Ga naar inhoud

pechkonijn

Members
  • Items

    1.164
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door pechkonijn

  1. Dexadreson is dexamethason. Ik zie dat Wilhelminapark 3 tot 5 dagen dexamethason geeft, maar mijn konijn heeft dat zeker een week gehad (ik weet niet meer zeker of ik dat dagelijks of om de dag gaf). Het is niet zo gebruikelijk om (zo lang) dexamethason te geven, in het geval van mijn konijn was er echter niets meer te verliezen en het heeft heel goed geholpen.

    Vomend is metoclopramide (zelfde als wat in metocloral zit) en dat is om de maaglediging te bevorderen, dus als ze nu goed eet en keutelt is dat inderdaad niet meer nodig.

    Je zou ook nog vitamine B kunnen spuiten, dat is ter bevordering van herstel van het zenuwstelsel. Heeft mijn konijn destijds ook gehad.

    Ik ben benieuwd wat Wilhelminapark je aanraadt.

    @Hilde, je hebt gelijk!

  2. Enrofloxoral is niet hetzelfde als duplo. Bij oorontsteking zou ik de dierenarts om duplo vragen (dat moet wel geinjecteerd worden). Alleen is een antibioticum, zoals duplo of enrofloxoral, niet zo'n goede combinatie met dexamethason. In geval van oorontsteking zou je voor duplo kiezen, in geval van EC zou ik nu (aangezien konijn niet verbetert met fenbendazol) voor dexamethason kiezen. Het is de vraag of dit konijn EC of oorontsteking heeft. Wat heeft ze precies aan antibiotica gehad?

    Edit: Zie dat Hilde al hetzelfde heeft gezegd over duplo en enro.

  3. dankjewel voor je reactie, maar de dierenarts heeft gisteren gezegd dat het verstandig was om vandaag pas te komen. Naar dat advies heb ik geluisterd. Ze eet momenteel nog niets uit haar zelf. Ik weet niet zeker of er nog keutels zijn gekomen, ze zit namelijk met een ander konijntje.

    Als het morgen niet beter gaat, neem ik weer contact op met de dierenarts. Ik heb het advies van de dierenarts opgevolgd, omdat ik dacht dat dat het beste was.

    Begrijpelijk dat je op je dierenarts vertrouwd hebt. Helaas hebben veel dierenartsen erg weinig verstand van konijnen.

    Heeft ze die injectie metoclopramide wel gehad? Want anders zou ik die vanavond echt nog even gaan halen. Die is écht belangrijk. Wat je nu namelijk doet (met de orale metocloral) is de maaglediging op gang proberen te brengen met een medicijn dat eerst door de maag heen moet. Snap je het probleem? Het medicijn wordt nooit opgenomen vanwege het probleem waartegen het medicijn zou moeten helpen. Zo kom je dus niet verder.

    Ik heb zelf twee konijnen verloren aan deze ellende, profiteer van mijn opgedane kennis ;) Verder zou ik onderhuids vocht laten toedienen (tenzij je konijn zelfstandig veel drinkt) en laxatract/lactulose geven. En carprofen, maar dat geef je gelukkig al.

  4. Dan ben je wel érg laat. De kans dat ze het nu nog gaat halen is klein.

    Zijn er gisteren of vandaag nog keutels gekomen?

    De metocloral is om de maaglediging op gang te bevorderen.

    Heeft ze ook een injectie met metoclopramide gekregen? Dat geef je nu namelijk in orale vorm (metocloral), maar in die vorm moet het eerst door de maag en die leegt op dit moment niet meer. Daardoor wordt het niet opgenomen. Als je konijn die injectie niet gekregen heeft, zou ik die zo snel mogelijk nog gaan halen.

    Door te dwangvoeren overvul je de maag alleen nog maar meer. Ik zou dat niet doen voordat de maag weer leegt. Als de maag te veel oprekt raken er zenuwen beschadigd waardoor de maag helemaal niet meer kan gaan functioneren.

    Wat je ook nog kunt geven is laxatract/lactulose in de hoop dat het de verstopping helpt af te voeren. Verder vooral veel nat groenvoer aanbieden (paardebloembladeren, witlof, etc.)

  5. Hai Kimberly,

    Dat klinkt niet goed. Een konijn dat niet eet heeft zeer snel hulp nodig, omdat na ongeveer een dag de darmen stil liggen. Als het zo ver is krijg je die vaak niet meer aan de praat en overlijdt het konijn.

    Ik raad je aan om zo snel mogelijk een dierenarts te bezoeken om de oorzaak te achterhalen. Ik verwacht niet dat het te maken heeft met de bultjes bij de staart. Ik denk namelijk dat je de geurkliertjes bedoelt en die horen daar gewoon te zitten.

    Wat wel zou kunnen is dat je konijn haakjes op zijn kiezen heeft, waardoor het eten zeer doet. Een verstopping, of andere problemen in maag of darm, is ook zeer goed mogelijk. In elk geval zal je je konijn weer aan het eten moeten krijgen en de maag en darmen weer

    op gang moeten krijgen, met behulp van darmstimulerende medicijnen en pijnstilling.

    Raadpleeg alsjeblieft zo snel mogelijk een dierenarts, want het is zeer snel te laat bij dit soort problemen.

    Succes!

  6. Een anti-gasmiddel zou ik sowieso niet doen. Dit kan in sommige gevallen erg gevaarlijk zijn. Ik vind dat je dit niet kan gebruiken zonder DA die iets van het spijsverteringsstelsel van een konijn kent.

    Hi Zwarte Panter,

    Kan je hierover wat meer uitleg geven, liefst met bronnen? Misschien beter in een apart topic. Ik denk dat het voor veel BB-leden interessant is.

  7. Ik lees nergens dat hij niet meer eet

    Klopt, ik las zojuist het beginbericht na en zag inderdaad ook dat er niet gezegd wordt dat het konijn niet eet.

    Omdat er staat "drinkt wel af en toe" ben ik er vanuit gegaan dat hij niet meer eet. Ik hoop dat ik het verkeerd geinterpreteerd heb en hij nog wel wat eet.

    Situatie is inderdaad sowieso ernstig genoeg om direct naar de dierenarts te gaan.

  8. Jullie advies opgevolgd en een dierenarts uit de lijst hier gebeld. Omdat hij nog goed drinkt mag ik het tot morgen aankijken. Ze heeft me heel veel tips gegeven over zijn voeding en hoe het aan te pakken. Nu even laten rusten en goed warm laten worden en dan vanmiddag een paar biks geven. en vers hooi. en dan vanavond ook weer en dan moet hij toch wel gaan eten. als hij dat niet doet moeten we morgen langskomen.

    Ze zei dat konijntjes binnen 24 uur moeten herstellen en anders langskomen. Dus ik hou hem maar goed in de gaten vandaag.

    Ik maak me hier zorgen om. Als het konijn niet alweer aan het eten is, vrees ik dat morgen te laat gaat zijn. Niet eten is bij ieder konijn een situatie waarbij snel gehandeld moet worden. Niet eten in combinatie met diarree bij zo'n kleintje is nog veel gevaarlijker.

    Vervelend dat je een dierenarts hebt getroffen die het nog een dag wil aankijken. Dat toont maar weer eens aan dat we niet blind kunnen varen op de lijst.

    Ik zou zo snel mogelijk een andere dierenarts raadplegen.

    Hou hem ondertussen warm en bied hooi en water aan. Ik meen dat biks juist helemaal geen goed idee is, mocht het dikke buikenziekte zijn. Als je konijn geen hooi eet, dan heb je snel dwangvoer nodig (hoewel daar misschien weer te veel eiwitten in zitten voor een konijn met dikke buikenziekte, ik hoop dat iemand met meer ervaring met dikke buikenziekte hierover iets kan zeggen).

    Coccidiose kan het ook goed zijn.

    In beide gevallen heb je snel een dierenarts nodig.

  9. Bijten vanuit stress of verveling zou kunnen. Hoe is hij gehuisvest? Verder zijn er nog heel veel mogelijkheden, waaronder een allergie, een parasiet, een irriterend goedje waarmee de huid in aanraking is gekomen. Het is ook goed mogelijk dat de oorzaak van de wond al weg is, maar door de jeuk van de wond het bijten in stand gehouden wordt. Je hebt sowieso een goede jeukstillende zalf nodig om de jeuk-bijtcirkel te onderbreken. Ik zou voor een second opinion bij een goede konijndeskundige dierenarts kiezen.

    Heeft hij al vier weken die kap om? Er bestaan ook beschermpakjes, een soort rompertjes in konijnenmaat. Ik zou dat eens proberen, want zo'n kap is extreem frusterend en veroorzaakt schuurplekken.

    Omdat er gedacht wordt aan een allergische reactie: Heb je al gewisseld van strooisel? Zet hem ook eens een paar dagen op alleen hooi en groenten, misschien ligt het aan het voer.

    Succes!

  10. Hoi Hettie,

    Hoeveel eten je konijnen precies? Zoals Elvje al zegt, als ze regelmatig een beetje eten is het goed. Maar als het bij een enkel hapje blijft, dan kan dat toch al snel te weinig zijn. Het wordt in dat geval toch heel belangrijk om te dwangvoeren en in elk geval de pijnstilling naar binnen te krijgen.

    Probeer ze ook aan het eten te krijgen door ze zoveel mogelijk verschillende groenten aan te bieden (als ze tenminste aan groenvoer gewend zijn). Denk aan dingen die je buiten kunt plukken (van een veilige plek, dus geen hondenuitlaatplek) als wilg, paardebloem, klaver, weegbree, vers gras e.d. Ook een klein stukje appel, of ander fruit valt vaak in de smaak. Als je iets gevonden hebt wat ze wel eten, geef daarop dan direct de pijnstilling.

  11. Geef haar ook niet al te veel dwangvoer, er bestaat een risico om de maag te overvullen. Liever af en toe een paar ml dan 15 ml in een keer.

    Veel plassen komt inderdaad door het vocht dat onderhuids is ingespoten.

    Nogmaals, als je er voor wilt gaan, dan kan medicatie (metocloral, cisaral en carprofen) niet wachten tot morgen.

    Prima dat haar vriendje erbij zit. Liefst wel met tralies ertussen, zodat je in de gaten kunt houden of ze keutelt.

  12. Is er nog geen verbetering? Heeft ze nog een goede temperatuur? Zieke konijnen kunnen snel te koud worden.

    Het is helaas terecht dat je je zorgen maakt.

    Als er nog geen verbetering is, zou ik beginnen met darmstimulerende middelen: Metocloral (liefst een injectie met metoclopramide, zodat het opgenomen wordt zonder eerst door de maag, die misschien niet goed meer leegt, te moeten) en Cisaral. Ik vrees dat je dus weer bij een dierenarts langs moet. Verder heb je nog pijnstilling nodig (carprofen of metacam), om te geven wanneer de pijnstiller die de dierenarts gegeven heeft, uitgewerkt is.

    Zelf zou ik ook nog Infacol, of een ander middel met simeticone, tegen gas geven, maar meestal hebben dierenartsen dit niet in huis.

  13. Ik zou de konijnen toch maar zo snel mogelijk weer uit elkaar halen. De koppeling was immers nog helemaal niet voltooid, dus samen zijn levert nog stress op, wat Flo nu helemaal niet gebruiken kan. Ik zou Flo direct gaan behandelen tegen verstopping en gas (dus naar de dierenarts). Dan zal je nog wel op tijd zijn. Niet afwachten en niet samen laten zitten. Als Flo weer hersteld is, dan kan je opnieuw gaan koppelen.

  14. Kijk eens op deze site en laat je moeder het ook even lezen.

    http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

    Als ik jou was zou ik direct gaan behandelen tegen E.cuniculi, omdat hoe sneller je de behandeling start, hoe groter de kans op succes is.

    Dit staat ook op bovenstaande site:

    Wacht geen weken of maanden: De eerste klappen zijn daalders waard !!!!!!

    Hoe langer er gewacht wordt des te slechter wordt de prognose op herstel. Zorg dat een konijn met verschijnselen van E. cuniculi zo snel mogelijk behandeld wordt met medicijnen om de ontstekings reactie tegen te gaan en eventuele zwelling in zenuwweefsel af te remmen. Als de verschijnselen al weken of maanden aanwezig zijn wordt de kans op genezing kleiner en kleiner.

    Behandeling behelst trouwens wel wat meer dan alleen Panacur. Maar als je moeder echt (nog) niet wil beginnen met de behandeling, dan kan je in elk geval via internet (bij bunnybin) Panacur bestellen en alvast daarmee de behandeling starten.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .