Ga naar inhoud

Toushka

Members
  • Items

    112
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Toushka

  1. Bedankt voor je reactie.

    Het is inderdaad iets van poep. Het ruikt ernaar en toen ik het schoonmaakte, zag je het papier waarmee ik het deed bruinig worden. Kammen werkt niet zo goed, omdat ze vrij korte haren heeft, maar ik heb zoveel mogelijk eruit geplukt. Fred zijn staart was schoon.. maar hem heb ik ook 'geplukt'. Ze vinden het helaas niet zo leuk, maar ja...

    Ha, rennen doet ze over het algemeen wel... (ik hoef maar aan te komen lopen en mevrouw komt aanrennen en gaat voor de deur zitten of er nog wat te eten is, het liefst duwt ze de deur eruit;-) ).

    Waar is de papaya voor? Tegen verstopping? Ze keutelt nog goed (vrij grote, iets ovale keutels).

  2. Hallo,

    Mijn konijnen Sofie en Fred zijn net begonnen te verharen (ze zitten altijd buiten) en nu ik net thuiskwam zag ik dat Sofie wat viezigheid (al opgedroogd) op haar linkervoorpootje had en toen ik haar optilde op de onderkant van de staart en een heel klein beetje bij haar anus. Ik zag nu ook dergelijke viezigheid (opgedroogd) op de grond liggen.

    Ze eet en is nog net zo enthousiast als normaal. Ik zag wel een paar grote keutels, waarvan ik er 1 heb opengemaakt zeg maar. Daarin zag ik haren (ze is een Rex konijn, dus korte haren), maar verder wel de structuur zoals normaal, misschien in zijn geheel ietsje zachter. Zou het kunnen dat de keutels door de haren oid als een soort reactie wat vochtiger oid zijn aan de buitenkant, waardoor je wat viezigheid ziet? Heeft iemand zoiets al eens meegemaakt?

    Ze krijgen veel hooi en 2x per dag samen een handje SS en een paar grassprietjes. Ze zijn volgens mij niet te dik :-)

    Alvast bedankt voor reacties!

  3. Inderdaad wat een verhaal zeg, en super dat jullie het proberen! Hopelijk komt ie erdoor!

    Er zijn al veel goede tips gegeven wat betreft voeding e.d. Misschien nog een aanvullend ideetje. Als je wilt proberen of hij niet alleen groente en fruit etc. eet maar ook brokjes, dan zou je Science Selective (of evt. andere brokjes) kunnen mengen met water (of evt. elektrolytenoplossing) tot een papje en daar dan geraspte wortel of wortelhapje van Olvarit doorheen mengen. Dan eet ie het misschien eerder omdat wortel wat zoet is..

    Dat werkte goed toen de pony van mijn schoonouders aan haar kiezen geholpen was en speciaal voer kreeg wat ze eerst niet wilde eten (ze kende het nog niet), met geraspte wortel erdoor ging het er wel in. Dit was natuurlijk een pony, geen konijn, maar het is een ideetje.

    Heel veel sterkte!

  4. @wupsie: medicijnen voor oraal gebruik zou ik inderdaad niet injecteren, maar zoals al bevestigd: er bestaat ook metacam om te injecteren (voor zover ik het gebruikt heb, spuit je die onderhuids en niet direct in de bloedbaan).

    Het enige dat ik bedoelde met verdunnen, was dat als je het niet goed kan doseren omdat je te weinig nodig zou hebben (bijv. nog geen druppel oid), dan zou je het mogelijk kunnen verdunnen zodat je dezelfde hoeveelheid medicijn in een iets groter volume hebt, zodat je het kunt toedienen. Maar ik weet niet of dat altijd kan.

    Het hangt ws. van het probleem en (de gezondheid van) het konijn en evt. combinatie met andere medicijnen af of Carprofen of Metacam (of een andere NSAID) beter is, en altijd eerst een DA vragen zou ik zeggen! Bijv. Bij EC wordt vaak Metacam geadviseerd i.p.v. Carprofen, don't ask me why...

    Maar in ieder geval, als nu de Carprofen werkt: prima! :) Het was maar een idee, omdat het bij mijn konijn goed werkte.

    Hopen dat de verbetering doorzet!

  5. Sorry, maar Metacam is niet alleen voor katten. Je hebt het o.a. ook voor honden, paarden, koeien en varkens. Misschien niet specifiek voor konijnen, maar dat is helaas bij wel meer medicijnen zo. Je moet natuurlijk altijd voorzichtig zijn, daarom zei ik erbij: na overleg met een DA!

    Carprofen kun je trouwens niet direct vergelijken met Paracetamol en Metacam niet met Ibuprofen..

    Carprofen, Metacam en Ibuprofen horen tot de NSAIDs (niet-steroide anti-inflammatoire drugs (eigenlijk Engels)). En Paracetamol niet echt/helemaal. Bij ontsteking (of eigenlijk bij celschade) worden o.a. enzymen gemaakt via welke de ontstekingsreactie (pijn, roodheid, zwelling, warmte) wordt veroorzaakt. Deze worden door deze NSAIDs geremd. Vnl. 1 van die enzymen heeft nog meer functies die nuttig zijn voor het lichaam, waardoor als je deze remt je bijwerkingen kan krijgen (bijv. maagzuur).

    Metacam remt specifieker een tweede enzym dan Carprofen die ook deels het hierboven genoemde enzym remt.

    Dit wil natuurlijk niet zeggen dat Metacam perfect is, zoals je zegt kan het in bepaalde gevallen evt. nierschade veroorzaken. Maar dit hangt er ws. ook vanaf hoe je het geeft (in de mond of met een spuitje onderhuids bijv.) en hoe de (nier (en lever))conditie van het dier is.

    Ik denk dat het best te doseren is, mijn konijn van 1,5 jaar oud en 2,3 kg kreeg zo uit mijn hoofd +/- 1,3 ml (spuitje onderhuids) en misschien is het anders nog te verdunnen.

    Maar goed, als het nu beter gaat, is het prima, het was maar een idee (omdat het bij mijn konijn wel goed werkte). En altijd in overleg met een DA!

  6. Fijn om te lezen dat het wat beter gaat en dat ze zelf wat eet!

    Toch nog een ideetje: Je schrijft dat ze Carprofen krijgt. Toen mijn konijn haar pootje had gebroken (is natuurlijk een heel ander probleem, maar toch) kreeg ik Metacam als pijnstiller voor haar (i.p.v. Carprofen) en dat leek goed te werken. Ze at normaal. Volgens mij is Metacam iets selectiever dan Carprofen, waardoor het misschien iets sterker werkt bij normale dosis(?) Misschien kan dat (in overleg met DA) nog helpen dat ze nog iets beter gaat eten??

    Succes!

  7. Super goed wat je voor haar doet!

    En goed idee van Domino denk ik!

    En misschien kun je nog advies vragen aan de mensen van: http://www.veterinairewondzorg.nl ?

    Ik zou evt. denken aan een antibioticumzalf erbij (als dat hier kan hoor) en evt. corticosteroiden (eenmalig!? werkt heel sterk pijnstillend, ontstekingsremmend) of NSAIDs (weet niet welke pijnstiller ze nu krijgt?)? Maar ik weet niet wat allemaal (samen) kan, dus ajb alleen doen na advies van DA of persoon van bovengenoemde site:)

    En misschien kun je nog proberen of er nog dingen zijn die ze lekker vindt met veel energie erin (wortelhapje misschien? of SS?)

    Veel sterkte!

  8. Ik begrijp je dilemma heel goed. Ik zou ze denk ik inderdaad bij elkaar laten en zorgen voor een warm hok buiten, met goede isolatie: in ieder geval 3 dichte kanten zodat hij niet op de wind zit en lekker veel stro ofzoiets.

    Ik zou hem toch geen voer geven voor jonge konijnen, omdat hier waarschijnlijk meer eiwit in zit dan in voer voor 'gewone' of oude konijnen. Eiwit is belastend voor de nieren (normaal geen probleem) en bij oudere dieren kunnen die juist wat minder goed werken. Dat kan ook de reden zijn dat hij afvalt (als nieren minder goed werken kunnen voedingsstoffen met de urine verloren gaan, waardoor je konijn ze niet kan opnemen en dus afvalt), maar dat weet ik zo natuurlijk niet zeker en er kunnen allerlei andere oorzaken zijn!

    Misschien is er wel voer met extra energie, maar niet extra eiwit?

    Veel succes!

  9. Samen met de vragen van Amatjuh en PukenQuinty: Ik weet niet hoe lang je je konijn al hebt en of je voer veranderd hebt en meer of minder bent gaan voeren, maar als je hetzelfde voert en hij hetzelfde eet en hij valt af dan is er helaas iets niet helemaal goed denk ik...

    Drinkt (en plast) hij veel? Dat zou dan op een nierprobleem/falen kunnen wijzen (mogelijk door EC).

    Ik zou een KKDA vragen voor advies/bij hem/haar langsgaan.

    Succes ermee!

  10. Ik heb (gelukkig) geen ervaring met verstopping/gas etc., maar bij antibiotica (baytril) zou ik de 'hele kuur' afmaken ongeacht of ze al beter is of niet, anders kan resistentie optreden van de evt. bacterien. Als je niet weet hoe lang de 'kuur' is, zou ik er nu mee doorgaan en morgen de DA bellen voor advies.

    Geef je de Metacam (pijnstiller) in de mond of met een spuit/naald in de huid (is een andere vorm dan die je via de mond geeft!)? In het eerste geval werkt het volgens mij (onze DA) 12 uur, in het 2e geval 24 uur. Dus als je het via de mond geeft, zou je het eigenlijk 2x per dag moeten geven, als je wilt dat het de hele tijd werkt. Misschien gaat ze dan ook nog beter eten, omdat ze geen/minder pijn heeft. Vraag dat als het kan anders ook morgen even aan je DA:).

  11. Ik wil je niet bang maken, maar als er bij konijnen weinig over bekend is, zou ik er wel voorzichtig mee zijn: sommige dingen die bij een bepaalde diersoort goed werken, kunnen voor een andere diersoort zelfs giftig zijn (bijv. geef een kat geen paracetamol en een hond geen chocola terwijl mensen beide in principe prima kunnen hebben). Maar misschien is dat bij Propolis helemaal niet zo hoor:). Ik zou het wel even met een (KK)DA checken.

  12. Weer een update, voor wie het interessant vindt: Sofie moest nog 2 weken 'hokrust' (=tot afgelopen maandag). Sindsdien zit ze weer de hele tijd samen met Fred (eerst zette ik hem meestal bij Sofie in het hokje, maar liet hem ook in de ren lopen) in de overdekte ren. Dit is nog niet de ruimte die ik ze uiteindelijk weer wil geven, maar rustig beginnen. In het kleine hok graafde en waste ze zichzelf al met het pootje, dat kon ik moeilijk tegenhouden. Het was wel dun, nadat de spalk eraf was, maar wordt alweer steeds dikker. Ze sprong er van de week zelfs mee op de bench die ik als nachthok in de ren had gezet. Die heb ik er dus maar weer gauw uitgehaald, ik wil niet dat ze het weer breekt door er te hard op terecht te komen. Ze eet weer als vanouds (lijkt wel net zo'n vreetzak als mijn vorige konijntje Flappie (met alle respect natuurlijk);-) ).

    Hier 2 foto's, nog niet zo mooi. Hopelijk later meer:

    a> (Ik hoop dat het zo werkt.)

  13. Ik begreep uit andere reacties dat sommige konijnen ze zo opeten (zit smaakje aan en zijn kauwtabletten) en andere niet.... Ik ga het morgen proberen te halen (vandaag kon ik niet langs de winkel). Als Fred ze niet wil, eet ik ze zelf wel op;-) en ga ik toch gedroogde blaadjes of de plant regelen:-)

  14. @Tamara29 of misschien Dollie, zou je kunnen laten weten wat er allemaal in die tabletjes zit (ook aan toevoegingen)?

    Ik wil ze niet iets geven dat ze niet mogen (maar als jullie ze eerder gebruikt hebben, denk ik dat het niet heel schadelijk is). In de winkel zag ik alleen junior met vitamine C en frambozensmaak (maar op internet wel zonder vitamine C en met sinaasappelsmaak).

    Alvast bedankt!

  15. Als toevoeging aan mijn vorige bericht, zou het ook nog EC of iets dergelijks kunnen zijn, omdat ze niet meer wil lopen? Eerder liep ze nog wel toch? Dan ligt het ws. niet alleen aan verkeerde stand van haar rug etc. ?

    Het is maar een idee, zoals ik al zei, kan ik de situatie natuurlijk niet goed inschatten. Veel sterkte!

  16. Nee, ik zou het ook zo niet weten. Misschien kun je er wel een foto van maken (liefst nu en niet morgenochtend, dan is het (als je het niet hebt weggehaald oid) ws. opgedroogd) en zo mogelijk er wat van meenemen in iets schoons (potje, zakje oid), dan kan de DA beter bepalen wat het kan zijn.

    Ik weet natuurlijk niet hoe het er bij jou uitziet, maar het kan neem ik aan niet van een ander dier zijn (een vogel die iets heeft laten vallen oid?)?

    Veel succes! Laat even weten wat de DA zei, als je wilt.

  17. Vraagje. Mijn ouders hebben een Echinacea plant in de tuin staan (Echinacea purpurea). Weet niet 100% zeker of ik de link mag plaatsen, maar dit is hem: http://www.missouriplants.com/Pinkalt/Echinacea_purpurea_page.html. Mag ik daar zo blaadjes van aan mijn konijnen geven of beter gedroogd oid? (Niet dat bepaalde delen (als ze vers zijn) giftig zijn ofzo?)

    En misschien heb ik het niet goed gelezen, maar die tabletjes waar jullie het over hebben, zijn dat 'gewoon' tabletjes van de drogist (eigenlijk voor mensen)?

    Alvast bedankt!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .