Ga naar inhoud

Rohol

Members
  • Items

    89
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    3

Berichten die geplaatst zijn door Rohol

  1. Inmiddels zijn we 6,5 week na castratie verder en we zitten op dag 35 na de koppeling. 
    Gaat met beide erg goed. Dille is mooi hersteld van de operatie. Het is echt een onwijs mooi koppeltje geworden. Liggen dagelijks samen, relaxen samen in de toilet en wassen elkaar volop. Gelukkig is Kamille geen tienermoeder geworden!  

  2. Het risico is niet voor niets genomen. Maar onder begeleiding van een konijnkundige dierenarts, waar we in twee weken tijd vier keer zijn geweest omdat ik me toch wel zorgen maakte, en in overleg met de fokker.

    Kamille is vanaf het begin al erg klein en licht geweest. Uiteindelijk kwam ze iedere week goed aan, maar nu zakte ze weer compleet terug in gewicht. Eten was nooit een probleem voor beide, tot we ze hebben gescheiden. Dille is ongeveer 300 gram zwaarder en heeft een ingreep achter de rug. Dat die wat afviel, maakte ik me niet zo'n zorgen over. Maar Kamille kon al zo weinig hebben.

  3. Klopt inderdaad. Het is eigenlijk te vroeg. De DA vond, net als mij, dat de situatie dusdanig slecht werd dat er is besloten ze weer bij elkaar te zetten. 
    Ze zijn nu beide 14 weken, dus ik ben op de hoogte van de risico's die dit met zich mee brengt. 

  4. Gisteren voor controle naar de DA. In overleg besloten ze toch weer bij elkaar te zetten. De situatie verbeterde niet. En waar ze de afgelopen weken gemiddeld zo’n 70-90 gram aankwamen, vielen ze nu zelfs af. Zeker Kamille, de kleinste. 

     

    Zo gezegd zo gedaan. Ze zijn weer gekoppeld. In het begin wat gestoei en daarna lagen ze weer samen in de tunnel! 

  5. 21 uur geleden zei Lienappelsien:

     

    Als je 4 panelen van 1 meter in een vierkant zet heeft hij een oppervlakte van 1 m2 ;) 

    Of zijn 2 zijden muren waar geen panelen staan?

     

    Eten ze nog steeds slecht? 

     

    Er is 1 lange zijde een muur inderdaad ;) Waardoor hij 1 meter breed is en 2 meter lang. Volgens mijn berekening is dit dan 2m2. 

    Ze eten nog steeds slecht. Gelukkig eten ze wel hun hooi redelijk, toch allemaal mondjesmaat. Van de groente die ze krijgen, eten ze nog niet de helft op. Ze eten misschien 15 SS brokjes op. 

    Ben nog terug gegaan naar de DA. Die zei dat het kon liggen aan een combi van warm weer en de separatie. Ze hebben nooit alleen gezeten. 

    Kamille is wel iets opgewekter. Als ik in de ochtend de deur open doe, komt ze wel even kijken. Dille voelt zich goed, ook zonder pijnstiller. Donderdag gaan we nog terug voor controle. 

    Het niet goed eten zit me nog steeds niet lekker. Al aan het aftellen naar de dag van de koppeling. Hopelijk gaat het daarna allemaal weer zoals hiervoor!

  6. 11 minuten geleden zei Evee:

    Geef je ze wel allebei een eigen aangepaste hoeveelheid, en niet elk konijn voor een koppel ?  Want dan zou het logisch zijn dat ze de helft laten staan hihi.

     

    Haha nee, dat zou een mooie stunt zijn! 

    Ik geef nog steeds dezelfde bakjes, alleen verdeel ik ze nu over twee hokken 

  7. 2 uur geleden zei Evee:

    Ik gebruik split-cage ook wel eens na castratie, maar dan wel bij bestaande koppels, die voor de castratie (van de voedster dan eigenlijk altijd) al wel samen zaten. Volgens mij is dit een nieuw stel wat nog gekoppeld moet gaan worden? Dat is toch net weer wat anders. 

     

    Maar om op het eten terug te komen, wel even alert blijven inderdaad. Een gezond konijn hoort een gezonde eetlust te hebben en op alles wat je voorschotelt enthousiast aan te vallen. Soms is dat van korte duur als ze het niet lusten, maar de eerste reactie hoort wel "fanatiek op het voedsel aanvallen! " te zijn. Als ze dat niet doen, is dat toch wel reden om even heel goed op te letten en indien nodig toch contact op te nemen met de dierenarts. Eten ze nog wel een acceptabele hoeveelheid? Of is het echt weinig? 

     

    Oh en hoe laat geef je ze eten? Als dat midden op een warme dag is, snap ik dat ze niet heel actief zijn. Maar in de ochtend en avond horen ze dat gewoon wel te zijn, en dan hebben ze meestal ook de meeste trek in eten. 

     

    Het is een koppel dat 4 weken bij elkaar heeft gezeten. Sowieso zaten ze bij de fokker al iedere dag samen. 

     

    Ik geef ze elke ochtend rond half 7 hun hooi en luzerne. Rond 18-19 krijgen ze groentes en hooi. En rond 10 uur ‘s avonds krijgen ze brok en hooi. 

     

    Ze eten wel wat, dus ze krijgen wel wat binnen. Maar echt misschien de helft minder van wat ze voorheen aten...

     

  8. Inmiddels zitten we op dag 4 na de castratie. 

    Merk dat nu ze alleen zitten, ze beide echt een stuk minder eten. Waar ze eerst altijd afvlogen op hun groente en brokjes, laten ze het nu soms zelfs staan. 

    Merk daarbij dat ik ze gewoon onwijs zielig vind. Dille is gelukkig goed actief en maakt zo nu en dan een binkie. Eergister voor het eerst een bunnyflop. Hij krijgt t/m dag 5 pijnstilling. 

    Kamille is onwijs rustig, zit stil in een hoekje. Vanmorgen had zij haar brokjes en groente van gisteravond niet eens op. 

    Hoop dat de komende 1,5 week voorbij vliegen! 

  9. Ik heb er uiteindelijk een laken over gespannen. Wellicht niet de beste optie, maar wel de beste optie die ik op het moment voor handen had. 

     

    Ik zou inderdaad één van de panelen kunnen gebruiken als deksel. Vind dit alleen niet ideaal, aangezien het verblijf dan van 2m2 naar 1m2 gaat. Dit voor 12 dagen vind ik echt te klein. Zeker aangezien ze normaal op 4m2 zitten en overdag op 16m2. 

     

    Qua loslaten? Is het nu beter om te zorgen dat zij helemaal geen contact door tralies hebben? Of kan ik ze gewoon omstebeurten los laten? 

  10. In overleg met de DA is Dille vanmiddag verhuist naar buiten. Hij staat half onder een overkapping, in de schaduw. 

    De panelen van de ren zijn 1x1 en heb er 4. Hij heeft dus nu een oppervlakte van 2m2.

    De ren is wel open aan de bovenkant. Ik heb niets waarmee ik de ren kan afdekken. 

    De tuin is konijnproef, maar maak me toch een beetje zorgen. Zijn hier veel mensen waarbij hun konijn is ontsnapt uit een open ren van 1 meter hoog?  

  11. Even een update. Dille is weer terug! 

    De DA zei dat hij naar de narcose weer snel en goed wakker werd. Hij had al wat brokjes gegeten en zich gewassen. 

    Ik heb hem om half 5 opgehaald en hij was al erg actief. Inmiddels zit hij in de ren binnen en heeft hij zijn normale porties voer weer op. Buiten dat de normale dingen hem erg veel moeite lijken te kosten, gedraagt hij zich normaal. 

    Ben erg opgelucht!

    • Vind ik leuk 1
  12. Hij gaat vanmiddag naar binnen. Het wordt vannacht maar 12 graden...

    Het is bij ons binnen 26-27 graden, is een kruik (overdag) dan wel nodig? 
    Ik heb in het hok een tunnel en een mandje van fleece liggen. Plus nog een normale tunnel en een mandje met handdoeken.

  13. Vanmorgen heb ik Dille weggebracht naar de dierenarts. Hij wordt deze ochtend gecastreerd. Ondanks dat ik weet dat het een "kleine ingreep" is, ben ik behoorlijk nerveus en kan ik niet wachten tot ik het verlossende telefoontje krijg dat alles goed is gegaan. 

    Nu heb ik gisteravond alles in orde gemaakt. Een ruime ren van 2x1 op handdoeken, met alleen zachte spullen waar hij niet op kan springen.

    De dierenarts zegt dat ik hem met dit weer beter buiten kan laten, maar wat vinden jullie? Hij staat buiten half onder een afdak, half niet. De hele dag is er schaduw in dit hok. Of zal ik hem toch binnenhalen? 

    Mocht ik hem buitenlaten, hoe doe ik dit dan met Kamille. De konijnen lopen namelijk eigenlijk altijd los door de tuin. Als Dille in zijn tijdelijke verblijf laat en Kamille los laat, zal dit dan wel goed gaan als zij elkaar door het gaas weer terugzien? 

    Met dit weer krijgen zij iedere dag een icepod in hun verblijf. Dit nu niet doen omdat hij zich niet goed warm kan houden? Of juist wel doen omdat het echt veelte warm is. 

     

    Mag hij wel een toiletje in het verblijf? En zo ja, wat kan daar in?

     

    Andere tips zijn uiteraard ook welkom!

  14. @Evee Op dit moment heb ik één ren, waar ik uiteindelijk helemaal vanaf wil. Deze ren is 2 x 1 en bestaat uit 4 losse panelen. Het liefst wil ik geen nieuwe ren kopen, omdat we niet zo'n grote opslag hebben en ik het uiteindelijk toch niet willen gebruiken. 

    Heb je het idee dat ik misschien te snel wil? Ze zitten inmiddels 2 weken in hun nieuwe verblijf om te wennen aan alles en iedereen. 

  15. Ik heb mijn ram en voedster inmiddels een paar weken. Ze zijn inmiddels goed gewend aan hun nieuwe omgeving. De geluiden vinden zij niet meer eng en ook op onze verbouw geluiden reageren ze totaal niet meer. Ze eten hun hooi, groenten en brokjes goed.

    Meerdere keren per dag laat ik ze uit mijn hand eten en dat gaat heel goed. Bijna dagelijks zit ik bij ze in de ren en ze vinden mij totaal niet eng. Ze zoeken mij op, waarschijnlijk in de hoop dat er wat te eten valt. Het aaien lijken ze niet echt van te genieten, maar laten het wel toe. Hoe laat ik ze meer wennen aan menselijk contact? 
    Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk door de hele tuin lopen. Dit hebben we nu drie keer gedaan, maar ik heb het gevoel dat ze dan overdonderd worden door alle nieuwe dingen. Ze zijn onwijs onrustig, trekken wel sprintjes en maken binkies. Maar het andere moment verstoppen ze zich onder de tuinmeubels. Bij iedere beweging of geluid in de tuin zijn ze geschrokken. Wij hebben dan geen idee hoe we ze terug in de ren krijgen. Meestal probeer ik ze te lokken door met het eten te schudden, maar ze blijven zo ver mogelijk uit onze buurt als ze los zijn. 
    Dit terwijl het in het hok/ren compleet andersom is. Daar zijn ze niet bang, schrikkerig en komen ze je opzoeken. 
     

    Hebben jullie daarin advies voor mij? Zijn er meer dingen die ik kan doen of dingen die ik volgens jullie verkeerd aanpak?

  16. 20 uur geleden zei Evee:

     

    Ben je al wel voor gewone controle met ze bij een dierenarts geweest sinds je ze hebt? Zo ja, en was alles in orde, dan zou petplace een optie zijn. Zo niet, dan zou ik toch echt een afspraak maken bij de dierenarts.  Maar heel eerlijk, ik zou voor die kleine ukjes nog geen entdag doen, maar gewoon naar de eigen dierenarts. Die 40 euro is niets als ze straks na de inenting ziek worden.


    Ik denk zelf dat ik deze keer ook naar de DA ga. Deze DA organiseert zelf ook jaarlijks entdagen, alleen die heb ik net gemist. 
    Thanks voor je advies Evee!

  17. 3 uur geleden zei Rian:

    Doet Pets Place nou nog steeds aan de verkoop van schattige kleine broodfok konijntjes? Daar waar veel winkels eindelijk in gaan zien dat ze ermee moeten stoppen omdat ze ellende in stand houden en verwijzen naar opvangen, gaan zijn gewoon door... treurig. 

    Ik zou zowieso naar de DA gaan, nooit meer naar Pets Place, en in het vervolg je konijnen bij een opvang halen. Die zitten tjokvol. Weer een gemiste kans voor die beestjes. 


    Ik heb de konijnen niet bij Pets Place vandaan, ik weet niet waar je dit uit opmaakt? 

    Pets Place heeft dochteronderneming genaamd Vets Place en zij verzorgen informatiedagen én entdagen voor konijnen, dat is waar dit topic over gaat. 

  18. Ik krijg een aparte afspraak bij de Pets Place, juist omdat mijn konijnen nog zo jong zijn. Vooraf aan de entingen vindt een consult plaats.
    Het is geregeld vanuit Pets Place, maar de enting zelf is bij hun dierenartsenpraktijk Vets Place. 

    Volgend jaar wil ik sowieso naar een entdag in de buurt, maar nu twijfel ik gewoon. Juist omdat ze zo kwetsbaar zijn. Maar langs de andere kant vind ik het wel een onwijs groot verschil in prijs...

  19. Wie van jullie weet of het enten via een DA veel verschil maakt tegenover het enten bij bijvoorbeeld een entdag bij Pets Place?

     

    Beide enten ze met de stoffen die een jaar werkzaam zijn. Alleen de DA vraagt 75 euro per konijn en bij Pets Place komt het op 35 euro.

    Dille en Kamille zijn over 1,5 week 10 weken en zou ze graag geënt hebben, maar vind het verschil per konijn wel erg groot.

  20. 11 minuten geleden zei Evee:

    Het zijn richtlijnen he? Ik hou mijzelf er ook bijna nooit aan, maar als uitgangspunt is het een hoeveelheid waar je ze eigenlijk niets mee te kort doet.  Let wel op dat ze goed blijven groeien en dat de conditie goed blijft. Weeg ze desnoods af en toe op de keukenweegschaal als je onzeker bent.

     

    Groenvoer is logisch dat ze dat nog niet veel krijgen omdat je dat moet opbouwen.

     

    Op zich is 160 gram hooi voor twee van die kleine ukjes niet slecht hoor. Volgens de richtlijn zouden ze het dubbele moeten, maar op die leeftijd is dat denk ik voor de meeste konijntjes nog niet haalbaar. Dat komt vanzelf wel naarmate ze opgroeien. Dat ze er goed van eten is al elemaal prima. Hier eten ze trouwens ook het meeste hooi snachts.

     

    Onder snacks valt bijvoorbeeld ook knaaghout, evt fruit uit de groenteschotel zou er onder kunnen vallen straks,  en  de kruiden. Daar zou ik niet al te kritisch naar de grammen kijken, zolang je maar niet te veel geeft. (dat merk je aan het hooi-eten).

     

    Brokjes is prima. Je zou er een beetje mee kunnen spelen hoor, ze eens iets meer geven, en kijken of ze dan nog wel zo goed hooi blijven eten. Zo niet, dan is 20 gram prima. Eten ze wel gewoon goed hooi en de BDK met iets meer, dan iets meer geven. 

     


    Thanks voor je info en geruststelling. 's Middags zag ik BDK liggen, maar gelukkig waren die een kwartier later alsnog weg. 
    De richtlijn vind ik zelf ook veel voor deze kleintjes. Als ik de 120 gram hooi zie en dan die twee hummeltjes, dan vraag ik me af waar ze het moeten laten. Wellicht dat ze het straks wel gaan halen, als ze groter zijn. Ben wel blij dat ze 's nachts toch nog veel blijken te eten.

    Ik ga gewoon op deze manier door en meer mijn eigen gevoel volgen!

    Denk je dat de volgorde van voeren zo wel goed is of zie je daar nog ruimte voor verbetering? 

  21. Het zijn dwergjes, beide ouders zijn rond de kilo. 
    Wat ik omschrijf is wat ze samen krijgen.

    Ik probeer de richtlijn (160 gram hooi per dag, 20 gram brokken, 40 gram groenvoer, 20 gram snacks) een beetje aan te houden, maar daarmee zouden ze wel te weinig krijgen op dit moment. 

  22. Mijn konijnen krijgen hun voeding over drie porties per dag verdeeld. 
    's Morgens krijgen ze normaal hooi, met een handje kruidenhooi of luzerne vermengt. 

    's Middags krijgen ze hun groente en kruiden (nu nog in opbouw aangezien zij dit niet gewend zijn), wat te knagen en wat normaal hooi

    's Avonds krijgen ze hun niks met een handje kruidenhooi of luzerne vermengt. 

    Ik weet graag wat mijn konijnen eten, dus heb alles afgewogen.
    In de ochtend krijgen ze zo'n 120 gram hooi.
    De groente in de middag zijn nu maar twee kleine stukjes witlof, zo'n 5 gram kruiden, een bamboestokje en 40 gram hooi.

    In de avond kregen ze 40 gram biks en nog 40 gram hooi. 

    Ik moet zeggen dat ze het hooi in de avond niet op hebben. Merk wel dat ze 's nachts nog veel van hun ochtend hooi eten. Ik leg bij iedere voerbeurt vers neer en leg het "oude" hooi in het nachthok. Tegen mijn verwachting in, eten ze hier nog best veel van. 

    Over de hele dag verdeelt hebben ze dus op verschillende momenten op verschillende plekken beschikking tot hooi. Op dit moment schat ik dat ze 75% van het hooi opeten. Is dit voldoende voor nu? Ze zijn er net en moeten uiteraard nog wennen. 
    Ik kijk van binnen telkens naar buiten en ze zijn wel continue aan het knabbelen, maar vind het zelf toch allemaal wat spannend. 

    Hebben jullie nog tips?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .