Ga naar inhoud

in laten slapen of doorbehandelen zoals nu?


Claire68

Aanbevolen berichten

Beste mensen van Bunnybunch,

Ik heb op vele sites, onder andere die van de kliniek aan Wilhelminapark, gelezen over het behandelen van achterhandverlamming door E. Cuniculi. Helaas ben ik niet in de gelegenheid om mijn Vlaamse Reus Hannes van anderhalf jaar in Utrecht te laten behandelen. Ik woon namelijk in Leeuwarden en ben steeds van maandag t/m vrijdag in een therapeutische gemeenschap in Vorden. Daarbij heb ik een volslagen minimaal inkomen. Ik reis steeds op en neer: alleen op zaterdag en zondag kan ik bij mijn zieke Hannes zijn en doordeweek moet ik de verzorging overlaten aan mijn vriend, die zich ermee helaas erg belast voelt. Ik twijfel nu na ruim twee weken zeer over in laten slapen of doorbehandelen. Ik heb in Leeuwarden dierenarts Gerrit-Jan geconsulteert van de keten 'Elke Dierenarts'. Die heeft helaas nauwelijks kennis van de behandeling van E. Cuniculi. Hij dacht aan een hernia. Maar het is natuurlijk hoogstwaarschijnlijk E. Cuniculi.

Het ging zo: op vrijdagmorgen 6 februari lag Hannes plotseling te stuiptrekken en hij heeft sindsdien een volledig verlamde achterhand, waarin tot op heden totaal nog geen verbetering. De volgende dag, op 7 februari, heeft Hannes door dierenarts Gerrit-Jan een injectie van 2 ml. Depocort (een corticostereoïde) toegediend gekregen en sindsdien krijgt hij ook (op mijn eigen aandringen) dagelijks Panacur. Eerst kreeg hij een week lang 100 mg fenbendazol per dag (twee streepjes van de doseerinjector), daarna heeft hij dagelijks drie streepjes gekregen, oftewel 150 mg. Want Hannes woog 6.2 kilo en ik ben bang dat de 100 mg in eerste instantie ondergedoseerd was. Sinds 14 februari krijgt hij ook meloxicam erbij, niet voorgeschreven maar volledig op mijn eigen initiatief. De dosering is eenmaal daags (en bedraagt van de suspensie Meloxidyl voor honden: zeven streepjes van de kleine injector die daarbij zit). Tweemaal daags meloxicam toedienen lukt niet want dat wil mijn vriend helaas niet opbrengen. Dit tweede medicijn is ook niet voorgeschreven door een dierenarts, ik heb het maar van internet, daardoor mist mijn vraag aan mijn vriend overtuigingskracht.

Hannes eet en drinkt goed en lijkt niet achteruit te gaan, wel is hij nu iets magerder geworden. Echter er is totaal geen verbetering van de verlamming en geen verbetering van zijn urine-incontinentie. Is er volgens jullie na deze twee weken nog enige kans op een verbetering? Voor mijn vriend zou in laten slapen een verlossing zijn. Ik zit er erg mee in mijn maag dat mijn vriend voor de taak van de verzorging is gesteld en dat ik geen betere behandeling kan bieden dan wat Hannes nu krijgt. Bijvoorbeeld eventueel dwangvoeren van blindedarmkeutels kan alleen in het weekend, als ik er ben.

Wie wil met mij meedenken of heeft advies? Alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is er gedaan om een diagnose te stellen? Want stuiptrekkingen en vervolgens acute achterhandverlamming is niet iets dat mij gelijk EC doet vermoeden. Beiden zijn weliswaar een symptoom van EC, maar bij gelijktijdig optreden zou het betekenen dat de infectie op twee afzonderlijke plaatsen in het lichaam (hersenen en ruggemerg) tegelijkertijd een ontsteking veroorzaakt. Als dit al zou gebeuren dan zou je meer symptomen moeten zien, m.n. gerelateerd aan een ontsteking in de hersenen. Komt nog bij dat EC meestal niet acuut tot dergelijke klachten lijdt. Het kan snel gaan, maar van het ene op het andere moment een totale achterhandverlamming vind ik wel erg snel.

Als dit inderdaad veroorzaakt wordt door EC dan is er nog iets waar je rekening mee zult moeten houden. EC zorgt voor een ontsteking, die ontsteking lijdt tot weefselschade. Het genezen van de infectie moet dus gevolgd worden door genezing van de schade door het eigen lichaam. Het herstellen van schade aan zenuwweefsel gaat zeer langzaam en neemt dus behoorlijk wat tijd in beslag. Het is dan van belang dat het dier gedurende die periode wordt verzorgd om doorligplekken en urinebrand te voorkomen. Ook heel belangrijk zijn vitamine B en 'fysiotherapie'. Je kunt zoeken naar het verhaal van Mintaka over Siebe hier op BB, daar kun je ook lezen dat de behandeling een langdurige en intensieve is.

Over het in laten slapen kan ik je niet adviseren. Dat is geheel jou beslissing. Wat ik wel wil zeggen is dat het niet verstandig is om de belasting van je vriend mee te laten wegen. Dat gaat uiteindelijk jullie relatie niet ten goede komen, en je zult hem altijd verantwoordelijk houden voor de dood van je konijn.

[Edit] hier is het topic over Siebe: http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/9717-duimen-voor-siebe.html

aangepast door Petradhd
Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien is het verstandig om eens te beginnen met het consulteren van een wél konijnkundige DA...je hebt een minimum inkomen en je kunt het je niet permitteren je konijn te laten opnemen door de Wilhelminakliniek (wat ik begrijp, want dat is duur) maar een één of tweemalig consult door een goede DA kan je misschien al een stuk verder helpen. Zij kunnen bijvoorbeeld bloed afnemen om gewoonweg eens te testen of het EC is

Goed dat je aangedrongen hebt op panacur, helaas doen de symptomen die je opnoemt me wel denken aan e-cuniculi. Het kan idd binnen een paar uur veranderen in een rampzalige situatie...Maar ik ben dus geen DA assistente en waarschijnlijk weet Petra meer over dat soort dingen als weefsel, ontstekingen e.d.

Als het dan wel EC blijkt te zijn, kan je DA waarschijnlijk ook een indicatie geven of je konijn nog kans heeft op verbetering of zelfs complete genezing...Zo niet, dan kun je verder redeneren of je hem wilt laten inslapen want ik kan me voorstellen dat een verlamd konijn met urinebrand een moeilijk geval is...Als er wel kans op genezing is, weet je iig waar je moet beginnen...

Hoe dan ook, ik zou hemel en aarde bewegen om mijn konijn te helpen (voor zover je je dat kunt permitteren), zeker omdat mijn nijntje is overleden aan EC en dat een regelrechte hel was...

Link naar reactie
Delen op andere sites

sommige dierenartsen hebben een policy dat ze alle dieren willen helpen, en geen dieren willen laten inslapen door de finaciele problemen van hun baasjes. die hebben vaak een potje voor gratis of goedkopere behandelingen. je kan daar naar op zoek gaan als je het echt niet kan betalen. dan moet je natuurlijk wel naar een konijnkundige DA, want anders heeft het nog geen zin. suc6!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mocht je toch naar het Wilhelminapark willen gaan en het is een dure behandeling/consult/opname kun je vragen of je misschien een afbetalingsregeling kunt treffen?

En je zou dat van die potjes idd eens uit kunnen zoeken. Sommige DAen behandelen idd dieren voor een lagere prijs als je een laag inkomen hebt...

aangepast door Danja
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik woon zelf dichtbij Leeuwarden en ik heb gehoord dat deze dierenkliniek erg goed is:

http://dierenkliniekleeuwarden.nl/index.html en deze arts is gespecialiseerd in o.a. konijnen http://dierenkliniekleeuwarden.nl/Dierenartsen/dierenartsmr.html

Je kunt altijd eens telefonisch contact opnemen over de mogelijkheden, natuurlijk de prijzen en of daar ook iets voor te regelen valt. Heel veel suc6 en hou ons op de hoogte!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .