Ga naar inhoud

GijsB

Members
  • Items

    52
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door GijsB

  1. Ik heb momenteel een jute tapijt in de ren, maar beide konijnen hebben nu last van sore hocks, dus ben op zoek naar iets anders.

    Mijn konijnen kunnen los lopen (ren staat altijd open). De ene heeft weinig probleem met gladde laminaatvloer de ander heeft nog nooit een stap buiten het kleed gezet en vind glad naar helemaal niks. Vinyl lijkt me dus geen succes.

    Ik denk nu aan verhuisdekens of misschien een kurk ondervloer als bodembedekking

     

    Ben wel bang dat de kurkvloeren snel gesloopt wordt

  2. Bedankt. Uiteindelijk is na verdere inspectie van Winnies huid gevonden dat hij veel meer wondjes heeft en is in overleg met de opvang waar ze vandaan komt besloten om haar weer terug te brengen, hoe spijtig ook. 

    Nu is de zoektocht naar een nieuw maatje voor Winnie begonnen. 

  3. Een vriendin van mij heeft twee konijnen, een ram (Winnie) en een voedster (Ginnie), beide geholpen. Ze zijn nu 3 maanden bij elkaar en waren goed gekoppeld.

    Gisteren veranderde het gedrag van Ginnie ineens, ze is nu al twee dagen erg agressief naar Winnie, zoekt hem de hele tijd op, bijt hem tot bloedens toe en jaagt achter hem aan. Vannacht zaten ze apart en de agressie was er vanmorgen nog steeds toen ze weer bij elkaar gezet werden.

    Winnie begon zelfs te gillen na een aanval van Ginnie.

     

     

    Misschien relevant, vorige week is Ginnie onder narcose geweest ivm haakjes aan tanden. Ze eet momenteel wel gewoon goed.

  4. Met snoepjes let ik er altijd op dat ik suikervrij geef inderdaad en zaken als fruit/wortel met mate. 

     

    De dierenarts gaf mij het gevoel dat de bloedsuikerspiegel van 11 ernstig was en dat ik suikerinname echt moest minimaliseren. Geen fruit/wortel, andere brokken etc. Maar als ik het hier zo hoor valt dat dus mee zolang ik maar wat matig. 

    • Mee eens! 1
  5. 1 uur terug, helgaa zei:

    Is dit een konijnkundig dierenarts? Zou gewoon voeren zoals je altijd hebt gedaan. Klinkt voor mij als een dierenarts zonder kennis van konijnen.

    Degene die ik normaal heb wel, daar ben ik erg tevreden over. Laatste paar keer had ik een andere dierenarts bij die kliniek, twijfel inderdaad wat over haar deskundigheid wat betreft konijnen. 

  6. Pilletjes. Afgelopen vrijdag was ook de kies weer gecheckt. Zag er een stuk beter uit dan vorige week.

    Hij eet nu dus ook wel wat hooi. 

     

    Ik zal hem in de gaten houden, kijken of hij goed blijft eten. Maar als ik het zo hoor hoef ik mij om het soort brokken geen zorgen te maken en kan ik gewoon HobbyFirst blijven geven dus? 

     

     

  7. Oke, ik zal even een overzicht geven van waarom Tody bij de dierenarts was. Gaat inmiddels een paar weken terug.

     

    Ik heb Tody inmiddels een jaar, hij eet nooit echt heel erg goed hooi. Een paar weken geleden at plaste hij ineens overal naast de bak. In de verwachting dat hij iets van blaasgruis ofzo had ben ik met hem naar de dierenarts gegaan. Daar bleek dat hij iets van een verstopping in zn darmen had, dus kreeg hij kat-a-lax en ik mocht hem geen brokken geven zodat hij hooi ging eten. Echt hooi eten deed hij nog altijd niet, enkel wat hooigruis dat ik door de kat-a-lax gemengd had. Ook plaste hij nog altijd naast de bak. 

     

    Dus ik na het weekend weer terug naar de dierenarts. Zijn kies bleek ontstoken (was voor het weekend nog niet het geval) en werd bijgewerkt. Hij kreeg antibiotica mee. Ook raadde ze een bloedonderzoek aan om zijn nierfunctie te checken. Inmiddels gaat het voor mijn gevoel best wel weer goed met Tody, na wat experimenteren met verschillende soorten hooi eet hij nu een beetje hooi, hij is levendig. De afspraak voor het bloedonderzoek stond nog, dus maar gegaan. Daaruit bleek dat zijn bloedsuiker een waarde van 11 had, en ik kreeg het advies om absoluut geen suikerhoudend voer of fruit te geven. Omdat er appel en bietenpulp in de HobbyFirst brokken zit moest ik andere brokken geven. 

    Het is mij niet helemaal duidelijk welke brokken wel geschikt zijn. 

     

    Of hoef ik mij geen zorgen te maken over de bloedsuikerspiegel van Tody en valt het allemaal wel mee? 

     

     

     

     

  8. Oke, ander verhaal nu. Uitslag van bloedonderzoek is binnen, hij heeft een te hoog bloedsuiker (11) en mag deze brokken niet meer eten. 

     

    Ik moet nu opzoek naar brokken met een laag suikergehalte. Hoeveelheid koolhydraten staat normaal gesproken niet bij de voedingswaarde van konijnenvoer genoemd.

    Beaphar care+ heeft dan geen toegevoegde suikers of fruit maar wel weer tarwe, maïs en johannesbrood. 

     

    Iemand een idee welk voer ik het beste kan kopen? 

  9. Ik was vandaag bij de dierenarts, die vertelde mij dat ik mn konijnen onbeperkt brokken mag geven, ik heb HobbyFirst rabbit complete brokken. Dat verbaast mij nogal, heb altijd gehoord dat je ze beperkt brokken mag geven. 

     

    Verder zeiden ze dat ik ze max 1 a 2 blaadjes witlof aan groenvoer mag geven per konijn. 

     

    Gaat om 2 konijnen van ongeveer 1300 gram. 

     

    Zelf gaf ik ze altijd 10-20 gram brokken per konijn per dag. 

  10. Qua gedrag merk ik verder niet zo veel geks, ze zijn levendig, eten en drinken goed. Ik merk wat dat betreft geen ongemak. Ze kunnen gewoon nog op hun ikea bedje en huisje springen, dus wat dat betreft zou de bak geen belemmering moeten zijn. 

     

    Morgenochtend ga ik met ze naar de dierenarts. Ik weet helaas niet welke van de twee naast de bak plast, ik ga ze vanavond voor langere tijd observeren. 

     

     

     

  11. Sinds een paar dagen wordt er overal en nergens in de ren geplast. Ook in hun schuilhuisje, waar ze vervolgens in gaan liggen. 

     

    Afgelopen winter verbleven mijn konijnen tijdelijk bij mijn ouders. Tody (gecastreerd mannetje) raakte daar wat gestresst door ineens stuk dominantere gedrag van Snoes (gesteriliseerd vrouwtje) en plaste daardoor weleens buiten de bak, meestal kleine hoeveelheden. Ook wilden ze niet bij elkaar liggen, waardoor stress duidelijk een belangrijke factor was in de verminderde zindelijkheid. 

     

    Nu is de situatie anders en vind ik meerdere grote urineplekken op het kleed onder de ren (10-15 cm doorsnede) ook het hele stuk onder de doos die ze als schuilhuisje gebruiken is ondergepiest terwijl ze er samen inliggen. Waardoor zou het kunnen komen? Is het verstandig om hiermee naar de dierenarts te gaan? 

  12. Eerste dagen met kap was geen probleem. Ik heb de kap er overheen gezet omdat zonder kap het strooisel overal in de kamer belande. Ze graven er in en sprinten er weleens uit, bij een hoektoilet heb je nog een hoge achterwand die voorkomt dat het strooisel buiten de bak beland. 

  13. Koppel is best stabiel. Eerste week weleens een flinke vechtpartij waarbij de haren in het rondvliegen, en ze zitten wel eens achter elkaar aan en stelen weleens elkaar eten, maar  kibbelen doen ze niet echt. Plasplekken zitten denk ik te ver voor over de rand piesen. Zit toch wel minimaal 20cm tussen en binnen de bak zit de urine vooral aan de achterkant. 

     

    Ik heb een kap over de wc. Ik ben begin vorige week overgestapt van hoekwc naar (goed schoongemaakte) kattenbak. Leek eerst probleemloos te gaan, of kan het toch nog daardoor komen?

    Van Tody is de leeftijd niet bekend, die heb ik op een parkeerplaats gevonden. Het asiel dacht in september ongeveer een half jaar, dierenarts dacht wel ouder. De andere (nog naamloos, ik heb geen haast met namen geven) is bijna een jaar oud. 

    Puberteit zou dus qua leeftijd wel kunnen, maar dacht dat dat na castreren een stuk minder zou zijn. 

  14. Oei, dat klinkt niet best. Bezoek aan de dierenarts dan maar morgen. 

     

    Moet zeggen dat ik niet precies welk van mijn konijnen buiten de bak plast. Het gebeurt telkens als ik er geen zicht op heb. 

     

    Wat betreft opnieuw markeren, ze hebben voor vandaag nooit buiten de bak geplast en zijn beide gecastreerd. Dus lijkt mij gek dat ze nu ineens de halve mete voor de ingang van de wc gaan markeren, maar kan het natuurlijk fout hebben. 

     

     

  15. Ik heb mijn konijnen nu enkele maanden en enkele weken. Keutels vind ik geregeld nog in de omgeving van de wc (en ruim ik op), maar ze hebben nooit buiten de bak geplast. Tot vandaag. Vanochtend vond zag ik dat er afgelopen nacht op 3 plekken voor de bak geplast is, deze heb ik goed met schoonmaakazijn schoongemaakt. Net vond ik weer wat urine voor de ingang van de bak. Ik ben het nu met biotex aan het schoonmaak (was niet helemaal tevreden over schoonmaakazijn), maar vind dit een onprettige ontwikkeling.

    Iemand tips en een verklaring hoe het komt? 

  16. Ik geef niet alle brokjes in een keer, maar verspreid over de dag. Vanmorgen heb ik hem om 7 uur hooi gegeven rond 8 uur 2 blaadjes witlof en 5 gram brokjes en daarna rond 12 uur weer 5 gram brokjes en klein blaadje boerenkool. 

     

    Als ik niet thuis ben geef ik hem s ochtends sowieso niet meer dan 10 gram brokjes, de rest bewaar ik voor later op de dag. 

  17. Hm, dan toch maar nog later groente en biks geven. OP het moment dat ik thuis werk (meeste dagen) kan ik prima wachten tot begin van de middag met iets anders geven. Ik vind het wel tricky om hem pas tegen 5 uur (wanneer ik op een kantoordag thuis kom) iets anders dan hooi aan te bieden als hij nog geen hooi wil eten, dan heeft hij tot die tijd niks als hij echt geen hooi wil eten. Lijkt me niet gezond toch? Of kan dat geen kwaad?

  18. Ik geef nu een paar dagen minder en later brokjes/biks, nu krijgt hij vers hooi als ik opsta en brokjes/groen een uur later. 

     

    Meer hooi eten zit er nog niet in. Wel heeft hij goed geoefend op zijn bedeltechniek, wordt hij hyper als ik iets van voer aanbied (en druipt hij teleurgesteld af als het hooi blijkt te zijn), is hij meer met de hekken van de ren aan het schuiven en toont hij interesse in mn kamerplant die ik maar buiten bereik heb gezet (was sowieso alleen toegankelijk buiten de ren onder toezicht). 

     

    Nog niet direct een groot succes. 

  19. Bij het asiel hadden ze een baal hooi van de boer. Ik was inderdaad van plan om hierna alleen biks te kopen. Al het overige blijft toch liggen, zal er binnenkort eens naar kijken tegen de tijd dat ik bijna een nieuwe zak nodig heb.

    Brokjes heb ik de eerste week afgewogen (26 gram voor een konijn van 1300 gram), nu schat ik het obv de hoeveelheid van de eerste week. 

    Groenvoer/kruiden hangt af van hoeveel tijd ik hen op een dag. Als ik de tijd heb ga ik uitgebreid kruiden zoeken in de tuin (munt, citroenmelisse, tijm, rozemarijn, aardbeiblad, paardenbloem, duizendblad, weegbree, gras, noem maar op, check altijd of het gezond is). Op drukke dagen wat meer groente, meestal witlof en wat anders, ben aan het kijken wat hij allemaal wil eten (Sla, komkommer, bleekselderij eet hij bijvoorbeeld bijna niet). Groente (en klein beetje fruit (partje appel, 1 druif of schijfje wortel)) is bij elkaar een voerbakje vol, als ik kruiden/gras verzamel wat meer maar eet hij het niet allemaal op. 

    Tak met blaadjes eet hij zelden helemaal op dus heeft hij eigenlijk altijd (gedroogd) wel tot zn beschikking

    Hooi heeft hij altijd tot zijn beschikking, in zn ruif en verspreid over de ren omdat ik het verwerk in de speeltjes. 

     

    Zomaar een konijn erbij zetten zal ik zeker niet doen, koppelvakantie is inderdaad het plan. 

     

  20. Hallo allemaal,

     

    Ik heb sinds een paar weken een konijn, Tody. Ik heb hem gevonden op de parkeerplaats van een natuurgebied, heb hem naar een nabijgelegen asiel toe gebracht en na een maand daar opgehaald. In het asiel at hij goed hooi, maar bij mij vrijwel niet, soms een paar sprieten. Ik heb van alles geprobeerd, 3 soorten hooi (Kruidenhooi, hooi van een boer in de buurt en Care+ timothy hooi). Ook wel eens geprobeerd om niet te vroeg ander voer aan te bieden. 

    Op hooi na eet hij goed, bladeren van bomen, verse kruiden, groente, biks etc. Hij is wel kritisch (eet van het gemengde voer de biks op en laat de rest liggen, wil geen bleekselderij of sla). 

    Zou het kunnen zijn omdat hij nu nog alleen zit (recent gecastreerd, ben al aan het kijken naar een vrouwtje om erbij te zetten)? Doordat hij in het asiel nooit problemen had met hooi leek het ze daar onwaarschijnlijk dat er een medische oorzaak achter zit. 

    Doordat ik hem gevonden heb is de leeftijd niet met zekerheid te zeggen, bij het asiel dachten ze rond de 6/7 maanden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .