Ga naar inhoud

Verlamming door sprong


heidi-77

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Afgelopen maandag schrok mijn konijn (Nala), maakte een gekke sprong, begon als een gek te krijsen en het resultaat was een verlamming aan de achterpoten.

Nu ben ik meteen naar de dierenarts gegaan, ook al was het in de avonddienst, en deze constateerde dat ze geen reflexen had. Misschien door een zwelling in het ruggemerg en een zenuw die bekneld zou zitten.

Ze heeft Nala een spuit met dex. gegeven en nu moest ik gister terugkomen bij de dierenarts. Nala kreeg weer wat reflex terug en heeft wederom dex. gehad (nu een langerdurende werking) met een pijnstilling. Nala zit nu in een kleiner hok, eet en drinkt goed, het lopen gaat moeizaam, maar ze begint haar poten wel te gebruiken.

Ik moet nu afwachten...

Hebben jullie misschien tips wat ik kan doen om haar beter te maken?

En weten jullie of ik haar kontje kan schoonmaken? Dat lukt haar zelf nu niet.

Alvast bedankt!

Groetjes Heidi

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 59
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Ik heb net geprobeerd haar kontje schoon te maken, er kleeft nu geen poep aan, al zijn de pootjes nog wel nat doordat ze haar urine ook laat lopen, zodra ik haar oppakte liep er heel wat uit.

Ik vind het zo moeilijk, ze is heel zielig. Probeert zich wel te wassen, maar kan er niet allemaal bij. Ze hupt wel met moeite. Van de dierenarts moest ik dus tot het einde van de week wachten.

Ik ben echt machteloos, ik wil haar liever niet laten inslapen, ze is pas een jaar oud.

Wat kan ik het beste doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben geen dierenarts natuurlijk, maar ik vind het niet klinken alsof ze zou moeten worden ingeslapen. Als ze weer een beetje kan huppen, lijkt me dat al een goed teken! Misschien gaat dat wel geleidelijk beter!

Je kan haar kontje ook schoonmaken met kamillethee trouwens.

Ik kan me je machteloosheid voorstellen, maar in mijn beleving (en nogmaals: ik ben natuurlijk geen dierenarts) klinkt dit niet helemaal hopeloos.

Veel sterkte en ik hoop dat het langzaam (of snel ;)) weer beter gaat met Nala!

Link naar reactie
Delen op andere sites

De dierenarts zei gister dat we haar zoveel mogelijk met rust moeten laten en alleen moeten oppakken als het noodzakelijk is. Ik heb nu vakantie dus hou haar continue in de gaten. Haal dan ook steeds de keutels voorzichtig weg.

Ook moesten we haar hok vaker schoonmaken aangezien ze nu niet zinlijk is. En verder wachten tot het einde van de week. Ik zorg dat ze steeds vers water heeft. (nu via een bakje) en genoeg eten zodat ze op krachten blijft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat het er best positief uitziet als er zo snel al verbetering optreedt. Dus van inslapen is nu echt geen sprake. Het kontje schoonmaken is heel belangrijk, zeker nu met dat warme weer. Wat je ook kunt doen is haar preventief behandelen met een middel tegen maden, bijvoorbeeld rear-guard (te bestellen bij bunnybin, maar dat kan ivm vakantie pas na 10 augustus) of beaphar anti-myasis (te koop in de dierenwinkel). Ook zou je haar kunnen insmeren met zinkzalf op de plekken waar urine blijft zitten, tegen het geĆÆrriteerd raken van de huid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er lag eerst een handdoek in de kooi, maar die moest ik van de DA vervangen door kranten en bodembedekker, dat heb ik gedaan. Ook heeft ze net weer een schone kooi, die krijgt ze nu continue. De kooi heb ik bedekt met een vliegenhor, zodat ze ook zo veilig zit.

Ik zag op het internet een lijst met DA gespecialiseerd in konijnen en vanmiddag ga ik naar een gespecialiseerde dierenarts toe, deze heb ik zojuist telefonisch gesproken. Waarschijnlijk krijgt ze een catheter om de blaas te ontlasten zodat die zenuw ook rustig kan herstellen.

Dan kijken we vanmiddag weer verder hoe en wat. Waarschijnlijk is het alleen een hernia, aangezien ze nu wel weer wat hupt. Het is dus heel erg afwachten.

Ik hoop echt dat het helemaal goed komt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb niet echt tips voor je, had alleen nog maar over verlamming gehoord en gelezen en daarbij altijd de vermelding meegekregen dat je het beest beter in kunt laten slapen :(

Maar zoals ik het nu lees lijkt het erop dat er verbetering in zit :D daar ben ik errug blij om!!!

In ieder geval beterschap, laten we hopen dat ze voor 100% herstelt en dat je nog lekker lang kunt genieten van je nijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom kranten ipv een handdoek?! Als kranten nat zijn blijven ze toch veel te makkelijk aan je nijn plakken. En als je de handdoek tenminste een a twee keer vervangt is dat toch ook veel hygienischer voor je nijn?!

Ik kan het overigens wel begrijpen als het in verband is met ons huidige tropische klimaat! Handdoek is waarschijnlijk wel warmer ja.

Nja, in ieder geval veel sterkte, en hopelijk komt Nala er weer bovenop!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas gister kregen we totaal geen goed nieuws van de dierenarts. :no: Hij was voor mijn gevoel heel kundig en raadde toch aan een handdoek op de bodem te leggen. Dit heb ik dan thuis ook meteen gedaan.

Volgens die dierenarts zit er een duidelijke verdikking bij een van de wervels en hij denkt dat haar rugje toch gebroken is. :( Tijdens het checken van pijn reflexen etc reageerde ze totaal niet, wat erop duidt dat hetnog steeds totaal verlamd is en het ruggemerg ontzettend zwaar beschadigd is. Er had nu al veel meer verbetering in moeten zitten dan wat er nu is. De reden dat Nala toch hupt is omdat ze totaal geen pijn voelt, waar ik wel blij om ben. De blaas van Nala is ook verlamd, eveneens het uiteinde van het darmstelsel. De ontlasting rolt (wel voornamelijk als harde keutels) eruit en die spier die werkt ook niet.

We moeten de blaas nu een paar keer per dag uitknijpen, om zo de urine toch goed uit haar lijfje te krijgen, daarna moeten we haar voorzichtig wassen en droogmaken. Dit om maden te voorkomen.

De kans dat Nala toch zal herstellen is minder dan 5%. De dierenarts heeft gezegd dat we tot maandag moeten wachten en als de situatie zo blijft zullen we haar toch een spuitje moeten geven. :( :( :(

Ik vind het heel moeilijk, maar als de situatie zo blijft, is er waarschijnlijk geen andere weg.

Hieronder een foto van Nala toen we haar net hadden.

92684249_5__ZVh.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoop ook dat het goed komt met haar, onze Geisje heeft dit ook gehad, is 3x een week bij de dierenarts geweest kreeg daar medicijnen, speciale voeding e.d na de 1ste behandeling leek het beter te gaan, maar helaas was dat maar 2 dagen, nog 2 behandelingen gehad maar was ter vergeefs helaas. Dus hebben we haar laten inslapen was het beste voor haar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .