Ga naar inhoud

Noontje84

Members
  • Items

    113
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door Noontje84

  1. Dat topic gaat over een van mijn konijnen ;-). We dachten dat het geen medisch iets was omdat bloed en urine goed waren, nu laten we toch iets verder kijken, omdat er nog een paar opties open waren qua medische oorzaak. Alhoewel het er steeds meer op lijkt dat het toch niet iets medisch is.


     


    En ze wordt behandeld voor diabetes inspidus, maar dat is geen suikerziekte! Ze maken een hormoon niet aan dat voor concentratie van de plas zou moeten zorgen. Met als gevolg dat het waterig blijft en er dus zo uitloopt, waardoor ze blijven drinken om dat aan te vullen. Dit heeft dus niets met suikerziekte te maken en is niet in het bloed te vinden. Dus voordat je voortaan iets zegt, even beter lezen ;-)


     


    Maar ze krijgt daar nu ruim een week druppels voor en het helpt niets... Dus maandag de dierenarts maar weer eens bellen.


     


    Klinkt niet best Roosu, sterkte!


  2. Ik heb het niet verder opgezocht, maar dacht altijd dat je met bloedonderzoek kan achterhalen of er antilichamen aanwezig zijn.

    Maar dat dit zo is bij een groot deel van de konijnen dus dat het alsnog weinig zegt.

    Toevallig heb ik er hier eentje waarbij ze eerder dit jaar ook bloed hebben geprikt voor ec en hij heeft toevallig geen antilichamen

    • Vind ik leuk 1
  3. Pukkie update ;-)


     


    Maandag zijn zij en Bo de hele dag bij de dierenarts geweest voor een test, de dames hadden weer een hartje gestolen ;-). Binnen de test (ze krijgt wel eten, geen drinken en ze vangen haar plas op, net zolang tot ze 3-5% van haar lichaamsgewicht kwijt is) was de waarde van het soortelijk gewicht van de urine iets gestegen, maar erg weinig. Omdat Puk nog erg goed te pas was zijn ze doorgegaan met de test, drie kwartier later was ze 8% van haar lichaamsgewicht kwijt, dus toen zijn ze gestopt. Maar toen ze die 8% kwijt was zat de waarde net op het randje van wat het minimaal moet zijn. Dus dacht ze wel dat de test positief was, maar wilde ze voor de zekerheid nog even overleggen met Utrecht, die hebben haar dan vandaag eindelijk teruggebeld en ook zij denken aan diabetes inspidus.


     


    Ze gaan druppels bestellen, dit zou binnen een week er al voor moeten zorgen dat ze minder drinkt en plast. Doet ze dit niet, gaan we de dosis verhogen. Helpt dit ook niet, wilde ze voor de zekerheid nog bloed prikken voor EC.


     


    We zijn weer wat wijzer, ik ben benieuwd hoe Puk op de druppels gaat reageren.


  4. Daar kreeg ze voer, niet gemengd maar gewoon biks, van het merk Havens. Ik ken het niet en het is ook bijna nergens te koop, dus ik denk dat mijn voer wel kwalitatief beter is. 

     

    Havens wordt veel gegeven door fokkers e.d. Je hebt een gewone biks, een biks met extra toevoegingen voor kleine en zwakkere konijnen en nog een soort, volgens mij gemengd (staat wel op hun website). 25kilo biks kost 12,5e. Dus of het heel goed is? Geen idee, als je de website moet geloven wel, ik heb het hier even gegeven, omdat eentje het kreeg bij de fokker en er een groothandel in de buurt zit. Twee anderen hebben vrolijk meegegeten en die kregen daarvoor gewoon biks. Inmiddels zit het hele spul op SS.

     

    Volgens mij kun je prima over op je eigen voer. 

     

    Een kanttekening, wij hebben er hier een met enigszins gevoelige darmen, die wilden we redelijk snel overzetten van biks naar SS, maar toen zagen we toch kleinere keutels, dus dat hebben we wat langzamer moeten doen. Hou dat even in de gaten.

  5. Dank je Lonja en Sharon!


     


    @Juudjuhlove, ze is er ineens mee begonnen toen ze drie maanden was. Toen is ze ook ineens gestopt met groeien, van 200gram per week naar 0 (ze is toen in een maand nog geen 50gram aangekomen). Daarom heb ik het toen laten onderzoeken. 


     


    Ik weet dat het groeien minder wordt, maar dit was wel een erg extreme overgang. De laatste maanden is ze nog wel wat gegroeid trouwens.


  6. Even een Pukkie update. Binnen mijn dierenartspraktijk is het overlegd en ze willen er verder niets mee. 


     


    Dus toch maar een afspraak gemaakt bij de dierenarts waar een paar forumleden hier bij zweren. Een beetje 'overloper' gevoel gaf het wel, maar goed het gaat om de gezondheid van een van mijn nijntjes.


     


    Bij het lichamelijk onderzoek vond en hoorde ze niets. Toen heeft ze even gezorgd dat Puk moest plassen en een urine onderzoek gedaan. Deze was erg dun en het soortelijk gewicht van de urnine  was erg laag. Deed haar denken aan diabetes inspidus. Dat is met een regulier bloedonderzoek ook niet uit te sluiten.


    Maandag gaat Puk een dagje naar de praktijk, voor een test.


     


    Ik heb het toch nog even genoemd, omdat ik wilde weten waarom het sowieso geen nierinsufficientie is, puur uit interesse. En 100% zeker kon ze het natuurlijk niet zeggen, maar ze was er eigenlijk zeker van dat het dat niet is, omdat het soortelijk gewicht dan juist weer hoger zou moeten zijn.


     


    Ik ben benieuwd wat eruit komt maandag. 


  7. Bij EC zijn het periodes van heeel veeel drinken, dus niet altijd. Als de Da dacht dat dit ook een optie kon zijn, heb je medicatie meegekregen?

     

    Nee. Zij wilde echt eerst met de andere dierenarts overleggen die haar toen het eerst gezien had. Die andere doet volgens mij ook meer met konijnen.

     

    Enerzijds wil ik nu gewoon snel dingen uitsluiten en baal ik daar een beetje van. Anderzijds is het al maanden zo, dus die paar dagen extra... Mochten zij er niets mee willen, ga ik inderdaad meteen naar een andere da bellen voor een 2nd opinion. Tot die tijd houden we haar gewoon goed in de gaten.

  8. Nee, van de week bij de dierenarts geweest voor een ontstoken oogje, maar zij had nog geen mail terug van de andere dierenarts waaraan ze gevraagd had of zij er nog wat meewilde, dus even afwachten tot ik wat hoor. Wel even de EC en nierinsufficientie ter sprake gebracht, en dat kon allebei, tja.. 


     


    Zul je altijd zien dat de drinkbak deze week ineens niet telkens leeg was, zucht. 


     


    Enige dat nog meer opvalt is dat als je haar drinkbak voor haar neus vult, ze als een gek gaat drinken, maar is ze niet in de buurt, kan het best een tijdje duren voor ze gaat drinken, pas als ze dorst heeft waarschijnlijk..


     


    Komen we van de week bij de dierenarts vandaan. Op de terugweg even langs de Jumper. Hebben ze een fotowedstrijd. met mijn andere konijnen, behalve Bo, zou ik het niet aandurven. Maar Puk durfde ik wel daar te laten poseren (waren ook geen andere dieren in de winkel). het resultaat :D


     


    foto-XOIIVZYP.jpg


  9. Al zou het een hersentumor zijn dan had ze allang meer symptomen gehad of was dood geweest. Er is in ieder geval niets aan te doen (behalve laten inslapen als je het tijdig weet).


     


    Ze zijn inmiddels sinds een aantal weken over op een andere zak voer en ik weet niet of het tijdens de vorige zak of die daarvoor begon (10kg selective zakken). ALs het aan het voer ligt, zou je ook problemen verwachten bij de andere vier?


     


    Mijn dierenarts is onlangs van de lijst met konijnkundige dierenartsen afgehaald en ik ben op de hoogte van de reden. In opereren zijn ze top, bij standaard dingen zijn ze ook prima, in die zin zijn ze konijnkundig en ze zijn ook nog eens stapelgek met konijntjes. Maar zodra het niet een standaard ding is, missen ze de diagnoses wel eens. Nu weet ik dat er hier in de buurt een andere DA zit die wel wat extra kennis heeft en lastige gevallen heeft opgelost. Dus mocht ik er bij mijn DA niet uit komen, hoe fijn ik ze ook vindt, ga ik die andere zeker om advies vragen.


     


    @Proetski: ja Puk ligt er regelmatig languit in te slapen, super schattig en Bo gebruikt het als uitkijktoren.


     


    @Nvy. Dank voor je reactie, ik hoopte al op mensen met ervaring met dit 'probleem', alhoewel dit niet de dingen zijn waar je op hoopt ;-).  Ik ga het woensdag eens overleggen. Puk zit inmiddels niet meer op een drinkdieet en ze krijgt misschien iets minder dan ze wil, maar het is zeker een grote hoeveelheid die ze krijgt. Mocht het zoiets blijken te zijn, dan inderdaad maar twee bakken en een nog grotere wc (ik ga hem niet twee keer per dag verschonen ;-), dat is echt geen probleem. 


    Ik las wel dat ze hierbij afvallen en een doffe vacht krijgen. Dat is hier niet bepaald aan de orde. Wat voor symptomen hebben jouw nijntjes?


     


    Omdat Puk uit een fles helemaal belachelijk veel drinkt en uit een waterbak minder neig ik nog steeds meer naar een gedragsprobleem dan medisch. Maar medisch wil ik dingen wel graag uitsluiten, haar drinkgedrag aanpakken terwijl ze het om medische redenen nodig heeft, wil ik namelijk echt niet.


  10. Tnx voor de reacties tot nu toe.


     


    Een hersentumor ga ik even niet in mee. 


     


    EC: geen idee of daarop getest is, weet dat lever. nier en suikerwaardes goed waren. Zal het nog even navragen. Ik denk het niet, want bij Sammy moest het bloed daarvoor naar een extern lab en duurde het drie dagen voor ik de uitslag had. Nu had ik het de volgende dag.


     


    Zo'n drinkfles die bijvult als het bakje leger wordt hebben we, waarbij het bakje dan op de grond staat. Maar dat is dus echt geen doen met Puk, loopt dat ding omver, hangt ie weer scheef en lekt. Of er komt niets uit. Dikke  waterbende bij dat ding. Bovendien wil ze meer meer meer en rukt en trekt eraan.


     


     


    We hebben al eens een fles opgehangen en een waterbak erbij, maar dan overdrinkt ze zich bijna inderdaad.


     


    We hebben ook al nagedacht over een watervoorziening waarbij ze haar best moet doen om vocht te krijgen. Dan kunnen we eens kijken of het echt dorst is of gewoon gedrag. Maar wij weten zelf nog nikets. Bovendien is ze nogal lomp en overenthousiast dus het moet echt bombproof zijn

  11. @Sonja: als alle bloedwaarden goed zijn, waarom dan foto's maken? Het lijkt mij dat de bloedwaarden veranderen als er iets te zien zou zijn?


     


    @Modwain: Ik zei al, het ligt niet aan de ruimte, hun ren is ruim 2,5 bij 1,6 en ze hebben voldoende speelgoed. Aangezien ik maar twee dagen op mijn werk werk en verder thuis, lopen ze heel veel los. 's Ochtends eerst in huis en dan een paar uur in de tuin (max), totdat ze zelf naar binnen komen, dan kunnen de buitenkonijnen buiten los. De rest van de dag staat de ren open, maar liggen ze zelf in hun hok, als ze zich vervelen, zouden ze daar wel uitkomen.In de woonkamer hebben ze ook nog hun kasteel om zich mee te vermaken. Puk is juist degene die heel veel lekker ligt te slapen. En we zijn erachter dat ze over de ren kan springen als ze wil (pas was ze continu bij mijn vriend over zijn toetsenbord aan het lopen 's avonds terwijl hij even wat zat te werken, sloot hij haar op terwijl de andere twee los waren, tja...) en dat doet ze ook niet, ons halfwildje kan dat zelfs met gemak, maar die blijft ook liever bij zijn dames.


     


    foto-KH7SJ3WS.jpg


     


    Hun speelkasteel


    foto-QZRWPPAW.jpg


     


    Waarom ik het vermoeden heb dat ze niet gestressed of verveeld is


    foto-67QT8SZB.jpg


     


    In haar bedje waar ze de halve dag ligt te maffen


     


    foto-MEGVF6IY.jpg


    • Vind ik leuk 1
  12. Wat voor voeding geef je ze? Alleen droog zoals brokken en hooi of ook groenvoer daar naast?

     

    Ze krijgen Selective en hooi en daarnaast iedere dag een stukje fruit en wat groenvoer. Hetzelfde als de andere vier konijnen. Buiten heb ik er ook twee van 2,5kg, maar die drinken samen 200-500ml op een dag, afhankelijk van hoeveel gras ze op hebben. En haar vriendjes dronken toen ze samen zaten zo'n 200-300ml op een dag met hetzelfde dieet. Zelfde met een vorig konijn.

     

    Dus dat is het niet lijkt me.

  13. Echt een probleem is het niet. Of het op lange termijn slecht is voor haar nieren oid geen idee. Het lijkt me iig niet goed. Puk is een Nederlandse Flapoor-reus aldus mijn vriend ;-)  en weegt drie kilo.


     


    Het is alleen wel lastig. Vul je haar bak rond etenstijd (800ml) is die om 22.30 alweer leeg. Zelfde geldt voor 's ochtends en 's avonds als je thuiskomt na het werk. Ze lijkt gewoon te drinken totdat ze niet meer kan of totdat de bak leeg is. Dus ik vermoed dat een 2 liter bak ook gewoon leeg gaat zijn. We hebben een literfles, maar die is  net zo snel leeg als haar bak. We merken ook dat de andere twee soms echt dorst hebben, die vallen aan op het water. 


     


    We hebben nu een grote zware drinkbak die in een hoekje staat, want ze is nogal lomp en met een kleinere hopst ze vrolijk door de waterbak of gooit hem om


     


    Lastig in de zin van als we een keer een weekendje weg willen, moeten we al iemand vragen om twee keer per dag drinken te geven.. En door al dat drinken plast ze ongelooflijk veel. Ze redden het net 24u met de wc (en die is best groot). Pas waren we 's avonds heel laat thuis en kon ik de wc pas de volgende ochtend doen, maar toen was het hok een zwembad, de wc overstroomde gewoon (ik verbaas me er al over hoeveel vocht de houtkorrels opnemen, maar er is dus een grens). En ze heeft wel eens hoge nood en laat het dan lopen waar ze op dat moment zit...


  14. Even een vraagje in de hoop dat er iemand ervaring mee heeft en misschien nog tips.


     


    Onze Puk drinkt sinds dat ze een maandje of drie is ineens erg veel en dan heb ik het over 1-1,5l per dag! Er is al een urine en bloedonderzoek gedaan. Daar kwam niets uit. Eerst dachten ze dat het hormonaal was, maar inmiddels is ze een maand of 6-7 en gesteriliseerd en is er niets veranderd. Verder lijkt ze ook op en top gezond.


     


    Je zou dus denken dat het gedragsmatig is. Dierenarts zei al dat het misschien met haar verleden te maken heeft.  daar weten we helaas weinig vanaf. Ze is gevonden op straat toen ze een week of drie was en als pleegkonijn bij ons gekomen. Inmiddels is ze gekoppeld aan een ex ram en een geholpen voedster. 


     


    We weten dat als ze een drinkfles heeft ze helemaal achterlijk veel drinkt. Met een waterbak is het al minder. We vermoedden dat het stress was, want ze begon vaak heel veel te drinken als onze andere voedster op haar gereden had of even achter haar aan gezeten had (Puk is de goedheid zelve dus die doet echt niets terug). Verder denk ik niet dat ze veel stress heeft, ze hebben hier de ruimte, lopen veel los en hebben genoeg afleiding. Maar ook op andere momenten hangt ze continu in haar drinkbak. 


     


    We hebben ook al geprobeerd haar op een drinkdieet te zetten, maar met nog twee konijnen die ook gewoon moeten kunnen drinken is dat bijna niet te doen. Dat heb ik twee weken vol gehouden, maar het hielp niets.


     


    Iemand ervaringen, tips, ideeen??


  15. Er zijn al veel topics over, misschien kun je daar nog even kijken voor wat extra meningen.


     


    Ik zou me inderdaad niet al teveel aantrekken van de levensverwachting. Ookal heb je een ras dat 10 jaar kan worden dan kunnen ze nog na een paar jaar overlijden.


     


    Ik heb het inmiddels drie keer laten doen. Onze dierenarts doet het gelukkig erg vaak dus dat gaf mij wel vertrouwen. Een vroegere voedster van me is overleden op vierjarige leeftijd aan baarmoederkanker (inslapen) dus toen ik Niki had was de keuze snel gemaakt, mede omdat mijn dierenarts zei dat ze het vaak deden, het eigenlijk altijd goed ging etc.


     


    Zij was er zo weer bovenop, heeft zelfs geen pijnstillers gehad (dat was een enorm gevecht en echt stevig vastpakken is lastig met zo'n buikwond, dus toen ze compleet gestressed werd van de pogingen, hebben we het maar opgegeven). Maar die at 's avonds alweer en liep toen ook weer wat rond en twee dagen later stuiterde ze door het huis, omdat ze teveel energie had en van mij niet naar buiten mocht. Haar vriendje is meegeweest en naar de dierenarts en heeft er verder altijd bijgezeten. Ze had wel een rompertje aan, maar ja die had ze sneller uit dan dat wij hem aankregen dus dat hielp ook niet ;-)


     


    Voedster nummer twee zat toen nog alleen, die was echt veranderd in een overal stinkende keutels neerleggend, op kussens en voeten rijdend zoemend hormoonbommetje. Ook zij at 's avonds alweer en liep weer wat rond. De dag erna was ze zo goed te pas dat we gestopt zijn met de pijnstillers. Ook zij was binnen een paar dagen helemaal de oude, maar gelukkig excl dat hormonale gedrag en weer zindelijk, jeeee.


     


    Bij de derde heb ik toch even getwijfeld, maar mede omdat mijn vriend het wel zo'n veilig idee vond heb ik haar ook laten steriliseren, zij is een hoopje ellende geweest tot de volgende dag (stond zelfs niet op om te plassen dus was drijfnat van haar eigen plas 's ochtends). maar zij knapte in de loop van de ochtend ineens helemaal op, at weer als een bootwerker, huppelde weer rond. Haar twee vriendjes zijn meegeweest naar de dierenarts, daar waren ze superlief voor haar. Maar eenmaal thuisgekomen had mijn andere voedster het door dat ze zwakker was dus die flipte een beetje door met rijden en bijten. Die heb ik dus wel uit elkaar gehaald. Zij heeft  een nachtje in een kooi naast de andere twee geslapen en toen ze de dag erna weer enigszins fit was, heb ik haar teruggezet. Dit leverde alleen wel veel onrust op.


     


    Dus ik zou er niet zo snel voor kiezen ze apart te zetten na een sterilisatie. Zolang de ram niet rijdt, zou ik ze lekker bij elkaar laten zitten. Onze dierenarts geeft dus ook een rompertje mee, dit vind ik zelf wel een veilig gevoel (ookal gebruiken ze inwendige hechtingen).


     


    Als je een goede dierenarts hebt, zou ik me niet al teveel zorgen maken om de risico's (alhoewel het spannend blijft ;-)). Mijn voedsters zijn er wel zindelijker van geworden, maar als ze zo'n bui hebben, dan blijven het hormonale heksjes (veel rijden en weer keutels naast het toilet). 

  16. Het kan vast van alles zijn (ben geen dierenarts ;-) ), maar mijn eerste gedachte is dat er toch ergens een ontsteking zit die niet goed of iig niet voldoende reageert op de antibiotica. Heb zelf een konijn gehad dat ziek overkwam en koorts had, in eerste instantie ook met antibiotica naar huis gestuurd. Maar toen hij raar begon te doen met zijn bekje, een bekinspectie laten doen en toen bleek hij een abces te hebben.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .