Ga naar inhoud

Norman

Members
  • Items

    59
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Norman

  1. Voorheen Kasper Faunafood Konijnenkorrel Hobby en omwille van verkrijgbaarheid nu Havens Kuni Hobby-Pro. Overigens krijgen ze nu Havens Premium Fiber Mix, omdat ik per abuis de verkeerde baal had gekocht.

    Jaren terug kregen ze Suoreme Science Selective Rabbit, maar vanwege een aantal absurde prijsstijgingen waarbij ik het gevoel kreeg dat aan het meebetalen was een de Mercedes van de directeur zijn we overgestapt. Puur een principekwestie niet omdat we het niet wilde betalen. Hopefarms SuperTrio werd niet zo goed gegeten bij ons.

  2. Ik wil hier graag de kanttekening bij plaatsen dat er uitgebreide literatuur is over wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van roken en slecht (vooral vet) eten. Ik heb er niet naar gezocht, maar ik denk niet dat er veel onderzoek gedaan is naar het optimale percentage calcium of vezel in een brok voor konijnen. Niet helemaal hetzelfde. Goed voer zal, zoals je zegt, de kans op ellende kunnen verkleinen, maar wat goed dan precies is.... dat weten we volgens mij niet.

    De kunst van het napraten: daar ben ik het helemaal mee eens. Iets wordt een keer genoemd en vervolgens is het de waarheid. Vandaar dat een nuancerend topic over voeding helemaal zo gek niet is. Straks gelden er net zulke strenge regels voor vezelpercentage in de brok als voor de huisvesting. ;)

    Inderdaad, voor konijnen is met eenvoudig googlen een echt onafhankelijk onderzoek te vinden over de voedingsbehoeften voor een konijnen.

    Laat het duidelijk zijn. Mijn onderbuik zegt dat het voer dat het natuurlijke voer (hooi / groente / kruiden / etc) het meest dicht benaderd goed is. Onderbouwen kan ik het niet.

    Als iemand mij een link kan geven naar een onafhankelijk onderzoek waarin de voedselbehoeften van (gedomesticeerde) konijnen in beschreven staan hou ik me zeker aanbevolen. Ik kom namelijk alleen maar gegevens tegen van fabrikanten, dierenorganisaties, winkeliers en nog meer niet per definitie onafhankelijke of deskundige partijen.

    Napraten is makkelijk inderdaad, maar ik volg graag mijn eigen koers.

    Even een opmerking van algemene aard:

    Overigens valt mij op de niet iedereen even goed leest en bovengemiddeld prikkelig reageert. Misschien even 2x lezen en een keer tot tien tellen voor er een reactie gepost word. Laten we het over de inhoud hebben in plaats van je aangevallen voelen of de aanval in zetten.

  3. Voor de duidelijkheid, ik ben niet gestopt met SS omdat ik het geld er niet meer aan uit wil geven. Ik vond het gewoon bezopen dat SS in een paar maanden tijd met verschillende prijsstijgingen gewoon het dubbele ging kosten. Dat geeft mij meer het gevoel dat ik de accessoires in de Mercedes van de directeur betaal. Zeker omdat andere voedermerken gelijk bleven in die periode.

    Ik denk ook niet dat ons konijn gas kreeg door SS, maar wilde aangeven dat ook met SS een konijntje wat kan mankeren.

    Het vergelijk met honden of kattenvoer gaat mijn inziens ook niet helemaal op. Het aandeel brokken is bij de meeste honden en katten hoger, zo niet 100%, vergeleken met het aandeel biks ten op zichtte van de groente en het hooi dat een konijn hoort te krijgen.

    @ Bammyflurry; ik ben net als jij ook een ingrediëntenlezer, maar heb helaas moeten constateren dat veel informatie van ingrediënten (bewust!?) worden achter gehouden. Lees maar eens over fructose bijvoorbeeld, maar dit terzijde.

    Met andere woorden. Je kan wel een X percentage duidden, maar is dit dan ook 100% opneembaar door het konijn of komt 90% er via de ontlasting weer onverteerd uit? Daarom kies ik voor mijzelf en ook voor mijn konijnen voor een gevarieerd groentendieet, omdat alleen daar de samenstelling en opneembaarheid van bekend is. Van biks kun je dat helaas niet interpreteren aan de hand van de summiere gegevens die op de verpakking staan.

    Omdat ik zelf heel bewust omga met mijn voeding (vegetarisch en alleen biologisch) wil ik dat ook voor onze konijnen en wil ik bij de volgende verpakking ook overstappen op biologische biks. Liever een procentje meer of minder eitwitten, dan een promille landbouwgif in de voeding. Ons hooi is al onbespoten/biologisch.

    En vragen in de dierenwinkel of aan de (gemiddelde) DA? Ik acht helaas beide niet deskundig genoeg als het gaat om konijnen of konijnenvoeding. Verkopers napraten doen ze, maar konijnenvoedingsdeskundigen zijn het vaak niet. Deskundigheid is sowieso iets wat ontbreekt in veel dierenspeciaalzaken, helaas, hond en kat gaat nog wel, maar andere dieren hebben ze vaak onvoldoende kennis van. Ik heb 10 jaar in een dierenspeciaalzaak gewerkt en ken ook veel conculega's en het is treurig gesteld.

  4. Zomaar even een gedachtespinsel.

    Ik lees met veel interesse veel discussie over konijnenvoeding en de verschillende voorkeuren voor verschillende merken van de verschillende merken.

    Toen wij ons eerste konijn kochten luisterden wij trouw naar de juffrouw in de dierenwinkel en kochten Science Selective. Uiteindelijk kwam er een ram bij via een opvang en werd SS duurder en duurder.

    De prijsstijgingen waren in korte tijd zo bizar, dat we uit principe over wilden op een ander merk. Eerst Hope Farms biks geprobeerd, omdat ik wist dat ze dat altijd voerden aan de konijnen en knaagdieren in de dierenspeciaalzaak waar ik destijds werkte voor ik konijnen had. Maar dit werd niet gegeten door het echtpaar.

    Toen eens Kasper Faunafood Hobbykorrel gaan voeren. Voor het eerst dat de konijnen (inmiddels 2 jaar verder) het voer echt aanvielen, zo graag aten ze dit. Dit weer 2 jaar gevoerd tot mijn leverancier de hobby korrel niet meer voerde in het assortiment en ik gewoon een baaltje wil kunnen ophalen zonder dit te bestellen.

    Uiteindelijk uit gekomen op Havens Hobby Pro. Konijnen eten dit graag. Nu krijgen ze overigens toevallig Havens Premium Fiber mix, omdat ik per abuis de verkeerde baal had gepakt.

    Nu lees ik dat allerlei mensen zich druk maken over eitwitten, calcium, vezels, etc.

    Maar het aandeel korrels is zo klein in het dagelijks dieet dat het volgens mij geen fluit uitmaakt welk merk je voert.

    Onze konijnen (4 imiddels) krijgen ca. 50 gram biks per konijn (gem. 3 kg), maar daarnaast iedere dag groente (wat de pot schaft, mits op de positieflijst) en minimaal 1/2 winterwortel of 4/6 andijviebladeren of halve stronk witlof en flink kruidenhooi van de boer. En als ik iets in de natuur tegen kom (brandnetels, weegbree bijv.) neem ik daar ook een flinke berg van mee en krijgen ze vers.

    De konijnen doen het hier perfect op. Nette keutels, geen mankementjes (toen ze SS kregen is onze voedster 2 maal naar de DA geweest ivm gasvorming, daarna nooit meer), glanzende vacht, actief en alert.

    Als zou een onderdeel 5% te hoog of te laag zijn, dan hebben we het in mijn situatie of max. 2,5 gram. Volgens mij word dat weer gebalanceerd door het groenvoer en hooi waar ze veel meer van krijgen en waarvan de calcium, eitwit variëren van dag tot dag.

    Bottomline; doen we niet te moeilijk over biks?

  5. Ik voer speciaal kruidenhooi wat in principe voor de paarden word verkocht.

    10 euro voor 10 kg. De kwaliteit en de prijs is veel beter dan om het even welk klein zakje uit de reguliere dierenwinkel.

  6. Bij ons krijgen de 4 konijnen een zak (van AH) biologische winterpenen per week en zijn niet echt dik, maar deze kunnen bijna altijd vrij door de tuinlopen en krijgen plenty lichaamsbeweging om de calorieën er af te lopen.

    Daarnaast Andijvie, Witlof, Appel, Banaan, etc. etc.

  7. SSS vond ik op een zeker moment veel te duur geworden. Niet dat ik het niet voor de konijnen overhad, maar ik begreep de verhogingen niet meer.

    Toen HFST geprobeerd, maar dat werd slecht gegeten. Later overgegaan op Kasper Faunafood Konijnenkorrel sport en daarmee gestop vanwege de medicatie die hieraan word toegevoerd. Tegenwoordig Haven Kuni Hobby-Pro. Bevalt heel goed en dat voor 11,50 per 25 kg. De konijnen doen het net zo goed als op SSS.

  8. Ik heb heel lang Kasper Faunafood Konijnenkorrel Sport gevoerd en de konijnen deden het er erg goed op.

    Tot ik, via dit forum, te weten kwam dat er medicatie was toegevoegd.

    Ik slik zelf ook niet preventief medicijnen en ben acuut gestopt.

    Een ieder die 3 maal daags een paracetamol slikt om te voorkomen dat hij/zij hoofdpijn krijgt moet dit voer mijn inziens zeker geven.

    Ik geen sindsdien Havens Kuni Hobby-Pro en dat bevalt prima. Overigens krijgen de konijnen vrijwel ongelimiteerd kruidenhooi en de biks als aanvulling.

    Havens Kuni Hobby-Pro, omdat ze Kasper Faunagood konijnenkorrel hobby niet standaard in het assorti hadden en ik wel een baaltje wil kunnen halen zonder vooraf te bestellen.

    Voor Kasper Faunafood en Havens gaven wij overigens ook SSS. Maar dat werd in korte tijd zo onredelijk duur dat we overgestapt zijn. Niet omdat we het niet over hadden voor de konijnen, maar omdat de prijs zo bizar steeg in zo'n korte tijd waren het krediet bij ons kwijt.

    Overigens als de goedkopere korrel niet goed viel bij de konijnen waren we teruggegaan op SSS.

    Ik denk wel eens dat SSS te veel waarde toegedeeld krijgt.

    Mijn inziens papegaaien te veel mensen elkaar na waardoor SSS een bijna mythologische waarde toegekend heeft gekregen.

    Het is de Apple onder de konijnenvoeders.

    Mijn inziens is kwalitatief goed en vers hooi veel belangrijker dan willekeurig welke bikskorrel.

  9. Vanmorgen eens rondgebeld voor de jaarlijkse entingen.

    In Hoofddorp kosten ze allemaal (die wel opnamen) € 39,00 voor de 1e en € 35,00 voor de volgende en buiten de konijnenspreekuren € 42,00 per konijn.

    Je zou bijna de NMA inschakelen. Ik vind het apart dat de prijzen zo exact overeenkomen.

    De dierenartsenpraktijk in Uithoorn vraagt € 33,70.

    De Dierenwinkel (enting word gegeven door een DA) in Lisse vraagt € 24,95 per konijn maar dat is alleen 10 april van 15:00 tot 17:00.

    De dierenartsenpraktijk in de winkel in Vijfhuizen vraagt € 27,50 en ik krijg nog wat korting omdat ik 4 konijnen heb, hoeveel word ik nog over teruggebeld.

  10. @ Norman, ja het probleem is meer dat in Kasper faunafood konijnenkorrel sport robenidine zit.

    En dat is dus de antibiotica tegen coccidose wat dus niet nodig is op preventief te voeren.

    En dan kunnen ze ook minder goed reageren op andere antibiotica dacht ik.

    En mijn voedster heeft dat robenidine dus 3 jaar lang gegeten doordat ze kenner met het rode label at.

    Dus dat merk geef ik liever niet.

    Bedankt, het was me nooit opgevallen. Ik maak het even op en ga dan over op Kasper Faunafood Konijnenkorrel Hobby. Daar zou het niet in moeten zitten. ik ben ook geen voorstander preventief medicatie geven. Ik neem ook geen paracetamol om geen hoofdpijn te krijgen.

  11. Ik ga denk ik toch SS proberen want het wordt toch nog niet zo gegeten als ik het graag wil.

    In elk geval niet alles gaat in een x op en dan maakt het niet uit hoeveel ik geef.

    Een poosje later is het wel weg.

    Ik gaf vroeger SS, maar vond het op een zeker moment principieel te duur en ben gaan zoeken naar een alternatief.

    De eerste keus was HFST, maar dit werd heel slecht gegeten. Toen ben ik Kasper Faunafood Konijnenkorrel Sport gaan voeren.

    Tot op de dag van vandaag bevalt dat uitstekend.

    Afgelopen zomer kreeg ik er 2 konijnen bij die SS kregen en van de vorige eigenaresse beslist geen ander voer mochten hebben. En het zouden moeilijke eters zijn die snel stopten met eten bij de minste stress. Toch de gok aangegaan aangezien de diertjes verloren in een garage zaten en wij ze een ruime tuin konden bieden.

    De SS werd maar mondjesmaat gegeten bij wijze van proef heb ik eens een bakje Kasper Faunafood er bij gezet en dat werd aangevallen alsof ze nooit te eten hadden gehad.

    Overigens is het hoofdvoer voor onze konijnen hooi en krijg ze daarbij groente en voor de volledigheid de korrels, maar die sla ik ook wel eens een dagje over.

  12. Biks is inderdaad het beste omdat er geen selectie gemaakt kan worden door de konijnen.

    Maar ik zie biks maar als bijvoeding. Onze konijnen (4) hebben altijd hooi tot hun beschikking.

    Per dag krijgen ze ongeveer 75 gram biks, een halve winterpeen of wat andijve, witlof, oid.

    Mocht het zo zijn dat er even geen biks te koop is dan koop ik gewoon een klein zakje gemend voer.

    Dit eten ze selectief maar uiteindelijk blijven alleen de groene erwten over.

    Daarnaast geloof ik niet zo in betere en minder goede biks. In den beginne voerden wij SS, maar dit werd alleen maar duurder en kreeg ik steeds meer het gevoel de mercedes van de directeur van SS te sponsoren, omdat andere merken niet duurder werden. Toen zijn we overgestapt op HFST. Maar dit werd maar moeizaam gegeten. Nu koop ik het goedkoopste voer dat er verkrijgbaar is (Kasper Faunafood konijnenkorrel sport 10 euro per 25 kg). De konijnen hebben een mooiere vacht sinds ik dit voer en ze zijn netjes op gewicht en keutelen niet meer of minder dan daarvoor.

  13. Hier krijgen ze Kasper Faunafood Konijnenkorrel Sport. Donderdag nog een baaltje (25 kg) opgehaald voor € 11,90.

    Toen wij ons eerst konijntje krijgen voerden we netjes SS. Na de zoveelste prijsverhoging in korte tijd waren we het zat. Niet omdat we het niet over hebben voor onze konijnen, maar omdat we het niet in de haak vinden. Geen enkele leverancier heeft zulke prijsverhogingen als SS. Dat geeft mij het gevoel dat ik de marmeren vloer van de directeur aan het betalen ben.

    Vroeger (inmiddels 10 jaar geleden) toen ik nog in een dierenwinkel werkte voerde wij alle dieren HF. Maar onze konijnen wilde geen HFST, toen eens een zakje Kasper Faunafood Sport gekocht en dat eten ze niet maar vreten ze. Een paar maanden terug hebben we 2 konijnen opgevangen die tussen wal en schip kwamen door een scheiding. We kregen als boodschap mee dat het moeilijke eters waren en we beslist SS moesten voeren. Na een paar dagen heb ik eens een bakje Kasper Faunafood naar het bakje SS gezet. De SS bleef over en de Kasper Faunafood werd aangevallen. Sindsdien krijgen ze geen SS meer en alleen maar Kasper Faunafood. En dat gaat prima ik merk geen verschillen, vacht is prachtig, konijnen zijn levendig en produceren niet meer of minder mest.

    Daarnaast natuurlijk veel hooi (+/- 5 euro per baal) en regelmatig groente.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .