Ga naar inhoud

Avalon

Members
  • Items

    122
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door Avalon

  1. Bedankt voor je snelle reactie! Blij te horen dat het normaal is, haha. Ik dacht het al wel, maar ik was toch even benieuwd.. Ik had het hem nog niet eerder zien doen. Zijn vriendin is ongecastreerd (kwam op 8 jarige leeftijd bij mij, vandaar zo gelaten) en die heeft nu het voorjaar in het hoofd dus dan denk ik dat hij daar gewoon op reageert 🙂

  2. Dank voor jullie reacties! Het lastigste is dat hij al begint met jagen als hij ziet dat ik aan kom lopen. Die innerlijke voederklok werkt prima 🤪 Zodra ik de klep van de ren open kan ik het nog wel wat reguleren door inderdaad even mijn hand voor hem te houden om hem te stoppen of door hem af te leiden. Mocht het voernijd zijn dan reageert hij dat gelukkig niet af op mij, als in dat hij mij niet bijt of lelijk tegen mij doet. Groente verspreid ik inderdaad al door het verblijf zodat er op meerdere plekken wat te eten is. Ik zal eens proberen wat het effect is om twee voerplekken te maken om brokjes te voeren. Dat laatste gaat normaal gesproken wel prima, naast elkaar. Zolang hij maar de eerste hap heeft genomen, en dan kan zij direct weer naast hem zitten. Dat doet ze dan ook.

     

    Mijn andere konijntjes komen uit een voedernijd verleden. De voedster is daar vanaf maar omdat de ram heel waaks is op zijn hok, uit hij dat nog wel. Daarbij is er inderdaad geen sprake van angst, maar wel even een waarschuwing naar de voedster om zijn ruimte te claimen (dmv een korte grom en een kopstoot). Zij eten inderdaad daarom ook uit elkaar. Bij mijn NHD koppel zie ik dat het vrouwtje echt in een hoek duikt of zich stampend verstopt.

  3. Hoi allemaal,

     

    Ik heb een NHD ram en NHD voedster, broer en zus, van 2.5 jaar oud die in de basis heel goed gaan samen. Samen slapen, wassen, knuffelen, eten etc. De ram is vrij dominant en daar heeft de voedster respect voor. Nu is het zo dat de ram zodra het voedertijd is de voedster hun verblijf doorjaagt, waarbij er ook wel echt plukken haar bij haar loskomen. Zij is op dat moment dan ook echt bang. Bij het voeren van brokjes ('s avonds) stopt de ram met jagen zodra hij zijn eerste hap heeft genomen en dan mag de voedster er meteen bij om ook te eten. Bij het voeren van groente ('s ochtends) wil hij haar in het begin tijdens het eten nog wel eens een paar keer extra laten schrikken. Daarna keert de rust terug.

     

    Weten jullie waarom hij dit doet en of er iets aan te doen is?

     

    Verdere basis info:

    - ze zijn beiden gecastreerd

    - onbeperkt toegang tot hooi

    - verblijf is 4m2. Als ze loslopen in de uitbreiding van 16m2, gebeurt dit ook. 

    - ze zijn beiden keurig op gewicht dus ik verwacht niet dat dit komt uit grootse honger

    - groente verspreid ik door het verblijf zodat ze niet naast elkaar hoeven te eten

  4. Na alle diepvriestemperaturen van afgelopen week verwachten ze nu voor dit weekend flinke temperatuurstijgingen die er voor zorgen dat het her en der zo 30 graden warmer kan zijn dan vorigr week. Unieke situatie natuurlijk! 

     

    Hoe kunnen we onze konijntjes daarin helpen? Die van mij hebben een flinke extra vacht opgebouwd in afgelopen week. Kan me voorstellen dat het ineens best warm is voor ze!

  5. Leuk dat je het vraagt! Ik heb mn Dikkie net op de weegschaal gezet en hij weegt nu 1510 gram. Stuk minder snel nu met afvallen maar dat is prima. Zeker nadat hij in eerste instantie teveel in een keer afviel. Zijn brokjes zitten nu op 17/18 gram dus het blijft een beetje spelen en zoeken daarmee.

  6. 57 minuten geleden zei BaasjevanBrownie:

    Ik zou hem die 15 gram maar gewoon op laten maken, anders heeft hij wel heel weinig ineens. 15 gram is al onder de max. en is notabene onbeperkt gewend, dus at waarschijnlijk gewoon de hele dag door en zal nog moeten wennen aan dat op tijd eten 😉 Scheelt ook welke brok je kiest, SS vult bijv. veel meer dan hope Farm trio.

    Wat misschien ook nog een idee is is Beaphar nature, die is gemaakt van hooi en bevat geen granen, waardoor hij ook caloriearmer is.

     

    Hij krijgt inderdaad SS 🙂 Voorheen kreeg hij 20 gram , dus niet onbeperkt. Hij kreeg alleen wel de hele dag de tijd om dat op te eten. Ik voer ze 's avonds brokjes en dan was 's ochtends alles op. 

     

    Ik heb in dit geval nog niet overlegd met de dierenarts over zijn snelle gewichtsverlies. Ik heb me wel laten adviseren vóórdat ik hier aan begon. Ik ga zorgen dat hij langer de tijd krijgt om zijn brokjes te eten en dat eens te proberen 🙂

  7. Hij krijgt nu de hoeveelheid brokjes die hij in een half uurtje op eet. Ik geef hem 15 gram en dit maakt hij in die tijd niet op. Dit is niet omdat hij te langzaam eet maar omdat hij een deel van de tijd bezig is om zijn vriendin te zoeken 😅 Ik voer ze nu apart.

     

    Qua groente krijgt hij nu twee blaadjes andijvie of twee blaadjes witlof, gewoon voor de lekker. Qua brokjes zou ik hem eventueel ook langer de tijd kunnen geven en te zorgen dat hij alles op eet?

  8. Inmiddels is m'n brombeer 2.5 week op dieet. Vandaag woog hij 1550gram op mijn keukenweegschaal. Dat betekent dat hij wat te hard afvalt. Nou kan er natuurlijk wel wat verschil zijn tussen de weegschaal van de dierenarts en die van mij, maar zo'n 100 gram afvallen in dit tijdsbestek gaat net even te snel.

     

    Denken jullie dat ik hem beter wat meer brokjes kan geven of wat meer groente?

     

    Hierbij ook even m'n boze vetkwab op de foto 🙂

     

     

    Ranger 2.PNG

    Ranger 1.PNG

    • Haha 2
  9. Mijn vaste dierenarts zit op een kwartiertje rijden. Die doet de basis voor al mijn dieren (katten, kip, konijnen). Als ik echt specifieke kennis en kunde nodig heb voor mijn kip of konijnen ga ik naar een andere dierenarts op 25 minuten rijden. Aangezien bij deze tweede het consult beduidend meer kost heb ik deze niet direct als vaste dierenarts (30e voor konijn bij dierenarts 1 en 50 euro voor konijn bij dierenarts 2). Ook zijn bij mijn vaste dierenarts de vaccinaties goedkoper (2 konijnen enten = korting).

  10. 2 uur geleden zei JokeC:

    Voor je voedstertje zet je het voerbakje neer in een afgeschermd stukje en dan ga je met het dikkertje aan de slag met voertjes zoeken overal. Ballenbak (kan ook met proppen papier of lege closetrolletjes of iets anders) met voertjes geven. Voertje in een dichtgevouwen closetrolletje doen, in een leeg verpakkingsdoosje (tandpasta-doosjes zijn goed om mee te gooien volgens mijn moppies), in een snuffelmat, in een oude handdoek, schoon vaatdoekje....je verzint maar raak. Wel erbij blijven om te zien hoe hij omgaat met het materiaal natuurlijk. Je kunt hem ook "lokken" achter een brokje aan, dan beweegt hij ook meer dan alleen zijn kaken. Groente ophangen aan een draadje of in een groentenbal, zodat hij op zijn achterpootjes moet gaan staan om er bij te kunnen komen. 

    Bedankt voor de vele tips! Daar ga ik zeker even in uitproberen 🙂

  11. 2 uur geleden zei Evee:

    Ik zette vroeger mijn bejaarde voedster in een wasmand met aansterk-brokken, terwijl ik Joris lekker bezig hield met het uitstrooien van zijn brokken, een intelligentiespelletje, een hooikoekje dat soort dingen. 

     

    Hier staan ook veel tips over apart voeren:

    https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-apart-voeren

     

    Deze had je denk ik al gevonden, maar voor de volledigheid zal ik het ook nog even linken:

    https://www.bunnybunch.nl/informatie/Konijnen-met-overgewicht-laten-afvallen

    Dat zijn dus de tips om konijntjes met overgewicht verantwoord af te laten vallen. 

    Yes die had ik gezien. Dank je wel! Pagina over apart voeren ga ik lezen 🙂

     

    Vandaag zijn gatje gecontroleerd en die was schoon. Hopelijk kan ik dat zo houden!

    • Vind ik leuk 1
  12. Hahaha harige voetbal 😂 dat is ie wel echt ja! Zodra ik weer hoeveel voer hij nodig heeft ga ik inderdaad eens kijken hoe ik hem uitdaging kan geven om zijn eten te geven. Zijn vriendin is al bejaard en heeft haar voer hard nodig dus die geef ik liever wel rechtstreeks. Hebben jullie een idee hoe ik om kan gaan met dat verschil? Nu kan ik ze gescheiden voeren maar dan kost het hem natuurlijk even tijd om te eten 🙂

  13. Bij zijn vorige eigenaresse krweg hij geen groente omdat ze als de dood was voor myasis. Heel begrijpelijk natuurlijk. Dit heb ik geleidelijk opgebouwd en geeft geen problemen. Hij krijgt ook meer wat voor de lekker dan een uitgebreide groenteschaal. Blaadje andijvie of 2 blaadjes witlof bijvoorbeeld. Hij heeft gewone mooie keutels maar het zijn de blindedarmkeutels waar hij niet bij kan.

     

    Voorheen had hij voldoende ruimte. Mogelijk kreeg hij daar gewoon teveel brok. Hij heeft nu in ieder geval voldoende ruimte. 4m2 met zijn 2en. Hun verblijf is smal en lang. Ik ga kijken of ik hem meer uitdaging kan bieden. Zal hier de topics naspeuren 🙂

     

    Voorheen kreeg hij meer eten binnen omdat zijn Teddy Widder vriendin van zo'n 2.2 kilo meer voer krijgt. Ik liet de bakjes staan en dan at hij waarschijnlijk ook deels van haar mee. Slechte tactiek 😉 Ik wilde het nu niet rigoureus omgooien en eerst apart voeren met een tijdslimiet. Gisteren had hij niet alles op dus hij kan waarschijnlijk prima met minder. Dat wil ik in de komende week uitzoeken 🙂

     

    Goede nieuws is dat ik hem vandaag voor het eerst sinds hij bij mij is binkies heb zien maken 😄 Hij is heel fel en waaks op zijn hok. Ben benieuwd of daar verandering in komt als hij beter in zijn vel zit 🙂

     

    Ik ben heel blij dat jullie willen meedenken! Dank daarvoor.

  14. Hoi allemaal,

     

    Sinds dit najaar is Ranger onderdeel van mijn konijnenverzameling. Hij is een vierjarige gecastreerde Kleurdwerg ram. Een echt bolletje, want hij is veel te dik 🙃 maar dan ook echt VEEL te dik. Ik merkte dat hij een vies gatje kreeg doordat hij zijn blindedarmkeutels niet/slecht kan eten. Ik heb de dierenarts (gespecialiseerd in konijnen) vandaag om hulp gevraagd om zijn gatje schoon te krijgen. Ik kreeg dat zelf niet volledig voor elkaar en met zoiets heb ik graag de helpende hand van iemand met ervaring met konijnen. Ook was ik opzoek naar hulp voor een afvalplan. Ik had me hier op het Forum en de website ingelezen, maar een toeziend oog vind ik wel prettig.

     

    Vandaag is hij gewogen op 1672 gram. Bijna 1.7 kilo. Bij een Kleurdwerg. Ja echt. De noodzaak is dus echt hoog. In overleg met de arts is het de bedoeling dat hij voor nu naar de 1 kilo gaat met een gewichtsverlies van max 2% van zijn gewicht per week. Daarbij houden we hem goed in de gaten.

     

    Dus Ranger is per vanavond op dieet 😄 zijn brokjes zijn voor nu afgewogen op 20 gram en ik voer hem nu apart van zijn vriendin. Na 30minuten heb ik zijn brokjes weggehaald en had hij niet alles op. Hij is nog niet gewend binnen beperkte tijd te moeten eten dus ik heb hem wat meer tijd gegeven. Ik ga bijhouden hoeveel gram hij dagelijks eet om daar een patroon in te vinden. Hij is een goede hooi eter gelukkig en hij krijgt een gevarieerde hooimix.

     

    Denken jullie dat ik hem wel of geen groenvoer moet geven? Hij kreeg dit tot dusver bij mij dagelijks, maar beperkt.

     

    Volgen jullie het afvaltraject van mijn sumoworstelaar brombeer mee? 😄 ik kan jullie hulp en tips goed gebruiken! Hieronder zijn advertentiefoto van toen ik hem kreeg. Hij lijkt hier grijs maar is donkerbruin. Ik zal van de week een foto maken van hoe hij nu is. Ik had hem vandaag al wel genoeg gepest 🙂 Hopelijk kan ik van de zomer een sportiever konijn tonen!

     

    20200918_191657.thumb.jpg.a44e78255d58384d2cbfc281f9706e44.jpg

    • Vind ik leuk 1
  15. 44 minuten geleden zei Bambi&Fendi:

    Mijn konijnen zijn niet heel kieskeurig en eten eigenlijk altijd wel goed hooi, maar ik ken zeker wel mensen die hetzelfde probleem als jou hebben! In hetzelfde pak hooi van hetzelfde merk kan toch wel verschil zitten. Ten eerste zorgen de seizoenen voor de verschillende kwaliteiten van het hooi, maar er zit ook verschil in de eerste, tweede of derde keer dat het is geoogst op het veld. De eerste oogst is vaak grof, en de derde oogst is vaak een stuk zachter, en de tweede oogst zit er dan weer midden in. Die ruiken en proeven natuurlijk allemaal anders, en hebben net een andere textuur. Als je konijn erg kieskeurig is, hebben ze vaak wel een voorkeur 😁

     

     

    Pfoe, ja heel herkenbaar. Vooral in de winter is het hier een ramp omdat al het hooi dan al wat verouderd raakt. Dan is het natuurlijk niet meer vers van de pers en dan halen ze hun neus er voor op haha.

    • Vind ik leuk 2
    • Mee eens! 1
  16. Hoi allemaal,

     

    Kennen jullie dat.. dat je een pak hooi treft waar je konijnen maar geen genoeg van krijgen. Ze eten beter hooi dan ooit, tot mijn grote genoegen uiteraard. Zeker voor kieskeurige draken als die van mij is dit echt een hallelujah momentje. En dan denk je eindelijk de heilige graal gevonden te hebben en haalt snel een nieuw pak erbij uit dezelfde winkel, in de hoop op hetzelfde effect. Maar nee hoor, die is net anders en die hoeven ze dan weer niet zo.. Het waren weer een mooie paar voedzame dagen.. Op naar de zoektocht naar het volgende lot in de loterij.

     

    Herkennen jullie deze frustratie? 😄

    • Haha 2
  17. Marvel en Daisy heb ik trouwens van een fokker en altijd gewoon in hun waarde gelaten. Roxy heb ik opgevangen uit verwaarlozing en haar aanhankelijkheid komt echt vanuit karakter. Ranger heb ik overgenomen en die laat ik gewoon lekker voor wat hij is maar het is fijn dat ik hem wel kan hanteren als het nodig is 🙂

  18. Ik heb vier hele verschillende konijnen wat dat betreft. Marvel en Daisy zijn niet aaibaar, maar wel goed aan me gewend. Ik kan met mijn handen bij ze in de buurt komen, ze uit de hand voeren, ze lopen tussen mijn voeten door, komen naast me zitten en schieten niet weg. Aaien vinden ze echter niet leuk. Als ik ze moet pakken voor hun halfjaarlijkse controle gaat dat met Marvel vrij gemakkelijk en Daisy wordt al boos als ze het kratje ziet. Die is heel slecht te pakken. Ze is daarna ook altijd nog een week boos op me. De dierenarts bevestigde dat daar ook eens, die zei joh die is niet bang. Die is boos haha. 

     

    Roxy is de makste van allemaal. Die wordt ook graag geaaid en geknuffeld. Toen ik haar net had liep ze nog alleen los in mijn tuin en kwam ze altijd zelf op schoot zitten. Ze was wel ook heel gefixeerd op mij, als ik visite had die bij mij buiten kwam zitten sprong ze ertussen en beet ze diegene waarschuwend 🤭. Dat was over toen ze een vriendje kreeg, maar ze heeft wel nog steeds een grote liefde voor mij.

     

    Ranger is een lastige. Die kan ik pakken en aaien als ik wil en dat vindt hij ook prettig, maar hij is wel heel waaks op zijn hok dus voor ik zover ben moet ik eerst zorgen dat mijn vingers er niet afliggen. 😅

  19. Bedankt voor de tips! Ik ga inderdaad maar een dierenarts contacteren. In dit geval maar even een die gespecialiseerd is in konijnen.

     

    Ik heb hem nu zo'n 2.5e maand en hij was geen groente gewend. Dat heb ik opgebouwd en heeft hem gelukkig geen plakpoep opgeleverd. Wat hij heeft zitten is echt urine. Hij is helaas te dik (was hij al toen ik hem kreeg) dus dat zal hem niet meehelpen. Brokjes zijn dezelfde als die hij al kreeg. Hooi eten en waterdrinken doet hij goed. 

     

    Hij is heel waaks op zijn hok en valt echt aan. Grommend en wel. Dit deed hij ook bij zijn vorige baasje. Ik begin me nu af te vragen of hij niet gewoon ongemak uit. Dat is het lastige aan hem zo kort hebben en dat dit gedrag al vanaf het begin is.. ik zie in dit geval geen gedragsverandering. Ik moet zeggen dat ik wat angstig ben om hem te hanteren. Je kan hem opzich goed pakken en hanteren maar ik weet ook dat hij behoorlijk hard kan bijten (geen hapje maar echt vasthouden). Dat zou ik een helper niet aan willen doen.. toch maar de dierenarts om hulp vragen.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .