Ga naar inhoud

hisdijk

Members
 • Items

  17
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

hisdijk's prestaties

Groentje

Groentje (1/6)

3

Reputatie

 1. De pootjes van het hok hè, niet van het konijn 🙃
 2. De pootjes zijn er inmiddels af en dat scheelt al een hoop! Maar er blijft een behoorlijke ‘drempel’ dus ik neem de tips voor stoeptegel of boomstamopstapjes ter harte en ga kijken wat het beste past. Dankjullie voor het meedenken en de tips!
 3. Ik heb het konijnenhok eco sammy. Dit is eigenlijk een klein hok dat bedacht is om gewoon je konijn in te houden, maar ik heb hem zonder de grote deur staan en heb zelf een klein kippenplankje aan de voorkant bevestigd als trapje om eruit te komen. Het lukt me helaas geen foto toe te voegen van de constructie (gebrek aan geduld, want ik weet dat ik de instructie gewoon even goed moet lezen). Het gaat niet om een trapje in het hok, maar ervoor, waar in principe dus veel ruimte is. Maar het moet geen glijbaan gaan worden, dus ik dacht zelf aan een stuk of 4 grote kubussen van verschillende hoogtes waar ze helemaal op past, zodat ze met kleine hopjes van 5-7 cm in het hok kan. Lastig uit te leggen haha … Maar misschien is gelijkvloers dan wel de beste en makkelijkste oplossing voor haar leeftijd, net als met mensen 😉
 4. @Eveenouja zonde … het is pas echt zonde (en dat is nog een understatement) wanneer ze zich verwond door het springen dus dat is relatief natuurlijk … Maar meer zonde als in, het is nog een goed hok en van kunststof dus heel goed schoon te houden. Ik kan en wil er prima geld aan uit geven, maar probeer ook een beetje duurzaam te denken en zat daarom te denken in de hoek van een soort grotere/bredere opstap zodat ze in kleine hupjes eruit kan ipv een grotere sprong. Maar als welke vorm van trapjes en opstapjes dan ook niet meer verstandig zijn, zal ik kijken of ik de pootjes onder het hok weg kan zagen (zijn helaas niet te demonteren) en zo niet toch naar een ander schuilhok gaan kijken. Ik denk dat het dan ook noodzakelijk wordt een ontmoedigingsbeleid los te laten op het springen op de loungebank …
 5. Ik heb een bejaard konijn dat altijd vrij op het dakterras rond kan lopen, en daar een soort standaard konijnenhok heeft staan als schuilhok. Ze kan hier altijd in en uit, maar het hok staat op pootjes waardoor ze een kleine sprong van zo’n 20cm moet maken om erin en eruit te komen. Ik heb al een klein trapje (soort kippenplankje) bevestigd en deze gebruikt ze om eruit te gaan. Er in gaat nog prima zonder. Maar de laatste tijd lijkt ze ook het trapje wat spannend te vinden, en wanneer ze hem neemt ziet het er ook niet heel soepel meer uit. De ondergrond van het dakterras zijn van die kunststof vlonderplanken, deze zijn ook wat glad om op te ‘landen’. Nou is een nieuw schuilhok met lage instap natuurlijk een oplossing, maar dat vind ik een beetje zonde. Hebben jullie ideeën of oplossingen hiervoor, die ook een beetje passen bij een 12-jarig konijn? Een soort opstapje/trapje dat minder steil is? Ze springt trouwens ook nog zonder trapje of opstap op en van de loungebank die ook zo’n 30 cm hoog is. Maar ook dat vind ik een beetje spannend wanneer ze eraf springt. Ik heb het idee dat ze zichzelf nog 6 waant op het moment dat ze erop springt, maar vervolgens moet ze er ook weer af en dat oogt toch wel belastend voor dat oude lijfje ….
 6. Mijn voedster Fien heeft door haar hoge leeftijd (12,5 jaar) last van verstopte traanbuizen en daardoor chronische traanoogjes. Het is best oké schoon te houden en ze leek er altijd weinig last van te hebben. Helaas werd één van haar oogjes een paar weken geleden opeens dik en rood, na onderzoek van de dierenarts bleek haar hoornvlies beschadigd. We zijn direct begonnen met zalven (ik ben vergeten welke we eerst hadden) en hebben pijnstilling voor haar gekregen. Na een week was er weinig verbetering zichtbaar, daarop heeft de dierenarts haar oog schoongemaakt in de hoop het hoornvlies te activeren om te herstellen en zijn we overgestapt op een nieuwe zalf, Isathal. Op deze laatste reageert haar huid een stuk rustiger dus haar oog is wat minder dik en rood. Echter blijft het oogje onrustig en heb ik het gevoel dat er nog niet echt verbetering in het oog zelf zit. We moeten een paar weken blijven zalven, de dierenarts gaf aan dat het wel eventjes kan duren. Mijn vraag is of iemand ervaring hiermee heeft en hoe het verloop was? Gezien Fien haar leeftijd heb ik het idee dat het herstel traag gaat. En mijn zorg zit hem ook in de vraag, wat als het binnen een paar weken niet verbetert? De dierenarts gaf aan dat bij honden en katten het oog soms wat geschuurd(!?) wordt om het hoornvlies te herstellen, maar dat zij daar zelf bij konijnen geen ervaring in had. En de vraag die dan ook door m'n hoofd spookt, wat voor medische ingrepen wil ik mijn hoogbejaarde konijntje nog aan doen ...
 7. Dankjewel voor je snelle reactie Evee. Ik heb de pagina met info over oudere konijnen inderdaad gelezen. Het is fijn om bevestigd te krijgen dat het oké is zoals het nu gaat, het hoort bij de leeftijd en eten wat ze lekker vindt (en gezond is) is dan misschien belangrijker dan dat het perfect uitgebalanceerd is. Ik had denk ik die bevestiging even nodig, want ze krijgt inderdaad zonder te veel moeite gezonde dingen binnen en haar levenskwaliteit is zeker nog goed, dus misschien moet ik me zelf dan ook niet druk gaan maken over een paar brokjes minder en wat verse peterselie extra. Dank voor de tip over vezelrijke bladgroente en kruiden en evt. gras, daar zal ik nog eens naar gaan kijken!
 8. hisdijk

  Voeding oud konijn

  Mijn voedster Fien is inmiddels ruim 12 jaar oud. De afgelopen 2 jaar heb ik gemerkt dat haar eetlust geleidelijk minder lijkt te worden; ze valt niet meer aan op haar brokken, maar eet steeds een paar brokjes verspreid over verschillende momenten over de hele dag. Hooi is nooit echt haar favoriet geweest en ook daar knabbelt ze af en toe wat losse sprietjes van, maar zit ze niet meer flink in te eten. Het enige waar ze nog erg enthousiast van werd waren verse groenten en kruiden, maak ook daarvan eet ze de laatste tijd minder. Vorige week ben ik nog voor een check bij de dierenarts geweest, die heeft haar gebit gecheckt en goedgekeurd (niet onder narcose, daarvoor is haar verminderde eetlust niet alarmerend genoeg & i.c.m. haar hoge leeftijd doe ik dat liever niet tenzij het echt niet anders zou kunnen). Haar gewicht is ook nog steeds hetzelfde als het het afgelopen jaar geweest is. Ze keutelt (kleine keuteltjes) en is alert - actief is een te groot woord voor een bejaard konijn - maar ze hupt nog dagelijks wat heen en weer over het dakterras. Mijn gevoel zegt dat het gewoon ouderdom is; ze is minder actief en slaapt veel. Is het bij een konijn ook zo dat ze daardoor minder energie verbruikt en dus ook minder brandstof (dus voeding) nodig heeft? En hoe kan ik zorgen dat ze wel nog zo veel mogelijk energie en voedingsstoffen uit haar kleinere porties eten krijgt? Is het zinvol om haar brokken aan te vullen met Burgress excel dual care? Of Junior brokken? En veel gedroogde kruiden door haar hooi te mengen? En is het erg als ze voornamelijk verse groenten/kruiden eet? Soms twijfel ik of ik het verminderd eten van brokken en hooi niet in stand hou door haar veel groenten/kruiden te geven, maar ik ben ook blij dat er tenminste iets is waar ze nog redelijk goed in eet. Wat zijn jullie ervaringen met écht oude konijnen op het gebied van voeding?
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .