Ga naar inhoud

Mariskah

Members
  • Items

    107
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Mariskah

  1. Op 13-8-2016 at 09:19 zei Bammyflurry:

    Dit is best een hele specifieke vraag. Misschien kun je hem voorleggen aan de konijnkundige dierenarts van dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht, Evert Jan de Boer? 

    Ik ken deze man niet, kan ik die gewoon zo benaderen hiervoor? 

  2. Hier hebben ze ook altijd witlof gehad hoor, minimaal 1x per week, maar meestal vaker. 
    Mijn dwergkonijntjes kregen met zijn 2e gewoon 1 hele witlof per keer, nooit problemen gegeven. En nu mijn reusjes ook probleemloos supermarktgroenten.
    Ik heb wel een moestuin aangelegd, destijds voor mijn cavia's, maar nu dus voor de konijnen. Ze krijgen geregeld verse citroenmelisse, tijm, sali, ruccola, munt, selderij, andijvie, peterselie, rozemarijn, aardbeienblad, etc. 
    Maar vaker groente uit de supermarkt... Witlof, spinazie, wortel, bleekselderij, paprika, rode bieten, radijsjes, af en toe een appeltje... 
    Vitamine C wordt trouwens niet uitgescheten met de ontlasting, maar alles wat ze 'te veel' binnen krijgen wordt uitgeplast... 
     

  3. Risico's lopen ze altijd. Hier in de stad heb ik het nog niet gehoord dat het echt heerst. Maar ze lopen los buiten, ik kan geen 90m2 tuin afschermen met insectengaas. 
    Ik loop met de hond veel in gebieden waar wilde konijnen lopen, ik kan zelf wel andere schoenen aan trekken, maar kan moeilijk mijn hond na elke wandeling compleet gaan wassen, of hem nooit meer in de tuin laten... 

    Ik ben ook niet bang van bijwerkingen van de enting op zich, alleen van het feit, dat ALS de ouders inderdaad dood zijn gegaan aan RHD2, en de jongen dit nog enigszins bij zich zouden dragen, maar er dus niet ziek van zijn, dit door de enting wel kan versterken en ze juíst door het enten dood gaan. Athans, dit geeft mijn dierenarts aan, dat hij het enten daarom nog niet durft bij ze... 
    Maar aangezien ze dus anders ook wel degelijk risico's lopen, zit me dit ook niet lekker. Het veiligste zou zijn om ze als kasplantjes binnen in quarantaine te houden, maar dat ga ik ze niet aandoen... Dus ja... blijf ik ze nog even ongeënt houden, met het risico dat ze de ziekte oplopen, of laat ik ze enten, met het risico dat ze drager zijn en aan de enting dood gaan... 
    Ik ga van de week nog eens goed uitvragen aan de dierenarts hoe lang hij wil wachten voordat hij het wel zou durven, maar geloof dat ie dat zelf niet zo goed weet... 

  4. Mijn dierenarts durft mijn konijnen nog niet tegen de RHD2 te enten... Beide ouders zijn met 2 wkn ertussen plotseling overleden. Eerst vader, die zat apart in een ren in de tuin, die lag plotseling dood. Ongeveer 2 wkn later, op de dag dat ik mijn konijnen zou gaan ophalen, werd de moeder ziek. Nog langs de dierenarts, die vermoedde een darminfectie, medicatie mee, maar bij thuiskomst toch al heel snel dood. De jongen zijn toen 3 dgn langer daar gebleven om te kijken of zij niet op korte termijn ziek werden, waarna ik ze alsnog opgehaald heb, wetende dat de risico's nog niet geheel voorbij waren. Op advies van de dierenarts heb ik iedereen met konijnen nog 2 wkn bij ze weg gehouden ivm besmettingsgevaar van evt. virussen. Met 6 wkn zijn ze bij de fokker geënt tegen RHD1 en Myxomatose. RHD2 enting werd geadviseerd pas met de 3 mnd. te geven. 
    Maar nu durfde mijn dierenarts dit niet meer voorlopig, omdat het niet helemaal duidelijk is waar de ouders aan overleden zijn. Aan de ene kant is 2 wkn tussen het overlijden wel erg lang als het de RHD2 geweest is, maar aan de andere kant heerste het wel in die omgeving... Hij zegt dat als ze het toch bij zich dragen, maar er niet ziek van zijn, ze door de enting zeker komen te overlijden, en wanneer ze het overleven, wanneer ze er idd wat van meegekregen hebben, ze er een vele beter afweer tegen hebben. Wat op zich ook wel weer logisch klinkt. 
    Maar zijn de ouders hier toch niet aan overleden, wat ik steeds meer ga geloven, maar niet 100% zeker weet, dan zou ik ze nu wel gewoon hiertegen kunnen laten enten, en lopen ze nu juist extra risico's...
    Ik vermoed dat de ouders gestorven zijn aan coccidiose. Toen ze 8 wkn oud waren, is er 1 nestgenootje bij de fokker overleden (warmte/achterblijver). Toen ze ong. 12 weken oud waren is er 1 nestgenootje overleden die al geplaatst was, hierbij is 2 dagen voor het overlijden coccidiose aangetoond, maar behandeling mocht niet meer baten. 3 dagen later is er een 3e nestgenootje overleden, die bij iemand anders geplaatst was, met dezelfde verschijnselen als die met coccidiose. 
    Hierop heb ik de ontlasting van mijn konijnen laten testen, zij bleken het ook bij zich te dragen en zijn hier inmiddels tegen behandeld en blijken na de controle hier weer vrij van te zijn. 
    Een heel verhaal, maar het gaat er dus om, wat nu... Ze zijn nu 5 maanden oud/ 21 weken en doen het verder erg goed. Ik moet er niet aan denken om ze kwijt te raken. Niet aan RHD2, maar ook niet aan de enting hiertegen, gewoon nergens aan dus... Waar doe je goed aan hè? Welk risico is groter; het risico van niet enten en ziek worden, of het risico van wel enten, en hieraan dood gaan... ? Mijn dierenarts raadt het me nog af... 
     

  5. Bedankt voor je antwoord. Gelukkig eten ze tnt wel goed en vrij veel hooi, en ook de blinde darmkeutels gaan gewoon op. Ik zal eens afwegen wat ze nu op een dag naar binnen werken aan brok, en kijken of ik daar wat in moet gaan minderen. 

  6. Is er iets van een groeicurve bekend van een Duitse (of Vlaamse) Reus? Ik heb al zitten googlen, maar kon niks vinden.

    Ik heb 2 reuzen van 15 Maart, dus 4,5 maand oud nu. De voedster weegt nu 4,6 kg en de ram 4,8 kg. Ze groeien ruim 1 kg per maand. 
    Ik las in het boek van Bernice Muntz dat je een konijn tot de 6 a 7 mnd onbeperkt brokjes moet geven, en het daarna kunt gaan reduceren tot 20 gram per kg konijn per dag, dus dat heb ik tnt gedaan. En ze eten heel wat weg, want ze zijn met 8 wkn. gekomen en de 1e 20 kg zak Kasper Faunafood (hobbybrok) is al leeg! Daarnaast eten ze veel meer hooi dan mijn vorige konijnen deden, en krijgen ze dagelijks nog aardig wat groenvoer. Snoepjes geef ik zelden, soms wat kleine dingetjes in zo'n speelbal. 
    Ze lopen de hele dag buiten los en springen heel de dag door op de tuinkussenbox, dus ook aan beweging geen gebrek. 
    Naar mijn idee zien ze er goed uit, groot, maar volgens mij toch niet echt té dik. Als ze zitten zie ik zo'n mooi atletisch 'haas' postuur, en geen dikke hangbuik. 
    Maar nu hoorde ik van de 'fokster' de gewichten van haar konijnen, vandaag gewogen, 3 rammen. De lichtste scheelt gewoon 1 kg met mijn voedster, en ook de zwaarste zit nog onder dit gewicht. Mijn konijnen mogen groot worden, maar niet ten koste van hun gezondheid. Liever slank en gezond dan groot zwaar dik en ongezond. Dus vandaar dat ik op zoek was naar 'vergelijkingsmateriaal', een groeicurve of iets dergelijks. Ik denk dat het verschil hem in het voer zit, want die 3 rammen eten gewoon het gemengde voer van de Action zover ik weet... 

  7. 4 minuten geleden zei Bammyflurry:

    Dat is een medicijn tegen coccidiose. Fokkers gebruiken het soms om coccidiose te voorkomen, maar de vraag is of het goed is om gezonde konijnen dagelijks preventief medicijnen te geven.

    Oké, nee dat zat er duidelijk niet in bij mij... Nadat 3 nestgenootjes dood gegaan zijn + beide ouders, en er bij 1 vd nestgenootjes coccidiose gevonden is toen ze ziek werd, heb ik die van mij er ook op laten testen, en bleken hier ook mee besmet. Konijnen hiertegen behandeld, en vanmorgen toevallig net weer een bakje keutels van een week gebracht ter controle, en nu zijn ze er gelukkig weer vrij van! 

  8. Is het zo dat een voedster meer/sneller knaagt dan een ram, of is het gewoon toeval dat ik er nu 2 achter elkaar tref?
    Ik heb eerst een koppeltje gehad van 2 dwergkonijntjes, een gecastreerde hangoor ram en een gecastreerde voedster met staande oortjes. De voedster beet alles stuk; het hok, mijn deurkozijnen, mijn tuinstoelen, eigenlijk alles waar ze bij kon, terwijl mijn ram nooit ergens aan kwam. Ook toen ze een jaar of 6 was deed ze dit nog. 

    Nu heb ik een koppeltje Duitse Reuzen, een gecastreerde ram en een (intacte) voedster. En weer is het zo dat mijn voedster overal aan zit te knagen als ze de kans krijgt: het hok, de buitendeur, binnen de stoel- en tafelpoten, etc... Maar de ram totaal niet. Ze zijn nog jong, 4,5 maand oud nu, dus een beetje pubergedrag speelt misschien wel mee, ik hoop het ze nog af te leren. Maar ik vind het zo typisch dat het steeds het vrouwtje is en de mannetjes er totaal niet naar omkijken... Ik probeer ze alternatieven te geven; kartonnen doos, een wilgenstang, een tunnel van wilgentakken, een houten apporteerblok, etc. De doos wordt wel veel in geknaagd, en ook de tunnel van wilgentakken krijgt steeds meer gaten, maar het is niet ipv zeg maar... 

  9. Hier krijgen ze 's avonds altijd extra groenvoer als ik ze in de ren doe. Dat weten ze, dus meestal komen ze er zelf al naar toe. Ik probeer daar een commando aan te koppelen: 'naar je ren', zodat ze dat ook leren. Het is nooit een probleem geweest om ze er weer in te krijgen. Bij de vorige 2 eigenlijk ook niet, al had dat vrouwtje er af en toe wel een handje van om net te doen alsof ze erin hupte, en dan nét voor de ingang een wending te maken en weg te spurten ;-) 

  10. Ik lees even mee. Mijn konijnen waren qua plassen goed zindelijk. Keutelen deden ze wel voorin de kooi, maar ook niet daarbuiten.
    Sinds een paar dagen plassen ze naast de bak, en dan het liefst precies in hun voerbak, waarna ze hun brokken uiteraard moeten laten staan tot ik het gezien heb. Ik heb de plasbak al verwisseld met de voerbak, maar nu plassen ze weer in die hoek waar de bak voorheen stond, en nu de voerbak staat dus...
    Keutelen doen ze ook steeds meer buiten de kooi nu. Pubertijd? Ze zijn nu bijna 4,5 maand oud, ram is al vroeg gecastreerd, dus recent geen veranderingen. 

  11. De eerste keer dacht ze ook aan een kat. Maar eigenlijk komen die nooit in de tuin. Is het ook lastig omdat de gehele achtermuur wordt afgesloten door een schuur, dan moeten ze al via de buren komen, maar overdag ziet ze er ook nooit.


    Wanneer ze 's nachts uit haar raam kijkt van boven af, wanneer hij zo aan het stampen is, is er ook geen kat te zien..


  12. Ik stel deze vraag even voor mijn zus. Die heeft 2 konijnen van ongeveer 3 jaar oud. Een Voedster en een gecastreerde ram. 


    Ze zitten in een buitenhok met een rennetje er aan vast.


    Nu wordt ze de laatste tijd steeds 's nachts wakker, omdat de ram erg hard in het hok zit te stampen. Wanneer de dan buiten kijkt, ziet ze de voedster buiten rustig zitten eten, en lijkt er geen gevaar ofzo aan de hand.


    Het begint nu wel vervelend te worden, want de buren worden er ook wakker van... 


    Iemand ideeën waar dit vandaan kan komen?


  13. Bedankt voor je reactie.

    Roofdieren verwacht ik niet. Het is midden in een woonwijk en haar tuin ligt eigenlijk vrij goed afgeschermd. Aan 2 kanten schuttingen van buren en aan de achterkant zit over de hele lengte de schuur. Het ligt echt een beetje ingebouwd zeg maar. Katten ziet ze er ook nooit.

    Afgelopen nacht heeft ze over de bovenverdieping handdoeken gehangen (onder wel gewoon vrij/open). Ze hebben deze nacht niet gestampt. Maar het is nog te vroeg om de conclusie te trekken dat dit de oplossing is...

  14. Even een vraag voor mijn zusje. Die heeft 2 konijnen, een gecastreerde ram en een voedster, beide ruim 1 jaar oud.

    Ze zitten samen in een buitenhok met 2 verdiepingen en een ren eraan vast.

    Nu ineens sinds een week of 2 gaan ze erg tekeer 's nachts. Er wordt flink gestampt en ze wordt er wakker van (dus de buurt misschien ook wel).

    Als ze gaat kijken wat er aan de hand is, is er niks te zien. Er zijn ook nog nooit katten in de tuin gezien.

    Ze kunnen het samen prima vinden. Beide geen verwondingen of iets, dus vechten zal het ook niet zijn.

    Nu heeft ze al een paar nachten geprobeerd met het hok open, zodat ze ook 's nachts in de ren kunnen en meer ruimte hebben, maar ook dan blijven ze stampen.

    Iemand ideeën wat dit kan zijn, of belangrijker; wat kan ze er aan doen zodat ze minder boos/bang zijn?

  15. @ Mariskah, als jij het onderzoek nog vind wil je dan het linkje plaatsen?

    Ik had al lopen zoeken om het erbij te plaatsen, maar kon het op internet nog niet vinden. Ik las het in een tijdschrift die bij de dierenarts in de bus viel. Ik denk allemaal hart voor dieren ofzo...

  16. Ze drinkt eigenlijk nog steeds uit haar bakje, en niet uit de fles, waardoor ik het bakje niet wil weghalen.. naja ook dat zal wel goed gaan!

    Ik heb toevallig vorige week een onderzoek gelezen naar het drinkgedrag van konijnen. Daaruit bleek dat alle konijnen de voorkeur geven aan een open waterbak ipv een drinkfles als ze kunnen kiezen. Met een open waterbak zouden ze ook meer drinken, wat goed is voor de blaas en nieren om hier problemen mee te voorkomen.

    Ik weet niet meer hoe het precies zat, maar er was ook een verband tussen drinken en voeding. Geloof dat konijnen die enkel hooi krijgen meer drinken dan wanneer ze er brokken bij krijgen. En met groente erbij weer minder omdat dat natuurlijk ook vocht bevat. Alleen zou er ook weer gebleken zijn dat bv wortel te veel suiker bevat voor ze, en groene kruiden varianten wel weer heel goed zijn.

  17. dat heb ik inderdaad ook nog nooit gehoord dat er middelen voor de darmen nodig zijn bij pijnstilling.... Dit is bij morfineachtige preparaten idd wel bekend dat dit de darmwerking kan vertragen. Maar mijn ram Max zit nu dagelijks op pijnstilling en daar is echt geen darmstimulering voor nodig hoor!!

    Maar of de baarmoeder er uit gaat of niet heeft er weinig mee te maken. Het gaan om die grote wond op haar buik. Heb jij maar eens een snee op een bewegelijk deel van je lichaam. Dit voel je steeds weer. Een konijn wat zich niet fijn voelt eet niet en ja, dan heb je wel darmstimulerende middelen nodig. Zowieso zal er na de narcose en een buikoperatie darmstimulering nodig zijn, omdat de narcose spierverslappend is, ook op de spieren van de darmen.

    En als toch die buik open is, wat is er dan op tegen om gelijk de hele handel eruit te halen? Wat er niet zit kan geen problemen meer veroorzaken. De kans op tumoren of ontstekingen zal misschien kleiner zijn, maar is zeker nog wel aanwezig. Zeker de ontstekingen worden neit alleen veroorzaakt door hormonen.

    Heeft ze al wel gegeten?

    Is met veel pijnstillers zo dat dat niet op lege maag gegeven mag worden omdat dit werking op de darmen kan hebben, dus kan me ook voorstellen dat het ze sneller stil kan leggen. Maar goed, ik ben geen dierenarts.

    De wond is hooguit 1,5 cm groot ofzo. Zelfs voor zo'n klein konijn is dat niet groot.

    Maar als de baarmoeder er ook uit gehaald wordt, moet je verder naar achteren zijn, en zal je een grotere wond nodig hebben. Net als dat de ingreep dan groter is. Dus dat is misschien de reden om niet gelijk de hele handel eruit te halen.

    Ze zat bij de dierenarts in het hokje al weer met haar neus in de brokken.

  18. Volgens mijn dierenarts zorgt lachgas voor voldoende pijnstilling tijdens de operatie, en is de wond daarna niet zo pijnlijk. Wanneer er pijnstilling gegeven wordt moeten er weer middeltjes voor de darmen bij, dus doet hij liever niks.

    Misschien scheelt het ook dat ik lees dat veel dierenartsen de baarmoeder er ook uit halen, deze is bij mijn konijn blijven zitten.

    Dat gebeurd bij honden ook steeds meer, als je maar vroeg steriliseerd en de eierstokken zijn eruit, krijg je eigenlijk geen baarmoederonstekingen of -kanker meer. Of het moet zijn dat je je konijn/hond vol spuit met hormonen.

  19. Uh, wat hebben boze berichten over pijnstilling te maken met gasnarcose?

    Isofluraan trouwens, voor zover ik begrepen heb.

    Dat lachgas ook pijnstillend is, en er dus niet perse pijnstilling daarna nog nodig is als je dierenarts hier mee werkt. Maar veel dierenartsen werken inderdaad alleen met Isofluraan.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .