Ga naar inhoud

Sarina Kuipers

Members
  • Items

    21
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Sarina Kuipers

  1. 3 uren geleden, Kolino zei:

    Denk ook nog aan tocht, temperatuurverschil met thuis. Ik zou als er geen medische verklaring is, inderdaad naar de omgeving gaan kijken. Is er overigens naar het gebit gekeken? Zou wel frappant zijn twee tegelijk, maar ik zou dat toch wel gecheckt willen hebben.

     

    Wat betreft de dwangvoeding. Ik geef 3x 10ml per dag als ondersteuning als dat nodig is. Bij konijnen die helemaal niet kunnen of willen eten doe ik dit 6-8x per dag, 10-15ml. Mijn ervaring is dat je 10ml er makkelijk in krijgt. Ik praat hier wel over dwergkonijnen, tot 2 kilo. Zijn ze zwaarder dan zou ik 15-20 ml aanraden per keer. Het is een soort van balans die je moet vinden tussen de darmen op gang houden en de hoeveelheid stress die je ze aan moet doen en de ruimte geven om zelf te eten.

     

    Neem nou critical care, die zegt je geeft een konijn 3 eetlepels (9gr) per kilo. Dus een konijn van 2 kilo krijgt 6 eetlepels (=54gr), 1 zakje dwangvoer is 36 gram, dus dat is meer dan 1 zakje per dag. Recovery is vergelijkbaar, die zegt 1 zakje (20gr) per kilo, neem een konijn van 2 kilo, dan heb je dus 2 zakjes (40 gram) nodig. Critical care meng je met 2 eetlepels water per eetlepel droge stof. Op 1 eetlepel droge stof doe je dus 30ml water. Bij recovery is het 70ml water op 1 zakje van 20gram. Dat is ongeveer 35ml per eetlepel (globaal afgerond). Bij recovery krijgt een konijn dus 140ml water en bij critical care 180ml water. Je zou dan nog om de 3 uur kunnen voeden, dus 8 keer per dag, maar dan kom je nog niet aan die hoeveelheden, als je max 15 ml per keer er in krijgt. Wat ik hier mee probeer te laten zien is dat je een konijn volledig vol moet proppen om de aanbevolen hoeveelheid te halen.

     

    Dat ze daarnaast niet willen eten is dus helemaal niet gek. Ik zou niet zoveel dwangvoeren, gezien dat ze lichamelijk niks geks mankeren zou ik per keer 1 eetlepel droge stof aanlengen met 2 eetlepels water en dat opdelen tussen die 2. Als je dat 3 keer per dag doet zouden ze in principe weer zelfstandig moeten gaan eten daarnaast. Ik weet niet hoe oud ze zijn en op wat voor ondergrond ze nu leven (anders dan thuis)?

    1 van de 2 heeft problemen met het gebit, maar deze is nog bekeken voordat we weggingen en dat zag er goed uit (hij is hier aan geholpen, 3 kiezen getrokken en de rest staat onder controle). Bij hem zit een hele medische verklaring erachter maar staat los van dit probleem. Expres laten controleren voor we weggingen om problemen te voorkomen.

     

    Betreft eten worden ze zeker niet vol gepropt, ze eten nog steeds kleine beetjes hooi, weegbree af en toe en wat groente, er wordt zeker ruimte gegeven om ze zelf te laten eten, bv na een nacht in de ochtend.  Ook smiddags is daar zeker de ruimte voor dus. Aanbevolen hoeveelheid bedoelde ik mee dat ze gewoon genoeg krijgen maar dus niet volgepropt. Doordat 1 van mijn konijntjes dus medisch is heb ik ondertussen erg veel ervaring opgedaan met hoe ik ze goed moet verzorgen. Ik heb al heel veel medische dingen bij hem moeten uitvoeren en ziektes oplossen. Echter ken ik dit probleem niet en het is niet medisch.

     

    Qua temperatuurverschil loopt die in ons eigen huis ook wel heel erg uiteen (ene dag kan het 26 graden worden en een dag later 22 of minder), dus lijkt me sterk dat ze daar zo op reageren aangezien dat thuis dan ook heel erg uiteen loopt 🙊 de tocht zal ik eens naar vragen!

     

    Ondergrond zijn kleden waar ze voorheen ook op zaten (nu niet meer na verhuizing, maar zijn ze wel gewend dus) + meubeltjes van thuis die ze gewend zijn. Een is 3 en de ander bijna 3.

  2. 2 minuten geleden, WOKKY zei:

    Hebben ze genoeg beweging? Als ze een stuk minder bewegen dan thuis kan het zijn dat ze iets minder willen eten (natuurlijk niet helemaal stoppen). Beweging is ook gewoon goed voor de spijsvertering. Blijven aandringen natuurlijk met lekkere kruiden en groenten die ze gewend zijn.

     

    Als ze wat veel brokken/ dwangvoeding krijgen laten ze de rest ook staan. Dus dat misschien terug minderen en veel lekkers aanbieden. Ook fruit als ze dat gewend zijn. Iets eten is beter dan niets.

    Ze zitten nu in een ren en thuis free roam. In principe hebben ze genoeg ruimte in de ren, maar het is minder dan thuis. De vorige keer hadden ze evenveel ruimte en toen ging het goed. 

  3. 17 minuten geleden, bunnyempress zei:

    Hoeveel dwangvoer krijgen ze nog? Want als je dwangvoert dan willen ze vaak geen brokjes eten en eten ze minder hooi/andere dingen. Ze zitten immers vrij vol van het dwangvoer. En wordt het echt met een spuitje gegeten of mogen ze het zelf oplikken? Wat een rot situatie zo, dat is niet prettig zo op vakantie.

    De eerste dagen kregen ze niet zoveel dwangvoer, nu gewoon aanbevolen hoeveelheid. Ze krijgen met een spuitje maar ze vinden het wel lekker.

  4. 1 uur terug, bobbyonthefloor zei:

    Ojee wat vervelend zeg dit. Tja de geijkte tips zijn o.a. met peterselie onder de neus kriebelen. Maar als ze nog nooit peterselie gehad hebben moet je daar ook weer mee oppassen en beginnen met een stukje zo klein als een postzegel. En eten geven waar ze normaal echt heel dol op zijn. Drinken ze nog wel? 

    Er komen vast meer tips. Sterkte ermee en ik hoop dat jullie toch nog kunnen genieten van de vakantie. 

    Ja peterselie en selderij zijn ze gewend en dat is de oppas ook zeker aan het doen. Maar het zet zich niet door. Ze hebben ook nog weleens een snoepje of lijnzaadbrokje gegeten maar daarna stoppen ze weer. Het pakt zich niet op naar dat ze weer echt gaan eten... Water drinken ze volgensmij wel. Ze poepen ook gewoon.

    • Vind ik leuk 1
  5. 8 uren geleden, Marjoleink zei:

    Stress zou kunnen inderdaad. Krijgen ze hetzelfde eten als thuis?

    Het is wel belangrijk dat ze blijven eten, maar dat weet je blijkbaar al. 

    Maar dan heb je ook geen lekker onbezorgde vakantie zeg. Blijf je nog lang weg?

    Ja zeker! We hebben gewoon uit dezelfde zak als normaal eten gehaald (care+) en hebben ook selective mee gegeven want daar bijten ze ook nog weleens naar als ze niet fit zijn. Daarnaast snacks (zelfs nog groente van thuis) etc meegegeven.

    Ja eten is belangrijk, daarom ook dwangvoer! Ze aten nog wel een klein beetje groente en gedroogde weegbree eerst. We zijn nu op de helft van de vakantie... vandaar hoop ik ook heel erg op tips

  6. Goedenavond,

     

    Mijn konijntjes zijn op dit moment bij de oppas omdat we op vakantie zijn. Ze zijn hier 1x eerder geweest en toen ging het helemaal goed. Nu is 1 van de 2 konijntjes na 2 dagen gestopt met eten en het andere konijntje volgde een dag later. Ze zijn beide gecheckt bij de dierenarts maar die kon niks vinden. Ze krijgen nu beide dwangvoer (de darmpjes klonken nog goed). Wat kan de reden zijn, stress, missen ze ons? Zij hebben geen andere huisdieren. Ik hoop dat iemand iets kan bedenken 🤞🏼

  7. Beste Marjolein en miekmoek,

     

    Bedankt voor jullie berichtjes! Ik til mijn vrouwtje sowieso nooit op, alleen als we naar de dierenarts moeten en het lokken niet lukt! Mijn mannetje moet ik wat vaker optillen voor medicijnen 🤭

     

    Ik ben inderdaad erg blij dat mijn mannetje wel van knuffelen houdt en geniet daar ook vol van! Ik probeer bij haar wel, ook met snoepjes geven dat ze bij me komt, en dat lukt wel, maar zodra mn hoofd te dichtbij komt vindt ze het te eng. Het is inderdaad accepteren en wie weet veranderd het ooit (ga er maar niet vanuit). Het voelt soms gewoon raar als ze toekijkt terwijl ik mn mannetje knuffel 🙈 Maar het zal inderdaad vast goed zitten. 

  8. Hoi allemaal,

     

    Ik heb twee konijntjes, een voedster en een rammetje, en het rammetje heb ik al langer dan de voedster. Ik heb een super goeie band met hem, wat ik enorm fijn vind. Onze voedster hebben we geadopteerd en was een super goede match met mijn rammetje, alleen is ze erg bang. In de opvang kon ik haar gewoon optillen en leek ze absoluut niet bang. Ze is super gelukkig met mijn rammetje alleen vind ik het lastig om een band op te bouwen met haar. Mijn rammetje wilt altijd aandacht en dat geef ik hem ook graag, maar ik voel me dan toch schuldig naar mijn voedster, ik zou het ook super graag bij haar willen (zodat zij zich ook geliefd voelt). Ze kan wel wat geaaid worden als ze eet en heb haar wel een high five geleerd (hoe weet ik ook niet meer xD), maar ik blijf een schuldgevoel houden als ik mijn rammetje meer aandacht geef. Zijn er meer mensen met zo'n situatie?

  9. Als je dwangvoer in huis hebt zou ik dat gaan toedienen nu! Anders kun je het ook van brokjes van ss maken, verpulveren, wat water erbij en met een spuitje toedienen. Niet eten is altijd een slecht teken en daarmee moet je toch echt naar de dierenarts. Ik hoop dat het allemaal goed komt en je ergens terecht kan!

  10. Hallo allemaal, gisteren vond ik een gek hard, dacht ik, bultje met haar erop bij mijn rammetje! Nu was het al laat en heb ik het voor de nacht maar even aangekeken aangezien hij actief was, at en dronk. Nu kom ik er vanmorgen kijken en zie ik dat hij het eraf heeft getrokken en het een soort wondje is geworden! Heeft iemand dit wel een meegemaakt en denken jullie dat ik er verder iets mee moet doen?

    Screenshot_20210530-093700_Gallery.jpg

    20210530_003826.jpg

  11. 3 hours ago zei BaasjevanBrownie:

    Kan ook komen door iets wat ze gegeten hebben. Of misschien juist te weinig gedronken? Bij mijn konijnen ziet er ook weleens troebel en geel uit. En van wortels en bieten krijgen ze vaak weer oranje plas. Het wisselt nog weleens. Ik maak me er niet zo snel zorgen om. Als het zo blijft zou je er eens naar kunnen laten kijken. 

    Jaa hij drinkt niet zo heel veel, en was van de week ook niet lekker. Hij at toen niks en ben toen naar de dierenarts geweest. Die kon toen niet zeggen wat het was, misschien hier iets mee te maken. Hou het in ieder geval in de gaten en als het zo blijft ga ik ermee naar de dierenarts.

  12. Hallo,  

     

    Even een update, ik heb beide vanmorgen hun plas opgevangen. Het zag er niet uit zoals op het tapijt. Mijn vrouwtje had heldere gele plas en zag er naar mijn weten niet verkeerd uit. De plas van mijn mannetje is was minder helder maar wel vloeibaar (zie foto). Ik weet niet of dit er wel gezond uit ziet maar het leek me al beter dan de kleur van de plas op het tapijt, wat denken jullie?

    16208966656556146013970006594103.jpg

  13. 12 minuten geleden zei Evee:

    Ik denk dat als je zorgen maakt, je toch echt het best een plasje op kan zuigen met een schoon spuitje en kan laten onderzoeken door de dierenarts. 

    Het lijkt alsof het vocht ook wel voor de vloerbedekking geabsorbeerd kan zijn, dus ik vind het lastig oordelen of hier iets mis mee is of niet. Dat kan alleen een dierenarts. 

    Helaas is het daar te dik voor, ik probeerde het al wat te schrapen met een lepel dus hier heb ik een beetje op gekregen.

  14. 2 minuten geleden zei happy211:

    Hallo Sarina,

     

    Ik heb het topic even verplaatst naar gezondheid, dan zul je waarschijnlijk gerichter antwoord op je vraag krijgen.

     

    Als je zelf geen mogelijke oorzaak kunt bedenken, zoals iets met oranje kleur in de voeding of minder drinken, dan is het goed om het even te laten onderzoeken.

    Als je van tevoren even belt om te overleggen met de dierenarts, is het misschien voldoende om alleen een plasje in te leveren en hoeft je konijn misschien niet mee, dat scheelt weer een hoop stress.

    Bedankt voor het verplaatsen en de tip!!

  15. 6 minuten geleden zei Evee:

    Er staat informatie over in dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenkeutels


     

     

    Bedankt Evee.

    Ik heb het inderdaad opgezocht maar er staat niks over de troebelheid bij van de urine, waardoor ik niet goed uit de tekst kan halen of dit van toepassing is. Dit plasje is natuurlijk ook al redelijk opgedroogd. Ik vroeg me af of anderen dit ook weleens tegen komen of dat dit er toch wel abnormaal uit ziet. 

  16. Hallo allemaal,

     

    Vanmorgen trof ik een plasje naast de wc aan en zag ik dat deze oranje was maar redelijk troebel. Mijn vrouwtje eet heel veel hooi, drinkt veel maar eet haar biks niet goed sinds haar castratie. Ze eet er een paar na het steeds voorschotelen. Nu schrok ik wel van dat plasje. Ik heb het aangeraakt en het sloeg neer op mijn vinger (zie foto). Dit lijkt me niet heel normaal, of hebben meer mensen dit weleens?

     

    20210513_085832.jpg

    20210513_085821.jpg

  17. Op 2-4-2021 at 08:12 zei Evee:

    Het kan inderdaad een beginnende verstopping zijn, meestal worden de keutels dan steeds een beetje kleiner. Daar is het wel de tijd van het jaar voor met het verharen. Als dat zo is, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan om te zorgen dat de daadwerkelijke verstopping nog voorkomen kan worden. 

     

    Maar aangezien het een heel jong konijntje betreft kan coccidiose of wormen ook de oorzaak zijn. Dat komt bij jonge konijnen van fokkers en uit winkels heel vaak voor helaas.  Je zou ontlasting kunnen laten onderzoeken bij de dierenarts, maar het is soms wel wat lastig te vinden (en behandelen), omdat het bij konijnen soms juist in de blindedarmkeutels zit, en die eten ze op. Maar daarmee herbesmetten ze zichzelf ook.

     

    Zie je verder geen gekke dingen zoals slijm bij de keutels? 

    Hey! We zijn nu een aantal dagen verder. Het valt me niet meer op dat ze kleinere poepjes meer heeft. Ze heeft verder geen slijm of veel haar bij haar poepjes. Wel heb ik om een andere reden een darmonderzoek laten doen en ze heeft geen parasieten.

     

    Een verstopping lijkt me ook niet aangezien ze nu na zoveel dagen nog niks anders heeft, nog steeds goed eet en drinkt en super actief is. Wel heel erg bedankt voor de informatie allemaal. Ik denk dan toch dat het stress is, maar ik weet het natuurlijk niet zeker.

     

    Mijn konijn komt overigens niet bij een fokker vandaan (vind ik geen fijn idee), maar bij een opvang. Natuurlijk kunnen hier ook dingen gebeuren en het is goed dat je dat benoemt 🥰

    • Vind ik leuk 3
  18. Hallo allemaal,

     

    Ik heb een konijntje en we hebben haar nu wat langer dan een maand. Ik merk dat zij soms wat kleinere poepjes heeft, niet al haar poepjes, maar een aantal. Ze is best nog een beetje angstig af en toe, ze vindt aaien niet fijn (gelukkig vindt ze knuffelen met haar maatje wel heel fijn). Ik heb bij de topic een foto toegevoegd met het verschil. Ze eet goed en drinkt veel, moet ik mij zorgen maken door haar poepjes?

     

     

    Ps. Ik heb de pagina over konijnen poep bekeken, maar dat gaat meer over dat alle poepjes klein zijn en ik vraag me toch af waardoor dit komt en wat ik nu moet.

     

    Groetjes,

     

    Bezorgd baasje 

    Screenshot_20210401-225800_Instagram.jpg

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .