Ga naar inhoud

yena

Members
  • Items

    81
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door yena

  1. Heb je geen pijnstilling meegekregen??

    Knarsetanden is een teken van pijn. 

    Bij verstopping moet ik altijd de cisaral samen geven met Metacam (pijnstilling). En eens hij terug normaal eet uit zichzelf, enkel nog een paar dagen de cisaral tot alles weer normaal is. 

    En de cisaral idd afbouwen. Plots stoppen is niet zo goed. 

  2. Ah oké, dat wist ik niet..., van die zakjes 🙄.  Aan onze vroegere konijntjes gaf ik meestal alleen witloof, wortelloof, af en toe een wortel, en dagelijks andijvie.  Daar waren weinig problemen mee.  Maar dit koppeltje lust geen gewone andijvie...., enkel die krulandijvie.  
    Maar zal binnen een weekje dan eens stilaan proberen met wat witloof en wortelloof, en stilaan opbouwen.  
    Het zal wel lastig zijn, want vanaf volgende week vrijdag zijn ze 10 dagen in een konijnenpension....  We gaan op vakantie en brengen hen naar daar.  Maar Eveline van dierenpension Oase, waar ze gaan bij logeren, heeft heel wat ervaring met konijnen dus daar heb ik alle vertrouwen in 😉.  Ze is notabene afgestudeerd als dierenarts maar voert dit niet meer praktiserend uit. 

     

  3. Inderdaad..., dat is moeilijk te achterhalen.  Maar de dierenarts wil ook gewoon eens proberen hem een week op hooi + water te zetten, om op die manier eventueel haar dat in de maag zit, goed te laten meekomen.  Want half maart had hij een haarbal in zijn maagje, en misschien is er nu nog restant van.  Het zal inderdaad aftasten en zoeken zijn..., maar volgens mij heeft hij gewoon heel gevoelige darmen.  Maar een weekje enkel hooi (wat ze niet leuk zullen vinden) kan op zich eens geen kwaad denk ik.  

     

  4. Mijn konijntje weegt 1800gr.  Hij krijgt ca. 20gr science selective per dag (maar dat eet hij zelfs nog niet helemaal op, ik geef ca. 20gr per koppel, 2x per dag en meestal eet zijn meisje het meeste ervan op).  Voor de rest krijgt hij kwalitatief hooi van Oxbow Timothy, 's morgens krijgt hij witloof (1 stronkje voor hun 2) , 's middags wortelloof en 's avonds een zakje sla-mengeling (= met andijvie en radicchio) van 100gr.  Drinken doet hij voldoende.  
    Ik heb zonet nog eens overlegd met de dierenarts, en ik moet hem nu eens 1 week enkel en alleen op hooi zetten + water.  Voor de rest niks anders, geen biks, geen groentjes.  Tot zijn keutels mooi droog en groot zijn.  En dan eens kijken of hij na die week op iets reageert dat ik begin bij te geven nadien...

  5. Hallo iedereen,
    Een vraagje...  

    Mijn konijn (ca. 5jaar oud en pas 1,5 jaar bij ons) heeft regelmatig last van gasaanvallen.  Maar dan bedoel ik, écht regelmatig....  Wel 2x per maand.

    Ik ben hiervoor al enkele keren bij onze (konijnkundige) dierenarts geweest, maar die kan mij eigenlijk ook niet echt verklaren waardoor hij dit zo regelmatig krijgt.

    Telkens hij dit heeft, geef ik hem Metacam, cisaral, emeprid (omdat hij ook regelmatig last heeft van haarbal in zijn maag), en totdat de gas weg is geef ik ook nog Infacol erbij.

    Eens de gas weg is, en hij terug uit zichzelf eet (meestal binnen 4à5 uur na toediening medicatie), geef ik nog enkele dagen alles behalve de Infacol.  

    Half maart had hij het wel enkele keren achter elkaar en heb ik foto laten nemen.  Toen was er een haarbal.  Dan heb ik 3 weken moeten behandelen en daarna is het 2 maand goed gegaan...  Tot 15/5, kreeg hij weer een aanval.  Een weekje behandeld en weer was hij erdoor.  Tot vandaag.....  Om 13u00 nog niks aan de hand..., om 15u00 vind ik hem weer al hijgende plat op de grond liggend... zonder enige voortekenen...  Heb weer alle medicatie gegeven met echt hoge dosis metacam.  En 2x per uur Infacol.  Na 4 uur is hij er weer door en doet hij terug normaal....

    Niet leuk meer !  Weet soms echt niet wat te doen met het beestje.  Is voor hem ook niet leuk om constant medicijnen te moeten krijgen..., hij is al zo bang uit zichzelf...

    Heb nu zijn keutels eens binnen gebracht, in de hoop dat ze misschien iets vinden dat de oorzaak kan zijn dat de darmen niet optimaal werken...  Coccidiose of wormen ofzo.  Effe afwachten.

    Hij heeft sowieso wel heel veel last van haar (hij wast zijn meisje nogal veel) en wat kettingkeutels enzo.  Hiervoor geef ik hen sowieso dagelijks 2x een lijnzaadbrokje ter ondersteuning.
    Maar hij blijft een probleem sukkeltje...  

    Enig advies??

     

  6. Ik heb ondertussen het autopsie verslag.  Er is niks gevonden wat de oorzaak voor de plotse dood op deze manier kan zijn...  Een kleine infectie op de longen, maar daar kreeg ze antibiotica voor.  Het is de dierenarts een raadsel... Hart oké, maag oké, darmen oké, kortweg.... alles oké...
    Ik heb vanmorgen nog eens gevraagd om toch eens naar haar nek te kijken, omdat ik een vermoeden had dat ze misschien van haar hok gevallen was en haar nek gebroken had.  
    Want ze liet haar hoofdje steeds naar voren vallen en kreeg het precies niet opgeheven.  
    Dus de dierenarts heeft haar nog eens opengemaakt voor de nek en het hoofd, en ik kreeg volgende mail :

    "Beste Nancy,

     

    Ik heb geen fractuur kunnen vaststellen op de nek, noch bloedingen in de nekspieren.

    Ook waren er geen bloedingen te vinden op de hersenvliezen en in de hersenstam.

    Mvg,

    Dus het blijft een raadsel....  

  7. Pfft, ik ben nog helemaal van slag...  
    Sinds een 6 weken geleden heb ik een konijntje geadopteerd van ca. 9 maanden oud, om bij ons rammetje te zetten die net zijn vriendinnetje verloren had.

    De koppeling is perfect verlopen en ze waren al goed aan elkaar gewend.  Madeleintje (het nieuwe konijntje) liep wel vanaf dag 1 te niezen.  Ik dacht dat het misschien nog van de kou was, maar ben vorige zaterdag toch maar naar de dierenarts geweest voor controle.  Voor de rest had ze niks, was ongelofelijk actief en at de oren af mijn kop ;).  
    Ze moest voor haar snot sinds zaterdag antibioticum nemen, wat ze perfect deed, en zelfs graag luste.  
    Gisterenmiddag niks aan de hand.  Kom ik gisteren avond in het hok, zit ze in een hoekje en doet niks meer...  Onmiddellijk al pijnstilling gegeven en cisaral voor de darmen.  Maar ik zag dat haar hoofdje voorover viel dus onmiddellijk naar de dierenarts gebeld.  Ik mocht dadelijk komen.  Maar eens in haar vervoerbakje gestoken, kreeg ze de stuipen...  En rare ademhaling...  10 minuten verder bij de dierenarts had ze al compleet geen reflexen of pijnprikkels meer, nog aan de beademing gehangen, maar ze is verder weggegleden en overleden.  Het is zooooo snel gegaan....  Ik kan er echt niet bij wat er is mis gegaan...  Is ze nu ergens afgevallen pffft, ik weet het niet.  Dierenarts stond ook een beetje perplex omdat het zo snel ging.  Hij gaat vandaag autopsie doen.  Goh, 2 beestje afgeven op 2 dagen tijd, ik ben er niet goed van.  Eergisteren mijn 17-jarig katertje laten inslapen wegens nierfalen, gisterenavond ons Madeleintje overleden....  Het was verschrikkelijk om dit te zien.  Het is mij een raadsel...  Dierenarts hoopt dat het niet het nieuwe RHD2 virus is...., want dan zijn mijn andere konijnen ook waarschijnlijk besmet.  Hun vaccin hiervoor is 2 weken geleden besteld en volgende week zou dat hier binnenkomen.  Blijkbaar in Belgie nog moeilijk aan te geraken.  
    Ik hoop dat er uit de autopsie iets voortkomt, dan weet ik toch op zijn minst hoe het komt dat het zo snel ging...  Al hoop ik niet dat het dat nieuwe virus is...  
    Wordt vervolgd...  

  8. Ons nijntje is ondertussen ingeslapen...  
    De dierenarts heeft gevraagd of hij autopsie mag doen, omdat het ook voor hem heel onduidelijk was wat er aan de hand was met haar.  Hij is nochtans een heel konijnkundige dierenarts, maar ook voor hen is het soms een raadsel.  Ik ben wel wat benieuwd of er iets gaat uitkomen.  Laat ons hopen, dan weten we toch weer wat meer.  
    Het is en blijft triest.... Het zal weer wennen worden.  Zeker voor haar vriendje, die nu alleen achterblijft.  We zullen zien wat we met hem doen.  Misschien dat we hem trachten te koppelen aan ons andere koppeltje dat we nog hebben.  Maar ik heb al veel gelezen dat trio-koppelingen niet zo ideaal zijn.
    We zien wel binnen enkele dagen. 
    Bedankt voor de lieve reacties !

     

  9. Ons nijntje gaat helaas nog steeds achteruit...  Ondanks de vele medicatie eet ze niet meer uit zichzelf, keutelt amper of niet meer....  Alles ligt stil vrees ik.  Ook het dwangvoer komt er zelfs niet meer uit...  En ondanks de zware pijnstilling zit ze heel veel te knarsetanden van de pijn.  
    Daarom hebben we beslist om haar uit haar lijden te verlossen.  Seffens ga ik haar naar de dierenarts brengen om haar te laten inslapen.  Helaas.....  Dit zal beter zijn voor haar.
    Ze is al een paar weken achteruit aan het gaan en ondanks alle behandeling, betert ze niks, integendeel.  Het blijft een moeilijke beslissing....  
    Pffft....

     

  10. Nee, ze had geen gas in buik of darmen.  EC of wormbesmetting, dat heb ik gevraagd aan de DA, maar dat zou men gezien hebben in het bloed.  Ook niet dus...  Helaas, want moest er iets duidelijk zijn, dan zou ik het tenminste kunnen behandelen.  Maar nu zitten we met de handen in het haar.  Het is ook niet duidelijk vanwaar de pijn komt.  Misschien nu wel wat meer, aangezien ze net geopereerd is.  Dus dat moeten we wat afwachten.  Eten doet ze een beetje, enkel groenten.  Ik zal haar nog enkele dagen behandelen, en dan zien wat we verder doen.  Want het schijnt dat zo'n impactie van de darmen (als het dat al is), wel weken kan duren eer de aangekoekte massa door de darmen is.  Er zijn nog wel keuteltjes, maar heeeele kleintjes. 
     

    • Vind ik leuk 1
  11. Haar baarmoeder was goed denk ik.  Niks abnormaals te zien, noch op de foto, noch in het buikje...
    Inderdaad een beetje frustrerend, niet te weten wat er aan de hand is.  Maar ik ga haar sowieso nu nog laten bekomen van de operatie.  Want dat is er toch maar weer bijgekomen hé, terwijl ze zich al zo slecht voelde.  Maar ja, er was geen andere optie.  Hopelijk slaat de antibiotica aan, anders weten we het ook niet meer.  Ik blijf in ieder geval proberen haar te verlekkeren met allerlei groentjes, en ik blijf dwangvoederen tot maandag.  Dan zien hoe ze het doet.  Maar vrees er wat voor.... 

     

  12. Hallo iedereen,

    Ik ben een beetje radeloos, vandaar dat ik even op dit forum jullie advies wou vragen...  

    1 van mijn voedsters, nu 8 jaar oud, is al enkele weken op de sukkel.  Eind december ging het nog goed, en was haar gewicht 1640gr.  De weken die daarop volgden, zag ik ze steeds minder eten, minder keutelen, en in gewicht vrij snel verminderen.  Ik ben toen al begonnen met wat critical care bij te voederen, en cisaral te geven.  Ik heb in totaal 4 nijntjes (2 koppeltjes) (waarvan de oudste 14 jaar!!), en heb al redelijk wat ervaring in het herkennen van symptomen dus heb hier altijd cisaral, metacam, emeprid e.d. in huis, moest er weer eens een konijntje het aan zijn darmen krijgen door bv. de rui of een haarbal ofzo.  
    Ik heb haar toen een 10dagen wat bijgevoederd, maar het probleem werd niet beter, integendeel.  Ze was toen, 2 weken geleden, al 200gr afgevallen op 5 weken tijn... 
    Ik ben toen naar de dierenarts gegaan, dewelke haar onder narcose een foto genomen hebben en bloed geprikt.  Op de foto was echter niks te zien, in het bloed ook niet...  Enkel een tandje dat wat te lang was, dat hebben ze een beetje bijgeslepen.  Ik moest van de dierenarts toen stoppen met alles, behalve met de cisaral.  Maar toen ging ze helemaal achteruit...  Ik heb haar dan terug naar de dierenarts gebracht, en die heeft haar 3 dagen bijgehouden en per dag ca. 150cc vocht toegediend.  Toen at ze wel wat meer, maar in gewicht ging het nog steeds bergaf.  
    Na 3 dagen terug opgehaald, in de hoop dat ze zich herpakt...., maar nee, integendeel.  Drinkt niet, eet niet....  Dus hop, terug naar de dierenarts.  De dierenarts (een zeer konijnkundige) denkt aan impactie van de maag/darmen, waarbij er een gedroogde massa in zit, die moet loskomen...  
    De dierenarts kon nog maar 1 ding doen, en dat was haar buikje opendoen onder narcose, om te kijken wat er gaande is.  Dus voorbije dinsdag heeft die dat gedaan.  
    Er was ook nog eens naar de tandjes gekeken, en er bleek 1 klein haakje, maar vraag was of dat de oorzaak was van het probleem.  Feit is wel dat ze veel pijn had, zelfs met de Metacam...  Ik hoorde haar regelmatig knarsetanden....  
    De dierenarts heeft in haar buikje enkel gezien dat de twaalfvingerige darm een beetje opgezet en ontstoken was.  Raar, want in het bloed was niks te zien.  Voor de rest geen tumoren ofzo.  Hij heeft darmen afgetast en verder niks abnormaal gevoeld/gezien.
    Dus sinds gisteren ben ik haar weer gaan ophalen.  Ze is de narcose en operatie goed doorgekomen, dat is ook al heel wat op die leeftijd...  Maar zo oud is ze eigenlijk nog niet, en omdat ze 5 weken geleden nog supergoed was, wil ik toch wel weten wat er aan de hand is. 
    Nu krijgt ze 3x per dag Cisaral, 2x per dag Metacam, 2x per dag antibioticum (Sulfatrim).  En ik voeder haar 2x per dag 10ml critical care bij met een spuitje.  Voor het overige slaapt ze heel veel, maar ze eet wel een beetje groenten en gras, maar bijlange niet genoeg.  Ze knarsetand ook nog steeds...  Krijgt nochtans een zware dosis metacam.  Hooi eet ze niet, gras wel.  Haar biks, waar ze anders zo gek op is, ook al enkele weken niet meer.  
    Ze was vanmorgen weer afgevallen, en weegt ondertussen nog slechts 1310gr.  Het is een knookje aan het worden...Op zich nog niet te weinig, maar er moet dringend verandering in komen.  
    Als ze nu niet betert, weet de dierenarts het ook niet meer...  En moest het tij niet snel keren, dan zal ik na het weekend niet anders kunnen dan haar te laten inslapen vrees ik.  Maar ik doe dat niet graag zomaar, zonder dat ik weet wat er nu gaande is...  
    Hopelijk hebben jullie nog tips?  Alles kan helpen !!  Het is normaal een buitenkonijn met een vriendje, maar sinds vorige week heb ik haar binnen gezet, alleen.  Anders kan ik niet in het oog houden wat ze eet e.d.  

    Graag jullie advies !
    Alvast bedankt 
     

     

  13. Bedankt voor jullie reacties.

    Ik heb de indruk dat hij veel minder eet dan vroeger, gedurende de dag. Voorheen kwam hij ook steeds op zijn biks SS gevlogen, dat doet hij dus nu ook niet meer. Overdag eet hij nu heel weinig. Dat verontrust mij ook, en zal misschien ook de reden zijn dat hij afvalt. Ik ga 1 dezer nog eens informeren bij de dierenarts om het misschien toch eens een kuurtje Panacur te geven. Kan nooit kwaad denk ik, buiten de stress dan om het toe te dienen.

  14. Hallo allemaal,

    Mijn 10-jarig rammetje begon zich enkele weken geleden zowat te verstoppen / af te zonderen, minder te eten gedurende de dag etc. Omdat ik het verdacht vond, heb ik hem van zijn vrouwtje weggenomen en in een hok apart gezet. Bleek dat hij niet keutelde (in de dag toch niet), weinig of niet at. Direct met hem naar de dierenarts. Die kon op het eerste zicht enkel vaststellen dat zijn darmpjes wat minder in beweging waren. Dus cisaral opgestart, metacam (voor alle veiligheid)l, en dwangvoederen omdat hij op dat moment niet at.

    Na enkele dagen nog geen beterschap. Terug naar dierenarts, onder narcose tandjes deftig nagekeken, bloed geprikt. Foto laten nemen van maag / darmen. Doch alles is normaal. Hij is ondertussen een 10-tal dag bij onze dierenarts gebleven omdat wij op verlof vertrokken en dat leek mij de enige verstandige oplossing om erger te voorkomen.

    Eigenaardige was dat hij dus 's nachts wel eet en keutelt, en overdag niet. En er is niks te vinden aan hem volgens de (konijnkundige) dierenarts. Hij vermoedt dat zijn dag- en nachtritme verstoord is maar zegt dat ik mij geen zorgen moet maken, zolang er 's nachts maar keutels zijn en hij blijft eten. Maar hij begint nu ook wel gewicht te verliezen. Ik ben hem maandag terug gaan ophalen van bij de dierenarts en op een 14-dagen tijd is hij toch dik 200gr afgevallen (van 1700gr naar 1485) en de laatste 4 dagen weer 15gr. Hij krijgt momenteel niks medicatie meer omdat er niks te vinden is. 's nachts is hij volop actief én keutelt, tijdens de dag eet hij bijna niks, én keutelt niet. En gedraagt zich veel rustiger dan voorheen. Ik vind het wel verontrustend dat hij zoveel aan het vermageren is....

    Iemand nog een idee wat dit kan zijn? Heb al van iemand raad gekregen om panacur op te starten (omwille van EC omdat het zo'n vage symptomen zijn met gewichtsverlies), maar mijn dierenarts vindt dit blijkbaar niet nodig. Nijntje is natuurlijk al wel 10jaar oud, maar dan nog. Ik vind het toch maar raar hoor. Het is iedere dag hetzelfde. Vanaf een uur of 18u00 begint hij te leven én te keutelen, tot 's morgens ca. 9u00 en dat is het gedaan met keutelen en eten (tenzij ik hem echt stimuleer, maar dan nog keutelt hij niet overdag).

    Alvast bedankt voor de tips !

  15. Ooh, wat erg om te lezen. Arme Bo.

    Nu is hij op een plaatsje waar hij terug gezond is en zonder pijn kan genieten, samen met vele andere konijnenvriendjes.

    Je hebt echt gedaan wat je kon, en Bo is je heel dankbaar dat je hem het verder lijden hebt bespaard. Daar ben ik zeker van. Je hebt een moedige maar juiste beslissing genomen.

    Maar het blijft toch zo'n pijn doen hé. Dat heeft echt veel tijd nodig, weet ik helaas uit ondervinding.

    Maar ik zeg altijd : Ooit zien jullie elkaar terug !

    Veel sterkte in deze moeilijke periode.

  16. Misschien een domme vraag :sarcastic:, maar heb je al eens pijnstilling geprobeerd, zoals bv. Metacam?

    Want een konijn met pijn eet sowieso niet. Als ze begint te eten na de pijnstilling, zou dat inderdaad teken zijn dat ze ergens pijn heeft. En dan zou het al niet van de stress zijn. Zo zou ik dat al eens beginnen testen (als je dat al niet gedaan hebt).

    Ik hoop voor je dat ze vlug iets vinden, want het is inderdaad echt niet leuk zo. Arm beestje ! En 3 jaar is nog zo jong... Konden ze maar eens iets vertellen hé.

  17. Om de plakpoep te vermijden zou ik sowieso eens enkele dagen alleen hooi proberen. Met de EC parasiet heb ik nog geen ervaring. Maar ik zou toch nog maar eens even bij de dierenarts informeren hoelang het zou moeten duren eer je nijntje beter is. Ik heb al wel gelezen dat het lang kan duren, maar hoe de behandeling is, weet ik niet zeker.

    Je kan misschien eens goed zoeken op dit forum. Hier staat er veel over geschreven.

    En anders toch terug even langs de dierenarts gaan.

    Maar ondertussen goed oppassen voor maden..... Ik heb vorige week helaas 2 kippen verloren door maden, terwijl ik ook heel hygienisch ben en hun hokken proper hou. Maar het kan snel gaan hoor. Dus goed in de gaten houden en misschien enkel hooi en water geven, zodat de plakpoep toch al verdwijnt.

    Succes en hou ons maar op de hoogte hé.

  18. Heb je al Timoty hooi van het merk Oxbow geprobeerd? Is in belgie moeilijker te verkrijgen maar onze dierenarts verkoopt het wel. 2 van mijn nijntjes moesten vroeger ook geen hooi hebben, en dit lusten ze uitzonderlijk graag. Het is een zeer kwalitatief hooi, niet goedkoop, maar ja. Dat is meestal hé.

  19. mijn voedsters waren 2 en 3 jaar oud als ik ze heb laten castreren. Volgens de dierenarts was dit zeker nog niet te oudd. Hij gaf zelfs als argument om het beter nu te doen, want niet-gecastreerde voedsters hebben vanaf hun 3de levensjaar tot 70% kans op tumoren. En dan moeten ze alsnog geopereerd worden op 'nog' latere leeftijd, om de tumoren weg te nemen.

    Dus ik zou het zeker doen als ik van jou was. Hier heb ik het uiteindelijk ook laten doen omdat 1 van mijn voedsters constant op haar 7-jarig mannetje zat.... Dat vond hij niet zo leuk. Sindsdien gaat het super, ze is niet meer zo 'hevig' en laat haar mannetje nu met rust, en is niet meer zo venijnig van karakter.

  20. Oh, altijd erg om dit te moeten lezen.

    Je kan er zo van afzien hé, je diertje moeten afgeven. Maar Sammetje heeft nu geen pijn meer en jullie hebben hem en waardig einde van zijn leventje kunnen geven. Daar zal hij jullie eeuwig dankbaar voor zijn.

    En ik zeg altijd.....ooit zien jullie elkaar terug !

    Veel sterkte nog,

    en Sammetje....rust zacht

  21. Volledig mee eens Suzan !!

    Mijn maag draait ook volledig om als ik dit soort verhalen lees. Ik zit hier al 2 dagen aan dat arme konijntje te denken...ik krijg het niet uit mijn hoofd. Arm ding. Als er geen andere oplossing is voor het nijntje, laat het dan op een 'menselijke' manier inslapen. Maar terugbrengen en zomaar 'omwisselen'.....neen, dat zal ik nooit kunnen begrijpen.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .