Ga naar inhoud

Anjo

Members
 • Items

  7.912
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  31

Berichten die geplaatst zijn door Anjo

 1. Zeker uit elkaar laten. Ik zou ze verder uit elkaar huisvesten zodat ze elkaar niet kunnen zien want waarschijnlijk wekt dit nog frustratie en stress op op deze manier. 2 rammen samen gaat bijna nooit goed. En zoals ik het lees is het vanaf jongs af aan al nooit rustig en stabiel tussen hen geweest. 
  Wordt Cees op dit moment behandeld? Of is hij behandeld? Is hij bij een dierenarts geweest? Stress verergert de symptomen dus ik zou ze daarom zeker uit elkaar houden zodat Cees rust krijgt. En dus echt uit elkaars buurt. 
  Als 1 konijn van een koppel ziek is of zwak is zie je ook vaak onrust, dan denkt het andere konijn de baas te kunnen zijn en wordt de rangorde opnieuw bepaald. Dan wordt er gereden, gejaagd etc. Dit is voor een ziek konijn niet prettig natuurlijk. Ook daarom ze uit elkaar laten.

  En zeker nu er gevochten wordt, ik acht de kans niet aanwezig dat deze 2 nog samen kunnen. Maar de eerste zorg lijkt me nu dat het weer goed komt met Cees en hij de goede behandeling krijgt. 

  Beterschap en succes!

 2. @Nanda77 onder een afdak kan de temperatuur ook erg hoog oplopen. Ik zou er een thermometer neerhangen zodat je de temperatuur in de gaten kunt houden. Het is per situatie afhankelijk of je dieren buiten kunnen blijven met deze hoge temperaturen. 
  Ik doe de ren s morgens open zodat mijn konijn (zijn vriendinnetje is helaas pas overleden dus hij is even alleen tot de temperaturen gaan zakken) er uit kan en zelf kan beslissen waar hij wil liggen. Ik heb in de tuin verschillende schaduwplekken voor hem, ik sproei verschillende stukken nat zodat het wat koeler is en daar maakt hij dankbaar gebruik van. Icepod erbij.
  En in nood kan hij binnen in de keuken/gang. Ik weet dat hij liever in zijn eigen omgeving is dus zolang het gaat laat ik hem lekker in de tuin en hou hem goed in de gaten. 


  Zou je als je ze binnen laat niet eventueel een rennetje kunnen zetten? Een bench is niet veel bewegingsvrijheid natuurlijk. Of ook gewoon in de keuken of badkamer? Meestal zijn dat wel ruimten die konijn-proof zijn.

   

   

 3. Had ze hiervoor alleen een fles om uit te drinken? Dat kan wel verklaren waarom ze nu dus meer drinkt. Uit een bakje drinkt nou eenmaal veel makkelijker. Dan is het ook lastiger te bepalen of ze nou echt veel drinkt of dat ze nu gewoon een normale hoeveelheid drinkt maar dat het voor jou veel lijkt omdat ze uit een fles minder dronk. Uit een fles moeten konijnen er meer moeite voor doen, het drinkt niet erg natuurlijk voor ze uit een fles. Een bakje vinden veel konijnen prettiger en zo te lezen jouw konijn ook. Als je je echt zorgen maakt of ze absurd veel drinkt zou je even moeten overleggen met je dierenarts. Dat is zo niet echt te bepalen.

  Op bed plassen is natuurlijk niet fijn. Zorg dat ze voorlopig even niet op je bed kan anders maakt ze hier waarschijnlijk een gewoonte van. Heeft ze voldoende afleiding en heeft ze gezelschap van een ander konijn? Anders is dat zeker het overwegen waard. Een konijn alleen is meestal eenzaam en verveelt zich alleen ook snel, daardoor kan ongewenst gedrag ontstaan. 

 4. Mijn ram weegt meer dan 3 keer zoveel als mijn voedster (zij bijna 2 kilo, hij 6,5 kilo). Hier regelen ze het prima samen. Zij stopt wanneer ze klaar is en hij eet lekker door. Hij heeft ook veel meer nodig natuurlijk. Ik voer ze op een groot dienblad zodat ze er ook allebei goed bij kunnen.
  Dat kan misschien nog een tip zijn. Ik zie wel eens dat mensen een koppel samen uit zo'n klein bakje laten eten en als de een dan met eten ook net wat dominanter is kan de ander er ook niet goed bij. Of voer gewoon wat rondstrooien zodat ze beide de kans krijgen te eten kan ook nog.

  En anders wat Evee zegt kan ook, even het verblijf splitsen tijdens het eten met een paar panelen.

  • Vind ik leuk 1
 5. Nee, mijn Lizzey is niet geholpen en ik ben het ook niet van plan. Het is inmiddels een omaatje en heeft gelukkig zelden hormonaal gedrag. Eigenlijk maar eens per jaar als de lente zich aandient en het is ook niet extreem en niet lang. Ze huppelt een paar keer achter haar grote vriend aan omdat ze er op wil kruipen, ze geeft hem gewoon wat extra beweging, is goed voor hem ;) haha. Zonder geintjes, ze kan er niet op want hij is te groot maar goed ze doet dan soms een poging maar hij is de goedzak zelve en het levert verder geen onrust tussen hen samen op, als hij wel stil blijft zitten hangt ze er half tegen aan en dan is het ook al gauw goed en liggen ze een min later samen zo te slapen. Oja daarnaast wil ze dan nog wel eens de wc bak uitgraven maar ach die 1 of 2 keer per jaar, ze doet maar hoor. 
  Naar mij toe is ze ook altijd hartstikke lief en voor haar vriendje ook.

   

  Ik heb de noodzaak bij mijn eigen dame dus gewoon nooit gezien maar ben er ook niet op tegen. Als ik een voedster zou hebben die wel hormonaal zou zijn of als er onrust in het koppel door de voedster zou zijn of wat dan ook zou ik het zeker wel laten doen en ik vind het ook prima om een voedster uit een opvang te adopteren als die opvang de voedsters op voorhand allemaal laat helpen, ook prima.

  • Vind ik leuk 1
 6. Ik sluit me aan bij bammyflurry, ik heb zo'n zelfde discussie gehad met mijn voedster. Die dames ook :p. De plek die ik had gekozen voor de bak was haar helemaal niet naar de zin en zij bleef er ook mee slepen en doen. Hij moest en zou op haar gekozen plek komen! Nou uiteindelijk heeft ze haar zin gekregen want toen ik hem daar liet staan was het goed. Probleem opgelost. Ook mijn voedster graaft heel graag dus hebben ze een zandbak om lekker te graven, zand vooruit te duwen en lekker samen in te chillen. Wordt vol op gebruik van gemaakt. 

 7. Het blijf toch een gok welk dier het precies geweest is. Hier wordt dan ook altijd geadviseerd je konijnen veilig te huisvesten zodat zij veilig zijn voor roofdieren. Helaas is dat voor jou konijntje nu te laat. Als je in de toekomst nog konijnen als huisdieren neemt zorg dan dat ze in een veilige ren verblijven die van alle kanten goed afgesloten is.

 8. Misschien de stress in combinatie met de hitte als ik je verhaal zo lees?
  Optillen vinden konijnen niet prettig, vandaar dat hij zo wild is gaan doen waarschijnlijk.
  Ik weet niet hoe vies hij was? Want in principe hoeven konijnen alleen maar gewassen te worden als er iets

  medisch is of ze echt vieze plakpoep aan hun kontje hebben zitten wat er niet af gaat.
  Wassen en in bad is namelijk stressvol voor konijnen. Net als optillen.
  Ik snap dat het verschrikkelijk is en wil het niet erger maken maar ik denk dat dit geen prettig einde was nee.

  Het klinkt alsof hij veel stress ervaren heeft en in combinatie met deze hitte kan dat best fataal worden helaas :( 

  Sterkte.

 9. Het is een vaak voorkomende misvatting dat mensen denken als hun konijn al jaren alleen is er geen konijn meer bij zou kunnen. Gelukkig maakt dat helemaal niks uit. 

  Hier heb je een lijst met konijnenopvangen per provincie:

  https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst/

   

  En natuurlijk kun je ook om advies vragen, de meeste leden hier halen hun konijnen ook uit de opvang en kunnen je eventueel informeren met welke ze goede ervaringen hebben.

  • Vind ik leuk 1
 10. Het ene konijn gaat meer op onderzoek uit dan het andere. Ze zal niet perse naar de tuin van de buren gaan omdat ze het bij jou niet fijn heeft. Ze heeft gewoon een mogelijkheid tot ontsnappen gevonden denk ik. Ik zou zeker de hele tuin afspeuren naar waar ze er uit is gegaan en ze tot die tijd niet los in de tuin laten voor dat ze nog een keer kan ontsnappen. Gelukkig heb je haar op tijd gevonden.
  Zo te lezen is zij wat schuwer dan je NH, elk konijn heeft een ander karakter. Sommigen konijnen zijn heel mensgericht en anderen wat minder. Het kan ook aan haar verleden liggen natuurlijk. Als een konijn bijvoorbeeld veel (door kinderen) opgetild is (wat de meeste konijnen niet prettig vinden) worden de meeste konijnen daar bang en schuw van en blijven ze liever uit je buurt. 
  Geduld is vaak het toverwoord en dat kan veel tijd kosten voor ze je zal vertrouwen. Gewoon veel op de grond gaan zitten in de buurt met wat lekkers. Laat haar maar naar jou toe komen. Het kan zijn dat je er weken over doet voor ze naar je toe zal komen maar met veel geduld kun je vaak best wel wat bereiken, ook bij schuwere konijnen. Het kan ook zijn dat het meer een 'kijk-konijn' is en dat ze niet perse aandacht van mensen wil. 


  Toen ik mijn konijn uit de opvang haalde als maatje voor het konijn wat ik al had was hij ook heel erg schuw. Ik mocht hem absoluut niet aanraken. Ik heb hem alle tijd gegeven en lekker zijn gang laten gaan en nu kan ik hem heel goed aaien, hij zit overal met zijn nieuwsgierige neus bovenop. Ik wist zijn verleden niet omdat hij op straat gevonden is, hij vond in het begin alles eng maar op den duur is hij mij en zijn nieuwe omgeving gaan vertrouwen en is het helemaal goed gekomen.

   

  Succes! Zo te lezen hebben ze het in ieder geval fijn met zijn tweeën. 

 11. 100 gram per kilo, dat is inderdaad nog al wat! Met een konijn van ruim 6 kilo en een van tegen de 2 kilo zou ik dan 800 gram groenvoer moeten geven dagelijks! Nee dat haal ik niet ;) . Ze krijgen hier dagelijks een (flinke) witlof en/of een flink stuk andijvie aangevuld met gras, paardenbloemen, paardenbloemblad en wisselend wortelloof, munt, kruiden, wat stukken paprika, wat kleine stukjes appel of wortel, cranberry etc. Maar dat is maar net wat we in huis hebben ook. 
  Ze zijn in elk geval blij dat er weer paardenbloemen zijn want daar zijn ze dol op! En ze groeien voldoende in eigen tuin, net als verse munt dus dat is altijd voorradig :). Maar hoeveel dat nou dagelijks is.... Ik heb een dienblad en dat gooi ik vol! 

   

 12. Ik geef altijd aan dat de hele controle en het wegen niet hoeft, als het nodig is als ik ergens over twijfel of vragen heb wel natuurlijk. Of als de dierenarts het nodig vind of zou denken dat ik te dikke of te dunne konijnen heb mogen ze best wegen van mij maar gelukkig tot nu toe altijd complimenten dat ze er zo goed uit zien. 

  Vind het zelf niet nodig om ze onnodig stress te bezorgen. Dus prikken en wegwezen haha.

  • Vind ik leuk 1
 13. Van mijn koppel is er een altijd heel relax en de ander best nerveus als we naar de dierenarts moeten voor de enting. Ik laat ze altijd samen zodat ze steun hebben aan elkaar en ik laat ze ook in de vervoersbak zitten. De bovenkant kan er af en de konijnen blijven in de bak, dat vind ik het minst stressvol voor ze. Terwijl ze in de bak blijven zitten krijgen ze een prik en klaar. Bovenkant er weer op en we kunnen weer gaan. Voor mijn gevoel is dit het minst stressvol voor ze.

   

  Ik weet niet wat voor vervoersbak je hebt natuurlijk maar misschien heb je er iets aan als je konijn ook in de bak kan blijven zitten en niet opgetild hoeft te worden. Vreselijk als ze zo gaan gillen, heb het de mijne nog nooit horen doen gelukkig.

 14. 1 uur geleden zei Dollie:

  Geen probleem om tegelijk te doen, zolang beide vaccinaties op verschillende plekken toegediend worden. Maandje eerder lijkt me ook geen probleem. Ervaringen met Cunipravac/Eravac zijn goed hier, eigenlijk geen problemen opgemerkt. Ze kunnen wat verhoging hebben tot enkele dagen na de vaccinatie maar als dat hier al het geval is geweest (ik controleer niet dagelijks van alle konijnen de temperatuur :p) dan hebben ze daar niet extreem veel last van gehad.

  Is eventuele verhoging dan een bijwerking van de Eravac/Cunipravac of is dat ook van elke andere enting?

  Ik zie je al gaan, dagelijks rondje met je thermometer :p

 15. Mijn konijnen zijn toe aan hun jaarlijkse enting voor rhd1/myx. De enting voor rhd2 staat eigenlijk volgende maand op de planning. Dan is het een half jaar geleden.

  Als het voor de konijnen niks uitmaakt en het kan zou ik het liefst beide entingen deze maand tegelijk laten geven zodat ik ze over een maand niet weer mee hoef te nemen. Dan loopt het vanaf nu mooi gelijk. Wat zijn jullie ervaringen hier mee?

  Dat ze voor rhd2 een maand eerder geënt zouden worden dan officieel nodig lijkt me sowieso geen probleem toch?

  De enting die nu gebruikt wordt is eravac, oftewel de cunipravac. Voorheen zijn mijn konijnen voor rhd2 geënt met filavac. Zijn de ervaringen met cunipravac bij jullie goed?

  Ik heb me sinds november eigenlijk niet zo actief bezig gehouden met de ontwikkelingen van de vaccins etc. Wil nu graag weer op de hoogte zijn. Heb de site van de uu al wel doorgelezen weer maar hoor ook hier graag ervaringen en of tips van jullie  Bedankt alvast.

 16. Laat eerst even de geslachten nakijken. Dan kun je beslissen wat je gaat doen. Als het twee dames zou ik er mee naar een opvang gaan en ze dan beide laten koppelen aan een gecastreerde ram, dan heb je twee koppels. Je kunt ze niet alleen laten zitten want het zijn wel groepsdieren. Of er zoals Christa zegt een omruilen voor een gecastreerde ram zodat je met 1 koppel naar huis gaat. Ik begrijp wat je zegt dat als je dieren neemt je ze niet weg gaat doen maar je moet wel in het belang van je dieren kunnen denken. Ze beide alleen laten zitten omdat het samen niet werkt is ook geen oplossing en daar worden de dieren niet gelukkig van.

  Voor een koppel dien je wel meer ruimte te hebben dan enkel de kooi. 2 vierkante meter per koppel is het minimale maar meer is altijd beter. Dus het is wel goed om van te voren ook de ruimte in orde te hebben.

  Als een van de twee een ram blijkt dan kun je die laten castreren en dan kun je ze 2 weken na de castratie op neutraal terrein aan elkaar koppelen. Ook dan zal en gereden worden, dat is normaal, zo bepalen konijnen ook de rangorde. Ik zou je even goed inlezen over het koppelen.
  Voor nu niet meer bij elkaar zetten want als een van de twee wel een ram is heb je nog kans op een onverwachts nestje ook. 

  Succes.

 17. Heeft hij een vriendje? Bijten en je onderplassen is ook een manier van aandacht vragen of jouw 'claimen'. Als hij nog geen vriendje heeft is dat wellicht iets om over na te denken, konijnen zijn toch groepsdieren en een soortgenootje is een basisbehoefte. 
  Hij rent nog wel rond begrijp ik, hij is niet verlamd van achter? Zijn er geen foto's oid gemaakt door je dierenarts? Hij is niet te dik dat hij zichzelf daarom niet schoon kan houden van achter? Zomaar wat dingen die in me opkomen bij het lezen van je verhaal.

 18. Het kan ook zijn dat je konijnen veel gelukkiger gaan zijn buiten in een ruime ren waar ze lekker kunnen rennen en graven.

  Rijdt de ram niet nog op de voedster waardoor ze een kale rug heeft? Dat zie je vaker als het konijn bereden wordt en er haren mee uitgetrokken worden. Ziet haar huid er wel rustig uit, geen wonden, geen mijt ofzo?

 19. Ik denk als je de bodembedekking in een bak gaat doen ipv door het hele hok dat dat al gaat helpen. En gebruik dan een goede bodembedekking, bijvoorbeeld hennepvezel. Kranten en zaagsel absorberen slecht. 

  Een konijn heeft onbeperkt vers drinkwater nodig, dat kun je hem niet ontnemen. Als je echt denkt dat hij overmatig drinkt zou ik langs de dierenarts gaan. Misschien kun je een zware bak proberen, een bak vinden de meeste konijnen fijner om uit te drinken. Tip: neem een zware, goede bak die hij niet om kan gooien.

  Als Daantje sproeit kan castratie helpen maar dit is geen garantie. Ik zou je niet alleen daarom adviseren om hem te laten castreren, nog belangrijker: dan kan hij samen leven met een vrouwtje. Konijnen zijn groepsdieren en een maatje is een basisbehoefte. Hier op de site kun je er veel over lezen.

  • Vind ik leuk 4
 20. Even een kleine aanvulling: als je voedster een stuk kleiner is dan je franse hangoor is het niet erg of vreemd dat hij meer eet. Ik heb hier een vlaamse reus en een kleiner konijn samen zitten en de vlaam eet ook meer maar dat is logisch, hij is 3 keer zo zwaar/groot dus heeft meer nodig ;). Hij eet wat sneller en zij stopt vaak ook wat eerder met eten.

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .