Ga naar inhoud

Rian

Members
  • Items

    16.865
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    83

Berichten die geplaatst zijn door Rian

  1. Veel beweging kan zowel preventief werken als op het moment van de gasaanval zelf. Vergelijk het maar een beetje met oude mensen die de hele dag in een stoel zitten of in bed liggen, die hebben maar al te vaak obstipatieklachten. Dat is wel wat anders dan gas, maar het gaat dan om de bevordering van de peristaltiek (beweging maag-darmkanaal)

    Hebben ze lekker veel ruimte op te kunnen rennen?

  2. Door die twee niet meer bij elkaar te laten. Een konijn is een prooidier en de kat, ook al is het een kitten, ziet je konijn als eten. 

    Het konijn wil de kat domineren, niet te dekken. Konijnen en katten kunnen elkaar niet dekken, maar dat had je vast wel door ;-P Het is heel normaal konijnengedrag, dus dat leer je niet af. De kat zal het niet begrijpen en op een dag grijpt ze hem misschien. 

    Zorg dat het konijn, als het een ram is, gecastreerd wordt en geef hem een leuk konijnenvriendinnetje uit een opvang. Konijnen zijn groepsdieren en horen niet alleen te zitten. Ze met een ander dier samen zetten is dus geen optie. 

  3. Je zult niet altijd wormen zien als er sprake is van een worminfectie, dat is meestal het probleem. Ik zou toch echt even de dierenarts inlichten. Dit soort poep is niet normaal. 

    Als jonge konijnen dat hebben is het al helemaal niet goed, dan is er vaak sprake van coccidiose, iets wat dodelijk kan zijn voor heel jonge konijnen. 

    Diegene waar je het konijn vandaan hebt geeft je dus geen goede informatie. 

     

  4. Dat ziet er niet zo feestelijk uit. Ik denk haast dat hij wormen heeft? Ik zou er in ieder geval mee naar de dierenarts gaan, mochten er wormen in het spel zijn dan krijg je meteen iets mee voor hem en voor haar, ze moeten dan allebei behandeld worden. 

    Zorg dat vliegen nu geen kans krijgen bij hem. Dit soort poep is voor hen ideaal om eitjes in te leggen en als de poep op hem blijft plakken kun je de rest wel raden. No myasis spray is dan ook handig, krijg je ook bij de dierenarts. 

     

  5. Konijnen wassen: echt nooit meer doen, dat is echt heel slecht. En baby producten gebruiken ook. Daar gaat de hele vacht van naar de haaien en voor je konijn is het een afschuwelijke ervaring. Als jouw dierenarts je dit geadviseerd had zou ik daar niet meer terug gaan.

    Vervelend dat de dierenarts niks kan vinden, het klinkt toch echt wel als mijt. Ik zou toch preventief een pipet Stronghold kitten in het nekje doen. Geen ander middel gebruiken, alleen Stronghold is veilig voor konijnen. Verkrijgbaar bij de dierenarts. Niet goedkoop, wel effectief en beschermt ook nog eens tegen andere vervelende beestjes. Zo lang had je daar niet naar hoeven zoeken, het staat uitgebreid op internet en ook je dierenarts had dit kunnen adviseren.

    Is het geen mijt, dan maakt het niet uit als je Stronghold gebruikt hebt. 

    Is je konijn alleen trouwens.?

  6. Konijnenvacht isoleert, zowel in de zomer (tegen warmte dus) als in de winter (tegen kou). Zeker niet natmaken dus; dan verminder je die functie. 

    29 graden is warm, maar zelfs 38 graden ging hier goed met een langere/dikkere vacht. (Die overigens wel geknipt is, maar gewoon vanwege de lengte en onhandigheid ervan. 

    Gewoon met rust laten. Zorgen voor goed eten 's morgens en 's avonds als het afkoelt en overdag slapen ze de warmte door. Meer waterrijke groenten geven dan normaal: ook niet doen, daarmee vergroot je de kans op dunne poep en dat wil je nu zeker niet hebben. Konijnen zweten niet en hebben dus ook geen extra vochtverlies zoals mensen. 

  7. 7 minuten geleden zei Marjoleink:

    Heeft iemand tips hoe je een konijn het handigst inspuit? In elk geval met zijn tweeën denk ik?

    Je kunt konijn gewoon op een tafel neerzetten en dan van zo'n 15 cm afstand sprayen, even hand voor de oogjes houden en doe zelf ook handschoenen aan. 
    Daarna op het kontje zetten en dan even tussen de pootjes sprayen. 

    Het lukte mij alleen, maar bij een beweeglijk konijn misschien maar even met 2 man doen. 

  8. 14 uur geleden zei Daniël Leeuwenberg:

    Ik vraag me ernstig af in hoeverre zulke middelen werkelijk effectief zijn.  Maar dit terzijde: gewoon waakzaam blijven en bij de minste of geringste aanwijzig dat een konijn ongemakkelijk is, het signaleren van een blauwe vlieg bij het hok etc checken, en natuurlijk de basis-hygiëne moeten voldoende zijn.  Een gezond konijn weet de vliegen prima van z'n/haar lijf te houden.  Zodra je wél vliegen bij het konijn ziet is er duidelijk iets aan de hand, aarzel je geen moment te checken, en dat lijkt mij ook het moment dat je aan dat soort middelen kunt denken naast het aanpakken van de oorzaak.
    Natuurlijk moet je bij een oud of zwak konijn extra waakzaam zijn, en ik denk dat die middelen met name daar wellicht ook op z'n plaats zijn.
    Een zorg bij het 'standaard gebruik' van dergelijke middelen is, naast de m.i. onnodige extra belasting met medicatie (ok, geen medicatie, maar je begrijpt wat ik bedoel) zonder medische aanleiding, dat het een 'valse zekerheid geeft', m..a.w., als je je konijn daarmee hebt behandelt, en je ziet iets verontrustends, hoe groot is de kans dan dat je denkt: "ik maak me overdreven zorgen, het kunnen geen maden zijn"?  Ik ga wat kort door de bocht hier natuurlijk.
    Daarnaast zijn zulke middelen duur, en dat geld kan veel beter besteed worden aan werkelijk urgente medische zorg, goede voeding etc.  Niet iedereen heeft onbeperkte middelen, hoe veel je ook om je langoren geeft.

    Hoe dan ook, mijn ervaring van jaren voor een hoop konijnen zorgen is dat de vliegen pas komen als er echt iets aan de hand is.  Dus een konijn met iets dat ze interesseert: plakpoep, wond, vieze neus of oog, of een vies hok. Zolang de hygiëne en gezondheid van de nijnen op peil is heb je er geen last van, vinden ze niks in de verblijven dat ze interesseert en zie je dus ook niet.

    Je weet werkelijk niet wat je zegt. Vliegen zitten hier ook in de keuken, of ze komen wel eens op mij zitten. Is er dan met mij ook iets aan de hand, of met mijn keuken? Ik zorg ontzettend goed voor mijn konijnen en ja hoor, er vliegen gewoon groene vliegen rond.

    Vervelend stuk tekst van je, realiseer je je dat? Alsof ik maar wat aanrommel en totaal geen verstand heb van mijn konijnen. 

    Je geeft mij de indruk dat je jezelf erg graag hoort en jezelf een soort Gandalf the Grey vindt. Bluhhh.... 

    • Vind ik leuk 1
  9. Ik heb even gekeken, ik heb de Nomyasis van AST Farma, 75 ml, 16 sprayen per dier als het boven de 2 kg is, tijdens risicovolle maanden een keer per maand toedienen.

    Wel raar dat dat zo verschillend is per merk als er toch hetzelfde spul in zit :-/ In dit flesje zit Ivermectine 0,5mg/ml 

  10. Ik mocht iets van 10 sprayen over hem heen sprayen, weet niet meer zeker, staat op de verpakking hoeveel je mag. Je moet het wel elke maand herhalen in de "gevaarlijke maanden" dus met 1 flesje heb je denk ik niet genoeg voor de hele zomer bij 4 konijnen. 

  11. Wat Evee aangeeft, een van de nijnen hier is een oud mannetje en verzorgt zich niet meer goed. Hij heeft ook soms een traanoogje. Laatst had hij dus over zijn hele lijfje vliegeneitjes, ik schrok me helemaal suf omdat hij verder schoon is van onderen en normaal poept en plast. De DA zei dat hij voor vliegen waarschijnlijk aantrekkelijk ruikt omdat hij zich niet meer zo goed wast. 

    Ik kon hem gelukkig helemaal schoon maken (met een vlooienkammetje alle eitjes uit de vacht kammen, natte vacht rondom het oogje helemaal kort geknipt) en daarna met No Myasis (van de DA, omdat ik in een soort paniek naar hen belde wat ik moest doen, er zit Ivermectine in de spray, ik weet niet wat er in andere sprays zit) ingesprayd. Het helpt. Ik kijk hem nu wel elke dag een paar keer na want ik moet er toch  niet aan denken dat ik al 11 jaar voor hem zorg en dan hem dan aan zoiets afschuwelijks als die smerige vliegen kwijt zou raken!

  12. 7 uur geleden zei saxofooon:

    Hoi,

     

    ik kom net bij de DA vandaan met mijn konijntje Pip. Pip is 1 jaar oud en loopt sind 2 maanden te klungelen met zijn oogje. Hij had er een rode vlek in en later werd dit wit. Zijn naar de dierenarts geweest. De nodige oogdruppels en antibiotica gehad. Verschillende soorten. Toen dit niet hielp ook tegen EC behandeld. Ook dit hielp niet. Zijn oog is erger geworden en ben er mee naar een andere DA gegaan. Deze vertelde mij dat zijn lens verkleeft zit aan de rest en hierdoor er vocht ophoopt (glaucoom). Zijn oog is niet meer te redden. Alleen nu het probleem. Pip is sinds baby al erg zwak geweest. Moest hem de eerste weken dwangvoeren omdat hij niks at. Hij is dus altijd al een beetje een zwak beestje geweest. Ook dit in zijn oog komt waarschijnlijk daardoor. Omdat hij nog maar 1 is is hij veel te jong voor staar en veel andere oorzaken zijn al uitgesloten. We weten dus niet waar dit van komt. Een operatie om zijn oog te verwijderen kost €300 en de DA zei dat je er dan nog niet bent. Het kan zijn dat hij niet wil eten daarna door de pijn. Hij is op dit moment erg vrolijk en lijkt nergens last van te hebben (hij is wel afgevallen). Dit blijft natuurlijk niet zo als we niks doen. Nu is de keus dus hem een operatie aandoen waarvan de kan erg groot is dat hij het niet gaat overleven omdat hij zo zwak is of hem laten inslapen. Ik vind dit erg lastig. Heb vaker voor de keus gestaan maar dat was met een konijntje die erg ziek was en zich niet oke voelde. Dat is bij Pip totaal niet het geval nu. Wat zouden jullie doen/adviseren? 

     

     

    Je vraag is een ethisch dilemma waarop je volgens mij zelf het antwoord al gegeven hebt.

  13. Fijn dat het de goede kant op gaat. Ik blijf wel echt mijn twijfels houden over het pension waar hij geweest is, is hij daar niet al ziek geweest? Ik geloof dat ik zou overwegen om hem niet meer naar een pension te brengen maar bij een volgende keer te zorgen voor iemand die hem bij jou thuis komt verzorgen. Het beestje is misschien doodongelukkig geweest buiten zijn eigen omgeving en daar ziek van geworden. 

  14. Hij heeft een tijdje op een andere plek gezeten en moet weer even helemaal terug "op adem komen" lijkt me. Het is een hele happening voor zo''n beestje, ineens in een heel andere omgeving zitten. 

    Hoe lang is hij nu thuis? Hij eet in ieder geval, dat scheelt. Ik zou geen DA bellen, dat lijkt me voor nu nog niet nodig. Als hij eenmaal een paar dagen terug op zijn oude plek is komt het vanzelf allemaal goed denk ik. Pas als hij echt helemaal stopt met eten, dan zou ik de DA bellen. Een ritje DA terwijl hij wel eet is ook weer heel veel stress en niet bevorderlijk voor zijn situatie nu. Laat hem even met rust. 

  15. Ze zei mevrouw tegen me ;-)

    Heb je meerdere konijnen dan? 

    Je konijn is ook geen schoen, alleen behandelen de fokkers hun dieren wel zo. In hun ogen heb je dus gewoon een schoen gekocht. Met vlooien, ook dat nog. Als je dus echt zo gek bent op konijnen, zorg je ervoor dat je fokkers vanaf nu ontwijkt en dat je ze uit opvangen gaat halen die uitpuilen omdat fokkers zo nodig hun dieren kwijt moeten. Wijze les, weer wat geleerd! 

     

    Fijn en goed dat je bij de DA bent geweest. Ik neem aan dat niet jij, maar het konijn Stronghold toegediend heeft gekregen. Is het konijntje verder helemaal gezond? 

    • Haha 2
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .