-
Items
2.413 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dagen gewonnen
23
Berichten die geplaatst zijn door Marjoleintje
-
-
Sterkte met het verlies!
Ik ga je het echt afraden het mannetje bij je andere koppeltje te zetten. Stoken in een goed huwelijk is eigenlijk nooit een goed idee, en met drie konijnen heb je al snel de kans dat er één een beetje buiten de boot zal vallen. Daarbij gaat het dan ook nog eens om twee heren bij elkaar; de kans dat ze gaan vechten op den duur is aanzienlijk.
Ik zou toch kijken voor een nieuwe vriendin, voor je achtergebleven mannetje. Bij een opvang kun je met hem 'daten'; dan zie je of het mogelijk gaat klikken (of juist helemaal niet).
-
Kijk, vertrouwd gezicht!
Ik zit nu in het tweede jaar 🙂 . Dus het begin steeds wat meer 'toegepast' te worden. Nog steeds veel (veeeeeeeeeel) theorie, maar meer gericht op de diergeneeskunde zelf (vorig jaar was het heeel veeeel scheikunde. En natuurkunde.) en afgewisseld met meer 'praktijkvakken'. En vanaf het tweede jaar mag je helpen in de kleine boerderij van de uni, met het verzorgen van de dieren. Wat naast mesten en voeren ook vooral neerkomt op koeien borstelen en lama's knuffelen en geiten socialiseren. Dus dat is geen straf. 😉-
2
-
-
Goedemiddag allen!
Ik dacht, ik ben hier zo lang niet meer geweest, dat ik me misschien even weer moet voorstellen. Kort dan 😉 (Want ik heb de neiging nogal lang van stof te zijn).De naam is dus Marjolein, en ik deel het huis met mijn vriend en twee konijnen; Cas en Mara. Dit toch al wel ietwat 'mature' koppel komt uit de opvang Konijnenparadijs, en ze krijgen nog regelmatig van verschillende dierenartsen complimenten dat ze er nog zo jeugdig uitzien. Hun favoriete bezigheden zijn bij elkaar liggen en wassen, eten, en de slaapkamer regelmatig even verkennen. Spelletjes/training is aan hun niet echt besteed, maar af en toe een aai kunnen ze zeker waarderen.
Ik studeer momenteel in België, en dat vreet enorm veel tijd, dus mijn forum-leven kwam de laatste 1,5 (?) jaar op een wat lager pitje te staan. Maar heb BB altijd een leuke, zeer leerzame plek gevonden om te zijn, dus ik kom toch weer eens meelezen en schrijven. 😄
-
50 minuten geleden zei MichelleloveElmo:
Wat ik heel lastig vind, is dat in veel vleesvervangers zoveel zooi zit en vaak soja. Ik mag namelijk geen soja. Wanneer ik dit niet eet heb ik moeite om aan caloriearme eiwitreike vervangers te komen die ook nog eens betaalbaar zijn. Bonen zijn dan nog de beste optie, maar ik vind het niet lekker (en mijn buik ook niet) om elke dag bonen te eten. De meeste bonen vind ik weinig smaak hebben, ookal is de maaltijd er om heen heerlijk gekruid. Kidney bonen vind ik zelf de lekkerste en daarna zwarte bonen denk ik.
Zeker nu ik probeer af te vallen vind ik het lastig. Ik koop zelf wel alleen dierlijke producten biologisch, ondanks mijn minimale inkomen. (iets boven bijstand niveau)
Dus als jullie tips hebben? Zeker kwark is een product die ik dan zou missen. De einde vervanger die ik daar in heb kunnen vinden zonder soja is kokos kwark, maar daar zitten zo weinig eiwitten in en nog best veel kcal.
Ik vind het zelf altijd lastig, wat is nu zieliger, een dier korter laten leven en dan dus het vlees eten, of langer laten leven in verre van optimale omstandig heden. Ik hoop dat kweekvlees snel op een goede manier geproduceerd kan worden. Dan kunnen mensen toch vlees eten, zonder dieren leed en naar ik begreep, is het ook milieu bewust.
Ik heb wel eens meelwormen gegeten, maar vond er niet veel aan. Ze zaten op een chocolatje en waren wat krokanter en hadden een beetje dat schilverige van popcorn, maar t smaakte eigenlijk nergens na. Niet vies dus, maar ook niet dat ik denk jammie. Ik zou het zelf dus niet snel kopen, al het is omdat het verschikkelijk duur is in de supermarkt. Veder is het dan de vraag is dat niet zielig insecten eten. Hoeveel is het over bekent over hun gevoelens en bv pijn of angst perseptie. Vroeger dachten mensen namelijk ook dat dieren geen gevoelens hadden of pijn perseptie
Geen soja is wel jammer ja, want dat is wel een fijne eiwitbron. Ik zal eens voor je zoeken binnen de FB groep, er zijn meer mensen met dat probleem en er wordt regelmatig om tips gevraagd. Dus ik kom erop terug! -
Zojuist zei Evee:
Weet je dat dat ook precies de grootste doelgroep is van bunnybunch 🤣
Goed, wanneer was die meeting? Actieborden mee, spandoeken in de lucht, en gaaaaaan!
(GEINTJE!)
-
1
-
-
17 minuten geleden zei Newby1981:
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik heel lang vlees heb gegeten (wel weinig) maar het ging me steeds meer en meer tegen staan. Ik heb er ook best lang over gedaan om vegetariër te worden. Veganist gaat me niet lukken denk ik. Ik hou erg veel van koekjes, chocola en heel veel daarvan kan ik dan niet meer eten, dan moet ik echt op zoek naar een klein assortiment. Ik eet trouwens geen eieren en melk (maar dus wel producten waar het in zit) en kaas met mate. Verder heb ik me er niet zo in verdiept. Het gaat mij er gewoon om dat ik geen dier kan en wil eten.
Ik vind eigenlijk wel dat het vegetarische assortiment in de supermarkten enorm gegroeid is. Ook qua broodbeleg. Dat vind ik super. Volgens mij had je vroeger vrijwel alleen soja. Het is een stuk makkelijker geworden om vegetarisch te eten.
Bang dat ik voedingsstoffen tekort kom ben ik niet. Ik slik wel best veel supplementen en sowieso B12. Ik ben van mening dat een mens prima zonder vlees kan en dat het zelfs gezonder is.
Insecten eten begin ik niet aan, bah! Ik geloof best dat het van smaak niet vies is maar het idee...
Ik las van de week weer over iemand die z'n kat veganistisch voert. Daar kan ik zo boos om worden he. Een kat is niet voor niets carnivoor. Ben bang dat zulke artikelen nog meer mensen aanspoort om hun kat veganistisch te laten eten. Als je echt niet tegen vlees kunt (net als dat ik gillend weg ren als ik konijnenvlees in de winkel zie) moet je gewoon niet aan katten beginnen. Gewoon konijnen houden dan 🙂
Ook het assortiment koekjes en chocolade is groter dan je denkt!
(Nee, je bent niet verplicht Vegan te worden hoor, haha. 😉 Maar er is een variant Oreo's die veganistisch is, de LU Robuuste chocoladekoeken zijn veganistisch, de Joodse koeken en Stroopkoeken van Davelaer (die blikken) zijn vegan, en veel pure chocolade is vegan. en speculaas is ook vegan te vinden. Oh, en oliebollen bij kramen zijn vaak zonder melkpoeder gemaakt. Bij de bakker niet altijd. 🙂Nu ben ik zelf meer van de hartige dingen dus ik ken verder niet alle producten, maar ik verbaas me er nog regelmatig over hoeveel ik gelukkig nog wel kan eten. (En zelf vegan gebak maken is ook makkelijker dan ik dacht. ^^ )
Toegegeven, ik mis soms wel het gemak als ik bijvoorbeeld bij anderen ben. Want 9 van de 10x hebben die geen vegan koekjes/gebak. (Wel goed voor de lijn!) En ik mis af en toe nog wel eens brie. en frisse yoghurt.
Hoewel ik moet zeggen dat mijn enorme craving naar kaas aanzienlijk is verminderd. De eerste maanden heb ik dat echt wel erg gemist. Nu af en toe eens, maar veel minder sterk. (Alleen fèta, maar daar ga ik binnenkort eens een goede vervanger voor bestellen, die schijnt echt goed te zijn.)
-
36 minuten geleden zei Marjoleink:
Misschien zijn mensen ook niet voldoende op de hoogte van de alternatieven. Als je in de supermarkt kijkt, liggen de koelingen vol met vlees en vis, maar naar het vegetarische assortiment moet je zoeken. En dat terwijl ik zelf een spinazieburger net zo lekker vind als een stukje vlees. Ik denk dat ik flexitarier ben, ik eet niet iedere dag vlees, en als ik het wel eet is het ongeveer 100 gram.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik bijv. eieren nog niet in verband had gebracht met dierenleed, dus ik heb hier alvast iets geleerd. Ik heb me meteen voorgenomen om in elk geval minder eieren te gaan eten.
Hmmm... even denken.... 🙂
... 'Eens' omdat het aantal producten met dierlijke producten echt overweldigend is. Elke supermarkt ligt vol met spullen waarbij in in 95% van de gevallen wel iets van ei, melk, melkpoeder of anders wel bepaalde emulgatoren/aroma's gestopt zijn. Dus het is soms best even zoeken naar vega(n) producten. En dat ze apart liggen helpt ook niet nee; er zijn wel supermarkten waarbij de vervangers nu tussen het vlees liggen. ("Beyond Meat Burgers' eisen dat zelfs van de supermarkt). Dat is ook veel effectiever, want het zijn juist de flexitariërs die de meeste van de vervangers kopen. Veel vegans eten dat maar af en toe. (Mijn vriend en ik eten ze op zich nog wel regelmatig, maar we ontdekken ook steeds meer gerechten waarvoor je geen vervangers meer nodig hebt. Wel een complete nieuwe kruidenverzameling, dat dan weer wel, dus dat kost moeite/tijd/geld/het risico op een mislukt gerecht als je wat nieuws probeert 😉 )
Nu leef ik wel in een echte Vegan-bubble op internet, dus ik kom vrij gemakkelijk aan ideeën en recepten. Maar, en dat is waar ik het niet helemaal eens ben (niet helemaal, niet compleet, kom ik zo ook op terug 😛 ) : Facebook en Instagram zijn voor zeker de jongere generaties niet meer onbekend terrein. En daar is meer dan genoeg informatie te vinden. Tips, apps, blogs, youtube-filmpjes met easy-peasy-5-ingrediënten- recepten, het is niet moeilijk te vinden. In zeker de stedelijke gebieden schieten de vega(n)-zaakjes als paddenstoelen uit de grond en/of komen er steeds meer vega(n) gerechten op de menukaarten. Het is wel echt hip en happening; ook de sterren toen mee (Beyonce, Ariane Grande...) en in de politiek wordt het ook steeds meer besproken.
Maar, en dan hobbel ik dus weer even terug; zoals ik al zei is de veenindustrie in één ding echt heel erg goed (en dat bedoel ik zonder sarcasme), en dat is marketing. Van 'Melk is goed voor elk' en de promotie van schoolmelk, tot reclames voor kippenvlees gesubsidieerd door de overheid.. (dat laatste is wel een rem opgezet.) en de boodschap dat je calcium nodig hebt uit zuivel en ook proteïnen uit dierlijke producten. De schijf van 5 van het Voedingscentrum is ook wat vertekend (de Vlaamse voedselpiramide is een stuk beter eigenlijk, maar het voedingscentrum in NL wil een zo breed mogelijk publiek bereiken om iedereen een klein beetje gezonder te laten eten, dus dat is niet een 'Ideale schijf van 5' als je het ding kritisch bekijkt.) Kortom; We zijn jarenlang met dit soort boodschappen opgegroeid (Ik net zo goed, door mijn ouders (die ook zo zijn opgevoed), door school, etc.), we zijn echte gewoonte- en kuddedieren, de supermarkten zijn er grotendeels niet op ingericht, en dus is het niet zo gek dat het wat lastig is om opeens om te schakelen. Het is vrij 'nieuw', we zijn op dit moment de z.g.n. "Voorhoede'.
En zeker mensen die we als 'babyboomers' bestempelen zullen over het algemeen niet snel overschakelen (en misschien de veel ouderen juist weer wat vaker wel omdat ze in een tijd zijn opgegroeid zijn waar veel vlees eten niet per se de norm was, en ze uit een generatie komen waarin het allemaal nog niet zo 'massaal' was) De doelgroep van veel vega(n)-actiegroepen is daarom ook niet 50+, maar dat is de groep van jong volwassen vrouwen tussen de 18 en 35 jaar (o.i.d.).
-
5 uur geleden zei Newby1981:
Ik heb trouwens een vriendin die gek is op dieren maar zij eet letterlijk alles. Op vakantie in 1 of ander land had ze zelfs cavia gegeten. Ik snap dat gewoon niet. Hoe kun je nou zo gek op dieren zijn maar ze wel eten?
1 uur geleden zei LilyMarshall:@Newby1981 daar heb ik ook moeite mee. Eén van mijn beste vriendinnen zegt altijd; heel knap dat je het doet, maar ik zou het niet kunnen. Ik vind vlees te lekker. Terwijl ze een hond heeft die echt haar alles is, haar kind. Ik probeer dan uit te leggen dat ik geen verschil zie tussen een hond en een varken, maar dat gaat er gewoon niet in. Is best wel een egoïstische keuze vind ik..
We zijn opgegroeid en opgevoed met het idee dat er iets als productiedieren en huisdieren/recreatiedieren bestaan. Dat is een concept verzonnen door mensen, maar het zit er goed ingebakken.
Maar voor een kalf, of ander 'productiedier' heeft dat label geen betekenis natuurlijk.'The only difference is your perception"
-
9 uur geleden zei Evee:
Ik vind de discussie altijd wel leuk. Nou vind ik discussieren altijd wel leuk. Misschien moet ik toch eens de gemeentepolitiek in gaan haha 😉
Alleen vind ik het vaak jammer dat vleeseters zich er ook niet echt in lijken te verdiepen. Dat ze met dezelfde standaard argumenten aankomen en eigenlijk de discussie vaak echt gewoon niet aan willen gaan maar liever ontwijken. Het komt vaak op mij over als een soort egoisme van "ik vind het lekker, dus ik eet het" en dan niet willen kijken naar gevolgen er van. Oogkleppen op zetten. Dus ja, ik denk dat ik de echte grote vleeseters ook wel veroordeel, net als Marjolein. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer mensen waarbij het toch ergens aan het geweten knaagt, die toch gaan zoeken naar een middenweg.
Ik denk ook niet dat je veganisme kan opdringen aan mensen, het moet een eigen keuze zijn tot wie iemand komt. Er gaat toch een bepaalde realisatie, bewustwording aan vooraf, voor je de stap neemt. En vaak is het dan eerst nog vegetarier omdat dat makkelijker is. En vandaaruit is de stap naar veganisme natuurlijk ook kleiner aan het worden. Tegenwoordig promoten ze "minder vlees eten", dat is denk ik een voorbeeld van zo een goede tussenstap. Hopelijk gaat het daardoor bij veel mensen van minder vlees, naar vegetarier, naar veganist. Ik heb de hoop dat je er dan uiteindelijk ook komt, of dat er in ieder geval verbeteringen plaats gaan vinden. Of dat in één generatie gaat lukken betwijfel ik.
Ik werd de afgelopen vakantie trouwens boos aangekeken door mijn zus, toen ik met mijn nichtje van 5 de discussie aan wilde gaan over eten. Zij wil geen vis eten want "vissen zijn zielig, die leven in de zee". En toen zei ik, "en vlees is dan niet zielig? " Toen was haar antwoord "nee, want vlees is niets".... Ik wilde daar dus op inhaken, maar helaas mocht ik dat niet van mijn zus. Toch denk ik dat als je kinderen de keuze geeft, ze diervrij kiezen.
Hoe sta jij trouwens tegenover het eten van insecten @Marjoleintje ?
Insecten...lastige! Ik denk dat het wel duurzamer is dan vlees, dus in dat opzicht vind ik het al een hele verbetering.
Ik durf alleen niet te zeggen hoe het met pijnreceptie van insecten zit, dus daarom ben ik er nog wat terughoudend over. (Nog niet zo heel lang geleden dachten we namelijk dat dieren en zelfs mensenbaby's geen pijnperceptie hadden (of dit weer snel vergaten). Maar nu zeggen we hetzelfde over weekdieren/insecten, terwijl kreeften bijvoorbeeld wel degelijk lijken te reageren op koken water.)
Nu kun je dat zelfs doortrekken naar planten hoor, dus het gaat wel vrij ver. (Maar er zijn mensen die om die reden dus enkel de vruchten eten van planten, en dan wordt je dus 'fruitariër'. )
Dus.... laat ik het zo zeggen; ik denk dat het een beter alternatief kan zijn voor bijvoorbeeld carnivoren zoals katten. (Trovet heeft een insectenvariant voor katten dacht ik). Voor mezelf zou ik het niet snel kopen, omdat ik hier alle middelen heb om jet zonder te kunnen. 🙂 -
Begrijpelijk ja, hoewel konijnen natuurlijk wel perfecte veganisten zijn 😋
Bij anderen eten is inderdaad nog wel eens een uitdaging. En uit eten kan wel, maar is qua locaties ook een stuk beperkter. (lang leve "Happy Cow") Vaak bel ik ook even ruim van tevoren naar een 'gewoon' restaurant als we met familie gaan eten. Dat wordt meestal wel gewaardeerd. En als het een spontaan etentje is, dan vraag ik het gewoon maar geef aan dat de kok als hij/zij het wil de vrije hand krijgt, en dat we weten dat het wat onverwacht is dus ook snel tevreden zijn. Een pizzeria in Hilversum ging helemaal los met gegrilde groentes, de kok kwam nog speciaal naar onze tafel om even te overleggen. 😀 Uiteraard volgde een leuke fooi en recensie.
Maar ik heb wel het geluk dat mijn vriend ook veganist is, dan ben ik niet de enige. (En hij heeft een bepaald voorkomen waardoor mensen van hem veel meer accepteren dan van mij. Chris is gewoon duidelijk en niet altijd even tactvol, maar wel eerlijk. En het is allemaal eigenlijk wel logisch wat hij doet. Marjolein is extreem en activistisch. Dat idee.. En let wel, dan heb ik mezelf echt nog niet in een discussie zoals bijvoorbeeld deze hier gestort. Want die discussies probeer ik echt aan tafel te voorkomen. Een hap van een sojaburger nemen is soms echter al genoeg. Maar ja, ik heb toch ergens de naam, tijdens mijn puberjaren was ik soms wel wat feller... (nog geen vegan trouwens)😂)
Ik moet wel zeggen; sinds mijn vriend en ik er wat duidelijker in zijn geworden, vinden mensen het wel makkelijker. Eerst was het' 'Thuis vegan, bij anderen vega, maar kijk maar wat voor je uitkomt want we willen niet lastig zijn..." en dat was voor veel mensen toch een beetje vaag/ongemakkelijk. Want wat doe je dan als gastvrouw/gastheer? Wil je nu wel of niet een gevuld eitje? Een blokje kaas?Vrienden hielden eigenlijk gelijk al rekening met onze eetwensen, en mijn ouders hebben laatst zelfs een vegan appeltaart gebakken. Iedereen was het erover eens dat 'ie meer dan prima smaakte (ook mijn moeder, die eerst wat skeptisch was, vertelde ze later.) dus dat is wel heel erg lief, en dat zeg ik dan ook.
We bieden vaak wel aan om iets mee te nemen/te halen, en hebben ook altijd wel wat eenvoudige (maar lekkere) recepten achter de hand als mensen vragen wat ze zouden kunnen maken. Want ja, je moet je keuken toch een beetje omgooien. Het is niet moeilijk, maar het is even anders. Andere producten, andere kruiden. Dat hebben wij ook een beetje moeten uitvogelen, dus dat is niet eerlijk om gelijk maar van anderen ook te verwachten zonder hulp aan te bieden.En als we uit eten gaan met vrienden of familie, ga ik ook op zoek naar een zaakje met van alles wat, dus niet enkel vegan. Thuis serveer ik wel enkel vegan, maar buitenshuis moet iedereen zijn eigen keuze maken.
Oh en hier op mijn 'kot' in Antwerpen gaat het ook wel prima. Ik ben de enige vegan hier, dus ik wordt af en toe hartelijk uitgelachen om mijn soja-burgers en yoghurtjes. Maar ondertussen zijn er al meerdere fans van de Vivera-kebab en is mijn ovenschaal met brownies al voor de helft leeg gegeten 😋 En ik roer ook wel eens gewoon in een pan met vlees van een ander als diegene net even iets aan het afwassen is en ik er toch naast sta. Ik ben daar niet 'vies' van ofzo.
Over het algemeen ben ik best terughoudend. Ik ben alleen wel eerlijk als mensen vragen stellen, wil er ook geen excuses meer voor maken (ook niet in een restaurant; ik probeer tegenwoordig mijn vraag om veganistisch eten niet te beginnen met 'Sorry, ik heb misschien een lastige vraag...". Want die sorry is eigenlijk heel niet zo gemeend. Ik vind het een heel legitiem verzoek, tenzij je misschien bij de Mc Donalds staat 😉 Uiteraard vraag ik het wel vriendelijk en ik ben dus best bereid de kok wat vrijer te laten.) en ik sta wel op de Dam als er een Animal Rights March is. (Maar ik zet geen voet tussen de deur bij mensen en ik schreeuw niet naar mensen. Ik hou alleen een bord omhoog met een geschilderde koe en de tekst "Someone, not something". Dat voelt niet zo aanvallend, maar zet hopelijk mensen aan het denken. 😊)Ah ja. Het maakt me natuurlijk geen heilige. En hoe graag ik ook iedereen vegan zou zien, weet ik dat iedereen daar zijn eigen keuzes in moet maken. Maar ik ben zover ik weet wel kerngezond, ondanks of dankzij een plantaardige levensstijl. 🙂
-
Herkenbaar ja, die gesprekken 😛
Nog even om misverstanden te voorkomen: ik zal niemand in het openbaar kwaad aankijken omdat hij/zij een broodje kaas/beenham eet. (Ik zal er misschien het mijne van denken, maar ik kan me niet met iedereen bezig houden, dus ik hou me vooral met mijn eigen bordje bezig 😉 ). Ik begin ook niet de discussie aan de eettafel, tenzij er naar mijn beweegredenen e.d. gevraagd wordt.
Ik ben verder namelijk ook niet heilig en ik kan ook nog heel wat verbeteren aan mijn levensstijl om het milieu wat minder te belasten.
Dat iemand vlees/zuivel/eieren wil eten is zijn/haar keuze (Eentje die ik op dit moment nog te accepteren heb. Het ermee eens zijn is wat anders natuurlijk, en ja, ik hoop dat dit in de toekomst wel degelijk verandert.) En ik snap dat er ontzettend veel misinformatie bestaat, ook bij dietisten en artsen (toegegeven, de veehouderij is in een ding ontzettend, maar dan ook ontzettend goed, en dat is marketing) maar laat alsjeblieft duidelijk zijn dat veganisten echt niet allemaal bleekneuzige magere sprietjes zijn die voedingsstoffen missen. Dat is gewoon echt onjuist. Met een evenwichtig plantaardig dieet kun je prima 100 jaar oud worden. :)_
-
Het argument dat je voedingsstoffen tekort zou komen berust niet op volledige waarheid. Het geldt echt alleen voor B12, en dat is dus synthetisch makkelijk te produceren. Natuurlijk, iemand die op de Poolvlakte woont komt niet zo makkelijk aan die synthetische varianten, maar hier in het Westen is het niet moeilijk. (Heel veel producten worden 'aangevuld' met vitamines en mineralen. Melk met extra calcium, sinaasappelsap met vitamines, etc.)
Sterker nog; B12 wordt ook aan 'productiedieren' bijgevoerd (in de vorm van supplementen) omdat het van nature in de bodem voorkomt (met dank aan bacteriën), maar onze bodemgrond tegenwoordig 'te schoon' is en veel dieren ook niet meer buiten grazen. En het zijn ook absoluut niet enkel de veganisten en vegetariërs met tekorten; er zijn ook zat mensen die wel vlees eten die tekorten opbouwen. Die laten het alleen zelden testen totdat ze verschijnselen krijgen. (Het Erasmus was bezig met een onderzoek.)
Stoffen zoals calcium, selenium, e.d. zijn prima uit plantaardige voeding te halen. Je moet alleen wel gevarieerd eten, maar dat geldt voor een dieet met vlees/vis natuurlijk ook. En ja, we zijn van oorsprong omnivoren. Dus we kunnen (moeten) heel gevarieerd eten; een bord met gras is niet ideaal, maar een bord met een enorme steak en een hoopje frietjes dus ook niet (Wat wel gangbaarder is...).
En de techniek staat niet stil, dus het is nu ook gewoon mogelijk gezond en wel veganistisch te eten zonder een B12 tekort op te lopen. 🙂En ieder is vrij in zijn/haar keuze natuurlijk, laat ik dat voorop stellen. Maar ik reageer toch even (best tikkie direct/zonder blad voor de mond) want ik denk dat we zeker niet doorslaan. Ik denk dat het namelijk ontzettend hard nodig is.
Mijn eigen grootste drijfveer is inderdaad dierenleed. Dus daar zal ik mee beginnen. 🙂
(Als dat nog geen gegronde reden is, lees dan even verder. Want milieu is voor velen heel erg belangrijk, en dat helpen we met ons huidige voedsel-beleid ook finaal om zeep.)
Dierenleed:
We zien dieren nu als eigendom, als productiedieren. En dat vind ik in onze huidige tijd zeer onnodig. Het zijn individuen en ze zouden rechten moeten hebben. Niet dezelfde rechten als een mens - een varken heeft niks aan het recht om te mogen stemmen, en een man heeft niks aan het recht op abortus (aldus een Volkskrant columnist die ik nu even parafraseer 😉 )- maar wel recht op een vrij leven. Ik kijk er oprecht hetzelfde tegenaan als met de slavernij; toen zagen we donkergekleurde mensen ook als 'productiedieren'. Ik vind het ronduit barbaars. (Nu schop ik waarschijnlijk tegen heel veel schenen, maar dit is gewoon echt mijn gevoel. Ik zie niet in waarom wij mensen 'belangrijker' zouden zijn of het recht zouden hebben om een ander het recht op vrijheid te ontnemen. )
En diervriendelijk vlees (of zuivel) bestaat gewoon niet. Er komt altijd leed bij kijken; is het niet tijdens het leven zelf dan is het wel tijdens de fok of tijdens de slacht. Natuurlijk, er bestaat biologisch vlees en er zijn kleine slachterijen. Maar vraag je dan wel af waar de dieren vandaan komen; hoeveel dieren zijn er bij de fok betrokken geweest, waar komen ze vandaan? We weten dat het in de hobbymatige konijnenfokkerijen al om te huilen is wat de fok-omstandigheden /het welzijn betreft, en de concessies die er gemaakt worden op het gebied van dierenwelzijn/vrijheid/basisbehoeften om de dieren te kunnen houden en gebruiken. Bij productiedieren is het vaak niet veel beter...Kleinschalig gehouden dieren:
Natuurlijk, als je zelf al een aantal generaties schapen houdt, dan zal het leed bij de fok hopelijk enigszins te overzien zijn. Maar toch; je bepaalt wel dat een dier drachtig moet worden omdat jij het graag wil (hebben dieren geen recht op lichamelijke integriteit? Waarom niet?) en je zit toch altijd me de samenstelling van je groep; teveel rammen kun je niet aanhouden. Dus dan moet je ze slachten... maar dat doe je uiteindelijk dus alleen om je smaakpapillen te plezieren..... is dat wel eerlijk, als er gewoon prima alternatieven voorhanden zijn?
Hou je geitjes of koeien voor de melk, dan zit je ook met dit soort problemen; je moet de dieren drachtig maken, en je moet de moederdieren scheiden van hun jongen (........ ) om hún moedermelk te kunnen drinken. En de mannelijke jongen (stieren, kalfjes) zul je waarschijnlijk naar de opfok/slacht moeten brengen, want je kunt er niet 20 zonder problemen bij elkaar houden...Kippen hetzelfde euvel; je kunt maar een beperkt aantal hanen aanhouden. De rest zul je moeten herhuisvesten of moeten slachten.
En wat het slachten betreft: echt geen enkel dier wil dood. En doodgaan doet gewoon pijn. (Want die verdovingsmaatregelen zijn verre van ideaal. ) En ja, een leeuw moet eten en die gazelle wil ook absoluut niet dood. Maar: die leeuw is een echte carnivoor en kan dus niet zonder vlees. Wij mensen wél - met een heel kleine aanpassing in ons dieet; welgeteld 1 pilletje doet de truc.
Maar dan heb ik het dus enkel nog maar over kleinschalig gehouden dieren. (Dat is overigens niet per se hetzelfde als Biologisch gehouden hè, dat kan nog steeds in behoorlijke aantallen gaan.) Niet over de intensieve veeteelt hoe die nu is...... en hoe die steeds massaler wordt omdat onze vraag zo groot is en er ondertussen steeds meer mensen ter wereld meer welvaart doormaken en daardoor ook deel gaan nemen in die vraag. (En deden ze dat al niet, dan zorgen we er als westerse landen zelf wel voor. We exporteren bijvoorbeeld massaal zuivel/melk naar landen waar voorheen de meerderheid van de bevolking lactose-intolerant was. Waarom? Om vraag te creëren...)
Milieu/voedsel:
Goed, als je mijn overtuiging dat mensen niet meer of minder recht op een vrij leven zouden moeten hebben dan een ander niet deelt, dan kan ik me voorstellen dat het kleinschalig houden nog best OK klinkt. 🙂 Er zitten wat haken en ogen aan, maar veel leed dat in de massale veeteelt wel voorkomt, is te vermijden. Niet alles, maar wel veel.
Helaas: het is niet haalbaar om iedereen (verantwoord) zijn eigen dieren te laten houden. Is het niet qua ruimte, of de volksgezondheid of door het ontbreken van de benodigde kennis, dan is het wel door het effect op het milieu. Het is triest maar waar dat juist de megastallen vaak 'milieuvriendelijker' zijn (of zouden kunnen zijn) dan de biologische/kleinschalige houderij. Niet als je kijkt naar aantallen en de gevolgen daarvan, maar wel als je kijkt naar het afvangen van afvalstoffen en het afvangen van methaan (vergeet Co2, kijk naar methaan, dat is nu op kortere termijn veel, véél schadelijker...)
Dus iedereen met zijn eigen geitjes in de wei klinkt idyllisch, maar het is een utopie. We zijn gewoonweg met teveel mensen, en het aantal dieren dat we moeten zouden houden zou nog steeds zorgen voor stijging van de zeespiegel en dat soort ongein.
Als iedereen vlees/zuivel/etc. wil blijven eten, dan moet er op grote schaal geproduceerd worden. En dat wordt er nu ook; zeker in Australië, Amerika en Canada draaien de fabrieken op volle toeren. (Nederland is ook hard bezig, onze export is gigantisch. Ook China is met een opmars bezig.) De vraag blijft stijgen, en zoals gezegd gaat die met toenemende welvaart van andere armere landen echt niet dalen.
Om al die dieren te voeren is er voedsel nodig. Gevolg: massale kap van oerwouden. (Nee, die oerwouden gaan niet tegen de vlakte voor de productie van Soja voor de Vegetarische Kipstuckjes. Zo'n 75% van de oerwoudkap is toe te schrijven aan voedselproductie voor vee....) Soja voor vega producten wordt voornamelijk in Spanje geteeld. )Saillant detail: we produceren genoeg voedingsstoffen om de hele wereldbevolking te kunnen voeden. (Meer zelfs..). Maar wat doen we? We voeren het op aan onze dieren in de veehouderij. Die zetten dit veel minder efficiënt om in beschikbare proteïnen/eiwitten dan we zelf zouden doen (het is niet voor niks dat een Blauwe Vinvis geen predator is maar juist kril eet; veel efficiënter!) en tadaa; we hebben 10% van de wereldbevolking die geniet van een lekkere sappige steak, terwijl half Afrika crepeert van de honger...
Nouja.... tot zover nu even. Het is een behoorlijk epistel geworden. En dan heb ik de intensieve veeteelt eigenlijk verder qua dierenwelzijn nog buiten beschouwing gelaten, want dan kan ik nog wel drie dagen lang typen 😉 .
-
3
-
1
-
-
Op 31-10-2018 at 07:53 zei Evee:
Vegetarisch zou misschien nog wel lukken bij katten, omdat taurine ook in eieren en in kleine mate in zuivel zit, en dat in vegetarisch voer wel mag zitten. Ik heb mij er verder niet echt in verdiept, dus of het ook echt zo is weet ik niet zeker. Misschien dat het op lange termijn toch niet voldoende is. Vegan is voor katten echter een ander verhaal, dan mag er helemaal niets dierlijks in de voeding zitten. Ik kan mij een verhaal herinneren van iemand op instagram die een vosje (!) als huisdier had, en die vegan ging voeren. Die ging er echt heel slecht uit zien, huiduitslag, mager, echt een naar verhaal. Als je zo ver vegan bent in je levensstijl, vind ik dat je geen huisdieren hoort te houden, elk huisdier leeft immers in gevangenschap.
Ik moet voor katten er nog eens goed induiken, want ik dacht dat het vegan voeren vooral een probleem was wegens Vitamine A deficiënte. 🤔Taurine kan ook synthetisch geproduceerd worden (als ik me niet vergis). Maar waar er voor honden al veel onderzoek is gedaan, blijft dat bij katten een beetje achter. Ik wil me er nog wel verder in verdiepen want ik zou dolgraag katten willen, maar ik ga ze niet veganistisch voeren als het schadelijk is voor hun gezondheid. Maar er wordt nogal veel gezegd en geschreven, dus ik moet nog eens gaan filteren.
En terugkomend op je laatste regel; er zijn zeker veel veganisten die niet per se voorstander zijn van huisdierenbezit, omdat je een individu dan nog steeds als eigendom beschouwt, maar zich daarin vooral richten op de fok van nieuwe dieren. Asieldieren/zwerfdieren/dieren in nood moeten nog gewoon een thuis krijgen en verzorgd worden* volgens de meesten vegans, maar er zouden geen schattige jonge dieren meer bijgefokt moeten worden. Een beetje het BB-beleid 😛
(*Het is alleen dan ook wel ergens de vraag hoeveel andere dieren je daarvoor wil opofferen; voor elke kat die moet eten of elk huisdier waarvoor een nieuw vaccin moet worden ontwikkeld, sterven er velen andere dieren.... maar dat is een moeilijke zaak.)
En ook veel mensen worden veganist terwijl ze nog dieren hebben, die kun je ook niet zomaar op straat zetten 😉
Over veganisme gesproken; ik ga zo eens kijken of de Jumbo hier vegan verse pizza's heeft. En anders bestel ik ze bij de Domino's, want het is vandaag World Vegan Day en daarom krijg je 20% korting 😄 -
29 minuten geleden zei obthomas:
In hetzelfde bericht staat er dat ze eerst een maatje met hetzelfde karakter zou krijgen. Als er na een tijdje proberen koppelen nog steeds ruzie is zie ik geen andere optie dan haar alleen te steken. Terugvoeren of verkopen is geen optie voor mij.
Even een serieuze vraag; waarom is iedereen hier zo negatief? Ik zie vaak genoeg dat mensen die hun best proberen te doen en vragen stellen over hoe ze hun konijn kunnen helpen gewoon worden aangevallen met de hele "dierenmishandeling" uitleg. Zou dit forum niet moeten draaien om deze mensen te helpen, in plaats van te zorgen dat ze schrik krijgen om hier vragen te stellen?
Ik snap dat dat je haar niet weg zal doen, maar waarom zet je haar dan toch alleen, en niet met een eigen maatje?
Negatief; ja de toon is soms wat negatiever dan misschien goed zou zijn. Anderzijds; zachte heelmeesters maken stinkende wonden gaat hier ook wel op.Want we willen best mensen helpen, maar we merken ook dat er echt heel vaak niks of nauwelijks iets met de adviezen en tips gedaan wordt. En ik merk zelf ook wel dat als ik wel een keer commentaar heb op iets dat in mijn ogen echt onder het niet voldoen aan de eerste basis levensbehoeften van dieren, het gelijk als enorm aanvallend wordt beschouwd.
Dan moet ik me maar inhouden en vooral lief en omzichtig reageren omwille van de lieve vrede en zodat de vraagsteller hier wil blijven en kan leren. Terwijl ik dan denk: ik blijf er niet voortdurend doekjes omheen winden als ik iets gewoon écht geen goede verzorging vind. Het mag dan best gezegd worden . En als iemand dan vertrekt.... tsja, wilde diegene dan wel echt leren? Het is niet dat ik mensen op de persoon aanval; ik richt me echt puur op de daden. Ik scheld niet, ik gebruik geen grove taal en ik ben doorgaans vrij wollig en zacht van stof. Soms ietsje duidelijker en directer misschien, zoals zojuist.
Dus om even duidelijk te zijn; ik zeg in dit topic niet dat jij een slecht baasje o.i.d. bent. Ik zeg wel dat ik het (permanent) alleen plaatsen van een konijn absoluut niet vind kunnen - gekeken vanuit het dierenwelzijn - tenzij er echt een heel zwaarwegende reden voor is. (Dus als een dier niet te koppelen is, dan zal dat dier een ander maatje 'moeten' krijgen, naar mijn mening dus. Dat er dan wat weken tussen zitten vind ik een minder groot punt, maar permanent alleen met alleen gezelschap aan de andere kant van het hek vind ik gewoonweg niet voldoen aan de basisbehoeften. )En pleziernestjes e.d. ; laat ik het zo zeggen, de ervaringen hier zijn er zo vervelend mee.... 9 van de 10 keer word er namelijk wel hulp gevraagd, maar word er enkel iets gedaan met de adviezen die in het straatje van de vraagsteller passen. Dus een beetje 'wel de lusten, niet de lasten'. Dan kun je stellen dat het in het belang van de konijnen misschien beter is om toch alle vragen te beantwoorden, maar gebruikers hier worden er letterlijk moe, verdrietig en gefrustreerd van. En je kunt je ook afvragen of je nu echt helpt als dankzij onze hulp meer konijntjes het overleven terwijl de vraagsteller ondertussen de andere adviezen in de wind slaat en rustig nog meer pretnestjes fokt en er dus nóg meer konijntjes bijkomen die niet zelden in erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Voor allebei is wat te zeggen, het is niet zo zwart/wit en tsja, het gaat ook wel eens mis.
Enfin, on topic: afgaande op de 2e foto zou ik ook zeggen dat het een voedster is. Er lijkt een gleufje door te lopen, geen mooi ononderbroken rondje. Maar ik durf je echt geen 100% garantie te geven, dus ik zou het nog even laten nakijken bij een goede opvang en/of dierenarts. :) -
Ik lees dit in je laatste post (nog voor die van mij):
'Als het dan vechten word krijgt ze een ren alleen. Toch zal ze nooit alleen zijn doordat mijn andere 2 konijntjes er vlak naast lopen maar met draad tussen. Ja, er ligt draad ingegraven. '
Daarin zie ik geen maatje? Maar misschien dat je bedoelt dat ze dan na verloop van tijd ook een eigen maatje krijgt? In dat geval heb ik niks gezegd ;)
-
44 minuten geleden zei obthomas:
Als het echt een moeilijk karakter is zal zij een ren krijgen met een maatje die hetzelfde karakter heeft. Ik help veel mensen bij het paren van konijnen, ik weet echt wel wat ik moet doen en hoe. Als het dan vechten word krijgt ze een ren alleen. Toch zal ze nooit alleen zijn doordat mijn andere 2 konijntjes er vlak naast lopen maar met draad tussen. Ja, er ligt draad ingegraven.
Euhm... je laat haar dus wel in het 'bijzijn' van anderen, maar dan met een draad ertussen waardoor ze alsnog nooit zal ervaren hoe het is om tegen een soortgenootje aan te liggen, er door gewassen te worden (of zelf te wassen), om neus aan neus te eten, etc.
Sterker nog, er is ook een aanzienlijke kans dat er enorme frustratie opbouwt omdat die draad ertussen zit.
Naar mijn mening is élk konijn te koppelen, en dat betekent soms wat langer doorzoeken. En niet altijd werkt iets voor alle konijnen; soms werken tegenpolen juist veel beter dan twee dezelfde karakters. Maar soms ook niet. Dat kun je alleen ontdekken door het uit te proberen.
Maar een konijn alleen plaatsen - en ook met een draad/gaas tussen andere konijnen tel ik echt als alleen - is wat mij betreft geen optie. Tenzij er echt een heel zwaarwegende reden is waar echt geen oplossing voor gevonden kan worden. Maar ik kan er zo 1-2-3 even geen bedenken.
-
50 minuten geleden zei Mississippi:
Wat fijn dat het weer goed gaat met Mara @Marjoleintje! Blijkbaar had je toch het juiste gedaan qua medicijnen en begon het uiteindelijk te werken. Snap dat je je even lullig voelde bij de dierenarts haha, maar met konijnen neem je nou eenmaal weinig risico. Een konijn met gas kan best even dodelijk zijn als een aangereden kat. Tis wat met die beestjes he, zo snel als het ineens bergafwaarts kan gaan, gaat het ook weer beter.
Dit brengt een hele gênante herinnering naar boven haha. Ik droomde 's nachts dat het niet zo goed ging met Mississip, dus ik gaan kijken. Hij lag inderdaad op apengapen. Deed niks, wilde niks, hij hing maar een beetje en draaide overal z'n koppie voor weg. Dus ik vriend wakker gemaakt, hebben we het samen nog een uur ofzo aan zitten kijken, en toen gezegd van we moeten toch de dierenarts wakker bellen... Nou die was al niet zo blij, maar goed, we mochten naar de kliniek komen. Dus wij pakken de reismand en het leek wel alsof meneer dacht van heeeeee, leuk, we gaan op stap! Was ineens weer net zo alert en vrolijk... Dus de dierenarts afgebeld. Die was niet heel blij, ai ai ai. Maar achteraf heeft er wel degelijk wat dwars gezeten, want die ochtend kwam er echt een heeeeeele gekke enorme misvormde haarkeutel uitzetten.
Ach, die dierenarts moest vast nog z'n sokken zoeken, kon 'ie weer lekker naar bed ;)Ik heb ook wel eens gehad toen ik stage liep dat een hond (iets van een Chihuahua was het) nog wel ERG slaperig was. Ondanks anti-narcosemiddel kreeg ik hem niet wakker. Dus ik even aan de dierenarts gevraagd of 'ie er een blik op wilde werpen. De Chi hing bijna in diens neus..... Woeps :P
-
1
-
-
17 minuten geleden zei Okki:
@Marjoleintje: fijn dat het weer goed gaat! Ik had hier zo'n beetje hetzelfde. Gisteravond bleek één van mijn konijnen niet te eten, had een hard bol buikje. Dierenarts gebeld, ik had nog medicijnen in huis die ik mocht geven. Vanmorgen wou hij nog niet eten, buikje was wel soepeler. Dus naar de dierenarts. Toen ik het konijn in zijn mandje wilde doen, zat hij hooi te eten... Dierenarts voelde ook niks bijzonders, wel nog even voor de zekerheid medicijnen. Thuis ging het beestje ook meteen weer hooi eten.
Gelukkig bij beide diertjes snel weer de goede kant op!
Ah, fijn dat jouw nijn ook weer eet! En zelfde soort 'actie' ja inderdaad. Lekkere hummels zijn het ook :P
-
1
-
-
Hallo Nikita!
Hartelijk welkom hier, en wat fijn dat je het diertje een nieuw Thuis gaat geven! En open gerust een topic, leuk!-
1
-
-
Met Mara is alles weer als vanouds! Dat bedacht ze zich trouwens al IN de wachtkamer; ze begon toen we bijna aan de beurt waren opeens dr reismand te verbouwen. De metacloral en ciseral die ik al zelf gegeven had begonnen hun werk opeens te doen. Zit je dan bij de spoed met je doodzieke konijn dat heel niet doodziek meer is (En dan komt er een aangereden kat met gebroken poten binnen.....voel je je ook een beetje overbezorgd)
Dierenarts was heel aaridg en begreep wel mijn zorgen, (want konijn...) en vond ook dat ze lang niet gegeten had dus er is nog wel een injectie carprofen ingegaan en een zakje critical care mee. Ze begon alleen thuis gelijk weer te eten alsof ze drie weken niet gegeten had, dus zakje ligt voor noodgevallen weer in de kast. Wel straks nog even wat ciseral/metacloral en caprofen geven. Just to be sure. :) Oh, en als het niet beter werd adviseerde hij een röntgenfoto te laten maken, maar dat vond 'ie voor vannacht een beetje overdreven, want Mara werd met de minuut actiever.
(Ik schrok alleen vooral van de BTW-kosten. Ik wist wel dat het 21% was omdat dieren als een luxeproduct gezien worden, maar het was al een prijzig geintje, en door die BTW wordt het echt niet beter... )
-
1
-
-
Ik heb teruggekeken op de 'bunnycam' en ze heeft sinds 19 uur sowieso niks meer gegeten. Zit nog steeds ongemakkelijik in een hoekje. Kortom: afspraak bij de Uithof staat om 1:30 uur.
Het kan best over een uur over zijn, maar ik ben Diva aan een gasbuik verloren (mede doordat ik te lang wachtte denk ik) en daar heb ik zelf nog steeds buikpijn door, dus ik vind het wel fijn dat er een dierenarts even naar Mara kijkt.
-
Hopelijk wordt het een heerlijk klef stel!
Mara heeft een gasbuik. Ik vond het eind van de middag wel vreemd dat ze haar appelstukje niet opat, maar Cas trok er ook z'n neus voor op (ze doen normaal een moord voor appel..) en die heeft verder nergens last van, dus ik dacht dat die appel gewoon niet lekker was. Maar ze lag net (toen ik naar bed wilde gaan en ze niet kwam voor biks..) mooi te trillen op haar kleedje. Buik maakte ook echte borrelgeluiden bij oppakken. Nog even gekeken of ik geen maden oid zag. Metocloral en Ciseral gegeven, en nu ben ik aan het 'waken'. Ik heb nog wel Carprofen staan, maar dat is een flesje dat ik heb opengemaakt in 2016..... ik weet het niet zo goed.... het kan helpen...maar als het niet helpt sta ik straks bij de dierenarts en kunnen we wellicht minder medicatie geven vanwege het gevaar op overdosering...Echt... waarom altijd op zondagavond laat? (Het gaat me niet om de kosten, maar ik weet niet of mijn eigen DA dienst heeft en naar een ander is gedoe. Naast dat ik ook niet alle DA's hier als even 'konijnkundig' beschouw. )
-
Op 17-8-2018 at 16:32 zei Pauline Neuttiens:
Het vermeerderen was alles behalve mijn bedoeling. Ik had een mannetje gekocht als gezelschap bedoeld voor de cavia die ik al reeds had, wat bleek een zwangere zeug te zijn. Ik probeer er ook maar goed voor te zorgen en heb het beste met hun voor!
Dan mijn excuses! :)
Maar de tips door Christa en Lien zijn dan wel goede om mee te beginnen.-
1
-
-
Ik zou het niet doen, kunstgras is vaak plastic en konijnen knagen en knabbelen aan de gekste dingen die ze tegenkomen. En kunstgras knabbelt dan wel makkelijk weg...
Kun je het hout niet weghalen? Of de kieren dichten? :)
Wat doe jij met een overleden konijn?
in Algemene vragen
Geplaatst:
Ik mis eigenlijk nog de optie 'doneren aan de wetenschap'. 🙂
Ik weet eigenlijk niet of in NL ook konijnen gedoneerd kunnen worden aan de universiteit, maar in België maken we er dankbaar gebruik van. Elk dier dat van een zorgzaam konijnenbaasje komt, en gestorven is door ziekte/ongeval en/of geëuthanaseerd in zijn/haar eigen belang, is een 'ethical resourced body'. En ik denk dat het zeker voor toekomstig dierenartsen - die dus dieren moeten dissecteren - iets is waar te weinig over nagedacht, gevraagd en over gesproken wordt. (In België worden er geen dieren voor dissecties gedood sinds een jaar of 6-7, maar dit verschilt sterk per land. Ook kun je bij bepaalde andere herkomsten wel vraagtekens zetten. )
Nu moet ik wel zeggen dat ik zelf ook niet echt sta te springen bij het idee om de konijnen hier te doneren voor dissectie. Maar ik ben dan ook wel iemand die graag dieren begraaft om er zelf afscheid van te nemen, ondanks dat ik wel weet dat het dier er zelf niks meer van mee zal krijgen 😉 . Dus ik hoop dat Cas en Mara nog flink wat jaren blijven leven, heb ik dat duivelse dilemma nog even niet 😛
Maar mocht je je dieren toch al afstaan aan destructie en daar geen problemen me ehebben, is het misschien iets om eens over na te denken.