Ga naar inhoud

EveD

Members
  • Items

    31
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

Berichten die geplaatst zijn door EveD

  1. Hoi allemaal!

     

    Sinds juni dit jaar zijn wij de trotse konijnenbaasjes van onze Franse Hangoor, Chester. 

    Als we thuis zijn, loopt hij altijd los in huis.

     

    Het is werkelijk waar een ge-wel-dige huisgenoot, maar hij is en blijft natuurlijk een konijn.

     

    We begonnen nu wat te denken aan onze kerstversiering (en dan vooral de daarbij horende kerstboom met lampjes) voor dit jaar... 

    Normaal gezien hebben we een kunstboom, die we mooi versieren met (breekbare) ballen en kerstlampjes (waarvan het snoer over de grond loopt).

    Echter vrees ik dat onze heerlijke sloper die kerstboom met inhoud maar al te graag gaat zien komen en zijn leuke konijnige zelve gaat zijn.

    M.a.w. : onze kerstboom zal het sowieso niet overleven (om nog maar te zwijgen over het feit dat ik sowieso niet wil dat er een risico bestaat dat hij gaat knagen aan een kunstboom / het elektrisch snoer van de kerstlampjes, met alle gevolgen van dien...).

     

    Het is sowieso geen optie om de boom op hoogte te plaatsen, want dan moeten we die al op minstens 1m20 ofzo gaan plaatsen 🤭

     

    Ik vroeg me nu dus concreet af hoe andere konijnenbaasjes (met konijnen die binnen rondlopen) hiermee omgaan...

    Zetten jullie toch een kerstboom en voorzien jullie extra bescherming?

    Of hebben jullie de traditionele kerstboom ingeruild voor iets anders?

     

    Het maakt me allemaal niet zo heel veel uit als hij iets kapot doet, op voorwaarde dat het voor hem zelf geen kwaad kan.

     

    Alle suggesties om ons huis bunnyproof in de kerstsfeer te laten baden zijn meer dan welkom!


    Alvast bedankt!

     

    Bij deze nog even bewijs dat in ons huis - zelfs op hoogte - niets veilig is voor onze kleine sloper (ik kreeg de foto helaas niet gedraaid):

    X.thumb.jpg.d2b57387fe99965d71ffff0e7f16f486.jpg

     

  2. Het geluid lijkt heel sterk op het geluid dat onze Franse Hangoor soms maakt.

     

    Als hij soms rustig ergens ligt, begint hij een paar keer achter elkaar een gelijkaardig geluid te maken, waarbij hij ook lichtjes "schokt". Dat is dan een 5 tot 10tal keer achter elkaar. Het lijkt op een soort "hikken". Hij lijkt er zelf helemaal geen last van te hebben, want terwijl het gebeurt ligt hij ook vaak zichzelf te wassen (zo lui als hij is, al liggend).

     

    De eerste keer was ik helemaal in paniek, omdat we hem toen nog maar een paar dagen hadden en het leek op een aanval van iets ofzo (wist ik veel 😅)... Ik had het nadien ook een keer opgenomen (dat filmpje heb ik helaas gewist, anders kon je het vergelijken) en aan de dierenarts getoond. Zij wist me te vertellen dat ze dit de laatste tijd wel vaker zag bij konijnen, maar dat het helemaal niet erg was.  Wellicht zou het een allergische reactie op iets kunnen zijn of een stofje dat hij in zijn neusje zou hebben gekregen, maar niets waar we ons zorgen om moesten maken. We zijn intussen al een paar keer van hooi en vulling van het toilet gewisseld, maar dat heeft allemaal geen effect. 

     

    Hij doet dit alleszins nog steeds een keer om de paar dagen (duurt telkens maar een paar seconden), maar voor de rest is hij helemaal normaal en gezond: eet goed, keutelt, binkt, flopt, probeert zich (tevergeefs) een weg door keramische tegels te graven, komt om aandacht (wellicht gewoon om eten) vragen, ... Kortom, alles wat we van hem gewend zijn 😊 .

     

    De boodschap van onze dierenarts was toen duidelijk: zolang je niets anders aan hem merkt en hij tijdens die "hikaanval" ook gewoon alert blijft of blijft doen wat ie bezig was en het ook maar telkens van korte duur is, is er geen reden tot onbezorgdheid. 

     

  3. Hier zat ook een moeilijke hooi-eter.

     

    2 weken geleden zijn we dan voor het eerst hooi gaan halen bij een lokale boer.

    Nu eet hij liever zijn hooi dan zijn brokjes en staat hij al tegen je enkels te duwen als je zijn hooibal bijvult. Omgekeerde wereld plots!

     

    Ik weet niet of het gelijkaardig is aan het hooi dat je had, maar misschien het proberen waard?

    • Vind ik leuk 1
  4. Onze Franse Hangoor is een echt luxebeest en krijgt dagelijks een gevarieerde schotel groenvoer. Afhankelijk van het seizoen, wisselt de samenstelling ervan wat. Op dit moment is hij zijn schotel aan het eten van +- 200 gram (opgelet, het is een groot konijn! Hij weegt momenteel 4kg en groeit nog) met een paar blaadjes andijvie, wat witlof, paar blaadjes paksoi, 2 radijsjes, wat venkel,  stukje broccoli, klein stukje wortel, stukje pastinaak, 1 aardbei, 4 blauwe besjes, 1 framboosje, munt, basilicum, peterselie en tijm. Ik moet eerlijk bekennen dat ik meer tijd steek in zijn ontbijt dan in ons eigen ontbijt!
     

    Op voorwaarde dat je het goed hebt opgebouwd (wij begonnen met een half blaadje witlof en bouwden stelselmatig) kan je volgens mij eindeloos variëren met groenten uit de veilige lijst, aangevuld met een klein beetje fruit en wat kruiden.

     

    Onze Fransoos staat alleszins elke ochtend te wachten op zijn kleurrijk bord 🙂

     

    18A2E5B8-6547-4651-9ED0-9C979DB1425B.jpeg

    • Vind ik leuk 3
  5. Ik weet niet of je er na 2 weken nog wat mee bent, maar ik wil je ook even onze tips meegeven (wij moesten de medicatie 26 dagen geven, dus ik neem aan dat je wellicht nog wel even te gaan hebt)!

     

    Wij hadden in juni exact hetzelfde probleem. Onze Franse Hangoor ,Chester, van toen 3 maanden oud moest dezelfde medicatie nemen.

     

    De medicatie geven met een spuitje was echt geen optie (hoewel het zo simpel leek toen de dierenarts het voordeed...). Zelfs het wikkelen in de handdoek kon voor ons geen soelaas bieden, omdat hij zich gewoon een gat in de handdoek (en vervolgens in mijn hand eronder) beet om eruit te geraken. Een hele hoop stress tot gevolg en als we nog maar afkwamen met een handdoek schoot hij al ergens onderin. Omdat hij nog zo jong was en we net een vertrouwensband met hem hadden opgebouwd vonden we het ook super erg dat we die op die manier al teniet deden...

     

    Ik ben dus ook op zoek gegaan naar een alternatief. De eerste dagen heb ik de medicatie verwerkt in geprakte banaan. Echter, van zodra er een tikkeltje te veel medicatie in zat, had hij het snel in de smiezen en keek hij naar mij met zo 'n blik van "denk je nu echt dat ik achterlijk ben, mens?" en liet hij het gewoon staan. De medicatie heeft dan ook een sterke onaangename geur! De kunst is om de juiste verhoudingen te vinden 🙂. Als dat het geval was, smulde hij het hele goedje met plezier op (lekte het hele bordje uit!) en zat hij vaak te wachten op meer.

     

    Aangezien we echter hadden gelezen dat banaan toch niet zo goed was ivm suikers en te veel kalium, hebben we vervolgens geprobeerd om met witlof te werken.

     

    Onze ideale manier: 2 grote blaadjes witlof, waarbij je de blaadjes eigenlijk gebruikt als "kuipjes". In het grootste "kuipje" spuit je de medicatie (ook daar is het wel weer de kunst om de juiste verhoudingen te vinden - soms moet je het in 2 opsplitsen) en daar leg je vervolgens een heel aantal blaadjes munt of basilicum op om de geur/smaak extra te verdoezelen (die blaadjes sop je dan ook nog even goed in de medicatie). Tot slot dek je af met het tweede blaadje witlof. Vervolgens bied je hem de witlof aan, waarbij je de blaadjes stevig op mekaar gedrukt houdt, tot hij het volledig heeft opgegeten.

     

    Bij ons was dat een overweldigend succes en stond hij al snel elke ochtend te wachten op zijn kruidig witlofhapje 😀

     

    Hopelijk ben je daar nog wat mee! 

     

    • Vind ik leuk 1
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .