Ga naar inhoud

Volucria

Members
  • Items

    501
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Volucria

  1. Voer onbeperkt geven is niet zo'n goed idee. Bij gemengd voer heb je dan kans dat je diertje alleen de lekkere kleurige brokjes opeet en de rest laat staan, zodat het niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt, en in het algemeen heb je kans dat het te weinig hooi gaat eten omdat het te veel voer eet. ;) Konijntjes kunnen ook overgewicht krijgen, om dat risico te beperken wordt aangeraden om bv gelimiteerde hoeveelheden voer te geven en zo weinig mogelijk dierenwinkel-konijnensnoepjes.

    Hooi is, zoals gezegd, wel belangrijk. Dat zit vol vezels en is daardoor essentieel voor de vertering. Omdat er in hooi niks schadelijks zit kan je dat onbeperkt geven. Stro is leuk als knabbeltje, maar daar zitten dan weer geen of weinig voedingsstoffen in. Het is bv erg schattig om een wc-rolletje met hooi te vullen en dan je konijntje het eruit te zien trekken!

  2. Ik heb afgelopen weekend een zak besteld bij Bunnybin.nl, daarmee help je ook een konijnenopvang. Het is ook in de dierenwinkel te koop maar hier is het waanzinnig duur. Ik ging vandaag uit noodzaak een zakje halen omdat ik door m'n voorraad zit en mijn levering pas volgende week ofzo komt: 11 euro voor 1.5 kg SS...

  3. Zoals jullie misschien weten heb ik met Duke en Leonidas een koppel waarvan de ene helft 4.2kg weegt en de andere helft een stuk minder, ik schat 1.5kg. Leonidas zou dus logischerwijs net niet de helft van Dukes hoeveelheid SS moeten krijgen.

    Nu is het probleem: Leonidas valt alles wat eetbaar is aan als een uitgehongerde wolvin en eet ook een stuk sneller dan Duke. Duke daarentegen eet op z'n dooie gemak wat korrels en gaat na een derde à de helft van z'n bakje liever iets anders doen. Je kan wel raden wat er gebeurt als ik niet bij hen blijf zitten tot ze allebei hun biks hebben opgegeten! Samen eten doen ze graag, maar dit kan simpelweg niet omdat mijn kleine pluisje anders minstens even veel biks eet als mijn Franse hangoor. Straks heb ik zo een kleine dikkerd en een grote bonenstaak.

    Voorlopig blijf ik dus wachten en hou ik Duke en Leonidas tijdens het eten liefst van elkaar gescheiden. Maar ik ben op zoek naar een andere oplossing voor het probleem. In augustus ben ik namelijk een dikke week weg en verzorgt mijn moeder de konijnen twee weken lang (net daarvoor ga ik nl met m'n vriend samenwonen, de konijnen volgen twee weken later om het aantal autoritten te beperken). En zij heeft gewoon geen tijd om elke dag een half uur bij de konijnen te zitten niksen omdat ze anders elkaars voer gaan pikken. Wat kan ze dan doen om er toch voor te zorgen dat Leonidas niet te veel biks eet en Duke tegelijk niet te weinig?

    - Duke apart op een ander tijdstip biks bijvoeren is niet echt een optie, dan wordt Leonidas razend. Tenzij zij tegelijk groente krijgt, maar dan zit je dus weer met het probleem dat ze achteraf ook nog eens de helft van Dukes groentjes opeet.

    - De twee een uur ofzo in gescheiden rennen zetten werkt ook niet. Duke raakt zoals gewoonlijk na een half potje biks de interesse kwijt, op dat tijdstip is Leonidas klaar met eten, en dan gaan ze allebei met een vraagteken boven hun kop aan de scheiding zitten wachten tot ze weer bij mekaar kunnen. Achteraf zit je nog steeds met die halve pot biks van Duke, en in tussentijd zitten beide konijnen zich alleen maar te ergeren aan die scheiding.

    Ik heb al gedacht om voor hen allebei zo'n bal te kopen waar aan de zijkanten hooi en in het midden biks in kan:

    Bunny%20Toy.jpg

    Maar dan duurt het misschien nog langer eer Duke al z'n biks op krijgt... Weet iemand nog een andere oplossing?

  4. Ik zie dat hierboven geopperd word dat konijntjes die met dingen gooien niet gelukkig zouden zijn, en daar wil ik toch graag even in tegenspreken.

    Mijn persoonlijker ervaring is dat mijn konijn het gewoon heel erg leuk vind om met dingetjes te gooien. Zo doet hij bv eerst wat binky's, gooit hij dan met zo'n houte balletje met belletje in, en als dat dan rinkelt doet hij uit enthousiasme weer binkies.

    Gooien hoeft dus niet perse een ongelukkig konijntje te betekenen, aangezien het hier duidelijk gekoppeld is aan spel en gedragingen die als "gelukkig" te lezen zijn.

    Hij heeft hier overigens ook doosjes om mee te gooien, gefrommelde papiertjes, doekjes,.. Vind ie allemaal prima. Gisteren heeft hij op deze manier veel dingetjes op dezelfde plaats gelegd, om er dan trots te gaan naast zitten.. Zijn wortelschijfje lag er, zijn rinkelballetje, een plukje hooi en een stuk wingentak. Het was een projectje, mét gooien erbij dus, en nee, ik maak mij geen zorgen om hem.

    Voor andere konijntjes kan ik uiteraard niet spreken.

    Dat is uiteraard een ander verhaal. Speelgoed dient om mee te spelen en die belletjes etc maken het alleen maar interessanter om met zo'n bal te gooien! Maar als je konijn bv niks van speelgoed heeft, in een klein traliekooitje zit en dan met z'n eetbak begint te gooien, dan kun je ervan uit gaan dat je diertje gefrustreerd is.

  5. Hope farms heb ik hier in Belgie nog nooit gezien, deze versele laga verkopen ze in haast elke dierenwinkel en die blauwe zak van "Beaphar care +" kom je ook overal tegen. Vitakraft is ook heel populair.

    Ik vind SS hier niet zo goed verkrijgbaar overigens, voor de Belgjes die het zich zouden afvragen: het is sinds 1 of 2 weken verkrijgbaar bij tom & co.

    Ik haal de mijne al een jaar ofzo bij Tom & Co Brasschaat en heb het in nog een paar andere winkels gezien. Maar de prijs van SS is pas weer opgeslagen (3kg voor 19 ipv 16 euro), dus ga ik mijn voer weer online bestellen. Veel goedkoper.

  6. Sinds een paar dagen ben ik speciaal gaan letten op de hakjes van onze nieuwkomer Xerxes: die zouden wit moeten zijn, maar ze zagen er nogal zwart uit. Gisteren heb ik het gewaagd hem op te pakken om nader te inspecteren, en zijn hakken zitten onder de aangekoekte modder :/ Het probleem ligt zeker bij hem want Leonidas is van kop tot teen brandschoon, geen spatje vuil te bekennen. En het zijn ook alleen zijn hakken, zijn tenen zijn gewoon wit. Waar kan dit op wijzen en kan het kwaad?

    Twee dingen die misschien een rol kunnen spelen:

    - Ik had ook al gemerkt dat hij meer op zijn hakken lijkt te zitten dan Leonidas, maar dacht dat dat optisch bedrog was, dat de vacht op zijn tenen een beetje naar boven wijst. Het zou wel verklaren waarom zijn hakken vuil zijn, maar zijn tenen (waar hij toch altijd op rondhuppelt) niet.

    - Hij laat overal in de ren keutels vallen. Zou het kunnen dat hij dan ook een stuk ren als toilet geclaimd heeft en daar gewoon in zijn plas op het zand blijft zitten? Want hij zit wel opvallend veel in de buurt van de hooiruif op het gevallen hooi, en daar is een strook die er vochtiger uitziet dan de rest, maar met alle regen van de voorbije dagen kan dat even goed regenwater zijn.

  7. Heb je al hooi van de boer geprobeerd? Ik weet niks over schimmels, maar aangezien balen niet in plastic verpakt worden zou ik toch denken dat daar minder schimmels op komen. Het kan zijn dat ik verkeerd zit, maar je kan het altijd eens proberen :)

  8. Je kan losse wilgentakken kopen, maar die zijn hier nooit echt geliefd geweest. Je hebt wel ballen gemaakt van wilgentakken, daar kan een konijn veel plezier mee beleven :) Die van Nature First vind ik heel leuk omdat ze zo geweven zijn dat ze niet uit mekaar vallen, ik heb onlangs nog een grote "mand" van wilgentakken gegeven en die was binnen een paar dagen tot een hoop kromme takjes gereduceerd... en dan vindt Leonidas er niet veel meer aan :P

    Zulk speelgoed kan je in de dierenwinkel halen, maar ook online zijn er winkels waar ze vaak meer gespecialiseerde spullen hebben. Veel BB'ers bestellen bijvoorbeeld spullen bij The Hay Experts of Bunnybin (van die laatste gaat de opbrengst naar een konijnenopvang) :)

  9. waarom kook je de fles niet even uit? dan is hij ook steriel.

    Kan je zo'n fles wel uitkoken? Want ik weet niet of ze gemaakt zijn van een soort plastic die daartegen kan (aangezien ze niet bedoeld zijn om heet water in te doen)... Bij sommige soorten plastic komen gifstoffen vrij als je er heet water indoet, andere smelten enzo.

    Ik heb zelf een plastic hondendrinkbak waar 600ml in past, die is nog nooit omgegooid en heeft maar een paar euro gekost. Je kan ook zoeken of jullie thuis geen ander zwaar potje hebben om (tijdelijk) te gebruiken? Iets met zo'n vorm:

    Aardewerk_Potje__4c9f4e80914f1__87800_std.jpg

  10. EC kan wel genezen worden voor een tijdje, maar niet helemaal weggehaald worden uit het lichaam, dus zelfs als je konijntje geneest is er een kans dat de ziekte ooit opnieuw doorkomt... Het is aan jou om te beslissen of je dat risico wil nemen of niet.

    Overigens, als de achterhandverlamming door EC komt kan die deels of helemaal genezen met behulp van medicijnen. Alleen Panacur is niet altijd genoeg, ik heb Panacur, Loxicom (kan ook Metacam gebruiken) en Baytril gegeven. Loxicom is pijnstillend en ontstekingswerend, Baytril is antibiotica.

    Moest je toch nog van gedachte veranderen en Duke medicatie willen geven, raadpleeg dan een konijnkundige arts zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheid van alles geeft. Mijn Fungus kreeg een maand lang net te weinig Panacur, geen verbetering, heb hem uiteindelijk moeten laten inslapen omdat hij nog maar een schim van zichzelf was...

  11. Als ze onbeperkt hooi hebben is de kans erg klein dat ze écht uitgehongerd zijn. Dan zouden ze nl eerst hun hooi opeten in plaats van met een grommende maag op brokjes te blijven wachten :)

    Ik denk dat er overal wel laaiend enthousiast gereageerd wordt op voedertijd hoor. Zelfs Leonidas, die eigenlijk erg schuchter is tegenover mensen, wordt helemaal blij als ik eten kom brengen.

  12. Jazeker, een tijd geleden stond er bij die in Brasschaat zelfs een apart rek met van die kleine zakjes tegen een promotieprijs. Het staat bij ons in de buurt van de Cuni Complete. Ik heb er voorlopig alleen zakken van 3kg gezien, maar ik denk wel dat je grotere zakken kan bestellen. Let wel, een zak kost zo'n 16 euro, bij THE kost dezelfde zak £5.99 (= zo'n 7 euro).

  13. Ben ik ook van plan hoor, sowieso voor een second opinion over de genezing van het wondje :) Ik zal haar morgen eens nieuw hooi aanbieden en kijken wat dat zegt, maar ik weet niet of dat veel effect zal hebben, het hooi komt nl van hooibalen van bij de boer die in de paardenstal gestockeerd liggen en is dus allemaal even oud...

    Over dat drinken: ik heb een drinkbakje ipv flesje, daar past 500-600ml in en verdwijnt per dag misschien 50-100ml uit.

  14. Die wond was net genezen toen ik haar ging ophalen, dus dat zou het niet meer mogen zijn. Bij Tao_Gini at en keutelde ze normaal.

    @ Bunny_Nijntje: ik heb vandaag haar eetbakje gewoon niet bijgevuld omdat er nog een beetje gemengd in lag tussen een portie SS waarmee een normaal konijn twee dagen toekomt :P Nu maar hopen dat ze toch van de SS gaat eten. Qua drinken: ze drinkt naar mijn idee erg weinig, maar ik kan niet meer zo goed vergelijken omdat mijn laatste konijntje door z'n EC elke dag pakweg 400ml dronk...

    Ze komt nieuwsgierig kijken als ik in de panelenren kom zitten, maar zodra ik de deur van de vaste ren open doe gaat ze aan de andere kant zitten. Als ze dan ziet dat ik groenten vastheb komt ze wel uit mijn hand eten, maar aaien laat ze nog niet toe, als ze mijn hand ziet naderen loopt ze weg.

  15. Sinds donderdag zit Tao_Gini's Leonidas (die ik stiekem omgedoopt heb naar Inani :mdr: ) bij mij, maar ze eet echt heel slecht. Ik heb in heel die tijd nog maar één keer de hooibal bijgevuld (die niet eens helemaal leeg was) en de hooiruif heeft ze al helemaal niet aangeraakt. Groentjes eet ze wel, maar van haar korrel eet ze enkel de mooie stukjes van het gemengde voer. De biks van het gemengd voer eet ze als er echt niks anders meer voorhanden is, de SS die ik ertussen gedraaid heb ligt allemaal nog in het potje. Van donderdag tot nu is er nog geen enkele korrel SS verdwenen, buiten degene die ze eruit gewieterd heeft om aan het gemengd te kunnen... Ook zijn haar keuteltjes vrij klein vergeleken met die van Fungus en Haze vroeger, en bijna zwart door het gebrek aan hooi. Wat kan er aan de hand zijn?

    Even toevoegen dat ze de dag nadat ik haar opgehaald had, een groot nest van haar eigen vacht gemaakt had in het nachthok. Kan het zijn dat ze te veel vacht binnengekregen heeft en dat ik nu Prozyme moet gaan halen? Of is er iets anders aan de hand?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .