Ga naar inhoud

anjolein

Members
  • Items

    139
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door anjolein

  1. Heel erg bedankt voor jullie advies! Goed om te horen dat het dus toch nog kan verbeteren, gewoon langer wachten en hopen dus.


     


    Ik denk dat ik ook ga stoppen met het behandelen van zijn maatje Zoë, ze vind het zo vreselijk.


     


    De panacur heb ik vandaag moeten halveren en moet ik nu nog 5 weken zo volhouden voor Jelle-Makker en met de metacam ga ik op dezelfde dosering door ook nog 5 weken.


     


    Het masseren doe ik ook wel, maar ik denk niet dat hij het heel fijn vind (Ik zie oogwit, dus volgens mij is hij bang). Het aanbieden van voer om hem te laten draaien is een supergoed idee, dat ga ik zeker proberen.


  2. Hoi Allemaal,


     


    Hoop weer een keer gebruik te kunnen maken van al jullie kennis hier, want ik weet het even niet meer.


     


    Op kerstavond viel het me op dat Jelle-Makker zijn kop wat scheef hield, het viel niet heel erg op maar het was anders dan anders. Ik heb hem en zijn maatje Zoë dus meteen naar binnen gehaald en in de garage gezet om ze in de gaten te kunnen houden.


     


    En ja hoor, de volgende ochtend was het veel duidelijker. Dus meteen naar de DA en begonnen met Dexamethason  en Vitamine B injecties gedurende 3 dagen. Daarna 1,6ml Fenbendazol (panacur) en ook de preventieve behandeling voor Zoë gestart.


    Omdat zijn temperatuur snel omlaag ging heb ik ze ook meteen in een kamer met verwarming gezet.


    Gelukkig had hij geen last van zijn oog, urinebrand en at hij zelf nog steeds goed. Maar de kopscheefstand werd wel veel erger en hij kon niet meer normaal hupsen.


     


    Na anderhalve week zijn we ook gestart met metacam (geen idee waarom toen pas, lees nu dat we dat beter meteen konden doen...). Aankomende woensdag is het 3 weken geleden en ik zie geen verbetering met het begin.


     


    Hij is verder wel gelukkig en heeft veel steun aan zijn maatje Zoë. Hij eet goed en hobbelt nog op zijn manier rond, sloopt wat dozen en ligt dan lekker te slapen. Dus los van de flinke kopscheefstand en gedeeltelijke verlamming denk ik dat hij wel kwaliteit van leven heeft....?


     


    Maar ik zit nu wel met wat vragen en weet dat er hier veel ervaring is:


    - Kan ik nu stoppen met het behandelen van zijn maatje? Ik lees overal 2 weken maar mijn DA zegt dat ik haar ook 2 maanden moet behandelen om er zeker van te zijn dat "het beestje" dood is. Klopt dat, wat hebben jullie gedaan?


    - De DA zegt dat na 4 weken er meestal geen verbetering meer optreed, is dat ook jullie ervaring?


    - Zijn er nog dingen die ik kan doen, die ik nog niet heb gedaan (kruiden, homeopathie of iets anders...?)


     


    Alvast heel erg bedankt!


  3. Heeft de dierenarts hem niet open kunnen leggen met flapjes?

    Ik weet nog dat het bij Wim toen op een gegeven moment langzaam dicht ging en ik met het puntje van de spuit voorzichtig toch steeds een gaatje moest prikken om het te spoelen. Hij kreeg altijd eerst een uur van te voren zijn pijnstilling met de hoop dat hij geen pijn had. Maar hij liet alles heel goed doen gelukkig wel. Daarna werd hij altijd beloond met lekkers en dat pakte hij altijd gretig aan. Sinds die tijd had ik ook een heel bijzonder band met hem. Voor die tijd was hij toch echt wel een bangig opvangkonijn met een verleden.

    Krijgt hij verder geen medicatie meer?

    Moet de wond niet gespoeld?

    Ik had ook zalf voor in de wond.

    Is bij jou de pus helemaal weggehaald?

    Heel veel succes met de verzorging van het abces het is best intensief.

    Knuffels Belleke

     

    De flapjes zijn aan de huid genaaid. Het lijkt een beetje op het spuitgat van een dolfijn, echt een open gat dus...

     

    Ik hoef het niet te spoelen, waardoor het ook steeds dicht gaat denk ik. Nu raakt de wond steeds verstopt door de zalf en de pus denk (vandaag zit het alweer dicht). 

    De DA heeft gisteren de wond open gemaakt met een pincet, het zag er best gruwelijk uit. 

     

    Hij heeft verder pijnstilling (carporal (??) drops), een antibiotica en zalf (een oogzalf maar die moet ik in de wond doen). 

     

    Ik probeer het verzorgen snel en effectief te doen, maar hij vind het echt eng. Ook het lekkers wil hij niet aanpakken, hij heeft echt even tijd nodig voor hij daarna gaat eten, hij laat zich niet paaien.

    Als ik binnenkom wordt hij al bang, dat vind ik wel heel erg. Het is ook zo onvoorspelbaar voor hem wanneer er iets engs gaat gebeuren. En iedereen die hem aanraakt doet in zijn ogen iets naars met hem.. dus ik snap hem helemaal.

     

    Omdat hij wel heel actief is heb ik een grote ren voor hem opgehaald, ik denk dat hem dat blij maakt. Ik ga hem vanmiddag opzetten met flink wat speelgoed erin voor hem. Kijken of hij me dan weer wat aardiger vind...:-)

    Over een weekje wil ik gaan kijken of ik hem toch kan koppelen aan zijn nieuwe maatje. Ze is heel zachtaardig en rustig dus ik denk dat dit hee makkelijk moet gaan. Dan heeft hij tenminste iemand die lief voor hem is!

  4. Hoe gaat het nu met oscar?

    Fijn dat je de operatie achter de rug hebt.

    Knuffels Belleke

    Helaas vandaag toch terug naar de DA omdat de wond dicht zat. Die moet juist de komende tijd open blijven zodat het abces kan uitdrogen omdat ze het niet helemaal konden verwijderen.

    Ook het zetten van de spuit lukte zelf totaal niet dus dat ook door de DA laten doen.

     

    De wond is nu weer open gemaakt, maar het was wel akelig...

     

    Hij eet nog steeds geweldig, de DA had nog nooit zulke goede keutels gezien zo kort na de operatie.

     

    Dinsdag weer een nieuwe afspraak en dan verder kijken.

     

    Op zich gaat het dus heel goed. Het valt me alleen wel zwaar om hem steeds te moeten pesten met zijn medicatie en ritjes naar de DA. Dat geeft hem best veel stress en ik kan het niet uitleggen dat het voor zijn bestwil is... Ik ben dus niet zijn favoriete persoon en dat snap ik wel, maar leuk is het niet

  5. Bedankt Allemaal!!! Het geeft me zo fijn gevoel dat jullie zo meeleven en allemaal goede tips hebben


     


    Kan melden dat hij inmiddels al een halve winterwortel, twee blaadjes witlof en een blad andijvie op heeft.. Toppertje :-)


     


    Hopelijk blijft het goed gaan en lukt het om al zijn medicijnen te geven.


  6. Het verlossende bericht is binnen! De operatie is goed gegaan en zelfs zijn oogje hebben ze kunnen behouden. Helemaal top!!


     


    Om 2 uur mogen we hem ophalen, ben heel benieuwd.


     


    Heb een lekker warm en zacht plekje voor hem gemaakt en de snuggle safe gaat straks in de magnetron. Verder ligt zijn favoriete groente klaar en ik heb babyvoeding met (alleen) wortels gekocht voor als ik moet dwangvoeren.


    Denk dat ik dan wel alles heb, toch...?


    • Vind ik leuk 2
  7. Ben zo trots, ik wilde het even met jullie delen :-): Oscar heeft nu twee dagen pijnstilling en hij likt het al netjes van het spuitje af. Ik hoef het niet eens in zijn bekje te spuiten. Top konijn!


     


    Ben nu druk aan het voor bereiden voor vrijdag. Heb een speciale "kooi"gekocht (of daar ga ik hem in ieder geval voor gebruiken. Waarin hij veel ruimte heeft (voor als hij zich beter voelt, maar waar ik er toch makkelijk bij kan. Dit is hem:


    $_84.JPG


     


    Met een beetje zagen en knutselen (een trapje ed)een perfecte plek voor hem, voor zolang hij echt ziek is. De voorkanten kun je omhoog en omlaag schuiven dus zo kan ik er perfect bij. 


  8. Heel erg bedankt voor jullie reacties, tips en advies. Het is zo fijn om hulp te krijgen en nu ga ik met vertrouwen de uitdaging aan. Vind het geweldig dat dit forum er is.


     


    Wat betreft de opvang, ze zijn heel erg betrokken en vinden het ook heel naar dat het zo gelopen is. Zoals ik helaas uit eigen ervaring weet kun je bij een konijn iets over het hoofd zien en dat is hier ook gebeurd. We hebben echt zelf besloten om voor Oscar te zorgen, we zijn niet "opgezadeld" met een ziek konijn onder valse voorwaarden. 


     


    Het geeft mij een heel goed gevoel dat ik dit voor hem kan doen en ik vind het een mooie manier om ons overleden konijn Job te eren. Hij is 9 en een half jaar bij ons mogen zijn en we (vooral zijn maatje Isabel) missen hem heel erg, helaas is hij 3 weken geleden overleden. Dan voelt het goed om "zijn" plekje te geven aan een konijn dat het heel hard nodig heeft.


     


     Nu hopen dat hij snel kan genieten van zijn vriendinnetje en grote ren.


  9. Het was goed nieuw en slecht nieuws bij de dierenarts:


     


    Het is inderdaad een abces dat vanachter het oog nu boven het oog naar buiten komt, een flink abces dus. Het is te opereren maar het zal wel heel moeilijk worden omdat het in zijn kopje naast de hersenen zit. De kans is ook groot dat zijn oogje ook niet meer gered kan worden, dit wordt nu naar buiten gedrukt.


     


    Het zal dus een lang en moeilijk proces worden, maar het er is een kans.


     


    Voor nu heb ik in ieder geval pijnstilling gekregen (carprofen drops) want hij was zeer verbaasd dat Oscar nog at en vrolijk was.


     


    Het leek me een goede dierenarts en hij zei de goede dingen. Ook stond hij heel open tegenover het protocol van Wilhelmina park en dat ging hij lezen. Hij vond het ook goed als ik de operatie in Utrecht deed en hij de nacontrole.


     


    Omdat ik een heel goed gevoel erbij heb staat de operatie voor vrijdag bij hun. Utrecht is bijna ondoenlijk qua afstand (en ik merk dat Oscar heel veel stress van deze rit van 20 minuten heeft, laat staan anderhalf uur) zeker voor zo'n intensief traject.


     


    Ik hoop dat ik het zo goed voor hem ga doen en ik dat hij het gaat redden.


  10. Het lukte niet om Dollie een bericht te sturen, kreeg de melding dat ze die niet meer kan ontvangen...? Volgens mij is die naar Aniek wel verzonden.


     


    Kunnen jullie misschien aangeven welke opvang ze hebben want in de lijst voor Friesland staan er twee die het kunnen zijn? Dan ga ik daadelijk meteen bellen en kan ik het snel regelen.


     


    Heel fijn om zoveel advies te krijgen, ik waardeer het enorm!


  11. Volgens mij kunnen de meeste dierenartsen wel een abces spoelen. Dat is niet zo ingewikkeld. Het is alleen nogal middeleeuws om er zo een mes in te zetten. Een dierenarts gebruikt daar een naald voor, die steriel is en waarmee hij/zij de pus ermee uit kan zuigen.

    Bij konijnen moet zo'n abces om de paar dagen leeggezogen/gedrukt worden en gespoeld worden. Wij moesten drie keer in de week, ma, wo en vr, naar de dierenarts ervoor. Het is echt heel eenvoudig dus je kunt het aan je lokale dierenarts vragen. Ze moeten wel ook antibiotica en pijnstilling erbij krijgen en wij moesten al het eten pureren. Ons konijn heeft het overleefd maar een abces bij een konijn is wel wat anders dan bij een kat of hond.

    Wat je zou kunnen doen, is naar Utrecht gaan en de handeling zelf aanleren zodat je het zelf kunt doen. Het is niet moeilijk, je moet alleen wel weten wat je doet en de juiste spullen ervoor hebben. Bij een klein abces hoeft er ook geen naald in. Iig sterkte en beterschap.

    Hoi Dolly,

     

    Bedankt voor je reactie, maar wat ik inmiddels gelezen heb over een abces is de beste en gewenste methode altijd in het geheel verwijderen. Alleen als dit absoluut niet mogelijk is ga je over tot spoelen.

     

    Omdat pus bij konijnen heel dik is (zo dik als tandpasta) kun je het niet met een kleine naald uitzuigen. Ook moet er altijd gekeken worden wat de oorzaak van het abces is en moet er een kweek genomen worden om de medicatie op af te stemmen.

     

    Daarnaast zijn hele specifieke medicatie vereist, daar zijn veel dierenartsen niet van op de hoogte.

     

    Via deze link kan je er veel over lezen:

     

    http://www.dierengebit.nl/konijn/abces/konijn-abces-inleiding

  12. Ga morgenochtend meteen in de telefoon klimmen ;)


     


    Hele goed Tip Anjo! Ik zal de meiden een bericht sturen om te horen welke dierenarts ze gebruiken, dat moet goed zijn. Dan kan ik eerst horen wat de dierenarts hier in de buurt zegt. Mocht ik het niet vertrouwen dan kan ik dan naar Utrecht. Maar dan heeft hij tenminsten een eerste check-up gehad.


     


    Ik hou jullie op de hoogte. Hopelijk heb ik er snel grip op (yn)  


  13. Ik schrok er zelf ook behoorlijk van wat er gebeurde, het overviel me behoorlijk. Maar deze persoon zou vier jaar bij een dierenarts hebben gewerkt...


     


    Dit is ook precies waar ik tegen aan loop, ook bij de dierenarts. Hoe moet ik bepalen of iets goed is of niet? Nu heb ik veel over een abces gelezen en zou ik deze persoon nooit zonder verdoving die snee laten maken. Maar op dat moment denk: ze zullen toch weten wat ze doen, wie ben ik om daar tegenin te gaan als ik er niks van weet.


     


    Ik heb inmiddels best wel een beetje konijnenkennis maar ik ben geen dierenarts. Ik weet ook niet alles, dus hoe weet ik of het antwoord van mijn dierenarts goed is...?


     


    Het maakt me heel erg aan het twijfelen en ik wil het zo graag goed voor dit ventje doen. 


     


    Ik zag dat er in Leeuwarden twee konijnenartsen zitten, dit zou ook een optie zijn en is niet zo ver rijden.


     


    Los van het gebrek aan vertrouwen in de dierenarts van de konijnenopvang was dit ook bijna een uur rijden dus dan kan ik net zo goed naar Utrecht.


  14. Anjo en Lonja heel erg bedankt voor de reactie.


     


    De konijnenopvang had het niet gezien en toen we hem kwamen ophalen zagen we het pas. Ze wilde Oscar eerst niet meegeven en hem naar hun dierenarts brengen.


    Omdat het een abces leek heeft de medewerker ter plekke geprobeerd het open te snijden. Er gebeurde niks, het was alleen heel pijnlijk voor Oscar. Ik had er geen goed gevoel bij en heb gezegd dat wij het wel gingen oppakken. Na wat ik nu gelezen heb over een abces (als het dit is) was dit geen goed idee omdat je de bacterieen vrij spel geeft en het geen goede behandeling is.


    De opvang was echt heel professioneel en netjes en ik wil hun zeker geen slechte naam geven. Maar er zitten 70 konijnen en er zijn beperkte middelen. 


    Oscar heeft bij ons volledige aandacht en wij kunnen de extra kosten voor de dierenarts wel op ons nemen.


     


    Ze hebben dus wel aangeboden om Oscar naar hun dierenarts te brengen, maar daar had ik geen goed gevoel bij. 


     


    Door zijn verleden is hij heel angstig en dat zie je op de foto. Hij eet goed, is nieuwsgierig en lijkt niet ziek. Maar dat kan natuurlijk zo veranderen.


     


    Waar het op lijkt is dat er een ontsteking oid zit (want wat zou die bult anders zijn???) en dat het via zijn neus en oog een uitweg zoekt.


  15. Hallo Allemaal,

     

    Heel graag zou ik jullie advies willen voor het volgende: zaterdag hebben we uit de konijnenopvang een konijntje gehaald genaamd Oscar.

     

    We zijn ontzettend blij met hem maar hij is niet gezond. Dat is ons vertelt en daar hebben we ook voor gekozen, echter hij is volgens mij zieker dan de opvang en wij hadden gedacht. 

     

    In eerste instantie werd gezegd dat hij een blijvend traan oogje had en dat we dit om de dag moesten schoonmaken, geen probleem. Bij aankomst zag ik achter dat het geen traanvocht was maar een soort pus (wit geel van kleur en stroperig, dat lijkt mij geen traanvocht, toch..?). Het zat ook aan zijn neusje, aan een kant. Dezelfde kant als het oog. Vervolgens zag ik dat hij boven zijn ook een bult had. Toen gingen er belletjes rinkelen en ben ik meteen op internet gaan zoeken. Ik denk (gebaseerd op de informatie van Wilhelmina park in Utrecht) dat het een abces is (geworden).

     

    Ik wil alles uit de kast halen om hem te helpen, maar ik twijfel wat het beste plan van aanpak is. We wonen in Friesland en moeten dus anderhalf uur rijden om in Utrecht te komen. Dat is niet ideaal voor een konijn dat flink ziek is. Ook kan ik (als dat bij hun past) pas woensdag er heen want ik moet maandag en dinsdag werken. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat hier de meeste kennis is en vertrouw ik op hun.

    Andere optie is dat ik eerst naar mijn eigen dierenarts ga. Wilhelmina park heeft een volledig protocol geschreven voor de behandeling van een abces (met medicatie e.d.) wat ik mee kan nemen:


    Voordeel is dat ik direct hulp voor Oscar heb en hij niet de stress heeft van een lange autorit. Nadeel is dat ik niet weet of mijn dierenarts kundig genoeg is om dit aan te pakken (het is een goede konijnen dierenarts, maar het zijn geen "experts"). Ik ben geen dierenarts en ik weet niet of alles wat ze zeggen klopt, in Utrecht vertrouw ik hun meer en hoef ik niet zelf alles te "controleren".

     

    Mijn vraag is dus; wat zouden jullie doen? Wat zou mijn beste aanpak moeten zijn...?

     

    Hier trouwens een  foto van zijn oog.

     



     




     

     



     


  16. Hi Allemaal,


     


    Helaas is twee weken geleden gebleken dat Job cherry eye heeft. 


     


    Eerst hebben we 10 dagen zijn ogen moeten zalven, maar dit heeft niet geholpen.


     


    Omdat hij bijna 9 jaar is, is een narcose/roesje te gevaarlijk....


     


    Wie heeft ervaring met cherry eye en wat gebeurd er als we het zo laten.


     


    Hij is nog heel levendig en heeft absoluut nergens last van. Inslapen vind ik dus (nu) geen optie....


     


     


     


     


  17. De sterilisatie is goed gegaan, gelukkig!! :yipi:


     


    Ze eet nu alweer bijna normaal en ook haar brokjes eet ze al op. Ze is heel actief dus de wond lijkt haar geen pijn te doen.


     


    Ik merk wel dat ze nog veel slaapt, maar dat lijkt me heel normaal.


     


    Enige wat niet zo goed gaat is de medicatie. Ze vind het niet leuk als ze opgepakt wordt en begint ook meer tegen te stribbelen. Gelukkig alleen morgen nog 1x anti-biotica en 2x pijnstilling.


  18. Fijn dat je je al zo goed voorbereidt! Ik zou misschien nog denken aan iets van dwangvoer in huis te halen (heb je dat ten minste al voor moest het nodig zijn), en ev. peterselie als ze dat gewend is, ik heb hier gemerkt dat ze dat vaak wel als eerste terug beginnen te eten (meer als wortels bijv.). Brokjes eten ze vaak pas als laatste terug met smaak op.. Ik denk dat je verder aan alles gedacht hebt. Over het binnen-buiten zetten kan ik niet veel zeggen want ik heb enkel binnenkonijnen. O ja, naar aanleiding van het topic onlangs over het konijntje dat haar wond terug had opengebeten: misschien is zo'n 'vestje' wel een goed idee? Hoewel dat niet altijd nodig is en het ook afhangt van de techniek waarmee de wond is toegemaakt natuurlijk. Veel succes in ieder geval!

    Valentine: Bedankt voor de tips!!!

     

    Dwangvoer heb ik wel, maar peterselie niet :-) Had inderdaad niet bedacht dat "zacht" groenvoer beter is. 

     

    Een vestje is ook een super tip, die ga ik morgen meteen erbij regelen. 

     

    Super bedankt!!

  19. Hoi Allemaal,


     


    Morgen gaat onze Zoë onder het mes :oh: voor de sterilisatie. Ik vind het heel spannend!


     


    Op het forum heb ik veel informatie gelezen, maar ik vroeg me af of jullie nog tips/adviezen hebben???


     


    Voor morgen heb ik binnen een kooi klaar staan met een kleed erin, zodat ze heel zacht ligt. Ik heb een shnuggle pad voor extra warmte en haar favoriete eten (brokjes, wortel en wilgen takken).


    Van de dierenarts krijg ik medicatie mee naar huis (Carprofen drops ).


     


    De komende dagen/week wil ik haar boven op een slaapkamer zetten  en als het goed gaat wil ik haar daarna naar de garage brengen (normaal staat ze buiten). Daar kan ik dan ook een ren opzetten zodat ze meer ruimte heeft. Hier kan ze dan langer blijven staan (3-4 weken als ik het goed gelezen heb).


     


    Zijn er dingen die ik vergeet of verkeerd doe? Hebben jullie verder nog tips van dingen waar ik op moet letten of aan moet denken??


     


    Bedankt!


     


     


     


  20. Super bedankt voor jullie advies!


     


    Ik denk dat ik de afspraak bij hun ga maken, heb er ook wel een goed gevoel over maar wilde het toch even checken.


     


    Voor onze hond (die nogal een medisch gevalletje is :wink2: ) staan ze ook altijd heel erg open en wilde ze ook samenwerken met de universiteit in Utrecht omdat ik dat vroeg.


     


    Bij hun weet ik in ieder geval dat ik bij Zoë mag blijven voor en na de operatie. Dat vind ik zelf toch het fijnst omdat ze zo sterk aan mij hangt :love: .


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .