Ga naar inhoud

Verlamde achterkant


Martje

Aanbevolen berichten

Het konijntje van mn zus (+/- 14 weken) sleepte een dikke week terug ineens met de achterpootjes, moest echt moeite doen de pootjes onder zich te trekken, uiteraard naar DA geweest, die heeft toen een vitamine B injectie gegeven, en ze moest met een week terugkomen.

dat was afgelopen vrijdag. toen zei de DA dat ze een hernia heeft, (dit is toch alleen met zekerheid te constateren door een foto??)

ze heeft toen een prednison injectie gehad, en dan afwachten.

ondertussen mocht ze wel gewoon buiten in de ren lopen volgens DA, terwijl ik gelezen had dat konijnen met een hernia juist in een klein hok, lekker warm moeten zitten?!

ze eet wel goed, maar komt niet aan denken we... ze is duidelijk magerder dan haar zusje.

anyway, ze sleept nu echt haar achterpootjes mee, zit eigenlijk zo goed als geen beweging meer in. ze probeert het wel, maar het lukt niet die pootjes gewoon neer te zetten.

vanmiddag vonden we haar, met haar achterpootje en kontje helemaal nat. (urine?)

volgens de DA moeten we haar in laten slapen op het moment dat ze incontinent word. maar ik weet niet zeker of ze dat is.

ik twijfel ook erg of het een hernia is, want al vanaf dat mn zus ze heeft is Jamie wat 'anders'. ze eet wel goed, maar was in het begin wat aan de dunne. nu niet meer trouwens.

en bleef gewoon qua ontwikkeling wat achter, voelde veel slapper aan.

toen ze haar pootjes nog wel onder zich kreeg viel ze ook wel eens om, en kon je haar gewoon 'omduwen'...:blink:

heeft iemand enig idee wat we nog kunnen doen? behalve afwachten??:((

Link naar reactie
Delen op andere sites

dringend naar een konijnkundige DA gaan! denk niet dat het voordelig is om nog langer te wachten! is wel heel zielig om te lezen, zal echt duimen dat het beter word !

er zal vandaag nog wel een proffesioneler iemand passeren die je heel goed kan helpen hiermee!

veel succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja... een andere DA zoeken en wel ééntje die bekwaam is in konijnengeneeskunde...

Bij mij als leek vallen er al onmiddellijk een paar andere mogelijke oorzaken en behandelingen te binnen die ik hier op het forum gelezen heb...

We krijgen héél erg vaak mensen over de vloer waarbij de DA gewoon niet konijnkundig is en waar het (onnodig) verkeerd afgelopen is. Foute diagnoses, foute behandeling, verkeerde geslachtsbepaling... elke week weer... Vorige week nog werd het konijntje van een lid door een DA veroordeeld tot inslapen wegen een compleet fout gebit. Na een bezoek aan een echte specialist bleek er met dat gebit niets mis (behalve klein haakje dacht ik) en dat konijntje gaat nu hopelijk een lang en gelukkig leven tegemoet... Vandaag een post van iemand waar de ram helemaal verkeerd gecastreerd werd,met alle gevolgen vandien, ook daar is voor een tweede mening naar een kundige DA gegaan en nu heeft hij eindelijk de juiste zorgen... jammergenoeg had dit lid al een voedster verloren door de fouten van haar DA...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb helaas op deze manier al reeds 2 konijnen wel verloren.

Maar wat betreft een kwetsuur aan de rug daar kun je een injectie met steroriden voor halen bij een kundige dieren arts.

dan kan je konijnen wel degelijk nog herstellen met warmte om zich heen dus in huis.

Konijnen kunnen ook door een foute sprong in een schok raken waarbij ze een rug kneusing op lopen.Daar bij raken ze onder koeld.Dus ik weet niet of dat bij jouw het geval is.Dan heeft ze echt warmte nodig.Ik heb al eerder een konijn daar weer mee boven opgeholpen.Dus ga met spoed naar een konijn kundige arts.succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

maar waar vind ik een konijnkundige DA?? :(

in heerenveen hebben we die niet... (ik heb geen auto)

wat denken de ervaringsdeskundigen onder ons dat het eventueel kan zijn? behalve een hernia...

dan kan ik met die info misschien naar de DA?

trouwens, als konijnen onderkoeld raken, dan worden ze toch 'automatisch' ook lusteloos enzo? en eten misschien niet goed meer? of heb ik dit mis?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ah, gelukkig.

dat is ze nog lang niet onderkoeld! (Ik heb geen thermometer in huis, die ga ik morgen meteen halen!) ze knabbelt op dit moment aan wat hooi, en was net op haar eigen (verlamde) manier door de kooi aan het 'huppen'

voor de zekerheid heb ik er een kruik bij gelegd. (als ze dat te warm vind heeft ze nog genoeg ruimte om ergens anders te gaan liggen.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit zijn konijnkundige dierenartsen in Friesland:

D. Hazenberg, C.A.H. Pool, C.M. van Blaaderen

Dierenkliniek Camminghaburen

Kingmastate 32

8926 NB Leeuwarden

058-2669590

Uitsluitend op afspraak

Openingstijden

Ma t/m vr van 08.00-19.00 uur

Za van 10.00-12.00 uur

Onze kliniek heeft een nacht- en weekenddienstregeling met de Kliniek voor Gezelschapsdieren aan de Jelsumerstraat te Leeuwarden

website: www.dierenkliniekcamminghaburen.nl

e-mail: -

Let op: maak uitsluitend een afspraak met de genoemde dierartsen!

H.M. de Ruijter

Kliniek voor gezelschapsdieren

Jelsumerstraat 47

8917 EM Leeuwarden

058-2123891

Openingstijden van de kliniek

ma t/m do van 08.00 uur tot 19.00 uur

vrijdags van 08.00 - 18.00 uur

zaterdags van 10.00 - 12.00 uur

Alleen voor spoedgevallen tel. 06-51557877 (24 uur per dag)

website: www.kliniekvoorgezelschapsdieren.com

e-mail: -

Let op: maak uitsluitend een afspraak met de genoemde dierartsen!

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onderkoeling voel je ook aan de oren, die geven eigenlijk erg goed de temperatuur aan. Als die warm zijn, zit het daar wel goed.

Andere mogelijke oorzaken voor verlammingen zijn parasieten, tumor (komt héél zelden voor) en een schok die door vanalles kan veroorzaakt zijn oa door darmimmobiliteit, maar dat is bij joud duidelijk niet het geval omdat ze nog eet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hernia vind ik een vreemde diagnose, aangezien dit konijntje er niet uitziet alsof het pijn heeft. Wat ik bij een hernia wel zou verwachten. Het zou van alles kunnen zijn, maar E cuniculi komt bij mij in mijn hoofd op hoewel het ook een beschadiging van het ruggemerg door trauma kan zijn. Op de site van Wilhelminapark (een zeer konijnkundige dierenkliniek) staat dit over achterhandverlamming:

Bijn nooit een hernia

In alle jaren dat we konijnen behandelen hebben we 1 keer door middel van een röntgenfoto vast kunnen stellen dat het konijn een gebroken rug had!

De konijnen die we in onze dierenkliniek hebben gehad met een totaal verlamde achterhand = een paralyse posterior (geen pijngevoel meer bij diepe palpatie) of met een slappe achterhand = een parese (nog wel pijngevoel) waarbij we een röntgenfoto maakten kwam nooit een gebroken rug of hernia naar voren.

De laatste jaren behandelen we deze konijnen als konijnen met een E. cuniculi besmetting. We behandelen met medicijnen en de resultaten zijn verbluffend. We durven te stellen dat E. cuniculi in bijna alle gevallen als oorzaak gezien moet worden, tenzij er door een röntgenfoto bewezen kan worden dat er een gebroken rug aanwezig is!

Meer op de site van Wilhelminapark: Verlamde achterhand, verlamming, omvallen, achterhandslapte of trekken met de poot bij het konijn wordt ook wel parese, paralyse posterior of ataxie genoemd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat had ik inderdaad ook al eens gelezen petra. (dat kwam ook in mij op)

en vond het daarom ook een vreemde diagnose van de dierenarts...

ik zal morgen even met zus overleggen, en dan weer naar DA... met info over E. Cuniculi!

de behandeling hiervoor kan geen kwaad toch als ze geen EC hebben? voor zover ik begrepen heb dan...

Ik heb Jamie sinds vandaag dus ook in huis, mn zus is hartstikke goed voor haar dieren hoor, maar laat het medische 'gepruts' liever aan mij over. ik vind et niet eng of vies ;)

ps: ik geloof ook niet dat jamie pijn heeft, dat zou ik wel merken, en ik kijk heel regelmatig bij haar. van wat ik gelezen heb zijn hernia's hartstikke pijnlijk...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat omrollen bij E cuniculi is volgens mij een symptoom dat je ziet als het in de hersenen zit, samen met torticollis (gedraaide nek). Niet als het een achterhandverlamming veroorzaakt, want dan heeft het een ander deel van het centrale zenuwstelsel aangetast dat niet voor het evenwicht zorgt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat dacht ik ook, misschien beginstadium?

mag ik trouwens even een onnozele vraag stellen?

Jamie is magerder dan haar zusje, nou lijkt het mij dat ze beide rond hetzelfde gewicht moeten zitten, toch? ik heb geen weegschaal in huis, die ga ik zo halen. en dan beide wegen en even vergelijken.

iemand ook een supertip mbt voer? ze krijgen nu gewoon biks, maar er bestaat toch ook voer waar meer in zit? waardoor ze misschien wat van aansterken/aankomen? welke kan ik het beste halen dan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

zo, even een update.

gister met jamie naar DA geweest, had nu de andere (het zijn 2 broers)

en hoewel ie het wel eens was met de diagnose van zn broer, stond ie ook open voor mijn kleine onderzoekje. en hij was het met me eens dat het ook EC zou kunnen zijn. en daar zijn we dus de behandeling voor begonnen.

ik moet vanavond en morgenavond terugkomen om te kijken hoe het gaat, en voor vit.B injecties... en heb panacur meegekregen.

wanneer zou er vooruitgang te zien zijn? als het daadwerkelijk EC is??

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later...

ook onze Guusje heeft sinds een paar dagen last van omvallen en ietwat verlamde achterpootjes en wat last met haar kopje.ze eet best wel goed en drinkt ook regelmatig.haar buikje voelt zacht aan.haar oortjes zijn goed warm.we weten alleen niet hoe oud ze is want ze komt uit het asiel waar ze gevonden is en dat is al zo'n 4á5 jaar geleden.ze is nog heel aanhankelend ook tegen over haar man.ze krijgen elke dag 1x verse groenten of fruit en konijnenvoer.bvd voor reacties,adviezen. ps.er zitten hier geen gespecialiseerde konijnenartsen gr.nel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .