Ga naar inhoud

Esjes

Members
  • Items

    2.371
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Esjes

  1. Mijn eerste koppel was ook van de dierenwinkel. een mannetje en een vrouwtje... Alles ging goed, en toen moest ik ze splitsen omdat ze bijna geslachtsrijp waren. Rammetje gecastreerd en na een poosje opnieuw gekoppeld. Alleen ging het koppelen niet meer... Bij een controle van de 2 konijntjes op wondjes ontdekte ik bij de voedster echter een mooi stel ballen.

    2de konijntje dan ook maar gecastreerd, en na enkele weken gesplitst te zijn hebben we bij de opvang 2 dames uitgezocht, en daar hebben ze de konijntjes gekoppeld in een groep van 4. De rammen konden tijdens het splitsen elkaar wel niet zien, en het was de bedoeling dat ze elkaar ook niet konden ruiken, dit om elkaar zo veel mogelijk te 'vergeten'

    Als je de ruimte hebt en er de moed voor hebt, is het dan ook geen optie om evt. een viertal te vormen?

  2. Persoonlijk zou ik ze even uit elkaar halen dat de wond kan herstellen, en de hormonen hopelijk wat minder fel opsteken (als alles koek en ei is hou ik ze liever bij elkaar, maar met dit gedrag niet)

    Probeer ze nadien terug te koppelen op een neutrale plek, en zorg dat je hok terug geurvrij gemaakt wordt. Om problemen in de toekomst te voorkomen is het wel nodig dat ze permanent meer ruimte krijgen, zodat ze elkaar kunnen ontlopen als ze hier behoefte aan hebben, zorg ook voor meer afleiding met bvb speeltjes, opstapjes, tunnels, ...

    edit: nog een bijkomende vraag: zijn enkel de eierstokken weggehaald of is de hele baarmoeder weggehaald? Ik hoop het laatste, want de als de baarmoeder er nog zit worden er ook nog veel hormonen geproduceerd.

  3. Ik zou ook niet wachten om er een (ex)ram bij te zetten. Nu bestaat de kans nog dat het een goed trio wordt, als je langer wacht breken er zeker en vast nog meer gevechten uit en is de kans groot dat je de 2 nooit meer samen kan zetten, en dan zal je elk een lieve ex-ram moeten geven, maar dan moet je wel 2 hokken & 2 rennen hebben.

  4. Ik zou proberen om even te minderen met biks en op zoek te gaan welke groenten haar wel liggen. Hoeveel biks krijgt ze eigenlijk, en hoeveel weegt ze?

    Als ik hier een konijntje heb dat te weinig drinkt maak ik de groenten wat nat, zo krijgen ze toch extra vocht binnen. Je kan haar ook altijd met een spuitje wat water in de mond geven, maar dat vinden ze meestal niet zo leuk, maar het is toch belangrijk dat ze niet uitdroogt.

    Ik heb vorige zomer (of was het al 2 zomers geleden?) trouwens ook een konijntje gehad dat heel stilletjes was en niet levendig enz. Meteen naar de DA, die haar vocht heeft opgespoten en toen kwam ze er weer helemaal door. Het was toen ook superwarm en waarschijnlijk was ze aan het uitdrogen.

  5. Ik heb ook een positief verhaal over het tanden verwijderen.

    Gijs zijn voortandjes zijn ook verwijderd omdat die helemaal rot waren en scheef groeiden (was een dumpkonijn). De kiezen heeft hij nog, dus neemt hij zijn eten op met de lippen en maalt hij het fijn met zijn kiezen.

    Hooi eet hij zonder problemen, biks ook. Groenten moeten in hapklare brokjes snijden, maar bvb wortel moet hij niet in brokjes hebben. De schilletjes van de wortel gaan het best, die eet hij als spaghettisliertjes op ;)

    Gijs heeft iets langer haar dan de meeste konijntjes. Hier heeft hij af en toe last mee om het schoon te houden. Vaak zit er een klitje in of zit er een keutel vast, en die krijgt hij niet los. Dan moet ik hem wel helpen. Maar dit is veel minder erg dan de last van die scheve en rotte tanden.

    edit: hij at ook onmiddelijk na de operatie

  6. De eerste voedster die ik liet steriliseren (castreren eigenlijk) was omdat ze plots ook dominant begon te doen en niet meer zo lief was. Tijdens de operatie is gebleken dat ze te kampen had met een beginnende baarmoederontsteking, wat haar gedrag zou kunnen verklaren. Nadien is ze ook weer rustiger geworden.

    Ik zeg niet dat alle voedsters die plots dominant gaan doen of niet zo lief meer zijn problemen hebben met hun baarmoeder, maar in de meeste gevallen kan een sterilisatie (castratie) wel helpen om de hormonen wat te temperen.

    Sindsdien zijn alle voedsters hier geholpen, en de oudste was 6 jaar. Dat is allemaal zonder problemen verlopen, maar wel bij een DA die ik 100% vertrouw. Persoonlijk ben ik er dus een voorstander van.

    Informeer eens in de buurt bij andere DA's naar prijzen, maar let zeker ook op de konijnkundigheid van de DA!

  7. De afspraak is gemaakt, maandag de 21e wordt Snuf gecastreerd.

    Da werkt met plaatselijke verdoving omdat dit vlgns haar minder stressvol is voor konijnen en zodat ze tot aan de operatie gewoon lekker kunnen blijven bewegen, eten en drinken.

    Onderhuids wordt gehecht en bovenhuids 1 hechting die na 10 dagen wordt verwijderd.

    Hij mag zodra hij iets gegeten heeft al naar huis, wat al na 1 uur kan zijn omdat het onder plaatselijke verdoving gebeurt. Bij narcose schijnt dit langer te duren.

    Ook gaf de assistente aan dat doordat ze met plaatselijke verdoving werken het nog nooit is mis gegaan ( overlijden ), kan soms wel ontsteking optreden. Behandeling hiervan ( evt. nieuwe castratie ) wordt dan door da betaald.

    Kosten zijn € 48,50.

    Pfff.... zal wel blij zijn als de 21e geweest is.....

    Persoonlijk ben ik niet voor plaatselijke verdoving en denk ik dat dit juist meer stress oplevert omdat het konijn weet dat het niet klopt en omdat ze met hem bezig zijn. Maar ik heb hiermee ook geen ervaring, dus eigenlijk kan ik er niet van meespreken.

    Wat bedoel je met evt een nieuwe castratie? Het is echt wel de bedoeling dat beide testikels van de eerste keer verwijderd worden, en dan kan hij toch niet opnieuw gecastreerd worden?

  8. Snot is niet goed, daar moet je echt mee naar de DA. Let wel op dat je een konijnkundige DA uitzoekt, want niet alle DA's weten veel over konijntjes en kunnen soms een verkeerde behandeling voorschrijven.

    Tips om nu onmiddellijk aan geld te komen heb ik niet, maar hou er rekening mee dat je in de toekomst nog meer geplande en ongeplande DA-bezoekjes zal moeten brengen. Er zijn mensen die een potje bij houden, en er elke maand wat geld in steken en dit dan bewaren voor de DA-kosten. Misschien een idee om dit in de toekomst ook te doen?

  9. Ik twijfel zeer sterk of het van die inenting komt een paar weken geleden, EC ligt echt meer voor de hand. EC kunnen ze trouwens niet met zekerheid vaststellen, je omschrijving is genoeg om de behandeling te starten en panacur is zoals hierboven gezegd helemaal niet duur. Ik heb ook een konijntje met EC dat zich in het begin ook nog waste, en de eetlust is er ook nog altijd. Dus dit wil echt niet zeggen dat je konijntje geen EC zou hebben. Echt beter zo snel mogelijk beginnen, want als je te lang wacht wordt de kans groter dat je konijntje niet meer geholpen kan worden en vergroot de kans op een fatale afloop.

  10. Gisteren is dus de DA geweest. Zij ziet niet veel verbetering komen in de situatie, maar we willen haar nog even de kans geven.

    Ongeveer een week geleden waren we gestopt met ontstekingsremmers (in samenspraak met DA) omdat de toestand stabiel leek. Is dit nu de oorzaak van haar achteruitgaan? Ik voel me er schuldig over, maar ik heb geen idee. We hebben haar sinds gisteren terug op die ontstekingsremmers gezet (loxicom). Ze lijkt beter, maar ik denk dat het te vroeg is om hierover te oordelen. Af en toe 'zit' ze op haar 4 pootjes ipv op haar zij te liggen (wel met kopje scheef) en gisteren deed ze een poging om haar snuitje te wassen! Ook heb ik haar zelf helemaal schoon gemaakt met een vochtig washandje en ze vocht wel tegen, ze heeft in alle 4 haar pootjes nog kracht (Tijdens het schoonmaken van het hok had ik haar even in een ander bakje gelegd met enkel een beetje hooi, ze is erin beginnen tollen zodat ze op de bodem lag en blijkbaar had ze zich in haar urine getold want ze was helemaal nat - dat was dus de reden van de schoonmaakbeurt)

    We hebben besloten om geen Dexamethason toe te dienen. De DA gelooft niet dat het veel zal helpen, en hiervan zal ze darmproblemen krijgen. Dat is nu het laatste dat we erbij willen. Ze ligt wel in haar eigen uitwerpselen, en we zijn blij dat dit mooie harde bolletjes zijn. Als ze straks nog aan de diaree gaat zijn we verder van huis.

    Sinds gisteren ben ik ook begonnen met een korte kuur panacur voor de andere groep, enkel ter voorkoming dat zij ook iets zouden krijgen (de rennen staan naast elkaar, dus het is niet uit te sluiten dat ze in contact zouden kunnen komen met urine van de andere groep)

  11. Ik heb net verder gelezen over dit product. Van wat ik begrijp is dat dit de ontsteking verder afremt, maar niet geneest. Ik ga het er zeker met de DA over hebben, maar ik denk dat ze in een te ver stadium zit om enkel nog af te remmen. Mocht ze nog rond lopen, dan zou ik er mee kunnen leven, maar zo in haar eigen vuil liggen zonder verder ook maar een stap te zetten vind ik maar triestig :( Ik laat straks zeker weten hoe het is afgelopen!

  12. Ik heb net met de DA gebeld, en ze zal Dexamethason meebrengen, en dan zullen we straks bespreken of het nut heeft of niet. In eerste instantie zei ze dat het cortisonen zijn, en dat het enorm slecht is voor de darmen. Maar we hebben afgesproken om het straks verder de bespreken.

    Ik vind het wel handig dat de DA naar hier komt, ik zou het vreselijk vinden om met Yasmine tot daar te gaan, dat moet echt een hel zijn voor haar.

  13. Het gaat niet goed met Yasmine :( Gisteren heeft ze haar laatste keer panacur gekregen, maar ze is de laatste week enorm achteruit gegaan :( Vorige week liep ze af en toe rond in haar hok en ging haar kopje enkel scheef als we in de buurt kwamen, door de stress denk ik. Ze waste zich nog uitgebreid.

    Nu is het er heel wat slechter aan toe. Ze zit op 1 plekje en komt hier niet weg. Om zich een klein beetje te verzetten begint ze helemaal te tollen, en dan ligt ze eens in een andere richting. Ook als we haar oppakken om haar gemakkelijk te willen leggen, tolt ze onmiddellijk. Haar kopje staat constant helemaal scheef, bijna ondersteboven. Ze wast zich niet meer, haar kopje kan ze amper optillen. Ze ligt in haar eigen vuil, en komt hier zelf niet uit. Haar oogje dat naar beneden ligt zit helemaal dicht (niet moeilijk als ze er constant op ligt) en haar snot is ondanks de AB weer verergerd...

    Het enige pluspuntje is dat ze enorm goed eet. We moeten alles wel vlak voor haar neusje leggen of haar aanreiken, maar ze eet als een gezond konijn (klinkt ironisch...). Zowel groenten, biks als hooi gaan er enorm goed in, enkel drinkt ze niet, maar haar wat water aanreiken lukt ook niet. Vanavond als ze biksjes krijgt ga ik haar nog wat geven met een spuitje. Waar we ons momenteel mee troosten is dat ze geen pijn heeft...

    De andere konijntjes (Merel en Nijntje) zitten geregeld bij haar, dat zit wel goed.

    Morgen komt de DA een kijkje nemen. Ik hou m'n hart vast... Ze heeft dan wel geen pijn, maar is dit een konijnwaardig bestaan? M'n partner wil het eerst nog een week of 2 aankijken, en hoopt dat er verbetering komt als de stress van de medicatie geven weg valt, maar ik zie het niet zo positief. Yasmine, waar heb je dit toch aan verdiend? M'n arme meisje... En wat met de andere 2 als Yasmine straks weg zou vallen? Hoe gaan zij het gemis opvangen? Yasmine is Merel haar moeder, en de 2 zijn echt heel close. Ik weet me echt geen raad meer...

  14. Hoeveel biks geef je hem? En het is wel handig om te weten welke biks hij krijgt, je kan niet volgende keer plots andere biks geven.

    Als hij grote honger heeft moet hij vooral hooi eten!

    Een beetje witloof mag wel, en over groenten moet je je maar even inlezen, maar eerst is het belangrijk dat zijn keutels terug goed komen.

  15. Update: ze is biks aan het eten! Echt super! En niet 1 of 2, maar ze zit goed mee te eten aan het bakje!

    Daarnet zette ze enkele stappen, en ze viel maar 1 keer 'een heel klein beetje' om. Klinkt bizar, maar als je weet dat ze daarvoor soms helemaal onderuit ging, is dit een hele verbetering! Echt blij!

    Haakjes zijn het niet, ze is hier bij de enting op gecontroleerd en enkele weken geleden hebben we een scan laten nemen van haar hoofd (had te maken met niezen, om te kijken of er een stukje sto/hooi of zo in de neusholte vast zat). De DA heeft toen ook nog gezegd hoe mooi de stand van de tanden zijn. Natuurlijk moet je dit ook overwegen bij problemen, maar hier is het niet het geval.

    Ik hoop ook echt dat ze helemaal hersteld, en dat ze weer zonder zorgen lekker buiten zal kunnen rennen en spelen. Ook voor haar vriendjes hoop ik dit.

  16. Fijn om nog een berichtje te lezen waar het de goede kant uit gaat

    Ik spuit de medicatie in haar mondje. De ene dag gaat het vlot en de andere dag strubbelt ze tegen.

    Gisteren heeft ze een stuk of 4 biksjes gegeten, dus ze eet wel een beetje, maar dit is helemaal niet voldoende. Misschien eet ze nog wel een beetje als ik weg ben, dat weet ik niet natuurlijk. De biks blijven altijd een hele tijd liggen voor echt alles op is, en aangezien ze met 2 andere konijnen zit is het moeilijk om na te gaan wie wat precies eet. En apart voederen gaat niet wegens de paniek die ze dan hebben.

    Die biks, dat is sinds vorige week donderdag dat ze er maar heel af en toe een paar eet.

    Verder krijgt ze ongeveer 5 verschillende soorten groenten per dag + hooi. Lijkt me wel goed voor een tijdje?

  17. Fijn om te horen dat het ook goed kan gaan! Ik blijf haar de best mogelijke zorg geven en ik blijf hopen!

    Ik ben wel al aan het denken om het hok veilig te maken voor haar. Ik zie er wat tegenop om de poten van m'n nachthok af te zagen, maar als ze blijft omvallen moeten die verhoogjes weg en moet ze veilig naar binnen geraken. Ik ga nog even afwachten hoe ze evolueert.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .