Ga naar inhoud

snuffeltje

Members
  • Items

    88
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door snuffeltje

  1. Wisten jullie dit al?  :lolly:
     
    Animalhome heeft een foto van Konijnenopvang Hazelgedeeld.

    Knaagstenen zijn slecht voor je konijn!

     
    10325560_755142317854334_228848840038674

    Knaagstenen !

    Knaagstenen/likstenen/zoutstenen zijn bij dierenzaken te koop. Op de verpakking schrijft de fabrikant dat het goed en gezond is voor knaagdieren en konijnen.. Knaagstenen zouden ook nodig zijn voor het goed afslijten van de tanden.

    Niets is minder waar!

    Tanden van een konijn slijten niet op een knaagsteen. Als de tanden van een konijn goed staan, slijten de ondertanden op de extra stifttandjes die speciaal voor dit doel achter de boventanden zitten. De boventanden vallen een stukje over de ondertanden, en slijpen zichzelf terwijl het konijn op voedsel kauwt.
    Als het konijn een verkeerde beet heeft blijven de tanden doorgroeien, al geef je nog zoveel knaagstenen. Tanden door de dierenarts laten afslijpen of laten verwijderen is dan de enige optie.

    De zogenaamde gezonde mineralen, die grotendeels uit calcium bestaan, zijn ronduit gevaarlijk voor de gezondheid van je konijn. Er is bijvoorbeeld vaak tot 20% Calcium toegevoegd terwijl een konijn beslist niet meer calcium mag dan de hoeveelheid die al in het groen- en droogvoer zit. Zelfs bevatten veel droogvoeren al teveel calcium en kunnen blaasproblemen veroorzaken.

    Extra calcium verlaat, in tegenstelling tot bij andere zoogdieren, direct via nieren en blaas het lichaam, en slaat als een dikke drab neer in de blaas. Blaasstenen (klik voor foto's) worden gevormd, en na verloop van tijd kan het gebeuren dat je konijn niet meer kan plassen. Grotere ellende kun je je bijna niet voorstellen. Een spoedoperatie kan nodig zijn.

    Dus:
    1. Een knaagsteen zorgt niet voor afslijting van de tanden
    2. Een knaagsteen kan wel grote blaasproblemen veroorzaken.

    Als je konijn je lief is geef je het nooit een knaagsteen. Had je al een knaagsteen gegeven voordat je dit las, gooi die dan liever direct in de vuilnisbak.

    Wat heeft een konijn WEL echt nodig....HOOI HOOI en HOOI
    met als aanvulling biks (zonder snoepjes) en groenvoer

    Tip: geef eens een wilgen of beukentak om lekker aan te knagen

     

  2. ik heb idd critical care meegekregen en een grote spuit zonder naald. Heb haar nu 2 x 10 ml  zometeen nog eentje geven bij d laatste medicijnen van vandaag heeft ze 30 ml op en gelukkig zat ze net ook te eten.

  3. mijn eigen dierenarts belde net. en moet haar toch wel gaan dwangvoeren.


     


    Heeft iemand tips hoe je dit het makkelijkste doet. Het was wel een erg gevecht om haar zo te voeren. Het is wel gelukt ze heeft alles binnen maar ik wil weten hoe je een konijn aanleert om rustig te blijven zitten als ze medicijnen moet innemen?


  4.    :)  ze heeft net uit zich zelf weer een klein beetje gegeten en gedronken. en begint  weer voorzichtig wat rond te huppelen en zich te wassen. Denk dat ik dus niet hoef te dwangvoeren gelukkig. Ze knapt du ssnel weer op, medicijn werken goed :D

  5. pffffffff wat een nacht was dat zeg. Gisteravond zat emma opeens in een hoekje. eet niet meer. Ik ben net thuis. ben met haar naar de spoedkliniek geweest om 6 uur pffff kassa maar ik durfde niet te wachten tot 8.30.  Ze heeft buikpijn. en heeft een pijnstiller(2x dgs) en een middel dat de darmen bevorderd(4x dgs) gekregen en dwangvoeding


    ze ademt nu een stuk rustiger. heeft wel koude oortjes nog


     


     


     


     


  6. Is volgens mij niet zo erg als het maar heel af en toe is en ze verder wel gewoon poept. Als ze verder gezond is kun je het denk  ik nog wel even in de gaten houden. is ze ook in de rui? dan heeft ze  misschien teveel haren binnen gekregen met wassen. Goed borstelen en in de gaten houden. Mocht ze helemaal niet meer poepen dan zit het weel verstopt en dan kan het wel gevaarlijk zijn.

  7. E. cuniculi (EC) bij konijnen

    Wat is E. cuniculi nu eigenlijk?

    EC of E. cuniculi is een afkorting voor Encephalitozoon cuniculi, een ziekte die wordt veroorzaakt door een zogenaamde ‘protozoa'. Dit is een eencellig organisme dat iets groter is dan een bacterie en bij het konijn parasiteert. Een protozoa is met het blote oog niet waar te nemen, maar  zijn aanwezigheid is met een microscoop wel te zien. Ook kan de aanwezigheid van ziekteverwekkers aangetoond worden met een bloedtest.

    E. cuniculi is een neurologische aandoening. De protozoa tasten namelijk de zenuwcellen aan. EC nestelt zich in de hersenen, het evenwichtsorgaan en in het ruggenmerg. Op deze manier veroorzaakt het verschillende afwijkingen aan onder andere de kop en de achterpoten van een konijn. Een aantal belangrijke symptomen van EC zijn:

    1.) Hersenproblemen(epileptische aanvallen, zwaaibewegingen met het hoofd): oogproblemen (het ritmisch heen en weer bewegen van de oogbol), draainek of tollen om de lengteas;

    2.) Achterhandsproblemen: slappe of verlamde achterpoten, ongecontroleerde bewegingen;

    3.) Blaas of nierproblemen: nierontsteking, veel drinken en plassen, lekken urine (met huidontsteking tot gevolg);

    4.) Ontsteking van het oogvlies of andere oogproblemen;

    5.) Afvallen zonder aanwijsbare oorzaak.

    Infectie met E. cuniculi kan ook bij mensen voorkomen. Dit komt echter niet zo veel voor, want niet alle mensen zijn vatbaar voor deze ziekte. Een E. cuniculi infectie is alleen aangetoond bij mensen met AIDS waarbij de weerstand is verminderd.

    Besmetting met E. cuniculi

    Besmetting kan plaatsvinden van het ene naar het andere konijn via de urine of via de baarmoeder van een moederkonijn naar haar kind. Infecties kunnen sluimerend aanwezig blijven zonder klinische verschijnselen, tot een moment waarop de weerstand van het konijn minder is en er wel verschijnselen optreden.

    Het komt vaak voor dat een konijn af en toe met de poot trekt of urine verliest, maar dat dit na een paar dagen weer weg is. Meestal komt dit echter na een paar weken of maanden in ergere mate weer terug.  Let dus ook op deze kleinere klachten bij uw konijn en ga op tijd naar een dierenarts!

    Bij welke leeftijd komt het voor?

    De ziekte komt vaker bij oudere konijnen tot uiting dan bij jonge konijntjes. Soms zijn er in de voorgeschiedenis van een ziek konijn ook wel stressmomenten aan te wijzen waarna de ziekte zich openbaarde. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een operatie of na het doormaken van een andere ziekte.

    De behandeling van E. cuniculi

    Er is nog niet zo veel bekend over de ziekte EC bij konijnen en mede daarom is de behandeling hiertegen nog niet volmaakt. Niet alle dierenartsen zullen dan ook dezelfde procedure volgen. Wel is duidelijk dat een behandeling met het medicijn Panacur effectief is (dit medicijn helpt het lichaam de protozoa bestrijden). De duur van de behandeling met dit medicijn is ook wisselend per dierenarts, maar aangeraden  wordt hier niet te vroeg mee te stoppen. Het kan een poosje duren voordat u verbeteringen gaat zien in de situatie van het konijn. Geef dus niet te snel op! E. cuniculi is een ziekte die te genezen is wanneer daar de nodige inspanning voor wordt gegeven. Het genezingsproces duurt in de meeste gevallen enige tijd en het zieke konijn heeft veel zorg nodig. Maar wanneer het baasje dit voor het konijn over heeft is er zeker kans op genezing.

    Om EC te kunnen behandelen is het nodig om -ter controle- bloed bij patiënten af te nemen en dit te laten onderzoeken op het voorkomen van antilichamen tegen E. cuniculi. Later in de behandeling (1 maand) moet dit nogmaals gebeuren. Op die manier is te zien of de behandeling niet alleen klinisch aanslaat (het konijn wordt beter), maar ook of dit aan het aantal antilichamen in het bloed te zien is.

    Afhankelijk van de verschillende symptomen moeten naast Panacur mogelijk nog andere medicijnen worden voorgeschreven. De keuze voor het gebruiken van deze medicijnen wordt bepaald door de symptomen die aanwezig zijn en ze dienen om deze symptomen ieder op zich te bestrijden, of de behandeling met Panacur te ondersteunen en pijn bij het konijn te bestrijden. Ook fysiotherapie kan heel effectief zijn in het genezings- en herstelproces van een konijn dat een besmetting met EC te boven aan het komen is.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .