Ga naar inhoud

hisdijk

Members
  • Items

    17
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door hisdijk

  1. Mijn voedster Fien heeft door haar hoge leeftijd (12,5 jaar) last van verstopte traanbuizen en daardoor chronische traanoogjes. Het is best oké schoon te houden en ze leek er altijd weinig last van te hebben. Helaas werd één van haar oogjes een paar weken geleden opeens dik en rood, na onderzoek van de dierenarts bleek haar hoornvlies beschadigd. We zijn direct begonnen met zalven (ik ben vergeten welke we eerst hadden) en hebben pijnstilling voor haar gekregen. Na een week was er weinig verbetering zichtbaar, daarop heeft de dierenarts haar oog schoongemaakt in de hoop het hoornvlies te activeren om te herstellen en zijn we overgestapt op een nieuwe zalf, Isathal. Op deze laatste reageert haar huid een stuk rustiger dus haar oog is wat minder dik en rood. Echter blijft het oogje onrustig en heb ik het gevoel dat er nog niet echt verbetering in het oog zelf zit. We moeten een paar weken blijven zalven, de dierenarts gaf aan dat het wel eventjes kan duren.

     

    Mijn vraag is of iemand ervaring hiermee heeft en hoe het verloop was? Gezien Fien haar leeftijd heb ik het idee dat het herstel traag gaat. En mijn zorg zit hem ook in de vraag, wat als het binnen een paar weken niet verbetert? De dierenarts gaf aan dat bij honden en katten het oog soms wat geschuurd(!?) wordt om het hoornvlies te herstellen, maar dat zij daar zelf bij konijnen geen ervaring in had. En de vraag die dan ook door m'n hoofd spookt, wat voor medische ingrepen wil ik mijn hoogbejaarde konijntje nog aan doen ... 

  2. Dankjewel voor je snelle reactie Evee. Ik heb de pagina met info over oudere konijnen inderdaad gelezen. 

     

    Het is fijn om bevestigd te krijgen dat het oké is zoals het nu gaat, het hoort bij de leeftijd en eten wat ze lekker vindt (en gezond is) is dan misschien belangrijker dan dat het perfect uitgebalanceerd is. Ik had denk ik die bevestiging even nodig, want ze krijgt inderdaad zonder te veel moeite gezonde dingen binnen en haar levenskwaliteit is zeker nog goed, dus misschien moet ik me zelf dan ook niet druk gaan maken over een paar brokjes minder en wat verse peterselie extra. Dank voor de tip over vezelrijke bladgroente en kruiden en evt. gras, daar zal ik nog eens naar gaan kijken!

  3. Mijn voedster Fien is inmiddels ruim 12 jaar oud. De afgelopen 2 jaar heb ik gemerkt dat haar eetlust geleidelijk minder lijkt te worden; ze valt niet meer aan op haar brokken, maar eet steeds een paar brokjes verspreid over verschillende momenten over de hele dag. Hooi is nooit echt haar favoriet geweest en ook daar knabbelt ze af en toe wat losse sprietjes van, maar zit ze niet meer flink in te eten. Het enige waar ze nog erg enthousiast van werd waren verse groenten en kruiden, maak ook daarvan eet ze de laatste tijd minder. Vorige week ben ik nog voor een check bij de dierenarts geweest, die heeft haar gebit gecheckt en goedgekeurd (niet onder narcose, daarvoor is haar verminderde eetlust niet alarmerend genoeg & i.c.m. haar hoge leeftijd doe ik dat liever niet tenzij het echt niet anders zou kunnen). Haar gewicht is ook nog steeds hetzelfde als het het afgelopen jaar geweest is. Ze keutelt (kleine keuteltjes) en is alert - actief is een te groot woord voor een bejaard konijn - maar ze hupt nog dagelijks wat heen en weer over het dakterras. 

     

    Mijn gevoel zegt dat het gewoon ouderdom is; ze is minder actief en slaapt veel. Is het bij een konijn ook zo dat ze daardoor minder energie verbruikt en dus ook minder brandstof (dus voeding) nodig heeft?

     

    En hoe kan ik zorgen dat ze wel nog zo veel mogelijk energie en voedingsstoffen uit haar kleinere porties eten krijgt? Is het zinvol om haar brokken aan te vullen met Burgress excel dual care? Of Junior brokken? En veel gedroogde kruiden door haar hooi te mengen? En is het erg als ze voornamelijk verse groenten/kruiden eet? Soms twijfel ik of ik het verminderd eten van brokken en hooi niet in stand hou door haar veel groenten/kruiden te geven, maar ik ben ook blij dat er tenminste iets is waar ze nog redelijk goed in eet. 

     

    Wat zijn jullie ervaringen met écht oude konijnen op het gebied van voeding?

     

     

  4. Mijn bejaarde voedster (11) heeft in de herfst van haar leven last gekregen van haakjes op haar kiezen. Vorige week is ze voor de tweede keer geholpen door een dierenarts (die op de lijst met konijnkundige dierenartsen staat) die met behulp van een beksprijder de haakjes van haar kiezen heeft geknipt.

     

    Nu dacht ik iets gelezen te hebben over dat de achterste kiezen helemaal niet zonder narcose/sedatie bekeken kunnen worden. Met enig speurwerk ben ik erachter gekomen dat dat wel kan door gebruik van een beksprijder, maar dat deze juist ook veel schade kan aanrichten. 
     

    Nu heb ik over een paar weken een controle afspraak staan, maar wil ik niet dat ze nog een keer op deze manier behandeld wordt. Daarom is mijn vraag of er iemand recent goede ervaringen heeft met een dierenarts (bij voorkeur voor gebitsbehandeling van een konijn) in de omgeving Delft/Rotterdam/Den Haag? Gezien de lijst op deze website dus niet altijd garantie op de beste behandeling geeft (wat overigens begrijp; het kan afhangen van de behandeling/behandelend arts/enz.)

     

    Alvast bedankt!

  5. Dat is een goede tip Eefje! Ik ga de Burgess Dual Care direct bestellen, hopelijk valt het in de smaak en doet het z’n werk. 
     

    Ik heb niet het idee dat de antibiotica echt z’n werk doet tegen de snot, Jop lijkt nog heel snotterig, ook na 6 dagen antibiotica. Aan de andere kant voelt hij zich wel beter en is z’n eetlust terug. Ik zal het eens met de dierenarts overleggen en het valt mogelijk in een later stadium een keer te proberen om te zien of het wat doet. En ik zal ook eens navraag doen naar die druppels, als het ook geschikt is voor konijnen klinkt dat als iets wat verlichting zou kunnen bieden. 
     

    Sneu dat jij ook een chronische snotteraar hebt en er al een konijntje aan verloren bent ... Ik weet dat het waarschijnlijk uiteindelijk ook Jop z’n lot zal bepalen, maar tot die tijd zal ik er alles aan doen om hem een fijn leventje te geven 🙂 Bedankt voor je tips! 

  6. Ik lees al jaren mee op dit forum en heb al een schat aan informatie verzameld. Nu heb ik echter een specifiek ding waarvan ik hoop dat jullie mee willen denken en advies kunnen geven. 

     

    Mijn konijn Jop (gecastreerde ram, 10,5 jaar oud, met chronisch snot) had afgelopen donderdag besloten te stoppen met eten. Dus met gierende banden naar de dierenarts. Daar was de conclusie dat hij ondergewicht, ondertemperatuur, gas en een bijna leeg maag-darm kanaal had, met als aanleiding het verergeren van z'n snot. Terug van de dierenarts heb ik hem lekker warm binnen gehouden en ben ik direct gestart met dwangvoeren en medicatie.

     

    Na een heel moeizame nacht en ochtend waarin ik de hoop bijna op had gegeven, krabbelde hij vrijdagmiddag gelukkig weer een beetje op, en begon hij kleine beetjes te eten. Het weekend ging het steeds beter, hij werd levendiger en eten en keutelen ging best oké. Hij lijkt steeds meer zichzelf, maar heeft nog wel veel last van niezen en z'n snotneus. Na overleg met de dierenarts hebben we besloten de medicatie en een beetje dwangvoer tot in elk geval vandaag door te zetten (de AB-kuur moet sowieso afgemaakt worden natuurlijk) en ik heb vanmiddag weer telefonisch overleg over hoe en wat verder. 

     

    Op basis van wat hij eet, denk ik dat ik met dwangvoeren zou kunnen stoppen. Ik vind dit alleen best nog wel spannend, zeker gezien hij ondergewicht heeft. De dierenarts gaf aan dat we kunnen stoppen wanneer hij weer normaal eet, maar ik merk dat ik het lastig te bepalen vind wat 'normaal' is? Wat is jullie ervaring hiermee?

     

    Jop bivakkeert nu nog in de keuken. Hoewel ik dat stiekem wel gezellig vind, is het natuurlijk de bedoeling dat hij straks weer naar buiten gaat en z'n vriendinnetje gezelschap kan houden. Z'n lichaamstemperatuur lijkt weer in orde, in zoverre ik dat kan beoordelen en voelen aan/achter z'n oortjes. Is die beoordeling voldoende om hem weer naar buiten te doen? Of moet hij eerst verder aansterken binnen? En als hij naar buiten gaat, moet ik ergens rekening mee houden wanneer hij weer bij m'n voedster Fien gezet wordt of zullen ze simpelweg blij zijn elkaar weer te zien?

     

    Hebben jullie tips over hoe ik hem verder kan laten aansterken? Ik heb het artikel over het laten aankomen van konijnen op deze website gelezen en biedt al een mix van junior en volwassen Science Selective aan. Ik ben aan het experimenteren met verschillende soorten hooi, maar Jop is echt een slechte hooi eter (altijd al geweest)... brokken gaan er goed in en groente/kruiden ook. Zijn er bepaalde types groente die nog kunnen helpen hierin? Of die ik beter kan vermijden? Bewegingsruimte heeft hij voldoende, het is echter niet een heel actief konijn (ook nooit geweest).

     

    Tot slot vroeg ik me af of iemand ervaring heeft met een (oud) konijn met chronisch snot. Het is er simpelweg altijd, en hij heeft vrijwel dagelijks wel een niesbui. Soms is het wat erger, soms wat minder.  Nu is het in volle glorie aanwezig en dus ook de aanleiding geweest van zijn hongerstaking. Ik heb na 10 jaar niet de illusie dat het nog op te lossen is en hij heeft er (tot nu) nooit onder geleden. Maar is er iets wat ik kan doen om hem wat te ontzien, of zodat hij wat vrijer kan ademen?

     

    Ik bespreek bovenstaande natuurlijk ook met de dierenarts, die konijnkundig is. Ik denk echter dat jullie kennis en ervaring ook heel waardevol is, dus ben benieuwd naar jullie mening en ideeën. 

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .