Ga naar inhoud

GijsB

Members
 • Items

  41
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door GijsB

 1. Met snoepjes let ik er altijd op dat ik suikervrij geef inderdaad en zaken als fruit/wortel met mate. De dierenarts gaf mij het gevoel dat de bloedsuikerspiegel van 11 ernstig was en dat ik suikerinname echt moest minimaliseren. Geen fruit/wortel, andere brokken etc. Maar als ik het hier zo hoor valt dat dus mee zolang ik maar wat matig.
 2. Degene die ik normaal heb wel, daar ben ik erg tevreden over. Laatste paar keer had ik een andere dierenarts bij die kliniek, twijfel inderdaad wat over haar deskundigheid wat betreft konijnen.
 3. Pilletjes. Afgelopen vrijdag was ook de kies weer gecheckt. Zag er een stuk beter uit dan vorige week. Hij eet nu dus ook wel wat hooi. Ik zal hem in de gaten houden, kijken of hij goed blijft eten. Maar als ik het zo hoor hoef ik mij om het soort brokken geen zorgen te maken en kan ik gewoon HobbyFirst blijven geven dus?
 4. Oke, ik zal even een overzicht geven van waarom Tody bij de dierenarts was. Gaat inmiddels een paar weken terug. Ik heb Tody inmiddels een jaar, hij eet nooit echt heel erg goed hooi. Een paar weken geleden at plaste hij ineens overal naast de bak. In de verwachting dat hij iets van blaasgruis ofzo had ben ik met hem naar de dierenarts gegaan. Daar bleek dat hij iets van een verstopping in zn darmen had, dus kreeg hij kat-a-lax en ik mocht hem geen brokken geven zodat hij hooi ging eten. Echt hooi eten deed hij nog altijd niet, enkel wat hooigruis dat ik door de kat-a-lax gemengd had. Ook plaste hij nog altijd naast de bak. Dus ik na het weekend weer terug naar de dierenarts. Zijn kies bleek ontstoken (was voor het weekend nog niet het geval) en werd bijgewerkt. Hij kreeg antibiotica mee. Ook raadde ze een bloedonderzoek aan om zijn nierfunctie te checken. Inmiddels gaat het voor mijn gevoel best wel weer goed met Tody, na wat experimenteren met verschillende soorten hooi eet hij nu een beetje hooi, hij is levendig. De afspraak voor het bloedonderzoek stond nog, dus maar gegaan. Daaruit bleek dat zijn bloedsuiker een waarde van 11 had, en ik kreeg het advies om absoluut geen suikerhoudend voer of fruit te geven. Omdat er appel en bietenpulp in de HobbyFirst brokken zit moest ik andere brokken geven. Het is mij niet helemaal duidelijk welke brokken wel geschikt zijn. Of hoef ik mij geen zorgen te maken over de bloedsuikerspiegel van Tody en valt het allemaal wel mee?
 5. Oke, ander verhaal nu. Uitslag van bloedonderzoek is binnen, hij heeft een te hoog bloedsuiker (11) en mag deze brokken niet meer eten. Ik moet nu opzoek naar brokken met een laag suikergehalte. Hoeveelheid koolhydraten staat normaal gesproken niet bij de voedingswaarde van konijnenvoer genoemd. Beaphar care+ heeft dan geen toegevoegde suikers of fruit maar wel weer tarwe, maïs en johannesbrood. Iemand een idee welk voer ik het beste kan kopen?
 6. Ik was vandaag bij de dierenarts, die vertelde mij dat ik mn konijnen onbeperkt brokken mag geven, ik heb HobbyFirst rabbit complete brokken. Dat verbaast mij nogal, heb altijd gehoord dat je ze beperkt brokken mag geven. Verder zeiden ze dat ik ze max 1 a 2 blaadjes witlof aan groenvoer mag geven per konijn. Gaat om 2 konijnen van ongeveer 1300 gram. Zelf gaf ik ze altijd 10-20 gram brokken per konijn per dag.
 7. Qua gedrag merk ik verder niet zo veel geks, ze zijn levendig, eten en drinken goed. Ik merk wat dat betreft geen ongemak. Ze kunnen gewoon nog op hun ikea bedje en huisje springen, dus wat dat betreft zou de bak geen belemmering moeten zijn. Morgenochtend ga ik met ze naar de dierenarts. Ik weet helaas niet welke van de twee naast de bak plast, ik ga ze vanavond voor langere tijd observeren.
 8. Sinds een paar dagen wordt er overal en nergens in de ren geplast. Ook in hun schuilhuisje, waar ze vervolgens in gaan liggen. Afgelopen winter verbleven mijn konijnen tijdelijk bij mijn ouders. Tody (gecastreerd mannetje) raakte daar wat gestresst door ineens stuk dominantere gedrag van Snoes (gesteriliseerd vrouwtje) en plaste daardoor weleens buiten de bak, meestal kleine hoeveelheden. Ook wilden ze niet bij elkaar liggen, waardoor stress duidelijk een belangrijke factor was in de verminderde zindelijkheid. Nu is de situatie anders en vind ik meerdere grote urineplekken op het kleed onder de ren (10-15 cm doorsnede) ook het hele stuk onder de doos die ze als schuilhuisje gebruiken is ondergepiest terwijl ze er samen inliggen. Waardoor zou het kunnen komen? Is het verstandig om hiermee naar de dierenarts te gaan?
 9. Ik was laast bij de pets place in Heerenveen. Ik ben al geen fan van verkoop van konijnen in dierenwinkels, maar dezw huisvesting is echt schandalig en een slecht voorbeeld voor iedereen die daar een konijn koopt.
 10. Vloeibare medicatie tussen een blaadje basilicum, dat kan ik nog niet direct voor me zien, dat loopt er toch tussenuit? Ik zal het morgen eens met wat lekkers proberen.
 11. Tody zit aan de antibiotica, hiervoor moet ik hem dagelijks een kwart pilletje geven. De afgelopen 2 keer waren een redelijke worsteling die ik hem eigenlijk niet aan wil doen. Hebben jullie tips hoe het makkelijker kan? Ik heb geprobeerd om het met mn hand in zn bek te stoppen en met een pillenschieter. Kan ik het pilletje in iets lekkers (stukje banaan/aardbei ofzo) stoppen in de hoop dat hij het uit zichzelf opeet?
 12. Dit hummeltje vond ik tijdens mijn werk op een parkeerplaats. Hij is eerst naar een asiel in de buurt gegaan, hier is hij 3 weken gebleven en ook gecastreerd. Dit gaf mij de tijd om er goed over na te denken opvang te regelen voor de tijd die ik afgelopen winter in het buitenland zou verblijven.
 13. Beide onder de 1,5 kg Van Tody geen bewuste keus, die was nu eenmaal niet groter toen ik hem vond, van Snoes was het enigzins een bewuste keus, aangezien ik niet echt een groot formaat verschil wilde. Het was echter niet doorslaggevend, het feit dat het het enige gecastreerde kortharige vrouwtje in de opvang was, was voor mij de belangrijkste redenom voor haar te kiezen.
 14. GijsB

  Vakantie

  Ik ben afgelopen winter ruim 2 maanden in het buitenland geweest, toen heb ik mijn konijnen inclusief ren naar mijn ouders verhuist (ik had al buitenlandplannen voordat ik konijnen nam en heb dit vooraf afgesproken). Voor weekendjes weg of korte vakanties heb ik gelukkig buren met konijnen die wel willen oppassen (ik pas ook wel op hun konijnen). Tot nu toe is dit altijd goed gegaan.
 15. Munt, dille, koriander, rucola, raapstelen, kookrabi en witlof
 16. Sinds 3 dagen hebben mijn konijnen ineens een stuk minder interesse in groenvoer, hooi en brokken eten ze wel. Ik wissel weleens van groente, sommigen (zoals witlof) zijn een groter succes dan bijvoorbeeld komkommer, maar van het bordje dat ik gisteren gegeven heb is nog de helft over en heb net een bordje gegeven met een aantal favorieten zoals Koriander, munt, witlof etc en ze kijken er niet naar om en zijn weer hooivaan het eten. Enig idee waar zulk gedrag ineens vandaan kan komen? Het feit dat ze wel hooi eten maakt dat ik me geen zorgen maak, maar vind het wel vreemd.
 17. Niet zelf laten castreren, maar heb wel specifiek ervoor gekozen om een gecastreerde voedster te adopteren
 18. GijsB

  Konijnen en vuurwerk

  Nou, ze zijn er niet echt van onder de indruk.
 19. Eerste dagen met kap was geen probleem. Ik heb de kap er overheen gezet omdat zonder kap het strooisel overal in de kamer belande. Ze graven er in en sprinten er weleens uit, bij een hoektoilet heb je nog een hoge achterwand die voorkomt dat het strooisel buiten de bak beland.
 20. Koppel is best stabiel. Eerste week weleens een flinke vechtpartij waarbij de haren in het rondvliegen, en ze zitten wel eens achter elkaar aan en stelen weleens elkaar eten, maar kibbelen doen ze niet echt. Plasplekken zitten denk ik te ver voor over de rand piesen. Zit toch wel minimaal 20cm tussen en binnen de bak zit de urine vooral aan de achterkant. Ik heb een kap over de wc. Ik ben begin vorige week overgestapt van hoekwc naar (goed schoongemaakte) kattenbak. Leek eerst probleemloos te gaan, of kan het toch nog daardoor komen? . Van Tody is de leeftijd niet bekend, die heb ik op een parkeerplaats gevonden. Het asiel dacht in september ongeveer een half jaar, dierenarts dacht wel ouder. De andere (nog naamloos, ik heb geen haast met namen geven) is bijna een jaar oud. Puberteit zou dus qua leeftijd wel kunnen, maar dacht dat dat na castreren een stuk minder zou zijn.
 21. Oei, dat klinkt niet best. Bezoek aan de dierenarts dan maar morgen. Moet zeggen dat ik niet precies welk van mijn konijnen buiten de bak plast. Het gebeurt telkens als ik er geen zicht op heb. Wat betreft opnieuw markeren, ze hebben voor vandaag nooit buiten de bak geplast en zijn beide gecastreerd. Dus lijkt mij gek dat ze nu ineens de halve mete voor de ingang van de wc gaan markeren, maar kan het natuurlijk fout hebben.
 22. Ik heb mijn konijnen nu enkele maanden en enkele weken. Keutels vind ik geregeld nog in de omgeving van de wc (en ruim ik op), maar ze hebben nooit buiten de bak geplast. Tot vandaag. Vanochtend vond zag ik dat er afgelopen nacht op 3 plekken voor de bak geplast is, deze heb ik goed met schoonmaakazijn schoongemaakt. Net vond ik weer wat urine voor de ingang van de bak. Ik ben het nu met biotex aan het schoonmaak (was niet helemaal tevreden over schoonmaakazijn), maar vind dit een onprettige ontwikkeling. Iemand tips en een verklaring hoe het komt?
 23. Een van mijn buren heeft sinds kort een konijn, maar die wordt onder compleet ongeschikte omstandigheden gehouden. Het is een Vlaamse reus die gehouden word in een kooi. Soms mag die loslopen in de kamer, maar dat is verre van veilig, veel kleding en troep op de grond, overal losliggende kabels. Toen ik haar daarop aansprak reageerde ze vrij nonchalant dat hij niet op kabels knaagt en dat hij het vanzelf wel afleert mocht hij er wel op knagen. Eerder dit jaar is haar hond gestikt in een chipszak die ze had laten slingeren. Is er iets dat ik zou kunnen doen?
 24. De voornaamste reden om de ren te laten staan is op dit moment de puinhoop die ze maken een beetje binnen de perken te houden. Zeker tody speelt ook veel met zn hooi, gooit het in het rond etc.. Daardoor ligt er veel hooi verspreid in de ren en blijft de hoeveelheid die erbuiten komt enigzins beperkt. Ik heb een gladde vloer met onder de ren een jute vloerkleed. Ze doet in de ren trouwens wel regelmatig binkies en bunnyflops.
 25. Zonet begon ze aan de tralies te knagen op het moment dat ik net groenvoer en brokjes had gegeven (die nog niet op waren). De ren staat tegenwoordig 24\7 open, maar echt ver bij de ren vandaan durft ze niet te komen, maximaal een halve meter erbij vandaan.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .