Ga naar inhoud

El Cid

Members
  • Items

    216
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door El Cid

  1. Heel sneu, je hoeft je niet schuldig te voelen, soms is het echt niet goed meer na te gaan wat er precies aan de hand is met een konijn, ze zijn toch heel kwetsbaar, je hebt echt je best gedaan, maar ik weet het, het blijft naar om mee te maken en dat je jezelf gaat afvragen of je meer had kunnen/moeten doen is heel normaal, maar je hoeft jezelf niets te verwijten. Heel veel sterkte!

  2. Je kunt aan de buitenkant niet zien of het "snot" is (dus mèt bacterie) of een gewone verkoudheid. Maar ik vind dat ik er te weinig vanaf weet om precies te kunnen zeggen hoe het zit. Ik heb wel 2 konijnen gehad met chronische snot. Het éne werd 10 jaar oud en stierf na herhaaldelijk terugkomende darmproblemen, het tweede is waarschijnlijk toch door snot met complicaties doodgegaan, na er 5 jaar mee geleefd te hebben. Beide konijnen waren waarschijnlijk in het nest al besmet geraakt.

  3. Een konijnenneus hoort kurkdroog te zijn. Nat is niet goed en moet inderdaad behandeld worden voor het chronisch wordt.

    Normaal gedrag kan heel goed bij snot, maar het konijn kan daarbij wèl besmettelijk zijn naar andere konijnen en moet dus toch behandeld worden.

  4. Een luchtweginfectie door voer lijkt me ook sterk. Buikklachten lijkt onwaarschijnlijk, maar een familielid van me verloor dus een huisdier aan een zak verkeerd voer... doordat ze er blindelings op vertrouwde dat het met dat voer wel goed zat. Er was iets mis meegegaan tijdens het productieproces. Sindsdien ga ik er niet meer blindelings vanuit dat het met het voer wel goed zit, als een dier bepaald voer ineens niet wil eten en/of buikklachten heeft.

  5. Mijn konijn is in april ook ziek geweest... we hadden rond die tijd toevallig een nieuwe zak voer van Science Selective, met een nieuw soort verpakking. We beginnen nu het vermoeden te krijgen dat er iets veranderd is aan de smaak/geur/samenstelling van dat voer en dat er misschien iets mis mee is. Ons konijn is inmiddels opgeknapt, zonder panacur trouwens, ze kreeg een injectie tegen de pijn, dwangvoer en iets om de darmen te stimuleren en een pijnstiller voor thuis, maar onze nijn wil geen Science Selective meer, we hebben nu Care+ van Beaphar en dat eet ze achter elkaar op, ze pikt de brokken zó tussen de Science Selective uit. Ze is weer helemaal in orde nu.

  6. @belleke: ja het is giftig, en het is schadelijk: voor ongewervelde dieren.

    Ook antivlooien- en wormmiddelen zijn giftig en schadelijk voor ongewervelde dieren.

    Konijnen zijn gewervelde dieren. Net als honden en katten. Daarom verbaast het me niet dat al mijn dieren hun behandeling met dat gif overleefd hebben. :D

  7. Nou, ik vind het nogal gezeur.

    En ja, ik was bewust cynisch, want als je er over nadenkt, is het raar dat het zou werken.

    Bij honden en katten bestaan ook druppels tegen parasieten en die hoef je ook meer 1x in de zoveel tijd op de hond of kat te doen, en die werken ook.

    Verder: het wordt wel aangeraden om toch altijd je konijnen in de gaten te houden, ook al zijn ze behandeld. Gelukkig komt myasis maar weinig voor bij schone, gezonde konijnen, maar als je het 1x treft wil je dat risico nooit meer meemaken en kun je jezelf wel voor je hoofd slaan als je daar nooit iets tegen hebt proberen te doen. Niet vervelend naar jou toe bedoeld hoor.

  8. Zolang mensen fokken voor de kick van een eerste prijs en niet voor het welzijn van de dieren, zie ik het somber in... maar ook de kopers van al die konijntjes met bijvoorbeeld "schattige" ronde koppies (verkorte schedel dus ook verkorte kaken) en onnatuurlijk lange haren hebben een verantwoordelijkheid.

  9. Wat een vervelende situatie voor jullie, ik heb dus ook een konijn dat urinebrand had. Ik zou nog willen zeggen dat het de moeite loont om voor het scheren eerst nog zoveel mogelijk plukjes haar met een kinderschaartje (ronde punten) weg te knippen. Ook heb ik mijn konijn wel geschoren met een speciaal trimkammetje, waar je losse scheermesjes in kon doen. Daardoor hoefde er maar kort met een tondeuze geschoren te worden (minder stress).

    Overigens bleek mijn konijn uiteindelijk niet zozeer last te hebben van EC, maar van een aangeboren afwijking: de baarmoeder en de blaas hadden een open verbinding met elkaar. Er zat dus niet alleen urine in de blaas, maar ook in de baarmoeder, waardoor mijn konijn incontinent was, en daardoor gevoelig voor urinebrand. Dit was niet te zien op röntgenfoto's!

    De dierenarts ontdekte de afwijking omdat ze hem (het bleek later een "haar" te zijn) wilde castreren en zijn misvormde geslachtsdeel, wat overgroeid leek te zijn met huid, wilde opereren zodat hij normaal zou kunnen plassen. Het werd een buikoperatie, want we begonnen te vermoeden dat hij/zij een kween was en zo kwam de afwijking aan het licht.

    Wat het in bedwang houden betreft: ik heb mijn konijn dagelijks heel veel aandacht gegeven, geaaid, mee gekletst (ja echt, mijn man dacht dat ik volkomen in "baby-vertroetel modus" was), alles om nijn ervan te overtuigen dat moeders het goed meende zodat ze tam genoeg was wanneer ik haar knipte. Juist met voorzichtig borstelen, aaien en knippen kun je een konijn wennen aan het feit dat het verzorgd wordt. Ook in bad stoppen vond mijn konijn, door de urinebrand best prettig. Ze bleef rustig in het badje zitten, maar dat kwam ook doordat ik het zo ondiep mogelijk hield, dus ze hoefde niet bang te zijn.

    Maar ja, als alle goede troetel-bedoelingen toch niet begrepen worden door je konijn, en die konijnen zijn er nou eenmaal... rest er eigenlijk nog maar 1 ding: handschoenen aan, en konijn resoluut in een handdoek rollen... Mijn konijn zou het buitengewoon onbeleefd van me vinden, maar in geval van nood moet je toch wat...

    Beterschap voor je konijn, en ik hoop dat de juiste oorzaak van de urinebrand snel gevonden wordt... ik weet hoe naar het is.

  10. Ik had ooit van iemand een konijn gekregen met chronische snot, diertje was er beslist ziek van. Maar na 5 jaar ging het toch fout en is het diertje uiteindelijk doodgegaan. Waarschijnlijk was het ook een combinatie met een andere ziekte (EC of middenoorontsteking) en ging het daardoor zo hard...

  11. Ik denk aan hetzelfde als Manon, door de rode oogjes gaat een konijntje bewegen met de kop om te "zekeren", te focussen... waarschijnlijk is er dus niets aan de hand, gelukkig.

    Als een konijn verlamd raakt en/of ècht met een enorm scheve kop zit/ligt, dan is het een heel ander verhaal.

  12. Een ren op de koele tegels is hier de oplossing.

    @Yls: 50 graden, lieve help wat heet, gelukkig kon je je draakjes (een vriendin van me noemt haar agamen zo) op tijd afkoelen in de waterbak.

  13. Bij de opvang hebben ze ook nogal eens konijnen waarbij de voortanden eruit gaan, en de castratie doen ze dan ook meteen. Meestal herstellen ze daar heel goed van, maar bij een vrouwtje is de operatie ingrijpender en kan ik me heel goed voorstellen dat dat niet in 1x gaat lukken.

    Vaak moet je konijnen zonder voortanden wel de groentes kort gesneden geven, maar verder merk je er niets van dat het konijn de tanden mist, gelukkig. Ik denk dat je konijn een boel ellende bespaart blijft door de operatie. Iedere keer de tanden inkorten is ook geen pretje.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .