Ga naar inhoud

Elisabeth

Members
  • Items

    112
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Elisabeth

  1. Ik heb allerlei muntsoorten in de tuin staan en de konijnen hebben onbeperkte toegang. Maar net als bij mensen: Smaken verschillen! Wat het ene konijn geweldig vind en het groen de grond uit probeert te kijken vind de ander er niets aan.


    Luizen heb ik er niet in, nooit gehad ook. Een vriendin van me nam een stekje mee voor op haar balkon en daar had ze na een paar dagen al luis in. Nieuw stekje ... weer hetzelfde. Volgens mij heeft het veel te maken met waar ze staan.

  2. Macho is hersteld van zijn coccidiose  maar heeft nu zijn oude slechte gewoonte weer opgepakt: Eerst trok hij alleen haren uit van een van zijn achterpoten, vervolgens ook zijn voorpoten. Helaas is hij nu ook bezig om het haar bij zijn keel uit te trekken. Het begint met likken maar gaat over in het uittrekken van haar.


     


    Hij begon met het haren trekken toen hij een maand of 7 was. Het gaat echt zo ver dat het gaat bloeden en er een dikke korst op zit. Uiteindelijk is de huid weer mooi roze en kan het een tijdje goed gaan, maar op een gegeven moment begint hij weer.


     


    Mijn konijnen leven bij mij in huis en lopen gewoon los rond. Er ligt overal speelgoed voor ze en hebben heel veel vrijheid. Ik ben vrijwel altijd thuis en heb dan ook de schuifpui open staan zodat ze naar buiten kunnen wanneer ze willen.


     


    We zijn al vaak bij de dierenarts geweest met Macho maar die heeft helaas de oorzaak ook niet kunnen achterhalen. Verder hebben we al diverse soorten voeding geprobeerd, andere wc-vulling, matjes op de vloer, wel/geen hooi/stro op de vloer enz. Ik vind het verschrikkelijk om hem iedere keer zo bezig te zien en hem niet te kunnen helpen. Natuurlijk proberen we hem iedere keer af te leiden maar we kunnen niet 24 uur per dag op hem zitten letten. Zelfs zijn vriendinnetje lukt het niet om hem te overtuigen te stoppen met dit gedrag.


     


    Ik weet het niet meer. Iemand suggesties of tips?


  3. Het is heel lastig om te voorkomen. Grote rassen en konijnen met overgewicht hebben er vaker last van, heb er helaas zelf ook ervaring mee.


    Goed in de gaten houden en bij de minste twijfel/onrust direct naar de dierenarts! Vaak krijg je dan een honingcrème (bijv. dermiel) mee om regelmatig in te smeren.


     


    Een zacht ondergrond om op te lopen is een van de betere oplossingen, zelf heb ik mijn knuffels in huis en liggen er ook van die schoonloopmatjes van de Action (die zonder rubberrand want daar knagen ze op).


    Voordeel van deze matjes is dat ze ook veel haar "vasthouden" en dat is wel zo prettig in huis! Ik stofzuig de matjes iedere dag.


     


    Wat je ook kunt doen is een babysokje aantrekken (het teengedeelte van een babysokje open knippen zodat de tenen/nagels toch grip hebben). Voor alle zekerheid draai ik er een stukje sporttape (Action) om even boven de enkel.


     


    Succes!


     


  4. De tuin is inmiddels helemaal gestofzuigd, grasveld is afgegraven en vernieuwd, allebei de terrassen en het tuinpad met van alles en nog wat gereinigd.


    Het gaat nu heel goed met Macho! Keuteltjes zijn weer getest en hij is gezond verklaard. Heeft wel een tijdje geduurd voor hij weer op een gezond gewicht was.


     


    Omdat hij mij toch wel heel erg begon te claimen en niet alleen wilde zijn hebben we zodra hij gezond was een vriendinnetje voor hem geregeld. Haar keutels heb ik uit voorzorg ook laten testen.


    Het koppelen heeft wel een aantal weken tijd in beslag genomen. Volgens mij vond hij het niet leuk om de aandacht te moeten delen! Het is nu een grappig stelletje, er wordt heel wat gepoetst, veel meer dan Macho deed met zijn vorige vriendinnetje.


     


    Heb nu alleen een nieuwe uitdaging: Mijn man is Macho zo aan het bijvoeren geweest (zonder mij iets te vertellen natuurlijk) dat Macho nu te zwaar is  .... Op dieet dus.

    • Vind ik leuk 1
  5. Macho doet het nu fantastisch! Zijn gewicht schommelt nogal, momenteel weegt hij 5,98 kg. Eten en drinken gaat goed, hij is nu zover dat hij niet de hele dag nog maar één soort groenvoer eet. Keutelen gaat heel goed! Medicijnen ben ik aan het afbouwen, hij krijgt nu nog maar 1 x per dag Ciseral.

    Het strakke schoonmaakregime volg ik nog steeds, durf het nog niet los te laten ... Ik ga liever iets langer door tot ik zekerheid heb dat hij weer in orde is. Zal zo blij zijn als het half maart is en we de keutels weer kunnen laten testen!

  6. Hoi Sonja,

    Ik heb begin januari mijn FH ram een spoedecho 's avonds laten ondergaan omdat hij stopte met eten etc. en wij darmproblemen vermoedden.

    Eerst scheren ze een deel van het haar weg en dan volgt de echo. Met 2 personen houd je het konijn vast terwijl hij op zijn rug ligt en dan kan de radioloog zijn werk doen. Mijn mannetje blijft rustig als ik er bij blijf en had geen roesje nodig. Direct wat lekkers (verse basilicum) gegeven toen hij klaar was. Geen probleem bij ons dus.

    Het kost je wel wat maar een stuk gemoedsrust was mij dit wel waard!

  7. Als het gas is dan kun je bij de Infacol halen, is een middel voor babietjes wat veilig is voor konijnen. Heb ik altijd in huis en helpt goed!

    Kost ongeveer 8 euro, en mocht het geen gas zijn, het middel helpt ook bij krampjes! Mijn konijn liet vrij snel na het innemen en een massage stinkscheetjes.

  8. Een van mijn vorige Fransjes had kale plekken op een achterpoot en ik ben daar mee naar verschillende dierenartsen geweest. Allemaal geven ze wat anders. Uiteindelijk heb ik besloten om er niets meer op te smeren want hij likt er toch alles af. Maakt niet hoe ik zijn potje inpakte, hij peutert/trekt/bijt alles kapot. Zolang de plekken er rustig uit zijn (mooi roze zonder korstjes) en hij er niet aan zit zou ik er persoonlijk niets aan doen. Schoonmaken met een met water verdunde Betadine-oplossing kan wel hoor.

    Fleece (is eigenlijk gewoon plastic) kan brandplekken veroorzaken door de manier waarop konijnen draaien/springen en gebruik ik zelf niet.De sisalmat lijkt me niet verstandig zoals je zelf ook al dacht. Ik heb van die droogloopmatjes van ongeveer 3 euro per stuk van de Action neergelegd en daar knagen ze niet (terwijl ze graag hun tanden ergens inzetten!) aan maar liggen er wel veel op. (De matten zonder uitstekende rubberrand). Ik was ze ook gewoon in de wasmachine.

    Succes!!

  9. Dank je Dollie! Kon me ook al niet voorstellen dat ik de enige ben die zich zo druk maakt! Bleef Bram lang afvallen? Macho eet inmiddels wel zelf als wij er bij zijn (niets als hij alleen is). Hoelang heb je hem medicijnen gegeven? Macho krijgt nu nog 3 x per dag Cisaral en Metocloral. Hij vecht steeds harder als ik hem zijn medicijnen geef! Normaal is hij een lekker knuffeljong maar als ik hem zijn medicijnen moet geven veranderd hij in een heel erg duiveltje! Mijn handen zitten vol met behoorlijk diepe bijtwonden, maar ik begrijp hem wel, neem het hem niet kwalijk.

    Iedere dag ben ik nu ongeveer 2 uur in de tuin met hem en als ik er bij blijf maakt hij volop binkies en eet veel mos/gras/bamboe/riet. Zodra ik naar binnen ga, als is het maar om een beker thee te halen, gaat hij ergens liggen en doet niks.

    Ik maak me wel veel zorgen om zijn gewicht. Als ik hem dwangvoer er bij blijf geven komt hij wel aan, maar sla ik het een dag over of minder geef dan valt hij af. Hij weegt nu 5,71 kg, voor mij is hij nu een met botjes gevuld bontje, voor hij ziek werd had hij "lood in zijn billen".

    Mijn angst dat hij nooit meer een vriendinnetje zal kunnen hebben is dus eigenlijk niet terecht. Pff ... scheelt me weer wat kopzorgen want Macho is echt niet happy als hij alleen thuis moet blijven!

  10. Ik heb contact met 3 dierenartsen en zij kunnen mijn vragen niet duidelijk beantwoorden, heb af en toe het idee dat ze maar wat zeggen om van me af te zijn. Ik ben van plan contact op te nemen met de Nederlandse Vereniging voor Parasitologie, misschien kunnen ze me daar verder helpen. Op heel veel websites kom je info tegen over cocciodose bij runderen/gevogelte/geiten etc. en dan gaat het om beroepsmatig gehouden dieren.

    Ik ben wel iemand die een ander tot "waanzin" kan drijven omdat ik net zolang doorga tot ik zeker weet dat ik antwoorden heb waar ik wat mee kan. Als je iets niet weet zeg het dan gewoon, ook een dierenarts kan niet alles weten. Maar stuur me niet weg met een wazig antwoord waar ik niets aan heb en jij je zelf probeert in te dekken.

    Ik moet er niet aan denken dat ik een vriendinnetje voor Macho in huis haal en dat zij ook ziek word of dood gaat! Zou me vreselijk schuldig voelen!

    Och, en wat mijn man betreft ... we houden het al 31 jaar met elkaar uit en overleven dit ook wel hoor.:) En ja, ik heb slapeloze nachten, ga er een paar keer uit om naar Macho te kijken, ga zo min mogelijk de deur uit omdat Macho duidelijk laat merken dat hij niet alleen wil zijn.

  11. Ja, ik ben zo'n type mens dat er alles aan wil doen om de omgeving voor mijn knuffel zo veilig mogelijk te maken.

    Ik ben wanhopig op zoek naar informatie, breng uren door achter de PC om via internet van alles te weten te komen, een obessie volgens mijn man. Zie dus veel verschillende verhalen over herbesmetting etc.

    We merken aan Macho dat hij zijn vriendinnetje mist en we gunnen hem een nieuw vriendinnetje maar niet eerder dan dat het "veilig" is.

    Ben nu dus op zoek naar betrouwbare informatie:

    -Na de 2e kuur Toltrazuril laat ik de keutels weer testen. Wanneer/Na hoeveel tijd is het veilig om een nieuw vriendinnetje te introduceren?

    -Macho is een huiskonijn maar loopt ook ieder dag buiten, zijn keutels probeer ik zo veel mogelijk te verwijderen uit de tuin. Hij voelt zich duidelijk beter na zijn "tuinuitje", keutelt er dan wel flink op los en eet veel gras/mos/kruiden in tegenstelling tot binnen in huis waar we hem moeten "dwingen".

    Hoelang blijven de parasieteneitjes actief/levensvatbaar als ze buiten in de keutels in de tuin liggen? Kunnen ze dood vriezen? Kan ik ze vermoorden met iets???

    Ik ga de terrassen reinigen met de hogedrukspuit en daarna de stoomreiniger en natuurlijk als afsluiter ammoniak. Als ik de tuin met de garagestofzuiger schoonmaak om de keutels te verwijderen van het Japans split en tussen de planten en dan emmers water met ammoniak er over gooi doe ik dan genoeg?

  12. Mijn konijnen leven altijd bij mij in huis, zitten alleen opgesloten als ik niet thuis ben, lopen dus het grootste deel van de dag los rond. Ik heb altijd de schuifpui open staan (behalve als het zo hard regent dat de vloer binnen nat word) zodat ze naar buiten kunnen als zij het willen.

    Het hok maak ik nu 2 x per dag met pure ammoniak schoon en de wc's worden schoongemaakt zodra Macho er in is geweest en heeft geplast/gepoept. Ook de plavuizenvloer hier in de woonkamer maak ik 2 x per dag met ammoniak schoon. Verder ligt hij graag op een matje en hondenbankje en zo, deze spullen heb ik zoveel mogelijk weggehaald en de rest was ik iedere dag op 95 graden, speelgoed en intelligentiespelletjes heb ik weggegooid. Misschien moet ik maar gewoon ook een wc in de tuin zetten als hij buiten is ... wie weet helpt het.

    We gunnen Macho wel weer een vriendinnetje maar ik wil zeker weten dat alles veilig is als we haar gaan halen (heb nog niets op het oog hoor). Ik wil niet de dood van een konijntje op mijn geweten hebben door verkeerd handelen!

  13. Dank voor je reactie Lonja! Dat wist ik dus niet, dat die keutels buiten nog maanden gevaarlijk zijn.

    Ik zit nu dus met een grote uitdaging! Macho sjeest de hele tuin door en er liggen ook nog "oude" keutels van voor het ziek zijn. Ik liet die liggen als mest voor de planten. Verder was ik al wel voorzichtig begonnen met de bladeren weg te harken om zo toch bezig te zijn als ik hem in de gaten hou. Onze tuin is grotendeels voorzien van heel fijn Japans split (2-4 mm) en dan heb ik nog een aardige klus om te stofzuigen! Zal alvast gaan snoeien om het stofzuigen zo makkelijker te maken, heb maar ongeveer 100m2!

    Als ik mijn terrassen en pad schoonmaak met de hogedrukspuit of stoomreiniger en daarna met water/ammoniak zou dat voldoende zijn?

  14. Macho is er nog! Hij weegt nu 5,84 kg. Sinds gisteren is hij een heel klein beetje aangekomen. Inmiddels eet hij wel uit zichzelf als wij er bij zijn, ik merk dat hij nauwelijks eet als hij alleen is. Voorlopig ben ik dus na mijn werk als ik thuis ben "reservekonijn" :yipi: Als ik hem buiten laat spelen rent hij door de tuin, maakt binkies, eet heel veel vers gras en mos. Ik loop er als een dwaas achter aan om zijn keutels op te rapen voor hij ze probeert op te eten! De oogst mag er zijn: Gemiddeld zo'n 70 tot 80 keuteltjes in ongeveer 2 uurtjes! Dat is meer als de rest van de dag in zijn wc's te vinden is!

    Om hem te ondersteunen krijgt hij nu ongeveer 20 ml. Recovery per dag, merk dat hij dat toch wel nodig heeft want hij valt nu in ieder geval niet verder af en blijft wel keutelen en zelf eten (al is het nog steeds te weinig).

    Ik zit nog wel met wat vraagjes en misschien weten jullie de antwoorden?

    -Macho eet ineens heel graag mos, knaagt aan trapje (was nooit een knager, begint er nu mee) herkent een van jullie dit? Doen jullie konijnen dit ook?

    -23 en 24 januari heeft hij zijn 2e kuurtje toltrazuril gehad, Hoelang wachten jullie met het opnieuw testen van de keutels om te kijken of de parasieten weg zijn?

    -Besmetting gaat via de eitjes die in de keutels zitten, hoelang/kunnen deze eitjes in de tuin overleven (ik ben bang dat ik niet alle keutels vind)?

  15. Ik probeer een dierenarts zo dicht mogelijk bij huis te vinden om zo extra stress bij Macho te vermijden. Het is nu al zover dat als ik schoenen aantrek Macho in de startblokken staat om de andere kant in te gaan! Ik mag niet bij hem in de buurt komen als ik schoenen aan heb.

    Met een van mij vorige konijnen ben ik regelmatig naar Wilhelminapark in Utrecht geweest. Zij bleef rustig zo lang ik naast haar op de achterbank bleef zitten, geen reismand nodig, gewoon in een heel zacht mandje en op de arm. Heerlijk!

  16. We doen ons best Dollie!

    Lig ik net op de grond tegen hem aan te kletsen en tegelijkertijd natuurlijk proberen of hij wat wil eten ... kiest hij de romanasla om op te eten en laat dat nou net het laatste kropje zijn wat ik heb ...

    Het is nog steeds zo dat hij zelden iets uit zichzelf pakt maar als ik iets aanbied en blijf aandringen dan na lang snuffelen wil hij wel iets eten. Wel komisch hoor: Ik lig languit naast hem op de grond en geef alles blaadje voor blaadje aan Macho en hij gooit het op één hoop AFGEKEURD of eet met kleine hapjes een blaadje groen van hetzelfde kropje op. Hoezo kieskeurig??????

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .