Ga naar inhoud

Ten einde raad(oogprobleem)


sitab

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Ik post niet zovaak op het bunnybunch forum maar ik wil nu toch wel eens een balletje ophalen. Misschien dat een van jullie een oorzaak en mogelijke oplossing weet voor het oogprobleem van mijn konijn, rammetje, 1,5 jaar oud. Het speelt al een paar maanden en we zijn inmiddels zovaak naar de dierenarts geweest...en die weet het nu ook niet meer. Ik zal proberen het zo duidelijk mogelijk op te schrijven, hoop dat jullie me begrijpen.

Eind november, begin december zijn we met beide konijnen naar de dierenarts geweest om hun nagels te knippen. Onze dierenarts is konijnkundig trouwens. Niks aan het handje. Volgende dag constateerden we dat ons mannetje, Skoelie, zijn oog dicht had. Ik dacht eerst dat hij er hooi in had gekregen oid maar het bleef aanhouden. Op een gegeven moment kreeg hij een witte waas in zijn lens en werd het oog om de pupil heen rood.
Toen zijn we naar de dierenarts geweest. Die zag dat hij een bloeduitstorting had gehad achter zijn oog maar de oorzaak was niet duidelijk. Wel zag hij niet meer goed. We hebben pijnmedicatie mee gekregen dat je via een spuitje moest toedienen. Was een drama en hielp niks.

een week later zijn we terug gegaan. Oog was niet opgeknapt en nog steeds geen oorzaak te zien. De dierenarts dacht EC maar het kon net zo goed een ontsteking zijn. Inmiddels was het ook duidelijk dat Skoelie zijn zicht was verloren bij 1 oog. Hij vertoonde geen andere symptomen van EC, was vrolijk en at goed dus in overleg besloten we het nog een week aan te kijken, zonder medicatie. Inmiddels kneep meneer ook niet meer met zijn oog.

Een week later zijn we weer terug gegaan. Skoelie nog steeds harstikke vrolijk, at goed en was zelfs zwaarder geworden. We hebben toen prednison druppels meegekregen en moesten 2 weken later terug komen om te kijken hoe het op zou knappen.
Dat hebben we dus gedaan. De prednison hielp wel een beetje maar het knapte niet echt op..

en nu komt het. De dierenarts weet het ook niet meer. Een oplossing zou het oog verwijderen zijn maar daar voelen we weinig voor omdat Skoelie vrolijk is, goed eet, veel rondloopt en geen pijn heeft. Hij is gewoon hetzelfde als altijd. Hij knijpt niet met zijn oog maar het is wel duidelijk dat hij blind eraan is.
De DA weet de oorzaak niet. EC is uitgesloten, want nu, in maart heeft hij nog steeds geen andere symptomen. Het kan een ontsteking zijn, een tumor, een bloeduitstorting..het kan vanalles zijn. De kans dat het een tumor was schatte ze trouwens klein in. We kunnen hem naar een oogspecialist sturen maar de kosten daarvan vinden we eigenlijk wat te hoog, zeker als je ook nog rekening moet houden met de oogoperatie.
In overleg zijn we door gegaan met de prednison. Maar het is nu maart en ik had er geen lekker gevoel meer bij. Ja het oog werd beter, was niet meer rood maar Skoel werd er wat suffig van en ook wat dik. Ik ben nu gestopt met de druppels en het oog is weer rood maar hij is wel weer heel erg levendig. 

Hebben jullie enig idee wat het kan zijn? Wat kunnen we nog proberen om hem te helpen? 
het is zo lastig. Ik vind het niet erg om veel geld uit te geven aan een oog operatie als hem dat helpt, maar vooralsnog heeft hij geen pijn en eet en drinkt hij goed. Bovendien is een operatie ook niet zonder risico. Maarja..nu heeft hij een rood oog.maar geen pijn. Maar we kunnen hem moeilijk zijn hele leven prednison geven toch?

 

 

Zo, lang verhaal. Ik hoop dat het duidelijk is en dat iemand van jullie wellicht een oplossing weet. Ik ben echt een beetje ten einde raad. eventueel kan ik wel een foto bijvoegen van zijn oog, hoe het nu is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik je verhaal zo lees denk ik toch zelf dat het wellicht EC zou kunnen zijn. Een konijn met EC hoeft niet alle symptomen ervan te hebben. Ik heb zelf een konijn met EC gehad, en hij had maar 1 symptoom ervan. Ik weet dat wanneer een konijn wolkerige verdikkingen in het oog heeft dit op EC kan duiden. Maar een rode rand rond de pupil kan ik niet plaatsen. Maar goed, ik ben geen dierenarts.

Heb je al eens contact gehad met een andere konijnkundige dierenarts? Ik heb zelf nl ook de ervaring dat een konijnkundige dierenarts de EC bij mijn konijn niet had onderkend. Na lang tobben ben ik naar Utrecht gegaan en daar bleek toch dat mijn konijn EC had. Ik weet niet waar je woon, maar je zou de dierenkliniek in Utrecht wellicht kunnen bellen en ev. een mailtje sturen met je probleem en een foto van het oog. Dan hoef je niet direct met je konijn op pad, wat weer stress met zich mee kan brengen.

Hopelijk kom je er snel achter wat er aan de hand is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik woon zelf in Friesland dus niet echt in de buurt van Utrecht. Denk je dat ik die kliniek gewoon kan mailen dan? Wat is de naam van die kliniek? 
We hebben er nog aan gedacht om preventief een behandeling te starten voor EC maar hij raakt zo vreselijk gestresst van druppels of medicatie in zijn mond. Het is echt een drama, we hebben alles al geprobeerd. Handdoeken, rustig tegen je aanhouden etc...maar uiteindelijk draait het er altijd op neer dat we hem met twee man moeten vasthouden en dan nog van stress kan hij zijn urine laten lopen. Dat is gewoon heel zielig en wil ik hem ook niet onnodig aandoen. Oogdruppels is geen probleem en het is een heel handtam konijn verder. 

Ik zal wel even een foto maken en die hier plaatsen, misschien geeft dat wat meer duidelijkheid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zelf deze foto's, met een omschrijving van het probleem en wat er al aan gedaan is, toch naar Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht mailen. De dierenarts daar, E.J. De Boer, is heel konijnkundig. Wellicht kan hij aan de hand van de foto's al aangeven wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pff, ja ik denk dat ik dat maar ga doen.

Ik zal vandaag ook weer mijn eigen dierenarts gaan bellen en wellicht toch maar beginnen met de kuur dan? Ze zei dat het iniedergeval geen kwaad kon. Ik weet het anders echt niet. Een ontsteking lijkt me ook niet, want dat zou nu wel weg moeten zijn na 4 maanden. Hij is al die tijd gewoon behandeld. 
Het is een heel gedoe en heel lastig, vooral omdat hij juist zo opgewekt is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas trapt meneer er niet in als we het mengen met fruit of op een crackertje doen. Maar critical care is wel een tip. Mijn andere konijn is trouwens gek op alle soorten medicatie, iedere keer probeerde ze dan skoelie's bekje af te likken omdat ze het zo lekker vind. haha.



Ik heb net de dierenarts gebeld, kan over een uurtje terug bellen dus ik denk dat we toch maar starten met de kuur. Mocht dat geen oplossing zijn dan kijken we weer verder. Ik weet het anders ook niet meer, maar liever 4 weken een kuur dan dat oog er onnodig uit.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben benieuwd wat de stappen zijn geworden.

Wat betreft het verwijderen van het oog: ik had er hier ook 1 met een oogbeschadiging. Heel actief en levendig. doordat ze waarschijnlijk al blind was merkt ze weinig van het oog verwijderen. Ze is nog net zo levendig en vrolijk als voor de operatie :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe staat de ooglidrand? Ik kan hrt op de foto lsstig zien, maar een de bovenkant lijkt het ietd naar binnen te gaan?(de ooglidrand is op de tweede foto niet helemaal zichtbaar) als dat het geval is, dan schuren de haartjes steeds over zijn oogbol. Dit irriteert natuurlijk vreselijk en beschadigt het oog.

Ec is zeker het proberen waard,al ziet dat er meestal anders uit. Wilhelmina park mailen kun je doen, maar of je er iets mee op schiet... een dier moet toch gezien worden voor een goede diagnose. En persoonlijk ben ik nooit zo onder de indruk van WP. Als je dan naar utrecht wilt zou ik eerder naar de universiteits kliniek gaan. Ook joue da kan contact net hen opnemen voor overleg. Heeft mijn da ook al een aantal keer gedaan als hij er niet uit kwam. Ook een andere da in jouw omgeving bezoeken kan een nieuwe insteek geven. 2weten meer dan 1, en de andere da kan net een andere ingeving krijgen. (Ook daar heb ik goede ervaringen mee met onze kat)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb vandaag de medicatie voor EC opgehaald. Kan geen kwaad dus proberen kan altijd toch? Jemig, wat moet er veel in dat spuitje zeg. Hij had wel moeite het weg te krijgen dus we hebben steeds pauze genomen. Heel rustig tegen ons aan gehouden en spuitje kn de bek, was eigenlijk geen probleem.

Voor zover ik kan zien zitten zijn haren niet naar binnen. Morgen nog eens kijken, maar ik denk dat het ons dan wel was opgevallen en de DA ook. Voor nu eerst de panacur proberen, hij krijgt 1x per dag. Hopelijk knapt het op en anders moeten we maar weer zien. Maar op een gegeven moment zijn je opties ook op.. Oog laten zitten, oog eruit of toch naar een oogspecialist. Dus laten we hopen dat het nu opknapt.

Heeft panacur nog bijwerkingen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .