Ga naar inhoud

Ziek konijn?! Weet niet meer wat ik moet...


chantal40

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Hier een nogal pijnlijk probleem. Ik heb in januari 2010 een konijntje meegenomen uit het asiel, een NHD. Hij heeft geen tattooage of iets dergelijks, waarschijnlijk was ie niet goed genoeg om mee te fokken/showen. Nou lopen we alleen al een jaar met m te kwakkelen. Hij heeft constant last van zn urine wegen en waarschijnlijk ook van zijn nieren. Nou hou ik heel veel van m, maar het heeft ons al 230 euro gekost en we zijn nog geen klap opgeschoten. Uiteindelijk vonden ze bij de DA twee bacterieën in zijn urine wegen, alleen was er steeds 1 resistent voor de AB. Nou heeft hij andere, sterkere AB gehad waar ze allebei van weg zouden moeten gaan, maar ik heb niet het idee dat het heeft geholpen. Hij heeft nog altijd een opgezwollen plasuitgang (sorry...) en het grootste probleem is, dat hij niet alleen niet zindelijk is, maar ook absoluut niet schoon meer op zichzelf.

Ik kan m bijna elke twee dagen wel wassen, als ik het niet doe, dan wordt ie echt heel vies aan de onderkant en moet ik heel wat wegknippen en/of wegscheren (dat laat ik dan de DA doen). Het probleem is gewoon, het wordt niet beter en ik vind het geen goed teken als een konijn zichzelf zo vies laat worden, terwijl ze normaal heel schoon op zichzelf zijn. Doordat hij dus niet zindelijk is, is het hok ook binnen een dag weer helemaal onder heeft gepoept als ik heb schoon gemaakt. Wat moeten we hiermee? Zoals gezegd lopen we al een jaar bij de DA, heeft ie alle mogelijke onderzoeken en AB al gehad en het blijft terugkomen. Wij zitten er heel eerlijk gezegd aan te denken om hem misschien toch in te laten slapen, want het lijkt mij dat hij hier zelf ook niet gelukkiger van wordt. Alles wat wij en de DA konden verzinnen hebben we dus al geprobeerd, maar niks helpt....

Iemand misschien raad, een idee of wat dan ook?! Want zo kan het echt niet meer. Het klinkt heel hard, maar ook omdat ik nu zwanger ben, kan ik gewoon niet meer elke 2/3 dagen wassen en/of het hok helemaal uitmesten en ik vind eerlijk gezegd ook dat dat niet nodig hoeft te zijn, hij is gewoon ziek en er moet een oplossing worden gevonden.... Help?!

aangepast door chantal40
Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ja, ik heb het idee dat de DA vooral denkt aan hoeveel geld hij eraan kan verdienen. Ik vind namelijk al een tijdje dat het zo niet kan, ik kan me echt niet voorstellen dat hij zich hier gelukkig bij voelt en hij heeft vaak ook pijn, maar de DA blijft steeds maar zeggen hiermee moet het over gaan/beter worden en anders proberen we dat en als dat niet werkt en ga zo maar door....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je al eens een andere DA geraadpleegd? Een tweede opinie kan geen kwaad lijkt me in zo'n situatie. Op BB vind je wel een lijst met konijnkundige dierenartsen.

Heb je de opvang al op de hoogte gebracht waar hij vandaan komt? Ik denk wel dat ze dit graag zouden weten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft het konijn hier al last van sinds hij in de opvang zat of is het begonnen toen hij bij jou kwam wonen? Anders kun je eens vragen wat zij hiermee hebben gedaan. Ik zou inderdaad ook naar een andere (konijnkundige) dierenarts gaan om te kijken of hij/zij wel iets kan vinden en een oplossing kan vinden. Als ook deze DA er niets aan kan doen, zou ik vragen of hij denkt dat het konijn pijn heeft of dat het toch een kwestie is van schoon blijven houden en er dus wel ontzettend veel tijd in steken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het konijn komt uit de opvang waar ik zelf heb gewerkt. Het probleem was inderdaad al bekend voordat ik hem meenam, of in ieder geval in mindere mate. Ook zat hij daar binnen, ik heb wel het idee dat dat ook uitmaakt, want hij lijkt het binnen altijd een stuk beter te doen. Op het asiel kreeg hij supreme science selective. Wij vinden dit alleen heel erg duur en zijn daarom overgestapt op de kenner biks van de welkoop, ook omdat wij vier konijnen hebben. Wij letten daarbij wel altijd op de ingredienten lijst, er zijn namelijk meerdere soorten van kenner. Hij kreeg daar verder geen groenvoer en weinig hooi, of in ieder geval at hij weinig hooi. Bij ons krijgt hij wel groenvoer, maar neem aan dat dat geen invloed heeft op de nieren? Wel op de darmen, maar daar heeft ie geen last van....

Onze dierenarts staat niet op de lijst met konijnkundige dierenartsen, maar ze hebben wel één in de praktijk die gespecialiseerd is in knaagdieren/konijnen. Ik weet trouwens wel zeker dat hij pijn heeft, hij zit altijd maar stil in een hoekje. Hij wil nu nog wel eten, maar vaak zijn het periodes, als het even goed gaat, die afgewisseld worden met periodes waarin het weer mis is, hij pijn heeft, niet wil eten en we de symptomen bestrijden, waardoor hij weer even beter is....

aangepast door chantal40
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je sowieso twee dingen moet doen.

Ten eerste contact opnemen met de opvang.

Ten tweede een heel goede konijnkundige dierenarts raadplegen.

De situatie moet in elk geval veranderen, maar in laten slapen lijkt me nog niet aan de orde op dit moment. Daar zou ik pas aan gaan denken als een heel goede konijnkundige dierenarts (ik zou naar Wilhelminapark gaan), het probleem ook niet kan oplossen en de opvang er ook geen heil meer in ziet. Het probleem dat je momenteel zelf niet in staat bent om veel energie aan de verzorging van het konijn te besteden (heb ik zelf helaas ook ervaring mee, ik weet hoe zwaar en vervelend dat is), zou ik met de opvang overleggen. Misschien willen zij de verzorging wel een tijdje op zich nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hmm ik zou inderdaad zeker een andere dierenarts raadplegen,, je moet op een gegeven moment toch kijken wat voor het konijn het beste is.. je kan wel blijven experimenteren maar het kan ook een keer ophouden... ik zou op het moment ook nog niks beslissen maar eerst bij een konijnkundige dierenarts je verhaal doen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als hij constant last heeft van zijn urinewegen... is er dan wel eens een echo gemaakt? Stel dat het konijn een blaassteen heeft die in de weg zit, dan kan hij niet goed plassen waardoor de bacteriën vrij spel gaan hebben in de blaas.

aangepast door lianne
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet trouwens wel zeker dat hij pijn heeft, hij zit altijd maar stil in een hoekje. Hij wil nu nog wel eten, maar vaak zijn het periodes, als het even goed gaat, die afgewisseld worden met periodes waarin het weer mis is, hij pijn heeft, niet wil eten en we de symptomen bestrijden, waardoor hij weer even beter is....

Krijgt hij dan wel pijnstilling? Dat is normaal toch heel belangrijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, hier even een update! Ik heb hem gister even gewassen, wat hij overigens vreselijk vond en een deel van de beharing aan de onderkant weg moeten knippen. Hij zag er nu weer redelijk uit aan de onderkant, alleen moet hij eigenlijk nog even gekamt worden, want zijn haar is een beetje piekerig nu.

We zijn vandaag naar de dierenarts geweest. Wonder boven wonder vond hij donar er beter uit zien als de laatste keer dat we geweest waren! Hij vond dat het een stukje beter ging en zei ook eerlijk dat hij de vorige keer dacht, dat als het niet beter werd het einde verhaal was. Maar hij vond dus dat het beter ging. Even met hem overlegd en hij gaf aan dat de kuur de vorige keer echt veel te kort geweest is (5dagen) en dat hij het nog een keer wil proberen. Dit is wel de laatste poging, als het hierna niet beter wordt, zullen we hem toch in moeten laten slapen.

Nu hebben we dus de antibiotica voor 3! weken meegekregen, in te spuiten onder de huid (vorige keer ook al) dus ik heb hem nu zolang in de badkamer gezet, want daar is het bijna net zo koud als buiten, maar dan zit hij niet in het hooi en kan ik het beter schoonhouden, zodat hij ook een beetje schoon blijft. De dierenarts wil hem aan het eind van de kuur over drie weken weer zien en dan gaan we kijken hoe het is nu.

Ik had nog even aangegeven dat ik nu weer vacht heb weggeknipt aan de onderkant, omdat donar dus weer zo vies was, maar dat het lastig is, omdat hij zo wild is als je met hem bezig bent. De dierenarts gaf aan dat we hem altijd kunnen brengen om te laten knippen/scheren, dus dat scheelt weer! Het enige wat ik minder vond, was dat donar nogal is afgevallen. Hij was begin november nog 2,5 kilo, toen hebben ze de medicijnen daarop gebaseerd en nu was hij nog maar 1,8kilo. Hij moet dus wel even wat meer eten!!!

Al met al ben ik er toch blij mee! Hij voelde zich vandaag ook toch weer een stuk beter, want hij was alweer wat alerter. Hij sprint ook nog altijd op zijn eten af, dus ik denk dat het nu met de pijn wel meevalt. De dierenarts heeft eerst geen pijnstiller mee gegeven nu, omdat het goed klonk, maar ik kan natuurlijk altijd pijnstiller bijhalen (ik heb nog een beetje carprofen). Maar de dierenarts heeft er dus wel weer vertrouwen in en ik heb er zo ook weer vertrouwen in! Nu afwachten of het helemaal over is na de kuur. Als dat zo is, gaf de dierenarts ook aan, dat we dan in ieder geval weten wat we moeten doen, mocht het daarna toch nog weer eens terug komen. Al met al toch nog goed nieuws dus!!!!:goed::yipi:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .