Ga naar inhoud

Vers hooi


Patatje

Aanbevolen berichten

Konijnen eten graag vers hooi, maar het moet wel minstens 4 weken gelegen hebben. Vers geoogst hooi kan je daarom niet meteen geven. Maar als ik het goed begrijp haal je je hooi gewoonlijk in een dierenwinkel, voorverpakt? Dan is het zeker lang genoeg gedroogd. Dan kan je het hooi beoordelen op de kleur. Hoe groener, hoe verser. Vaak valt het losverpakte hooi (zoals kruidenhooi) meer in de smaak van samengeperst hooi, maar je kan ook mengen. Losverpakt hooi is een stuk duurder dan geperst. Als je plaats genoeg hebt, kan je een baal hooi halen van bij een boer, da's stukken goedkoper en vaak lekkerder dan het winkelhooi. Dan dus wel even vragen wanneer het geoogst is, en daar 4 weken bij optellen voor je het geeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het heet: "hooi eerste maai en kuilgras vraagje". Ging eigl. over of je hooi van de eerste maaibeurt mag geven of niet, maar er komt ook een stuk in dat hierop van toepassing was, ik kopiëer even het hele stuk (citaat van Sjaak en Floortje), hopelijk mag dat bij vermelding van de schrijver:whistle2::

Je kan gewoon prima hooi van de eerste snede geven.

Vaak is er niet eens een 2e snede hooi maar wordt dat ingekuild of ingepakt omdat het dan later in het jaar is en al te nat.

Wat belangrijk is, is dat je hooi een maand laat liggen voor je het geeft. Dus je laat het maaien, schudden, persen en dan haal je het van het land. En dan moet je het nog een maand laten liggen.

Wat betreft eiwitten en suiker: daar weet je alleen wat van als je weet of het gras en waarmee het gras is bemest. Of het meer voedingsstoffen bevat weet je ook alleen als je weet of en waarmee het is bemest. En dan nog zou je een analyse moeten laten maken om te weten wat er in zit.

Dat van die fructaan (suiker) is ook eigenlijk niet helemaal waar. Dat hangt weer af van de tijd van maaien en de tijd van inpakken. Een hoog fructaangehalte krijg je op het moment dat je koude nachten hebt, en warme ochtenden. Dus als de temperatuur ineens stijgt. Dan groeit het gras namelijk niet in de nacht en slaat het fructaan op. Als je het laat op de dag laat maaien en inpakken is je fructaangehalte dus al lager.

Eiwitten zitten vooral in kuil of voordroog. Hoe langer en hoe droger het gras hoe minder eiwitten. Hoe meer je gras aanvoelt als "gazongras" hoe meer eiwitten er in zitten.

Dat je dus in de eerste maai gifstoffen hebt en in de 2e maai niet is een fabeltje. Als je gras maait krijg je processen. Die moet je zijn gang laten gaan, je moet het de tijd geven om het gehele proces te doorlopen.

Dus haal met een gerust hart hooi van de eerste snede. Dit is het beste hooi wat er is naar mijn idee. Het is mooi lang, de pluimen staan er vaak in en de stengel is mooi hard. Je moet alleen even vragen wanneer het gemaaid is, en daar 4 weken bijtellen. Dan kun je het gewoon voeren.

Overigens: heb jij je wel eens afgevraagd welke snede er in een pak zit dat je koopt bij de dierenwinkel? ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .