Ga naar inhoud

Voedster maandelijkse op haar ongemak ...


webwiper

Aanbevolen berichten

We hielden het de laatste maanden, op aanraden van de DA, uitvoerig bij. 26/08, 24/09, 28/10 kwamen we telkens onderstaande tegen ...

Even situeren :

Be is een NHD-voedster van 2,5 jaar oud, niet gesteriliseerd. Ze woont al 2 jaar samen met Bo, een NHD-ram van 3,5 jaar en gecastreerd. Ze doen het super samen ! Er wordt heel wat afgewassen, samen gegeten, gegraven, gelegen,... Ze wonen in een ruim hok buiten, bestaande uit een duplex buitenhok, een ruime overdekte aarde-ren om te graven en een deel binnenhok (stenen tuinhuis). Al bij al zo'n 7 m² gevarieerde looppret. Het hok wordt dagelijks gekuist (toiletjes verschoond, hok aangeveegd en af en toe uitgewassen, vers stro en hooi, ...) Tijdens deze poetsbeurt lopen ze in het gras (als het droog is) of in het tuinhuis vrij rond. Voeden gebeurt op +/- vaste tijdstippen : 's morgens hooi en stevig groenvoer, 's avonds hooi, stevig groenvoer en 60g biks. Er wordt telkens dezelfde groentes aangeboden.

Be is een heel actieve en nieuwsgierige jongedame met een constante eetlust. Als ze ons hoort aankomen staat ze al met de snoet door de draad en zodra we het hok openen spettert ze eruit. Vandaag (en de andere hierboven vernoemde dagen) niet ...

Be zit lusteloos in het hok. Wast zich wel maar zit met half gesloten oogjes. Rilt af en toe en verandert steeds van zit- of ligplaats. Ze vind haar draai niet. Legt zich languit, kruipt dan op een bolletje, graaft dan wat en legt zich weer languit ... Ze eet absoluut niet en wil het liefst met rust gelaten worden (zo lijkt het). Ze voelt wel warm in het nekje, heldere oogjes, geen drupneus.

We steken haar apart in een binnenkooi in het tuinhuis, maar zo dat ze wel nog contact met Bo kan hebben. We voorzien haar van een eigen toilet, hooi en water en een weinig groenvoer. We gaan heel regelmatig controleren. Normaliter merken we na een aantal uren dat ze er terug door komt en weer eet, keutelt en speels is als voorheen.

Vraag nu ...

Wat kan het probleem zijn en is het toeval dat het maandelijks lijkt terug te komen ? Ik zocht al wat op omtrent cycli bij een konijn, maar vond niet meteen iets nuttigs.

Misschien doet het er niet toe, maar het is ook het eerste jaar dat ze nadrukkelijk in de rui is. Voorheen had ze hier nagenoeg geen last van. Deze rui begon echter maar een paar weken geleden, dus vermoed ik dat dit niet meteen met het probleem gelinkt is ?

Hier zie je foto's van Be en hun woonst : http://www.bunnybunch.nl/community/blogs/webwiper/1876-uitbreiding-hok-eigen-stukje-tuinhuis-page2.html#comments

aangepast door webwiper
Link naar reactie
Delen op andere sites

Zolang ze niet opnieuw tot eten komt keutelt ze ook niet. Dus verstopping is mogelijk, maar ...

1) waarom dan maandelijks ?

2) door wat veroorzaakt ? (ze eet heel veel hooi)

We hoorden daarnet ook duidelijk buikgeluidjes ... Ze is al iets actiever, maar eet nog niet en zoekt nog steeds wat haar 'draai' ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een verstopping wordt vaak veroorzaakt door de rui. Hoe keutelt ze verder? Buikgeluidjes kunnen ook geluidjes van gas zijn. Dat ze niet eet kan zijn omdat ze pijn heeft en haar draaien zoeken ook.

Als het al 12 uur geleden is dat ze heeft gegeten zou ik haar wat proberen te gaan dwangvoeren voordat de darmen helemaal stil komen te liggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De fles met warm water kreeg ze eerder op de avond, maar had ze totaal geen interesse in.

In het hok is niks veranderd, maar zoals ik aangaf is ze enorm nieuwsgierig en eetgierig, dus ja ... Haar keutels zijn de rest van de week normaal geweest. Deze avond heb ik er nog geen gezien ...

Wat ik raar vind is dat het nu al drie maanden na elkaar met een paar dagen verschil voorkomt. Zou er toch één of andere hormonale trigger kunnen zijn ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt heel vreemd. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het dan van de verharing komt, want dan zie toch vaak kettingkeutels.

Misschien kun je toch eens voor de zekerheid een keutel doorsnijden, kijken hoe de binnenkant eruit ziet.

Ik weet er verder niks zinnigs over te zeggen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat maandelijkse heb ik echt nog nooit gehoord... als je wilt weten of konijnen een cyclus hebben van een maand en of ze daar darmklachten van kunnen krijgen of niet, dan zou je eens een mail moeten sturen met die vraag aan een specialist. Evert-Jan van Wilhelminapark probeert altijd alle mail te beantwoorden. Dus die kun je gewoon mailen: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .