Ga naar inhoud

Rian

Members
 • Items

  16.865
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  83

Berichten die geplaatst zijn door Rian

 1. Kreeg je geen advies op de plek waar je het beestje gekocht hebt? Ze zal moeten overstappen van het voer dat ze daar kreeg en wat je nu gaat geven, als het om een fokker gaat zou deze je toch op zijn minst moeten adviseren hierin, alleen om te zorgen dat ze geen klachten krijgt van het overstappen. 

 2. Konijnen zijn groepsdieren en horen niet alleen te zitten. Dus of jij het daar nou mee eens bent of niet, het is zo 😉  Ze zal vast wel wat uitingen geven van konijnengedrag waaraan je denkt te zien dat ze gelukkig is, het is niet voldoende voor haar. Een jong dier huppelt en springt nou eenmaal graag. En hoe langer ze alleen blijft, hoe meer ze gedrag gaat laten zien waar jij niet blij van wordt. Uiteindelijk gaat ze hoknijd vertonen, grommen, je aanvallen en bijten. Typisch gedrag voor voedsters die alleen wonen. 

  Dus... als zij blij wordt gemaakt en jij daardoor ook, dan is dat toch een win win situatie? 

 3. Een konijn kan ook minder goed eten als hij niet lekker in zijn vel zit door bijv. eenzaamheid. Ik weet het niet zeker, maar Meros woont alleen? Zonder soortgenootje?

  Zou zomaar kunnen dat hij ineens bergen hooi gaat eten als hij een maatje krijgt dat ook lekker veel hooi eet! 

  Ik begrijp overigens niet helemaal wat je bedoelde met een verdoving die een parasiet in zijn koppie kan triggeren, kun je dat uitleggen? Daar heb ik nog niet eerder over gehoord

 4. Wij hebben altijd gewoon graszaad voor speelgazon. Toevallig is het nu bij de Action in de aanbieiding. 

  M.i. hoeft dat niet biologisch te zijn, maar dat is je eigen keuze. 

  Als je het zaait zou ik er wel een poosje gaas overheen doen, want voor je het weet hebben ze alles alweer omgeploegd en opgevreten 😉

 5. Gisteren was het dan toch zijn dag. Na 12 jaar een heerlijk leventje te hebben gehad is Pooke gistermiddag rustig ingeslapen, in zijn eigen omgeving. 

  Hij was al een tijdje een echte oude opa. Blind, wat moeilijker lopen, zichzelf moeilijk schoonhouden, het hoorde bij zijn leeftijd. In ons vorige huis, waar hij zo'n 8 jaar samen met de andere nijntjes genoten heeft van een heerlijke konijnentuin, heeft hij afgelopen najaar nog meegeholpen de beukenhaag op zijn eigen manier en op zijn eigen hoogte te snoeien. We vonden het wonderbaarlijk toen we hem met zijn 11 jaar nog op zijn achterpootjes bezig zagen al die takjes en blaadjes naar binnen te werken. 

  Vorig jaar zomer heb ik hem een paar keer moeten redden van nare vliegeneitjes. Hij heeft ooit nog een keer een soort EC achtige aanval gehad, daar reden we dan in alle vroegte in het weekend, op naar de dienstdoende.

  In januari van dit jaar werd hij 12. We verhuisden en woonden een aantal weken in een vakantiehuisje, de konijnen buiten, maar hun mooie ren waren ze voor even kwijt. Die komt er weer aan hier, bij ons nieuwe huis. Pooke ging die laatste weken best snel achteruit. Rust roest, zei de dierenarts. En zo was het. 

  Er kwam een bult boven zijn voorpoot. Een rare bult. Hij had er niet echt last van, want hij deed gewoon zijn ding. Waarschijnlijk was het iets kwaadaardigs. De dierenarts zei, "zo lang hij als een oud opaatje nog lekker achter de geraniums kan zitten, poept en eet, is het goed." We hebben hem nog in laten enten, want wie weet hoe lang hij er nog kon zijn! 

  We wonen nu een week in het nieuwe huis en hij heeft nog heerlijk genoten van de zon, als het waaide richtte hij zijn kopje op en leek hij ervan te genieten. Hij hobbelde wiebelig rond op zijn nieuwe plek en at gras zoveel hij kon. Zo vaak zeiden we, hoe lang zou hij er nog zijn? Hoe vaak hadden we al gedacht "morgen zullen we hem wel een keer vinden". 

  Gistermiddag leek hij te zeggen: het is goed geweest, ik ga nu. Zijn brokjes van de ochtend had hij niet meer helemaal opgegeten. Hij lag in zijn slaapverblijf langzaam te ademen en wilde niet meer opstaan, zijn kopje liet hij hangen. Ik heb hem binnengehaald en tegen me aan gehouden. Fiep kwam nog even snuffelen, want zij kende hem natuurlijk ook al sinds zij bij mij is. Het had niet mooier kunnen gaan, in mijn armen sliep hij in. Een stuip, een paar laatste ademteugen, en daar ging hij. Een mooiere dood kun je je niet wensen voor je dier. Het klinkt gek, maar hij zag er zo tevreden uit. 

  Wat een geweldig manneke was hij. 12 jaar lang was hij mijn konijnenvriend, ik was echt gek op hem. Dankzij hem kwam ik hier op het forum en leerde ik Jeroen kennen. 

  Jeroen heeft in de tuin onder een appelboom, waar hij zo gek op was, een kuil gegraven en daar hebben we hem weer teruggegeven aan moeder natuur. Verdrietig en mooi tegelijk. 

  Rust zacht lieve Pooke, speel maar fijn in de konijnenhemel met je oude kameraadjes en weet dat wij je nooit zullen vergeten! 

 6. Je zou ook nog bij je in de buurt rond kunnen vragen of iemand een konijn heeft dat ze "weg willen doen", of op het prikbord bij Albert Heijn, je komt ze overal weg tegen. 

  Jouw konijn is nog niet heel bejaard hoor, en zelfs ook bejaarden willen niet graag alleen zijn. Oudere dieren hebben vaak wat moeite met zichzelf verzorgen, dan is het heel fijn als een maatje het bejaarde konijntje nog wast. 

  Veel plezier en succes enne... lekker wegblijven bij dierenwinkels inderdaad 🙂

 7. Gewoon even naar een trimster gaan, die doet dat vakkundig en voor niet al te veel geld. Zoek er eentje die naast honden ook ervaring met konijnen heeft.

  Dierenartsen en assistentes zijn volgens mij nooit blij met die soort klusjes, dat kost ze veel tijd die ze beter kunnen besteden aan echt zieke dieren denk ik. Ze zullen je misschien zoveel hebben laten betalen zodat je niet nog een keer met zo'n rotklus aan komt 😉

 8. Hier krijgen ze 's morgens en s avonds een eierdopje brokjes per konijn, ik voer Science Selective en Beaphar Care + doorelkaar. Ze krijgen hooi van de boer, onbeperkt. Dus ik vul dat 's morgens en avonds bij als het op is of als het niet meer zo vers is. s Avonds krijgen ze groenten als witlof, andijvie, wortelloof, broccolistronk. Dan krijgen ze vers water.

  Als ik gedroogde kruiden heb krijgen ze een paar keer per week een handje. 

  Deze week hebben ze ook appelboomtakken en wilgentakken gekregen, dat is nu volop vers verkrijgbaar :-) net zoals citroenmelisse uit de tuin, aardbeiblad, uitgebloeide goudsbloemen. 

  Verder eten ze de hele dag gras uit de ren. 

  Fruit voer ik niet, ik vind die suikers niet nodig en ze missen het ook niet. Ik ben veel te bang voor plakpoep en vliegen/maden. 

  O ja, en Pooke heeft tegenwoordig de beukenhaag ontdekt, dus die wordt onderaan keurig bijgehouden... 

 9. Veel beweging kan zowel preventief werken als op het moment van de gasaanval zelf. Vergelijk het maar een beetje met oude mensen die de hele dag in een stoel zitten of in bed liggen, die hebben maar al te vaak obstipatieklachten. Dat is wel wat anders dan gas, maar het gaat dan om de bevordering van de peristaltiek (beweging maag-darmkanaal)

  Hebben ze lekker veel ruimte op te kunnen rennen?

 10. Ja, doen ze hier ook. Daarom hebben wij ook geen vaste zandbak, maar krijgen ze eens in de zoveel tijd een losse zandbak. Dan blijft het ook een verrassing en "iets nieuws en interessants" en kunnen we de wannabe-dixi daarna gewoon schoonmaken. 

  • Haha 1
 11. Wij hebben hier ook 1 pieperd ertussen zitten, een voedster. Ze doet het vooral uit een soort opwinding als ze brokjes krijgen. Ze heeft vroeger naast een voiliere gewoond, misschien dat ze dacht dat ze een soort vogeltje is... Ik denk dat sommige konijnen dit zomaar doen, ik ben wel eens benieuwd naar het geluid van die van jou, kijken of dat lijkt op dat van Fleur. 

 12. Goh, sorry hoor. Ik probeer alleen maar mee te denken. Succes met je nest (of niet nest...)

  Enne... Eeuh... laat je de ram castreren? Het arme beest heeft veel last van zijn hormonen en als de voedster nu al kans heeft gezien bij hem te komen, zou dat zomaar nog een keer kunnen gebeuren. Eeuh... niet aan gedacht zeker. 

 13. Door die twee niet meer bij elkaar te laten. Een konijn is een prooidier en de kat, ook al is het een kitten, ziet je konijn als eten. 

  Het konijn wil de kat domineren, niet te dekken. Konijnen en katten kunnen elkaar niet dekken, maar dat had je vast wel door ;-P Het is heel normaal konijnengedrag, dus dat leer je niet af. De kat zal het niet begrijpen en op een dag grijpt ze hem misschien. 

  Zorg dat het konijn, als het een ram is, gecastreerd wordt en geef hem een leuk konijnenvriendinnetje uit een opvang. Konijnen zijn groepsdieren en horen niet alleen te zitten. Ze met een ander dier samen zetten is dus geen optie. 

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .