Ga naar inhoud

LiesbethBlacky

Members
  • Items

    813
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door LiesbethBlacky

  1. Goudsbloem mochten ze altijd, dacht ik toch, de gehele plant. Ben er niet honderd procent zeker van hoor.

    Witte korenbloem zegt me eigenlijk niets. Niet mee bekend.

    Als je zeker bent dat het een korenbloem is, de echte, en de kleur is gewoon een variant (zoals je wel meerdere planten in veel kleuren kan krijgen), dan denk ik niet dat de chemische eigenschappen zoveel anders zouden zijn.

    Niets van te vinden op google of zo?

    Ik had nog nooit van een witte korenbloem gehoord eigenlijk :s

  2. Wat jammer dat het niet klikt tussen Bubbles en Joy.

    En amai, wat een gedoe met Joy! Zou dat niet van frustratie kunnen komen dat ze zich nu zo gedraagt?

    Dit weekend nog ff doorkomen, afscheid nemen van Joy en je voorbereiden op een Bubbles weer een poosje alleen.

    En rustig aan uitkijken naar een lieve dame voor hem.

    Ikzelf zou niet té direct weer een nieuwe dame halen. Even Bubbles misschien laten bekomen? Kan me inbeelden dat het ook het nodige effect op hem heeft gehad en wie weet beïnvloed het toch de volgende koppeling ook en is die daardoor op voorhand gedoemd te mislukken? (ik weet niet in hoeverre konijnen last hebben van een mislukte koppeling, maar lijkt me wel dat hij mag bekomen en dan met een schone lei beginnen).

    En voor jou misschien ook niet slecht. Eerst even weer rust in huis en in je hoofd en hart.

    Wat niet wil zeggen dat je inderdaad niet al mag uitkijken he ;)

    Stel maar dat je een leuke dame vindt en je mag / kan over 2 weken alweer proberen te koppelen, dat lijkt me wel een mooie termijn als Bubbles eentje is dat snel hersteld.

    Gaat een last van je schouders af zijn als jouw Bubbles alweer een dame heeft, want dat lijkt aan je te vreten he, dat hij nu alleen is.

    Ik wens je daar alleszins veel sterkte en succes mee.

    Met al dat hectische gedoe, heb je dat vast wel nodig.

    En nogmaals, neem zelf ook een adempauze he !!

    Straks ben je zelf helemaal op en gestresseerd en steek je daar de konijnen mee aan.

    Kom jij ook maar heerlijk tot rust, dat heb jij nodig en ook verdient.

    X

  3. Wat ben ik toch blij dat ik op dit forum ben gestuit voordat ik al deze dingen bij de konijnen zag!

    Onze Blacky heeft effe gewacht eer hij ons heel wat binkies liet zien en ik was er zo ongeduldig op aan het wachten.

    Ons Rosalie is de bunnyflopper en ik wist gelukkig wat het was, want toegegeven, zelfs als je voorbereid bent, ziet het er toch heel gek uit en ben je best even bezorgd hoor!

    En naar gelang hoe onze Blacky aan zijn binkies gaat beginnen of als hij heel happy begint te schudden, is het toch ook altijd ff nadenken: ohja, dit is in orde, hij is gewoon heel erg blij!

    Maar ik vind het enorm fijn om te zien!

    (wordt tijd dat mijn koppel het terug doet, ik mis die gekke streken!! Maar komt in orde hoor ;) )

  4. Nee, het is een mannetje en vrouwtje hoor ;)

    Ze, wordt gebruikt in meervoud om 'hen' te noemen.

    Tenminste, doen wij hier ook. Meervoud van meerdere mensen, is altijd 'ze' bij ons (ze doen de afwas, ze spelen braaf, ze gaan morgen naar de winkel etc...) en ook voor dieren (ze zijn goed aan't ravotten, ze liggen samen te soezelen, ze zijn aan het eten,...)

    Bubbles is het mannetje en Joy het nieuwe vriendinnetje (als ik goed opgelet heb toch haha, lees zoveel tegenwoordig).

    Ik hoop dat de koppeling snel weer wat betert, is toch best energie en tijdrovend natuurlijk.

    Je wil altijd zo snel mogelijk weer een leuk lief koppeltje hebben.

    Je hebt het al zo zwaar.

    Maar goed, de afleiding heb je nu al wel weer! Wel opletten dat je dadelijk niet instort omdat je het ene verdriet nog niet verwerkt hebt, en nu met een moeilijke koppeling zit waardoor je niet bepaald echt veel tijd hebt om bewust te rouwen.

    Tijd voor jezelf ook nemen he!

    X

  5. ik krijg ook kopstoten als ik in de weg zit hoor! Zo van, hé, ga weg joh, ik moet er door!

    Oh, maar dat doen ze hier ook hoor!

    Ze hebben wel een heel groot beeld van zichzelf hoor. Koning des huizes he.

    Zit ik ergens waar zij het niet willen en willen zij nu rechtdoor ipv rond te lopen, yup, komen ze stoten om te zeggen: ga jij maar opzij, want ik wil deze richting uit en jij zit in de weg... Wij lopen niet om!! Zijn we te mooi, lief en te konijns voor haha.

    Maar ik herken die stoot wel van de andere hoor.

    Het is op een heel andere manier vind ik. Hier doet alleen ons Lieke de kopstootjes om knuffels. Onze Blacky wordt nog altijd niet graag op zijn hoofd geaaid en een stootje vragen op die manier, lokt uit dat ie op zijn bolletje gekroeld wordt, dus dat laat hij voor wat het is. Hij laat op zijn manier wel zien dat hij even leuk geaaid wil worden.

    Het stoten voor in de weg zitten, dat doet ie wel hoor!

    Wat een leuke beessies zijn ze toch he.

    Hier zijn het koningen. Hun paradijs, hun koninkrijk, hun konijnenrijk, vind het wel wat hebben :)

  6. Inderdaad, de kopstoten zijn lief bedoelt, ze willen dan geaaid worden.

    Ons Rosalie is hier diegene die het massaal doet :D Vind het zelf wel wat hebben en haar dan zo zien genieten als ze ook haar aaitjes krijgt, super!!

  7. Voor zover ik kon terug vinden, zouden konijnen dol zijn op eikels en het helemaal geen kwaad kunnen. Moet het linkje eens terug zoeken, dan zal ik het hier eens plaatsen.

    Dacht dat het toch wel van een betrouwbare site kwam, maar moet het opzoeken (ik beloof niet wanneer, zulk een drukke tijd alweer, maar ik doe het heus wel hoor ;) ).

  8. Ben volledig akkoord met Domino en heb dat hier aan de lijve mogen ondervinden!!

    Onze Piep (een voedermuisje) liet pas zien dat ie ziek was als het echt mega erg was. Had ik dan niet ingegrepen, had ie zelf het loodje gelegd.

    Zelf waren we dan een tijdje van het idee dat hij iets vrij agressief onder de leden had dat van de ene op de andere dag zijn lichaam aanviel, maar niets is minder waar hoor. Hij zat er heus al langer mee, maar liet het nooit zien, teken van zwakte en in de natuur vallen de zwakke dieren af he!!

    Ook ons Rosalie heeft zo lang mogelijk gewoon 'gewoon' gedaan, 't is dat ik er zoveel tijd mee doorbracht dat ik merkte dat er wat mee mis was. En ja hoor, het was gelijk ook serieus. Ik had niet nog een week of zelfs maar enkele dagen moeten wachten, dat DA bezoek was nodig de moment dat ik het merkte!

    Lees hier ook eens wat topics door van mensen die het vertikte gelijk met hun konijn naar de DA te gaan, resultaat is vaak een dood konijn.

    En van de echte dierenliefhebbers hier op het forum die wél onmiddellijk gaan, zijn er nog die hun diertje zijn kwijt geraakt, soms omdat het gewoon noodlot is, soms omdat het konijn echt niet tijdig heeft laten merken dat ie ziek was...

    Een ziek konijn, zo mag ik heir in vele topics lezen, gaat om leven en dood en dat kan zo ontzettend snel zijn.

    Er zijn er hier al geweest die de DA hebben plat gelopen, er echt snel bij waren, en nog te laat... Of gewoon het konijn te ziek.

    Als jij het dan wel 'op tijd' merkt, maar niks doet, weet je drommels goed dat je met het leven je konijn speelt, omdat je geen zin hebt...

    Wie weet kan je konijn NU nog wel genezen worden.

    Morgen leeft ie misschien niet meer, en zo wel, wie weet hoeveel duurder en moeilijker wordt de behandeling, hoe moeilijker gaat het konijn herstellen? Wat een lijdensweg moet hij misschien tegemoet gaan, omdat je blijft uitstellen en uitstellen?

    Maar goed, hoe langer je uitstelt, des te sneller kom je op een dag op een dood konijn uit en moet je natuurlijk niet meer piekeren of je nu wel of niet met je spaarcenten naar de DA gaat ;)

    Als hier door vele ervaren konijnen houders wordt geroepen dat je als de bliksem naar de DA moet, zou ik luisteren.

    Met veel mee te lezen hier, heb ik al geleerd dat ze doorgaans wél gelijk hebben!! Geen melij met jou achteraf als je te laat blijkt geweest te zijn.

    Wel melij met je arme konijn natuurlijk, want je loopt hier al een poosje te roepen om hulp :(

  9. Ochja, ons Rosalie at ook toen ze erg ziek was, maar had ik er niet massaal de DA met afgelopen, was ze er nu al lang niet meer geweest.

    Zelfde met ons Piepje, beestje eet ook nog altijd, maar zo goed ziet ie er niet uit en als de behandeling niet aanslaat, moet ik zware beslissingen nemen.

    Maar ze krijgen wel telkens een DA bezoek hoor als er wat mis is en da tis maar goed ook of ik had al heel wat diertjes verloren en ze hadden onnodig moeten lijden...

    Maar goed, tis hoe je dat zelf bekijkt zeker?

    Ik zie ze graag, ongeacht de DA kosten en ongeacht het werk dat er in kruipt en ik zou mezelf nooit vergeven dat ze onnodig lijden omdat ik weinig zin heb om ermee langs een DA te gaan, want het is 'maar' een muis of konijn...

    Jammer, echt jammer

    en ik duim voor je konijn dat het wel de zorgen krijgt die het verdient hoor...

  10. Ja, onze diertjes, we krijgen er veel liefde en vriendschap van, maar dat maakt natuurlijk als er wat aan mankeert, dat wij ook reuze gaan stressen he ;)

    Wil maar zeggen dat je ze dolgraag ziet hoor!

    Probeer er zo ontspannen mogelijk onder te blijven, want Noortje heeft er natuurlijk niks aan als jij er zelf ook onderdoor gaat (makkelijker gezegd dan gedaan he).

    Het is met alle plezier gedaan hoor. Kon gister avond toch niet gelijk in slaap vallen, dacht, neem er mijn boeken even bij, heb er massaal veel liggen en kan ik gelijk kijken of ik wat kan doorgeven of niet ;)

  11. Hey Manon,

    Ik heb ff wat opgezocht over kruiden die je aanvullend mag / kan gebruiken om pijn te verlichten en Noortje het algemeen wat makkelijker / aangenamer te maken.

    Wat mij het allerveiligste lijkt, is toch wel munt en melisse. Die mag je door de dag tamelijk veel bijgeven, bv elk uur een vers takje om op te peuzelen. Beide werken pijnstillend en verkwikkend.

    Munt werkt ook nog zenuwstillend, krampwerend, braakremmend (al kunnen konijnen niet braken, maar de maag wordt erdoor gesust), ontsmettend (maar dan meer uitwendig en dat raad ik niet aan natuurlijk), bevordert spijsvertering, bloedsomloopstimulerend, antibacterieel, bitter tonicum, ontstekingsremmend, ontspannend, verdovend, verkoelend, pijnstillend.

    Mellisse werkt ook zenuwstillend, krampwerend, antibacterieel, kalmerend, braakremmend, antioxiderend, decongestief, sîjsversteringsbevorderend, anti allergeen, ontsmettend, stimuleert bloedsomloop.

    Kamille lijkt me daar een mooie toevoeging bij: ontspannend, ontstekingsremmend, krampwerend, remt zweren, anti allergeen, bevordert spijsvertering, ontsmettend, urinedrijvend, decongestief, bitter tonicum, pijnstillend, schimmelwerend, antiviraal

    Als je tussen het groenvoer wat zou willen toevoegen van kruiden, maar dat zou ik echt minimaal houden als je al een kruiden kuur lopen hebt, teveel is ook weer niet goed he, zou ik toch gaan voor kruiden als goudsbloem (algemeen helend, ontspannend, ontsmettend, antibacterieel, krampwerend, ontstekingsremmend, antioxiderend, tumorremmend, antihistaminine, bitter tonicum, ontgiftend, geneeskrachting), Haver (zenuwstillend, voedend tonicum, antidepressivum, geneeskrachtig, hormoonregulerend), Koriander (decongestief, krampwerend, antibacterieel, stimuleerd de bloedsomloop, verkoelend, ontstekingsremmend, ontgiftend), Venkel (spijsverteringsbevorderend, krampwerend, antibacterieel, algeheel stimulerend, schimmelwerend), Kleefkruid (helend, ontstekingsremmend, tumorremmend, algeheel tonicum, verkoelend, licht laxerend, ontgiftend), basilicum (kalmerend, maagversterkend, antibacerieel, wormverdrijvend, antidepressivum, krampwerende, adrenalinebevorderend, koortsverlagend, decongestief), Peterselie (ontspannend, ontsmettend, algeheel tonicum, zuiverend, vochtafdrijvend, zenuwstillend, bevordert spijsvertering, reumatiekwerend, krampwerend) Weegbree (ontstekingsremmend, helend, urinedrijvend, geneeskrachtig, verzachtend, ontgiftend, verkoelend, decongestief, ontsmettend, krampwerend, laxerend) Roos (algeheel verkwikkend, laxerend, decongestief, koortsverlagend, zenuwstillend, ontstekingsremmend, antibactgerieel, stemmingsverbeterend, pijnstillend, ongiftend, onstemmettend, krampwerend, ontspannend) Rozemarijn (ontsmettend, antibacterieel, schimmelwerend, ontspannend, geheugen bevorderend, antidepressivum, ontstekingsremmen d, vochtafdrijvend, maagversterkend, krampwerend, zweetdrijvend, licht pijnstillend en parasietdodend, antiviraal) Salie (krampwerend, ontsmettend, algeheel tonicum, antioxiderend, verjongend, antibacterieel, antiviraal) Muur (antireumatisch, geneeskrachtig, verzachtend, ontgiftend, urinedrijvend, ontstekingsremmend), Paardenbloem (spijsverteringsbevorderend, bitter tonicum, licht laxerend, helend, pijnstillend, ontgiftend) Tijm (ontsmettend, zenuwstillend, kalmerend, antioxiderend, spijsverteringstonicum, wormdrijvend, hoeststillend, ontgiftend, krampwerend, antiviraal, schimmelwerend, antibacterieel, pijnstillend) Rode klaver (helend, slijmoplossend, krampwerend, ontspannend, ontstekingsremmend, tumorremmend, ontgiftend, weerstandsverhogend) Brandnetel ( bloedstelpend, urinedrijvend, herstellend, ontgiftend, ontstekingsremmend, krampwerend)

    Van voornoemde kruiden, lijkt het me wel wat om bv weegbree, paardenbloem en venkel toe te voegen aan de dagelijkse portie groenvoer, maar in kleine mate natuurlijk.

    Verder zou ik denken, doe wat kleine takjes van rozemarijn, tijm en salie erdoor, maar ook echt niet in overdrijven als je al met een kruiden kuur bezig bent (zien dat het ene het andere niet gaat tegenwerken, ook al staat er bij veel kruiden dat ze pijnstillend / ontstekingsremmend oid werken, dat wil niet zeggen dat ze elkaar altijd aanvullen he!).

    Ik hoop dat je hier al wat mee bent ;)

    En voor jezelf mag een kopje kamille thee met melisse ook hoor, kan je alleen maar kracht uit putten om deze moeilijke periode weer te doorstaan en zelf een keertje goed slapen, doet ook wonderen om weer nieuwe krachten te krijgen he!

    Wat de pijnstilling verder nog betreft, ik zou toch ook eens bellen naar de DA, misschien mag je inderdaad of de dosis verhogen of verdelen over de dag in kleinere hoeveelheden.

    Ik duim alvast dat die open wond er nu snel heel wat beter uit wordt gaan zien. Fijn om te zien zal wel anders zijn.

    X

  12. Goh, ik zou zeggen, google eens op pijnstillende werking van kruiden en kijk wat er tussen zit dat je aan je konijn mag voederen.

    Pas de portie dan iets aan (als je bv anders 2 eetlepels geeft, eentje meer, tenzij echt vermeld hier op de site daar niet over te gaan wegens giftigheid natuurlijk).

    Wat ik dan niet zou doen, is verschillende pijnstillende kruiden mengen, want er zit zoveel in een kruid en het ene kan het andere dan weer gaan tegenwerking, werking opheffen, werking versterken of een omgekeerde werking geven, je weet maar nooit dan he.

    Kamille is alleszins al wel kalmerend, rustgevend algemeen en ietwat verzachtend, maar bij hevige pijnen zeker geen wondermiddel.

    Munt zou ook pijnstillend zijn, maar ik denk meer als het lokaal toegediend wordt, daar ben ik niet zeker van.

    Rozemarijn en tijm hebben ook antibiotische en antiseptische werking, ontstekingsremmend en daardoor misschien ook pijnstillend.

    Salie valt volgens mij ook wel ergens onder dat rijtje thuis, maar durf ik wederom niet met zekerheid zeggen.

    Ik zou het gewoon opzoeken en slechts één kruid geven en kijken wat het geeft (hoewel je er best kamille bij mag geven, desnoods in de vorm van thee, onder haar water, kan helemaal geen kwaad en kan ze maar wat positief uithalen door rustig te zijn, tenminste een beetje goed te slapen etc, dat bevordert ook haar genezing he).

    Ik wens Noortje alleszins wel veel beterschap en jou veel goede moed om door te gaan met de behandeling (het is en blijft een hele klus dat je nu moet doen zeg!) en moed om het aan te zien hoe je liefje nu pijn heeft :(

    En als ik mijn toverstafje of geldezel of goudeieren poepende gans vind, ik stuur je zo wat op :D

    Liefs en knuf

  13. Ben nog steeds geen konijnen expert, dus ik hoop dat je reacties van anderen ook krijgt.

    Het eerste dat in mij opkomt als ik lees wat je ze geeft: zijn dit wel goede basis groentes?

    Sla wordt doorgaans afgeraden (af en toe een klein stukje kan geen kwaad, maar lees dat dan als 2x per week een klein stukje van een bladje sla), komkommer is gelijk een groente met heel veel vocht in en niet teveel voedingswaarde in (voor zover ik weet toch), tomaat hoort eigenlijk bij de extraatjes, een heel stuk tomaat om als basis groente te geven, lijkt me niet goed. Appel is ook zoiets waar ik hier een halve cm (veel dunner soms zelfs nog) in een schijfje van afsnij, dat schijfje krijgen ze dan de helft van (voor 2 konijnen) en wortel krijgen ze hier ook meer als extraatje (wel iets meer dan aangeraden wordt, maar ze krijgen hier ook massaal veel groenten en algemeen groenvoer uit moeder natuur).

    Het lijkt mij wel iets om andere groenten te proberen als:

    Witlof (waar ze echt vrij veel van mogen, niet gelijk met een hele witlof beginnen he!)

    Brocolli (wel matigen, een klein roosje per konijn lijkt me voldoende)

    Andijvie (ook één der groentes die als het meest veilige wordt omschreven hier en bijna onbeperkt gegeven zou mogen worden, maar altijd opbouwen!!)

    Wortelloof: jawel, het loof! Hier zijn ze gek op!

    Een blaadje van groen van bloemkool, maar ook opbouwen uiteraard

    Peterselie met kleine beetjes opbouwen en bijgeven (voedingswaarde hiervan is toch wel goed, maar nooit teveel van geven, geen hele bussel in één keer)

    Bladselder: ook niet mee overdrijven, een klein stengeltje per keer, weliswaar ook opgebouwd)

    Paksoi heb ik hier al voorbij zien komen dat konijnen best graag lusten, maar zelf nog niet geprobeerd

    Als extraatjes zit je dan inderdaad bij groentes als

    komkommer (klein schijfje, in de zomer kan het goed dienst doen als extra vochttoediening)

    paprika

    tomaat

    Goh, mijn brein laat het verder effe afweten en ik hoop dat de meer ervaren mensen hier ook nog op reageren, want ik ben echt geen expert en heb zelf heel veel moeten vragen en opzoeken hoor.

    Volgens mij ligt het eraan dat je met niet bepaald doorsnee groenten bent begonnen en niet elk konijn lust alles, het is vaak ook wennen.

    Probeer eens witloof of andijvie op te bouwen en ipv de wortel te geven, geef ze het loof ervan.

    Je kan ook es kijken naar kruiden als basillicum, melisse, munt, oregano, tijm etc. Lusten ze doorgaans best graag (maar ook hier is het wennen hoor, onze Blacky moest in't begin bijna niets van kruiden hebben en nu vliegt hij erop).

    Verder kan je ook kijken naar 'groenten' die dichter bij hun natuurlijke dieet staan, zoals paardenbloem, vogelmuur, weegbree, herderstasje, ... (wel altijd goed opzoeken welke delen je mag gebruiken he en dat je ook wel degelijk de plant kent, voordat je ze per abuus vergiftigd).

    Vaak lusten ze dat wel liever als de groenten uit de winkel.

    Ook een handje vers geplukt gras doet ze al es zin krijgen om nog meer lekker fris groen te knabbelen.

    Volgens mij zou het hen wel kwaad kunnen een leven lang zonder groenvoer, omdat een konijn in het wild helemaal niet leeft op biks en hooi (waar zouden ze één van de 2 halen???). Hooi nog liever dan biks geven natuurlijk, omdat het in se gedroogde grassen zijn.

    Dood zullen ze heus niet gaan (denk ik toch haha) van enkel een dieet van hooi en biks, konijnen genoeg die het daarmee moeten stellen en ook ouder dan 5j worden. Het is maar wat je zelf wil denk ik hoor ;)

    Ik hoop dat ik je hier al een beetje mee heb kunnen helpen en wacht verdere reacties van leden af ;)

    Veel succes ermee alleszins!!

    Ps: misschien vind je nog wel topics hoe je groenten voeren moet opbouwen, welke daar het meest geschikt voor zijn etc?

  14. Ik ben ondertussen al een hele tijd bezig bix in zeer geringe mate te geven (30 gram SS per dag voor 3,7kg konijn). Binnenkort zal het 2 maanden geleden zijn dat ik startte. Ik geef elke dag minstens 8 verschillende soorten kruiden (voor het grootste deel vers) en geef veel groenvoer. Veel verschillende soorten en een best grote hoeveelheid (nooit minder dan 500 gram). Dit alles voor 2 konijntjes van respectievelijk 1,5 en 2,2 kg bij de start van dit experiment.

    Juist ja, "bij de start". Ondertussen zijn beide konijntjes afgevallen. Bas weegt nog 1,4 kg en Saartje haalt nog net de 2. Voor Saartje geeft dat geen probleem, maar Bas was al mooi slank om mee te beginnen en ik wil niet dat er nog gewicht afgaat. Daarom geef ik sinds enkele dagen weer een beetje meer bix (40 gram per dag voor hun tweetjes samen).

    Alleen stel ik mij dan de vraag "kan dit niet anders?". Hoe hou je konijntjes op gewicht die zo'n dieet volgen? Het enige dat ik mij kan bedenken is dat ik weinig verse grassen geef, kan dat het zijn? Gras bevat toch niet zooooo veel voedingsstoffen? Veel verse grassen durf ik niet geven door de aanwezigheid van wilde konijntjes in de buurt.. En je weet maar nooit, dat er een sprietje tussen zit van iets dat ze niet mogen.

    Graag tips :).

    Ik zou denken dat het mogelijks inderdaad aan het verse gras kan liggen, of algemeen, al wat je vers buiten kan plukken dat ze best goed lusten?

    Hier gaat er toch echt héél veel naar binnen wat er van buiten komt. Dan mag je stellen zo'n hele grote LIDL draagtassen, bomvol, een keer of 3 à 4 gevuld per week (maar ik pluk dan elke dag, tenzij ik plek genoeg heb om het gras goed open te leggen anti rotten / schimmels etc).

    Ik merk dat ze meer geneigd zijn naar biks als ik eens een paar dagen minder ben kunnen gaan plukken (is en blijft een hele klus he). Ook al voorzie ik dan zowiezo meer groentjes en voeder ik die dagen meer kruiden en zorg ik er dan 2x per dag voor dat ze 6 verschillende soorten hooi hebben, ze blijven dan hongerig en blijven me telkens bedelend en smekend aankijken: zo van: waar blijft nu het échte eten eigenlijk?

    De dagen dat ze geen biks krijgen, maar wel volop groen uit moeder natuur, zie ik ze nooit bedelen, smullen ze een hele dag lang en ik ben momenteel eerder bang dat ze dik gaan worden.

    Ik ga al es een extra dag overslaan met biks als ze zo goed smullen en dat mag blijkbaar wel. Doe ik het niet, eten ze de biks niet op, of eens een paar korreltjes en doen ze er 24u over om het op te krijgen, elk één eetlepel (ong 15, max 20gr is dat dan) en beide wegen 2kg (of wogen dat begin van de maand toch haha).

    Alleen gras doet het hier niet goed hoor!

    Ze willen ook verschillende soorten grassen. Ik denk wel dat het van grassoort tot grassoort afhangt wat er van voedingsstoffen inzit.

    Daarom ook dat ik zoveel verschillende dingen pluk, wel minstens 3 soorten grassen, ook met aren bij aan, zonder, jonge grassen (dus in totaal zit je dan met én verschillende grassen én de grassen verschillen in hoe 'oud' ze zijn).

    De kruiden des moeder natuur vult het dieet heel mooi aan en echt waar, ze halen dan soms zelfs hun neus op voor het groenvoer uit de winkel, dat gaat er lang niet elke dag als eerste in hoor! (met vers geplukt groen van buiten dan he, anders wel natuurlijk).

    Mijn konijnen zijn natuurlijk wel ingeënt, dat scheelt wel om geen (of niet teveel) angst te moeten hebben voor wilde konijnen.

    Al denk ik dan ook vaak, van al dat spul uit de winkel weet je toch ook niet wat er allemaal bij in de buurt is geweest, of er niet teveel chmicaliën zijn gebruikt en wat nog meer?

    Er kan van buiten ook dingen mis gaan, maar evenzeer als je denkt op veilig te spelen en wat uit de winkel te kopen.

    Daar probeer ik niet te hard over te piekeren.

    Als ik een grote tuin had, zou er een stuk weide gedeelte zijn en daar zouden ze dan op mogen 'grazen' en ja, daar kan ook vanalles van dieren komen en daar mag je niet té hard over nadenken.

    Ik denk, als je voorzichtig bent in waar je plukt, grassen hoog afplukken, goed kijken naar de staat waarin het geplukte groen is etc, je al een eind op weg bent.

    Heb je geen grote hoeveelheden, kan je ook wassen natuurlijk, wat al een boel wegspoelt (wel goed dragen naderhand dan, wat me moeilijk lijkt bij veel grassen en sommige fijne kruiden als herderstasje, weegbree, vogelmuur etc) .

  15. Ik duim alvast dat het niet inslapen wordt, om te beginnen...

    En dat ze verder toch de goede raad hier opvolgt en haar konijn zo gelukkig wil maken en als dat niet bij haar kan, de raad is hier gegeven he.

    Wil je het ons nog wel laten weten, want ook ik wil best weten wat je bijtend konijn nu te wachten staat!

  16. Ja, zo denk ik ook maar ;)

    En verder modder ik wat aan met de nodige voorzichtigheid, ipv kruidenmengeling gewoon munt, tijm en rozemarijn geven, lijkt me geen kwaad kunnen, is wel bewezen geneeskrachtig voor de mens en ze gaan er als ze gezond zijn ook niet dood van en als dan ook de DA zegt, goede aanvulling, kan het zeker en vast geen kwaad he?

  17. Omdat ik aangenomen heb dat je de groep op zich wel hooi blijft geven en dan kan je moeilijk gaan uitsluiten waarop je konijn reageert.

    Tuurlijk als je gans de groep van het hooi afhaalt en ze allemaal mee aan de test onderwerpt, is er niks aan de hand.

    Ik zag het alleen niet gelijk als mogelijkheid :P (maar het is natuurlijk wél een mogelijkheid).

    Ja, lijkt me wel moeilijk, zoveel kruiden en vers al geven en dan nergens op reageren.

    Zou dan al gaan denken dat het een bepaalde grassoort zou zijn waarop je konijn reageert.

    En grassen verspreiden zich heel erg snel natuurlijk, dus het is mogelijk dat een bepaalde grassoort in veel weilanden terug komt, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is en je konijn daarop reageert.

    Heb je ook al eens vogelmuur vers en gedroogd gegeven? Vogelmuur groeit ook zowat overal, zitten bloempjes aan en misschien zorgt dat stuifmeel wel voor een reactie? (even hardop denken hoor).

    Van de velden hier rondom ons weet ik dat vogelmuur er overal doorheen groeit, dus wie weet?

  18. @Dollie: de kruiden zullen vast wel iets goed doen als je konijn 3x kan overlijden :P (sorry, kon het echt niet laten, ik visualiseer het me net iets te hard haha).

    Nee, ik denk dat je met de nodige sceptische blik moet kijken op alles en inderdaad wel degelijk nadenken, is het wetenschappelijk bewezen? Voordat je zomaar op een behandeling overstapt.

    Kruiden waar ikzelf niet bekend mee ben, zal ik nooit ofte nimmer mee beginnen, niet voor mezelf, mijn gezin of dieren.

    Verder durf ik mij zeker wel wagen aan kruiden behandeling, mits ik het in mijn boeken kan terug vinden (de encyclopedies dan, niet de 'gewone' boeken voor de hobby liefhebber van kruiden) en vaak ook in samenspraak met bv de HA.

    Zo behandel ik verkoudheden en griep gewoon zelf, tracht ik acute spierpijnen zelf te behandelen, maak ik op tijd en stonds mijn eigen tincturen en vertel ik het ook aan mijn arts wat ik neem en in welke hoeveelheid en of dit wel mag of niet (zit met een dode nier, veel te kleine lever, slecht immuunsysteem en chronische pijn waarvoor ik ook medicatie uit de reguliere weteschap gebruik, ik mag niet doen en laten wat ik wil of ik val zomaar dood neer).

    Gezien ik voor specifiek konijnen bitter weinig terug vind, zou ikzelf niet zomaar beginnen aan een kruidenbehandeling.

    Echter, toen ons Rosalie bv met het snot zat, mocht ik van de DA gerust munt en rozemarijn ter ondersteuning gebruiken, munt wordt wel vaker gebruikt bij hoesten en niezen en is algemeen bekend (in de wetenschap!! niet de volksmond dan) dat het helpt bij problemen met de luchtwegen, rozemarijn heeft ook nog eens een anti biotische werking, waarvan wel degelijk geweten is (wetenschappelijk!) dat die stofjes er echt inzitten.

    Het is echter allemaal nog niet zo deftig uitgetest op dieren, een groot deel zelfs niet op mensen en vele zaken zijn geformuleerd als ware het wetenschappelijk aangetoond (bv door effectief getest op mensen), terwijl dat niet zo is. Veel zijn aannames, omdat ze weten welke stoffen er in zitten en daardoor ervan uit gaan dat het zulk een uitwerking zal hebben.

    Maar niet voor alle kruiden in elke boek of elke internpagina is dit ook écht aangetoond, zijn er ook écht studies gedaan.

    De kruiden die je bij de apotheker kan verkrijgen (in België tenminste) mag je wel van uit gaan dat deze onder strikt toezicht verkocht worden en wel degelijk uitgetest zijn op hun werking, maar alweer, op mensen, niet op dieren.

    Onderzoeken daarvan kan je opvragen bij de fabrikant natuurlijk.

    Om dat nu voor elk kruid te gaan doen, heb ik hier weinig zin in.

    Je kan dan blijven afstrijden dat bepaalde kruiden écht geneeskrachtig zijn, als je arts ze voorschrijft, zal het wel zo zijn, gezien die niet zomaar alles mag doen wat ie blieft, toch? En de apotheker heeft zeker en vast ook zijn verantwoordelijkheid en mag niet zomaar tic tacjes gaan verkopen onder het mom dat het effectief geneeskrachtig is, terwijl dat niet zo is.

    Echinnea wordt nu toch al behoorlijk lang medicinaal verkocht, alsook munt, rozemarijn, tijm, kamille, passiebloem, ...

    Ik hoop van harte dat niet iedereen alles aanneemt wat op een internet pagina staat, maar wel degelijk gaat nadenken en uitpluizen of dit ook klopt en op zoek gaat naar bronnen voor die informatie, zeker en vast als het om gezondheid gaat (of die van jezelf, of die van je dieren, het is en blijft met een leven spelen!).

    Maar zo denk ik ook over de medicijnen die een HA of DA voorschrijft. Ik neem niet zomaar aan dat wat ie voorschrijft, ook gelijk correct is en veilig is...Ik ben zo'n mafketel die wel gaat opzoeken dat het allemaal veilig en wel kan en graag een second opinion heeft. En komt het medicijn mij niet goed uit, lijkt het mij meer kwaad dan goed te doen, ook al wordt het (volgends de mode) veel voorgeschreven (zoals tegenwoordig iedereen aan de anti depresiva, anti psychotica, neuroleptica, analgetica en wat nog meer zit!), als het me niet goed bevalt, neem ik het niet in.

    Medicijnen moeten helpen en uiteindelijk het kwaad in de kiem smoren, niet nog meer kwaad aanrichten.

    Zo denk ik ook over kruiden.

    Ik ben niet van het principe, baat het niet, schaadt het niet... Net iets te veel al over nagelezen en nagevraagd om hier geen risico's in te nemen en niet zomaar als waar en veilig te aanschouwen.

    Wat betreft konijnen algemeen, ik voeder kruiden, niet per se om de geneeskrachtige werking, wel omdat ik ervan uit ga (een aanname langs mijn kant dus) dat konijnen in het wild géén biks en hooi vinden, maar alles eten wat op hun hoogte bevindt en daar probeer ik hun voeding op samen te stellen. Het is wel leuk als je zelf over veel kruiden beschikt en als je konijnen bv wat nerveus zijn, net wat meer kamille toevoegen bv en de rest van kruiden achterwege laten...

    Op wetenschappelijke naslagwerken voor dieren zit ik zelf nog te wachten. Voor mensen bestaat het alleszins ;)

    En kan je bij je HA ook gerust eens navragen natuurlijk.

    Als er gerefeerd wordt naar een boek, verwacht ik dat het een wetenschappelijk naslagwerk is van een professor, doctor oid.

    Geen hobby boekje voor de liefhebber. Zo heb ik er ook tig liggen, maar heb je wetenschappelijk helemaal niks aan, dat kan iedereen idd schrijven.

  19. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/59144-munt-25-soorten-en-honderden-varieteiten.html

    http://www.ecostyleanimalcare.nl/?CategoryID=235

    http://agroveterinair.ecostyle.nl/vragen

    Hm, vind zelf deze website toch een foutieve indruk geven van het gebruik van kruiden, baadt het niet, schaadt het niet, gaat zeker en vast niet op voor zomaar alle kruiden, zelfs niet voor veel kruiden die als onschuldig worden beschouwd en enige kennis en voorzichtigheid lijkt mij toch geboden. Maar goed, in se zeggen ze dat enkel over hun producten natuurlijk, maar klinkt door alsof je dan maar bij alle kruiden kan gaan experimenteren onder het mom dat je nooit kan overdoseren en niet kan schaden :( Jammer!

    http://www.natulistic.nl/verm-x%20het%20natuurlijke%20ontwormingsmiddel%20voor%20dieren.html

    Heb de lange lap tekst zelf niet helemaal doorlezen, lijkt me wel intressant en ben wel bekend met de kruiden die er staan.

    https://www.facebook.com/kruidenvoordieren

    Voor de facebookers hier op BB, hier mss eens een kijkje nemen?

    http://www.paardendrogist.nl/advies/6533/werking-van-kruiden/

    Lijkt me de moeite waard eens deftig door te lezen.

    http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kruiden.aspx

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Heksenkruid_(heksen)

    Leuk om te lezen!

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Peterselie

    Onderaan in de voetnoot kan je de bronnen terug vinden (helaas zie ik geen wetenschappelijk naslagwerk staan, tenminste niet zo direct, kan erover lezen he).

    http://skepp.be/nl/gezondheid/alternatieve-behandelingen/kruidengeneeskunde/kruidenmiddelen-100-natuurlijk-en-100#.UbWkA5BCRhE

    Leuk artikel van Skepp

  20. Jammer dat je konijn niet apart zit... Anders zou ik zeggen,probeer eens een heleboel kruiden, zowel gedroogd als vers uit, alsook grassen en kijk hoe die daar op reageert om zo te weten te komen of het misschien inderdaad één specifiek kruid of grassoort is waarop ie reageert.

    Dan moet je natuurlijk weer wel zelf gaan plukken of een boel apart gaan bestellen en beetje per beetje geven en misschien nogal een moeilijk en langdurig werkje...

    Ik lig er maar over na te denken, maar steeds kom ik bij zoiets uit, zoals ze ook bij mensen vaak testen op allergieën, uitsluiten, testen of je er op reageert (en hoe je er op reageert), maar dat kan niet in een groep he :(

    Lastig om zo wat te bedenken dat je kan helpen...

  21. Ik lees hier al wel ff mee en heb weer eens snel door gescrold.

    Jammer wel dat er niet meer reacties zijn gekomen, want ik ben hartstikke benieuwd hoe je een konijn best voedert als je biks wil vermijden.

    Hier krijgen ze nu nog om de andere dag biks.

    Verder pluk ik elke dag verse kruiden buiten, vers van moeder natuur en dat is dan een heuse mengeling van verschillende grassen, weegbree (smalle en brede), duizendblad, verschillende klavers (maar dat pluk ik niet overmatig), paardenbloemen.

    Daarnaast krijgen ze nog groenvoer, maar dan iets beperkter, omdat ze toch heel netjes een hele mand groen opsmullen van moeder natuur en hun neus ondertussen ophalen voor hooi en zelfs biks lijken plots helemaal niet meer lekker.

    Ze krijgen dan nog witloof, wortel, wortelloof, venkel en naargelang verder in het winkelkarretje beland: selderij, peterselie, bloemkoolblad, kervel, waterkers, ...

    Hangt er wat vanaf wat we zelf graag eten en of er genoeg centen ook over zijn voor bv weer een krop krulandijvie (die hier toch aan 2.5euro staat, wat ik best veel vind, gezien ze die niet eens opkrijgen en ik het niet graag lust).

    Het lijkt mij vrij logisch om zoveel mogelijk in de natuur te gaan kijken wat mijn konijnen graag eten en een aanvulling kan zijn voor hen.

    Zo ga ik er al es een paar dagen per week op uit om verschillende takjes van bomen te gaan plukken, doornloze blaadjes van bramen (jammer genoeg groeien hier geen braamloze braamstruiken, dus moet ik bladje per bladje afplukken dat geen bramen op de onderkant van het blad heeft), ik zoek dan vers kleefkruid (kleine portie, want dat krijgen ze niet elke dag en het verdroogt nogal snel en wordt zwart als het slecht gedroogt is en is dan echt niet meer goed, bovendien lees ik dat ze het enkel vers zouden mogen oppeuzelen).

    Af en toe dan es een blaadje zuring ertussen, wel een jong vers blad en altijd gemengd onder vele grassen en andere (on)kruiden, mag blijkbaar niet alleen gegeven worden.

    Herderstasje neem ik ook graag mee en wordt hier heel snel naar binnen gesmikkeld.

    De bloemen van klavers zijn ze eveneens dol op.

    Ik zorg zo goed mogelijk dat er steeds een mengeling is en niet eenzijdig.

    Ook wat de grassen betreft, ik tracht een ommetje te maken en op diverse plaatsen grassen te plukken, zowel jonge grassen, als oudere grassen, grassen met aren aan etc, harde grassen, smalle grassen etc. Zodanig dat ze niet te éénzijdig zouden gaan eten.

    Momenteel kan ik alleen maar zeggen dat ze hun neus ophalen voor biks en hooi en dat hun vacht er ontzettend goed uitziet, terwijl een tijdje geleden toch ff dof was.

    Ik blijf het topic verder volgen, hoe meer ik weet, hoe liever. Ik voeder liefst zo vers mogelijk.

    Zit alleen ook wat in de knoei wat ik in de winter moet doen als er maar beperkt tot zelfs geen groenvoer uit de natuur te halen is.

    Dan moeten ze wel weer veel meer hooi en gedroogde kruiden en de kruiden die ik zelf kweek.

    Die krijgen ze natuurlijk ook bij en dat is oa melisse, munt, tijm, salie, oregano, straks verse dille, radijs, korenbloem en ik vergeet vast nog wel weer wat (ik kan maar nooit onthouden wat ik allemaal op mijn balkon kweek en wat ze nu precies weer krijgen).

    Dat krijgen ze als aanvulling, soms een mengeling van alles onder elkaar, wat dan inhoudt van alles een paar takjes of blaadjes, zodat ik een goede handvol heb van alles tesamen.

    Soms krijgen ze dan weer 1 of 2 kruiden waarvan ze dan net een ietsje meer krijgen.

    Gaat altijd goed naar binnen, ze komen ervoor aanrennen. Een echte lekkernij blijkbaar.

    Af en toe krijgen ze eens haver (niet de vlokken, maar echt gepelde haver) en zonnebloempitjes, maar gezien daar veel vetten in zouden zitten (weet niet of het echt een dikmaker is), krijgen ze dat maar beperkt, een koffielepeltje, eens per week ofzo.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .