Ga naar inhoud

Kimonootje

Members
  • Items

    3
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Kimonootje

  1. Ik heb even op internet rondgekeken en ik vond op deze site wat informatie die je misschien kunt gebruiken, vooral het dikgedrukte gedeelte is interessant:

    Het ouder worden is niet alleen de oorzaak van dit kiezenprobleem. Ook jonge konijnen hebben de beruchte haken aan de kiezen. Veel konijnen krijgen op een gegeven moment haken aan de kiezen. Konijnen met ronde hoofdjes, zoals Nederlandse hangoordwergen, Pooltjes, etc. etc., hebben bijvoorbeeld vaak last van haken. Doordat deze konijnen gefokt worden met een vorm hoofd dat afwijkt van de oorspronkelijke vorm, passen de kiezen vaak niet goed meer op elkaar en slijten daardoor scheef af. Dit is een oorzaak voor het ontstaan van haken. Verder menen veel dierenartsen dat het te weinig eten van lange vezels zoals hooi, en het teveel eten van gemengd voer bijdraagt aan het ontstaan van haken aan de kiezen.

    Haken aan kiezen komen best vaak voor en zijn extreem pijnlijk, er kunnen diepe wonden ontstaan in tong en/of wang. Het konijn eet steeds minder en stopt op een gegeven moment. Is je konijn levenslustig, maar ineens een slechte of langzame eter, laat dan, door een konijnendokter, die weet waar hij/zij naar moet zoeken, de kiezen nakijken. Wacht hier niet mee, de conditie van een konijn verslechtert razendsnel.

    Vraag 1.

    Moeten kiezen altijd onder narcose bekeken en gevijld worden?

    Antwoord

    Hoeft niet altijd. Kiezen achterin afknippen doe ik altijd zonder verdoving. Het konijntje mag dan niet erg gestresst zijn! Sommige konijnen worden steeds baloriger naarmate er vaker aan het bekje is gesleuteld. Maar eerlijk gezegd maak ik dat hier niet zo vaak mee. De konijntjes zitten ontspannen op schoot bij het bazinnetje, soms een handdoekje om en dan rustig, zonder stress, werken.

    Dit moet helaas wel steeds herhaald worden.

    Vraag 2.

    Kunnen gezonde maar scheef groeiende kiezen verwijderd worden?

    Antwoord

    De kiezen verwijderen uit de kaak is zeer traumatiserend voor het konijn, en het duurt enige tijd voor het geheeld is (zware ingreep dus!). Gewoon trekken kan niet, de kies moet verwijderd worden door het ophangapparaat (de vezels) door te snijden met een speciaal scherp instrument (instrument volgens: Remeeus/Fahrenkrug).

    Het verwijderen is zeer lastig omdat:

    - Deze kiezen enorm lange wortels hebben. De kiezen, als ze gezond zijn, zitten muurvast.

    - Er is beperkte ruimte. Bij het eruit halen loopt de kies vast tegen de andere kant.

    - De kiezen breken soms af, hoe goed je ook werkt, het gebeurt af en toe

    - De kaak kan breken bij de belasting tijdens het er uit halen/hevelen.

    - Nazorg en napijn (het konijn kan dood gaan door de stress, dit kan gebeuren na de behandeling maar ook zelfs enige uren na het bijkomen).

    Ik heb de bovenstaande info van: http://www.konijnen.nl/ziekten/kiezen.htm

    Ik zou Slof niet laten afmaken, ik zou op zoek gaan naar een dierenarts die andere oplossingen voor Slof kent dan alleen maar afmaken. Zoals hierboven staat hoeft een konijn niet altijd onder narcose om de kiezen te slijpen, dit zou je dus veel geld kunnen besparen, maar ik zou het alleen laten doen bij een dierenarts die daar verstand en ervaring mee heeft. De kiezen kunnen volgens deze site ook verwijderd worden, maar daar zitten erg veel risico's aan. Je moet het dus afwegen.

    Ik zou sowieso nog contact opnemen met de mevrouw van de opvang, om in ieder geval te melden dat ze je de verkeerde info heeft gegeven. Ik zou ook bij dierenwinkels vragen naar voer.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .