Ga naar inhoud

basje

Members
  • Items

    166
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door basje

  1. nee ik heb echt niks aan de voeding veranderd, het hooi is hetzelfde, de groente is al jaren hetzelfde en ook de brokjes zijn al jaren hetzelfde. Vind het ook best raar.. ze krijgen in totaal 80 gram brokjes op een dag, ze zijn met zijn 2en. Ik heb wel het idee dat Pip meer brokjes eet dan haar mannetje. Het enige wat ik nu zou kunnen bedenken is dat ze aangekomen is (ondanks dat ze deze hoeveelheid al jaren krijgen) en dat ze daardoor er misschien niet goed meer bij kan? Haar man eet goed, maar eet altijd al wat minder dan haar (zover ik dat kan zien). Ze is nu 5,5 jaar. Ik zal iig de komende week wat minder brokjes geven, kijken of dat helpt.


  2. Haai,


     


    Heb een vraagje aan jullie, mijn konijn Pip had 2 weken geleden wat aangekoekte keutels in haar vacht zitten van onderen. Ik heb dit toen, met veel moeite, verwijderd. Nu zie ik dat dit weer zo is, het is echt een aangekoekte harde laag. Ze heeft dit nog nooit eerder gehad. Ik heb zojuist de dierenarts gesproken, zij zei dat er veel oorzaken mogelijk zijn, waaronder voeding, echter geef ik al science selective en hun gaven aan dat dit ook de beste soort voeding is. Ik geef 2x per dag vers hooi en in de avond wat groente. Dit krijgen ze al jaren, ik heb hier niks in veranderd. Ik heb nu afgesproken dat ik Pip nog een keer schoon maak en het in de gaten houd, als het dan nog een keer gebeurt ga ik met haar naar de dierenarts om te onderzoeken waardoor het komt.


     


    Hebben jullie mogelijk ideeen waardoor dit kan komen? en hoe het voorkomen kan worden? Ik heb zelf het idee dat het niet aan het eten ligt, maar mogelijk zien jullie dit anders? Ze zit samen met haar mannetje. Verder doet ze gewoon net zo actief en sneaky als altijd :)


     


     


  3. Bedankt voor jullie reacties!

    ze heeft de weken ervoor niks anders te eten gekregen dan ze normaal krijgt. Die wortel (een schijfje winterwortel) geef ik op advies van de opvang, in het kader van dat je daarmee snel kan zien of ze eten. Bij hooi ed is dit moeilijker te zien.

    Jullie zouden dus preventief ananassap geven? op dit moment gaat het goed, wanneer zich zoiets voordoet ga ik natuurlijk meteen naar de DA. Ik verbaas me echter opver de verschillende behandelingen en conclusies en vroeg me af welke da nu het beste is.

    Plukken en borstelen is inmiddels een dagelijkse activiteit, eerder deed ik dit een of twee keer in de week omdat ze het niet zo leuk vinden, maar ja, dit moeten we niet nog eeen x hebben natuurlijk..

    Wat betreft gas/verstopping, de ene da had het over gas, de andere over verstopping...ik weet het dus zelf ook niet!

  4. Hallo,

    Ik ben al lang niet meer op dit forum geweest, maar heb hier wel gezien dat er veel ervaring zit! Daarom nu besloten het volgende hier te plaatsen, ben zeer benieuwd naar jullie advies.

    Ik weet dat er meerdere topics bestaan over gas bij konijnen, maar dit is vrij specifiek bij dit konijn, vandaar een nieuw topic.

    Ik heb een heerlijk lief voedstertje van nu 3,5 jaar (ik heb haar sinds oktober, vanuit de opvang). Anderhalve maand geleden trof ik haar in de ochtend liggend in een hoekje aan, niks voor haar. Da bezocht, conclusie: ze was nog maar 36 graden, werd meteen opgenomen, op een warmte mat gezet, vocht toegediend. Ze voelde dat haar maag opgezet was, dus conclusie was of gas of er zit iets in haar maag. Pijnstillers gegeven. Ik moest haar savonds mee naar huis nemen, als ze sochtends nog niet at moest ze geopereerd. Gelukkig ging ze in de avond eten. Hoe het kwam wisten ze niet. En even voor het verdere verhaal, ze heeft geen dwangvoeding gehad omdat dit meer pijn kon opwekken volgens deze Da.

    Drie weken geleden was ik op vakantie en werd ik sochtends op de hoogte gesteld door de oppas, Pip lag apathisch in de ren, was slap, kon nauwelijks op haar pootjes staan. Weer direct DA bezoek (andere DA), elk uur dwangvoeren, pijnstilling, darmstimulering. In de avond geen verbetering. Hij heeft een foto gemaakt, er bleek een aangekoekte laag in haar maag te zitten. Hij heeft dit proberen te verwijderen met een sonde achtig iets. Contact gehad met de universiteit in Utrecht. Advies was de nacht proberen, met dwangvoeding, medicatie en bij geen verandering in de ochtend opereren. De kans dat dit goed zou aflopen was klein. Gelukkig en tegen de verwachtingen in ging ze snachts weer eten. Na anderhalve week medicatie doet ze het nu weer zelf.

    In beide situaties leek er overigens de avond ervoor niks aan de hand, ze kwam net zo actief als anders aanrennen voor haar eten. Ik weet dat konijnen goed zijn in verbergen, maar zowel ik als de oppas (ook ervaring met konijnen) hebben echt niks gemerkt.

    Ik heb beide DA 's opgebeld om advies, DA1 zegt dat het kan komen door stress (hierbij wil ik vermelden dat ze een stoer konijn is, die bv katten weg jaagt, kan echt een bitchy zijn en schrikt echt niet snel). Verder tipte ze me om meer groente te geven, ze kregen peterselie en wortel. Heb dit inmiddels uitgebreid naar venkel, omdat ik in een konijnenboek las (titel vergeten) dat venkel gas in de maag verminderd.

    DA2 zei dat het moeilijk te voorkomen is, dat het waarschijnlijk kwam door haren die ze binnen heeft gekregen (ze was/is idd aan het verharen). We zijn dus druk in de weer met kammen en plukken, ook haar mannetje.

    Ik vind zelf de laatste verklaring logischer. Maar waar ik me over verbaas is de verschillende aanpak van de DA's.. Gelukkig is het beide keren goed gekomen, maar wat is volgens jullie mening nu de beste aanpak?

    Hebben jullie daarnaast tips om dit te voorkomen? Ik denk dat het door verharing komt, ik pluk haar nu elke dag, verharing is al een stuk minder. Ik herinner me ooit gelezen te hebben op dit forum dat je iets in het water kan doen, waardoor haren minder snel in de maag blijven zitten. Weet iemand wat ik bedoel?

    Nog andere tips?

    bedank alvast!

  5. bedankt voor jullie reacties. Ik heb idd de DA gebeld, zij gaf aan dat als het zo goed gaat ze al wel naar buiten mag. Ze was ook niet meer te houden haha. Alleen nou zijn er weer achtervolgingen! Ik heb ze gister en eergister nog binnen een uur bij elkaar gehad om dit te voorkomen, maar blijkbaar moet er toch weer even iets bepaald worden ofzo? Ook al zaten ze binnen te knuffelen en was alles nog goed? Nou ik hou haar nog goed in de gaten, ook de wond en hoop dat ze elkaar weer leuk gaan vinden!

  6. Hallo,

    even een dringende vraag hier, ben benieuwd hoe jullie hierover denken:

    Maandag heb ik mijn voedster laten steriliseren, hierna heb ik haar binnen gezet. Dinsdag begon ze weer met eten en dinsdagavond was ze weer de oude. Als in; vol energie en sloopgedrag. Je begrijpt dat dit binnen nogal lastig in toom te houden is. Buiten vind ik het allemaal prima, maar binnen toch niet. Daarom heb ik haar in een hoekje gezet, wel met enige hupsruimte en laat ik haar als ik thuis ben rond hupsen. Echter is het veel en veel kleiner dan de ruimte die ze buiten heeft. Ik woon in een appartement en heb dus ook niet mega veel ruimte. Haar mannetje zit buiten (wel een tuin) en heb ik nu twee keer bij haar gezet, en dan knuffelen ze wel. Hij vindt het alleen afschuwelijk binnen. Hij zit dus alleen maar voor de deur te wachten tot hij naar buiten mag.

    Mijn voedster krijgt volgens mij hoknijd en is boos dat ze niet bij hem zit. In ieder geval is het altijd een heel lief meisje, vol energie, maar heel enthousiast en knuffelig. En nu begon ze gisteren al een bezem aan te vallen en zojuist mijn hand. Heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt van haar, krabben, grommen en bijten.

    Dus ik zit in dilemma, zal ik haar al eerder naar buiten laten gaan? Qua geluksgevoel is het voor beide veel beter geloof ik. Het enige waarom ze nu nog binnen zit is om de wond, die is goed en dicht, maar ivm vliegen enzo. Is dat echt nog nodig? Hoe denken jullie erover?

    De DA heeft gezegd dat ze 10 dagen binnen moet zitten namelijk...

  7. bedankt voor de reacties! Ik heb nu besloten haar in het hokje te zetten (ik heb nog een oude kleine en een grote, allebei in de ren). Ik heb haar in het kleine hokje opgesloten met veel stro, andijvie, peterselie, hooi en preies uitgeteld aantal brokjes. Ik heb een handdoek over het hok gehangen. Zo zit ze wat meer beschut maar is ze toch niet ineens van de vrieskou in de 20 graden. En haar mannetje loopt dan in de ren rond en heeft het grote hok. Sneu dat ze even gescheiden zitten maar dan kan ik beter zin wat ze op een nacht eet. Hoop zo dat het beter gaat!!

  8. Hallo,

    Weer een berichtje want ik weet het even niet meer. Babs is nu ongeveer 2 weekjes niet zichzelf. In eerste instantie heb ik van de DA darmstimuleringsmiddel gekregen en pijnstilling omdat ze niet goed at. Dit hielp niet. Toen hebben ze haar kiezjes gevijld omdat er hele kleine haakjes opzaten. Hierna heb ik weer darmstimulering en pijnbestrijding gehad. Dat was vorige week, ze heeft toen 2,5 dag binnen gezeten, tot ik haar maar buiten heb gezet bij haar mannetje want die kunnen niet zonder elkaar eigenlijk. Ze eet wel wat, maar nog steeds niet goed. Ik heb toen nog antibiotica gehad. Dat geef ik nu dus ook. Maar nog steeds is ze niet zichzelf. en ze eet weinig. De DA heeft ook aan haar buikje gevoeld tijdens de narcose maar voelde niks raars. Zij zegt dat het volgende een rontgenfoto gaat zijn omdat ze nu ook niet meer weet wat er is. Hebben jullie misschien nog een idee? Ze eet wel peterselie en andijvie maar durf dit niet teveel te geven, of moet ik dat anders maar veel neerleggen zodat ze tenminste wel voldoende binnen krijgt? Ze eet ook wel wat hooi. Brokjes laat ze staan.. Af en toe eet ze wel een gedroogd wortelstukje als ik dat haar voorhoud. Ze is alleen minder actief, ik ken haar zo niet en ik maak me zorgen. Ze is ook afgevallen.

    Moet ik haar anders weer binnen halen? Maar nu is het ineens zo koud en is die overgang weer zo groot. Pff, ik ga anders gewoon wederom naar de DA maar misschien hebben jullie hier een idee over.

  9. Bedankt voor jullie reacties!

    Ik durf haar nog niet zo goed buiten te zetten, ik kan haar zo veel beter in de gaten houden en ik maak me nog zorgen. Ik heb Basje net naar binnen gehaald. Hij is nu nieuwsgierig aan het rondkijken, en Babs at een brokje! Nou zit ze nog steeds er tammetjes bij maar wie weet hoe zich dit ontwikkeld. Ik laat ze even zo zitten vanmiddag. Gelukkig is het temperatuursverschil nog niet zo groot.

    De laatste weken at zij minder goed, maar ik heb steeds hetzelfde gewicht aan voer gegeven omdat ik bang was dat als ze weer ging eten er te weinig is. Meneer heeft hiervan genoten zo te voelen, wow hij voelde echt dikker! Als zij weer goed eet kan hij mooi op dieet haha

  10. bedankt voor je reactie. Ik heb alleen net de Da gesproken en die zei dat ik haar nog binnen moet houden omdat ze nog zo tam is en niet voldoende eet. Dus nu mijn dilemma, moet ik hem dan naar binnen halen? Hij komt nooit binnen en ik weet dat dat voor hem behoorlijk stressvol is. Dus in dat opzicht denk ik van niet. Maar ja ze zijn wel dikke mik samen dus het kan ook een reden zijn.

  11. Hallo,

    Vorige week heb ik ook een topic aangemaakt over mijn konijntje. Inmiddels is ze gisteren onder narcose geweest en zijn haakjes van haar kiezen gehaald. Verder heeft de da niks in haar buikje gevoeld wat raar was ofzo.

    Ik moest haar vannacht binnen houden, dat heb ik dus gedaan. Ze heeft sinds gistermiddag 3 uur welgeteld 10 brokjes gegeten en een beetje hooi. Er liggen keuteltjes, normale, maar ook hele kleine en een raar gevormde. Ze zit nu in een hoekje en doet niet veel. Het is normaal gesproken een heel actief beestje, maar ook een konijntje wat er niet van houdt om geaaid te worden of uberhaupt aangeraakt te worden. De laatste week heeft ze 2-3 x per dag medicatie gehad en gister was dus helemaal nogal wat voor haar. Ook zit ze nu dus gescheiden van haar mannetje omdat ik het eten anders niet in de gaten kon houden. Zou het kunnen dat ze in een hoekje zit omdat ze bang is van alles, niet gewend is binnen te zitten en haar mannetje niet bij haar is? Als ik dichterbij kom kruipt ze helemaal in elkaar, zo zielig. En ze heeft dus wel iets gegeten maar ik vind het niet erg veel.. Wat is jullie mening? Zal ik haar weer buiten bij haar man zetten? Of misschien haar mannetje even naar binnen halen? Ik moet zowiezo straks de da bellen over hoe het gaat maar vroeg me af wat jullie mening hierover was..

  12. ja slim zijn ze zeker, als ik nou naar buiten loop zit ze ook meteen op het enige plekje waar ik niet bij kan haha.

    Ik heb al geprobeerd de medicatie op iets te doen maar dat lukt ook niet..pfz. Heb net nog een poging gewaagd, volgens mij is er wel een beetje binnen gekomen. Vanavond komt er iemand langs dus dan kan ik t samen doen. Ik hoor niet meer allemaal van die rare geluiden uit haar buikje komen dus denk dat t wel al wat beter gaat!

  13. Bedankt voor je reactie! ik heb de medicijnen ook klaar liggen ja, ik heb haar ook in de handdoek gewikkeld zodat alleen haar kopje te zien is, maar misschien niet strak genoeg dan? Ben bang dat ik haar pijn doen ook wel..ik heb haar op de tafel met haar kontje tegen mij aan zeg maar, ik sta achter haar. Maar ja ze is echt heel druk. Ik ga wel even proberen iemand te regelen die kan komen..

  14. Hallo, Ik hoop dat jullie de gouden tip voor me hebben.

    Babs heeft gas in haar darmpjes, daardoor heb ik sinds vrijdag medicatie voor haar om haar darmen te stimuleren en pijnstillers. Ze moet 3x op een dag die medicatie om de darmen te stimuleren en 2x voor de pijn. Vrijdag ging t, zaterdag deels, gisteravond was t al een drama en nu lukt t me echt niet. Ik ben alleen, ik heb de handdoektruc van de dierenarts geprobeerd, maar ze wordt helemaal wild. Ze is al een vrij druk en wild konijn, die er ook totaal niet van houdt om geaaid ofzo te worden, wat het nu dus extra moeilijk maakt. Ze eet wel en drinkt ook. Alleen er kwamen allemaal rommel geluiden uit haar buikje, en ze is 200 gram afgevallen. Ik moet iig vandaag nog 3x op een dag de medicatie geven. Maar het lukt me dus echt niet! Ik kan haar niet met 1 hand vasthouden en met de andere de medicatie in haar bekje spuiten. Ik weet niet wat ik nu moet doen, hebben jullie een andere aanpak?

    Ze schiet echt weg als ik met dat spuitje richting haar bekje ga, ook al zit ze in een handdoek gedraaid, ze doet alhet mogelijke om weg te komen. Volgens mij is dat spul ook vies..

  15. ah joh menen jullie dat nou! wat erg! dan krijgen ze al bijna een jaar te veel! Maar ze zijn niet dik ofzo! de dierenarts vond t allemaal prima. De laatste weken heeft de voedster wel een kwabbeltje onder haar kin gekregen, maar ik had hier opgezocht dat veel voedsters dat krijgen en dat dat niet zo erg is (ik weet ook niet hoe oud ze is, ze komt uit de opvang en was op straat gevonden)? Of zou dat er dan wel mee te maken hebben? Maar dat is echt pas de laatste weken en ze krijgen dit al bijna een jaar. wat raar dat dat dan op de zak staat, ik dacht dat zal wel kloppen. Ik zal ze wel langzaam aan wat minder geven en dan kijken of ze wel groente eten. Ik heb net komkommer gehaald, misschien is dat ook wel wat!

  16. Het mannetje weeg 2.5 kilo en het vrouwtje 2 kilo. op die zak staat bij dit gewicht 60 gram, dus geef ze 120 gram. Ze eten beide daar goed van, komen savonds bedelen om meer haha.. Ze laten allebei de groente staan, ze knabbelen wel een beetje op maar driekwart blijft liggen terwijl voorheen bijna alles wel op ging. Als ze last zouden hebben van hun tandjes dan zouden ze denk ik ook geen brokjes meer eten of wel? En ik heb ze laten inenten in oktober en toen hebben ze een check up gehad en was er niks met hun tandjes aan de hand. ik vind t zo raar! Je zou juist denken dat ze nu meer eten nu t weer kouder wordt ofzo toch!?

  17. hallo, ik heb een vraagje over het groenteverbruik van de heer en dame die wij hebben.

    Ze hebben tijden elke dag witlof, andijvie, wortel(loof) en peterselie gehad. En de laatste weken willen ze t niet meer, ze laten meer dan de helft liggen.. Kan me voorstellen dat t gaat vervelen maar heb al andere dingen van die lijst geprobeerd en ze eten van alles niet! Paprika laten ze liggen, tomaat en paksoi ook, druiven zijn niet goed genoeg, heb nu bleekselderij, dat aten ze 1x maar nu ligt t er ook nog van gisteren. Zijn ze nou zo enorm verwend? haha, ik geef ze elke dag ss brokjes, precies het gewicht wat op de verpakking staat. Hier zijn ze wel mega fan van. Ze krijgen ook hooi en dat eten ze wel redelijk. Wat moet ik hier nou mee doen? Ze zijn verder wel gezond, goede keuteltjes, lekker actief, niks aan de hand.

    Moet ik ze nu meer brokjes geven? vanmorgen vlogen ze me zowat aan omdat ze volgens mij zo'n honger hadden, maar dan denk ik, er ligt toch nog groente!

    Hoop dat iemand tips heeft!

  18. nee ik weet dat dat niet goed is dat bedoel ik ook.

    Ik weeg niet elke dag hoeveel voer ik geef, ik heb het wel gewogen en dat was niet te veel (had toen uit een topic van voeding hoeveel gram ze mochten, dat heb ik gecheckt). Wel mixte ik het eerst met selective sience en de laatste weken niet, ze krijgen van kenner die gele zeg maar, zonder al antibiotica erin. Ik wil wel weer een nieuwe zak halen van dat selective science om te mixen. (enkel alleen dat geven wordt een beetje duur op t moment). Maar, nu dus minder korrels, en misschien ook minder groente? Ze hebben elke dag een pluk hooi, dat is zowiezo goed toch? En groente is nu andijvie, peterselie en wortel, maar dat wisselt ook wel met witlof en broccoli. En dan een paar stukjes, niet zo veel als ik hier wel op fotos op het forum zie. Ik zal morgen even checken of er niks aan zijn kontje is blijven plakken. arm beestje, hij blijft maar kwakkelen. Maar misschien ligt t nu aan mij met eten..:s

  19. ik heb het ontdekt! ik heb net de poepplaats schoongemaakt, en basje ging meteen poepen en hij is het dus. Een beetje aan elkaar geplakte keuteltjes, wat kleiner dan normaal. Ik ken wel die ene waarvan ik de naam vergeten ben die ze op moeten eten, maar ik zie het de laatste dagen elke dag liggen, dus dacht dat het wat anders was. Hij is net van de panacur af zou dat een reden kunnen zijn? Hij is juist weer veel actiever en eet goed en zo! We moeten woensdag naar de DA voor de inentingen dan zal ik het haar zowiezo vragen, of denken jullie dat ik nu al moet gaan? Ik merk echt niks aan hem meer..

  20. Haai, ik zie vanmorgen hele rare keuteltjes liggen, klein en in een andere kleur, ik heb de laatste week al vaker rare keutels gezien dus maak me een beetje zorgen. Alleen hoe weet ik nou van wie ze zijn? Hoe doen jullie dat? Ze (ram en voedster) hebben allebei dezelfde poepplek namelijk... Ze eten allebei goed, rennen rond en ja merk niks anders aan ze eigenlijk...Ik heb ook geen eten veranderd ofzo. Moet ik ermee naar de da of komt het wel vaker voor dat het wat anders is dan normaal?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .