om te controleren! 

  5. Hi Jewel&Mo,

     

    hoe gaat het met Rex?

    Het klinkt inderdaad alsof hij niet in orde is.

    Heb je van de dierenarts ook medicijnen meegekregen naar huis?

    Volgens mij is het vrij standaard dat ze daarna nog een tijd behandeld worden met een pijnstiller en een middel wat de darmen in beweging houdt en wat je zelf kunt geven.

    Op deze manier blijft het konijn vaak eten. Als hij niet wil eten omdat zijn maag vol is, zijn darmen pijn doen, dan wordt hij daar ook weer slap en moe van omdat hij gewoon tekort komt.

     

    Het is een goed teken dat Rex in ieder geval wel iets wil eten - en zolang er keutels uitkomen blijven de darmen in ieder geval in beweging. Maar het klinkt wel alsof hij duidelijk ongemak heeft en dat is natuurlijk onnodig en ook zielig! Daarnaast ken je je eigen dier het beste en heb je zelf duidelijk het idee dat er iets niet goed is, zoals hij nu is. En in mijn ervaring klopt dit onderbuik gevoel bijna altijd! 

     

    Ik heb zelf ook een paar keer meegemaakt dat mijn rammetje ineens niet meer wilde eten en duidelijk heel erg ' ingekakt' in zijn hok zat. Ik ben toen ook meteen naar de dienstdoende dierenarts gerend en na pijnstilling knapte hij toen gelukkig snel op. Voor de zekerheid heb ik hem toen nog wel een aantal dagen ook een darmstimulerend middel gegeven - zodat hij sowieso even een aantal dagen extra werd gestimuleerd om te eten en te keutelen, om hem erover heen te tillen. Toen zijn keutels er weer helemaal mooi uitzagen ben ik daar toen mee gestopt. Af en toe voelt hij zich niet zo lekker, na een dosis pijnstilling (die ik nog over had) is het dan altijd weer over. Misschien kleine buikpijntjes in zijn geval. Maar ik vind het dus sowieso prettig, dat ik deze medicijnen altijd thuis heb!

     

    Ik zou de dierenarts anders vragen om een pijnstillend middel (ik gebruik zelf Carprofen drops) wat je hem kunt geven. Bij mijn rammetje helpt dat heel goed. Als hij minder gaat eten, of stopt met eten, kun je eventueel starten met Cisaral of Metocloral druppels erbij. Ik zou dat met de dierenarts overleggen en anders inderdaad een andere bellen - wellicht zit er een konijnkundige dierenarts bij je in de buurt (ik geloof dat er een lijstje op het forum staat met dierenartsen die de leden als konijnkundig hebben bestempeld aan de hand van eigen ervaringen). 

     

    Heel veel succes en ik hoop dat Rex snel weer helemaal opgeknapt is!

    • Vind ik leuk 1
  6. Wat fijn! En wat een leuke foto (l)

     

    Heeft Boomer een maatje?

    Toen ik nog klein was, hadden wij thuis ook een konijn. Wat ineens stopte met eten, nog maar kleine hapjes at. Dierenarts heeft nooit iets kunnen vinden, maar hij is altijd mager geweest en is niet oud geworden. Achteraf, met de kennis van nu, denk ik dat hij 'verpieterd' was omdat hij alleen was. En uit eenzaamheid slecht at..

     

    Ik heb nu twee konijntjes, waarvan er eentje de laatste tijd 2x weigerde te eten. Het is dan geen gas. Ze zijn al wat ouder en de dierenarts kon ook niets raars vinden. De eerste keer heb ik meteen alles uit de kast getrokken natuurlijk, dierenarts, metacloral, carprofen, dwangvoer, naar binnen gehaald.. En toen hij dat na een uurtje binnen had zat meneer weer lekker te smikkelen!! Ik heel blij natuurlijk, en opgelucht. 

     

    Anderhalve week geleden was het ineens weer raak. Wilde niet eten. Ik had nog pijnstiller en dacht: ik geef hem wat en kijk het een uurtje aan. En ja hoor, hij at weer. Heb hem 's avonds nog een dosis gegeven en daarna niks meer. En hij at gewoon weer met smaak als normaal! 

    Wat het precies is weet ik niet, maar ik weet over het algemeen dat een konijn stopt met eten zodra hij ergens pijn heeft. Misschien had hij wel buikpijn. Of een pootje verrekt. Het is soms lastig om de oorzaak te achterhalen, maar gelukkig kunnen we wel de symptomen bestrijden!

     

    Wellicht had Boomer ook ergens een 'ongemak' waardoor hij niet goed wilde eten. Gelukkig eet hij nu weer wel en hopelijk blijft hij dat ook doen! Ik vind het echt een schatje op de foto :$ fijne zondag!

  7. Hi Marcelleke,

    zorg ervoor dat je konijntje genoeg vezels binnenkrijgt! Dan moet het vanzelf beter gaan denk ik. Geef hem voornamelijk hooi, ook voor het afslijten van de tanden (evt timothee hooi), vul het aan met biks (of Science selective, mijn konijnen vinden het heerlijk in tegenstelling tot de gewone 'biks') en verse groenten, zoals andijvie en witlof (niet teveel in 1x, anders werkt t averechts). Van wortels kunnen ze juist diarree krijgen als ze daar teveel van eten omdat er veel suiker in zit, dus geef dat met mate. Ook van het gemengd voer kunnen ze eerder plakpoep krijgen en gaan ze selectief eten. Ik denk dat je konijn met bovenstaande dan vanzelf goed gaat keutelen. Hij moet in elk geval blijven eten. Anders meteen aan de bel trekken. Succes!

  8. Ai, dat is wel even schrikken. Hopelijk valt het mee. Kunnen ze een oudere wond wel hechten dan? Ik dacht dat de huid dan niet meer goed aan elkaar wil groeien, als de wond niet meer 'vers' is. 

    Fijn dat het tussen je nijnen nu in ieder geval wel beter gaat! Hopelijk valt de ingreep mee voor Nica en is het snel genezen. 

  9. Wat akelig.. veel sterkte met het plotselinge verlies van je nijn. Gelukkig gaat het wel wat beter met Balou. Sluit me aan bij Deeskuh88.. een maatje is zo belangrijk! En in dit geval ook een hele goede reden om een ouder konijn een fijn thuis te kunnen bieden, die anders misschien minder kans heeft om te worden geadopteerd, juist vanwege zijn leeftijd. En het maakt inderdaad niet uit hoe ze eruit ziet. Als het maar klikt! Denk dat je twee konijntjes hiermee heel blij kunt maken! 

  10. Hi Woppie, bedankt voor je bericht!

    volgende week wordt hij 6 jaar. Een gecastreerd mannetje. Woont samen met zijn zuster, Winnie. Het gaat inmiddels weer goed met hem, hij begon al vrij snel weer te eten nadat ik was begonnen met de medicijnen en knapte daar ook duidelijk van op. Inmiddels pikt hij ook weer het eten van zn zusje af als hij de kans krijgt, ik denk dat hij last had van gas in zijn buik. Maar wat je zegt, een konijn kan niet praten dus helemaal zeker weten doe je het misschien nooit..! Evengoed ben ik me bedacht op evt haakjes in aantocht, ik heb daarom een pak Timothy hooi via de webshop besteld, hopelijk slijt een eventuele verkanting van de kiesjes daar mee weg. Het is toch wat ruwer dan de kruiden/bergweide hooi die ik ze hiervoor gaf. Ze vinden het in ieder geval erg lekker! Daarnaast krijgen ze al hun hele leven Science selective brokjes en nu 2x daags een klein beetje witlof, andijvie, plakje wortel of wat kruiden. In principe verdragen mijn konijnen verschillende groenten heel goed, zo lang ik ze maar kleine porties geef gaat dat altijd goed. Ze staan nu sinds woensdag weer buiten en ik ben ze geleidelijk aan weer aan het overwennen naar de koudere temperatuur. Heb de isolatiehoes weer om het hok gedaan en de ren nog eventjes afgesloten. Dan geef ik ze elke dag weer een stukje meer 'kou'. Misschien wat overdreven, het dikke wintervachtje hebben ze immers nog gewoon, maar ik ben liever te voorzichtig dan te rigoureus :) 

    Hoe gaat het nu met jouw konijntje? Een longontsteking is niet niks. Gelukkig dat ze daar weer van is opgeknapt! 

  11. Update: vandaag zijn ze weer naar buiten verhuisd! Cookie was inmiddels al een weekje helemaal hersteld, maar met die vreselijke kou vorige week durfde ik ze niet zomaar naar buiten te doen. Het verschil was zo groot...

    ze hebben een kleine 2 weken binnen gestaan in een onverwarmde ruimte (berging) waar de temperatuur rond de 17 graden was en er ook een klein raampje openstond op de momenten dat ik thuis was. Ik had gelezen bij de informatie op deze website dat ze, tussen de 10 en 18 graden, daarna gewoon weer naar buiten gezet konden worden. Ik dacht altijd dat je ze dan sowieso nog tot half mei binnen moest houden!

    Evengoed vind ik het nog wel een redelijk verschil, maar ze lijken er geen last van te hebben. Hennepmat in het hok en een dik pak stro en ze zitten gewoon in de ren op de koude grond...

    ik had gelezen dat je de temperatuur van een konijn het best kan controleren in het kuiltje tussen de oren, en niet aan de oren zelf, klopt dit? Dan kan ik ze ook nog een beetje 'voelen' af en toe of ze niet koud zijn. Vanavond iig lekker de warme snugglesafe er nog bij voordat ik ga slapen :) hopelijk krijgen ze het dan niet koud!!

  12. 2 uur geleden zei HildeR:

    Brokjes zijn niet zo belangrijk en liggen ook zwaar op de maag dus het is heel verstandig van hem dat hij groenten en hooi eet ;) Kleine keutels zijn ook logisch als hij dagen slecht heeft gegeten. Zodra hij weer beter hooi gaat eten, groeien die vanzelf wel weer :D

    Met buitenkonijnen is het inderdaad lastig als ze ziek zijn. Ik heb Jasper toen op hoop van zegen overdag naar buiten gelaten en 's nachts toch maar weer binnen voor een paar dagen. Aangezien zijn vriendinnetje nog wel buiten zat, at hij buiten veel beter dan binnen dus uiteindelijk toch maar besloten om hem buiten te laten terwijl hij nog niet helemaal oké was. Het is een beetje zelf een afweging maken.

    Aankomende week wordt het wel weer heel erg koud dus ik zou wel voor wat extra warmte zorgen (bv snugglesafe) als je besluit om hem weer naar buiten te laten.

    Hij eet nu ook zn brokjes weer!! Ben helemaal blij. Ga morgen de DA bellen voor advies over het naar buiten terugplaatsen. Het wordt inderdaad erg koud... maar binnen kan ik ze gewoon niet de ruimte bieden die ze buiten wel hebben. Dus ze komen binnen ook echt beweging tekort op den duur. Denk dat ik idd lekker warm de snugglesafe erbij moet leggen en veel stro. Evt het grote raam misschien deels met plexiglas bedekken.. 

    • Vind ik leuk 1
  13. 10 minuten geleden zei Snuffieduffie:

    Hee Witchy, wat sneu dat ook jou konijntje ziek is. Wat betreft het Science selective Recovery dwangvoeder, 1 zakje per dag is best veel hoor. Ik weet dat dit zo op het zakje staat, maar heb dit al eens aan mijn dierenartse en in de dierenkliniek gevraagd en zij vinden dit te veel. De DA (en dierenkliniek) zeggen steeds dat je met zo'n zakje wel twee a drie dagen toekomt. Afhankelijk van de grootte van je konijnen, kunnen niet alle konijnen zoveel voer in een keer innemen. Ik denk dat bij vele konijnenbaasjes het dwangvoeder er soms een deel naast loopt, het is wel belangrijk het spuitje op de goede plek aan te brengen. En op het moment dat je konijntje een soort kauwbeweging begint te maken, weet je dat je spuit op de goede plek zit.

    Afbeeldingsresultaat voor dwangvoeren konijn plek  (op deze plek ongeveer)

    Eerlijk gezegd denk ik ook wel aan gas, het verhaal dat je vertelt klinkt verdacht veel op het verhaal dat mijn konijntje Snuffie al meermaals heeft doorgemaakt... Maar ik ben natuurlijk ook geen dierenarts. Hopelijk wordt hij snel weer beter!

    Bedankt voor je bericht!

    Gelukkig is dwangvoeren niet meer nodig. Hij eet alweer zelf en hij wilde net zelf ook weer zn brokjes eten!! Ik ben helemaal blij :-) hoop dat Snuffie ook weer snel beter is!! Je voelt je zo akelig en machteloos als je diertje ziek is.. 

    • Vind ik leuk 1
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .