Ga naar inhoud

De konijntjes

Members
  • Items

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door De konijntjes

  1.  

    14 minuten geleden, WOKKY zei:

    Ik volg ook die Duitse groepen en ze hebben mij wel kunnen overtuigen, mede door de problemen die mijn konijnen maar bleven hebben (we hadden al heel veel dingen geprobeerd). Met name de blaas en darmproblemen.

     

    Maar ik woon op de boeren buiten, waar ik goed aan voldoende verse voeding kan komen voor mijn konijnen. In Duitsland hoor je veel minder de negatieve kanten omdat er dingen bestaan als Grünhopper waar je groenten, kruiden, onkruiden online kan bestellen als je zelf niet voldoende hebt. Ook gaan veel mensen daar dagelijks met een grote zak of mand wandelen en langs de weg, op het land of in het bos wildplukken. In Nederland is dit denk ik verboden, en in België mag het langs de weg wel, maar in bossen en zo enkel voor persoonlijk gebruik (dus geen kruiwagen vol of zo)

     

    Zoals al aangegeven, kijk wat voor jou en jouw konijnen werkt. Is dat puur groenvoer prima, is dat een dagelijkse hoeveelheid brok, ook prima. Dat jouw konijnen het goed doen is het aller belangrijkste.

     

    Ik kende ook iemand die dat aanraadde en daardoor was ik eerst ook wel overtuigd geraakt, maar ik blijf het lastig vinden wat nou echt goed is. Ik heb met vorige konijnen ook wel wat gezondheidsproblemen gehad en daarom wil ik dat graag zoveel mogelijk voorkomen door onder andere goede voeding te geven. Alleen is het voor mij wel heel lastig om aan zoveel groenvoer te komen. Ik kan wel gras afknippen, maar verder wordt het lastig. Ik denk dat een combinatie met hooi en gras en wat beperkt groenvoer dan beter is. 

    • Vind ik leuk 1
    • Mee eens! 1
  2. Dat is ook waar inderdaad, misschien valt het geven van brok in kleine hoeveelheid ook wel mee. Er zijn zoveel verschillende meningen erover vooral in Duitsland zijn ze echt tegen brok en wordt er veel geschreven hoe slecht brok zou zijn. Ook de konijnkundige dierenartsen daar raden brok af en onbeperkt bladgroente. Als je sites daarvan leest zitten er wel degelijk goede argumenten bij, maar de over de nadelen wordt dan weer niet veel over gesproken. Toch blijf ik het verschil wel vreemd vinden, hoe in Nederland het geven van brok (en hooi) aangeraden wordt en in Duitsland het totaal anders is. Dat maak het zo tegenstrijdig. 

  3. Bedankt voor de antwoorden! Ik denk zelf ook dat onbeperkt groenvoer voeren ook wel heel lastig is, maar ik zou wel meer groenvoer kunnen voeren dan 10%. Is dat ook goed of hebben konijnen echt 80% hooi nodig? Hooi bevat niet zoveel voedingstoffen er gaat ook veel verloren tijdens het drogen. Wat ik gehoord heb van het vocht was, dat konijnen wel drinken (uit een bakje), maar onderzoeken hadden aangetoond dat konijnen eigenlijk niet genoeg water erbij drinken, als zou moeten waardoor er problemen met de calcium zouden kunnen ontstaan. Daar komt het idee van onbeperkt groen ook (deels) vandaan volgens mij. 

     

    Wat ik mij verder nog afvroeg was, wat voor belangrijke voedingstoffen zitten er in brokjes en zou je dat ook ergens anders uit kunnen halen qua groenvoer? Want in principe zijn de ingrediënten in brok niet per sé natuurlijk voor konijnen zoals tarwe, erwtenvlokken, bietenpulp en soja. 

  4. Bedankt voor jullie uitgebreide antwoorden! Ik hoor de laatste tijd zoveel verschillende informatie waardoor ik het soms niet meer weet. De redenen waarom brok slecht zou zijn, is van wat ik heb gehoord is omdat het uitzet in de maag en daardoor zouden verstoppingen plaats kunnen vinden. Daarnaast zou het eten van brokken een onnatuurlijke beweging zijn omdat het te hard is en zo zouden de kiezen dieper in het kaakbot worden geduwd waardoor kaakabcessen zouden kunnen ontstaan. Dat is van wat ik heb gehoord. Ik twijfel daardoor nog steeds. Ik wil niet dat mijn konijnen tekorten krijgen, maar ik wil ook graag die problemen voorkomen (als zo erg blijkt te zijn als er gezegd wordt)

     

    Het probleem met hooi zou zijn dat het te droog is. De spijsvertering van een konijn is ingesteld om vochtrijke voeding te verteren. Daardoor zou het voor vertraging in het spijsverteringskanaal zorgen waardoor gasvorming zou kunnen ontstaan. Ook het calcium kan door te droge voeding niet goed weggespoeld worden (geld ook voor brok). Als laatste nog omdat het te hard zou zijn en het gebit van een konijn gemaakt is om zacht voedsel (gras en bladgroente) te verteren. Ik twijfel eigenlijk nog steeds, toen ik het eerst hoorde dacht ik ook dat het niet zo erg was als er gezegd werd. Maar ik hoor het de laatste tijd zo vaak ook door dierenartsen, dat ik het eigenlijk niet zo goed weet wat het beste is.

  5.  

    Hallo allemaal,

     

    Ik heb wat vragen over de voeding van konijnen. Ik kende zelf altijd het standaard geadviseerde 80% hooi, 10 of 15% groenvoer en 5% brok. Momenteel geef ik dat nog steeds aan mijn konijnen. Maar ik twijfel omdat ik de laatste tijd zoveel verschillends hoor. Ik hoor steeds meer over brokvrij voeren, dat brokken slecht zijn en mensen die onbeperkt bladgroente adviseren. Ik vraag me nu af wat echt goed is voor konijnen. Bladgroente is wel de natuurlijke voeding. Het zou beter zijn voor de blaas en nieren van konijnen. Brokken zouden voor spijsvertering en tandproblemen zorgen. Maar zijn brokken echt zo slecht, en is het geven van onbeperkt bladgroente wel verstandig? Daarnaast hoor ik ook dat hooi slecht is omdat het te droog is. Ik ben benieuwd of iemand hier meer over kan vertellen. 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .